Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Măsuri DSVSA Alba în perioada sărbătorilor. Controale la unităţi, târguri şi în trafic. Recomandări şi sancţiuni

Publicat

dsvsa

În scopul prevenirii apariției toxinfectiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă când, în mod tradițional, consumul unor mari cantități de produse alimentare crește, precum și pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, D.S.V.S.A. Alba a dispus măsuri specifice. Sunt intensificate controalele sanitar-veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte alimente de origine animală destinate consumului uman.

Potrivit unui comunicat al DSVSA Alba, au fost constituite echipe mixte din inspectori de specialitate care vor verifica, în perioadele 5 – 23 decembrie 2018 și 27 decembrie 2018 – 7 ianuarie 2018, modul în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare din toate piețele agroalimentare, abatoare, unități de tranşare, unități de procesare, depozitare a alimentelor și în unităţile de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelarii, magazine alimentare, supermartketuri, unități de alimentație publică, pensiuni turistice).

Totodată, cu ocazia acestor controale, o atenție deosebită va fi acordată verificării condițiilor de igienă existente în locurile organizate periodic de către autoritățile locale în vederea comercializării unor alimente care prezintă carcteristici traddiționale (târguri de Crăciun). De asemenea vor fi efectuate controale în trafic pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii si a produselor din carne.

Pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora și cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (prefectura, primării, ANAF, ANPC si IPJ) și vor notifica primăriile în scopul aplicării unor măsuri adecvate pentru prevenirea și descurajarea comerțului cu porci vii și produse de origine animală în spații neaprobate sanitar-veterinar.

În cazul în care, în urma controalelor sanitar-veterinare efectuate, se constată că în piețele agroalimentare, unitățile de procesare sau în unități de vânzare cu amănuntul nu sunt respectate condțiile specifice de funcționare, vor fi dispuse măuri de suspendare a activității până la remedierea deficiențelor si sancţionarea contravenţională.

Este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar-veterinar. De asemenea, este interzisă comercializarea produselor alimentare de origine animală în spații improvizate (în sistem de vânzare stradal).

În vederea prevenirii pestei porcine africane DSVSA consideră necesară intensificarea controalelor oficiale și aplicarea unor măsuri privind monitorizarea circulaţiei pe teritoriul judetului Alba a:

  • porcinelor vii destinate sacrificării, respectiv pe întregul traseu de la ferme/exploatații de porcine catre abatoarele autorizate sanitar veterinar
  • cărnii de porc și a produselor din carne de porc sau care conțin carne de porc.

Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (P.P.A.).

De asemenea, o atenție deosebită se acordă în această perioada asupra modului în care se efectuează examenul trichineloscopic a cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gospodăriile populației, fapt pentru care D.S.V.S.A. Alba a dispus următoarele măsuri:

  • în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranta Alimentelor Alba a fost instruit personalul sanitar-veterinar de pe raza judetului Alba care efectuează examenul pentru identificarea Trichinella spp. conform prevederilor legislației în vigoare;
  • suplimentarea personalului sanitar veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale teritoriale cu personal de specialitate în vederea asigurării și efectuării în bune conditii a examenului trichineloscopic;
  • asigurarea unui program de permanentă, în perioadele 5 – 24 decembrie 2018 și 27 decembrie 2018 – 7 ianuarie 2019 la sediul D.S.V.S.A. Alba, cât și în cadrul L.S.V.S.A. Alba în vederea confirmării probelor pozitive la Trichinella spp.

La nivelul judetului Alba, examenul trichineloscopic se efectuează în cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale din localităţile Alba Iulia, Aiud, Blaj Cîmpeni, Cugir, Teiuş, Sebeș, Ocna Mureș, având un program de lucru între orele 8.30 – 17.00, în cursul săptâmanii.

Tariful pentru efectuarea examenului trichineloscopic la nivelul circumscripţiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale teritoriale este 10,71 lei.

Pe lângă aceste circumscripții, în judeţul Alba examenul trichineloscopic mai poate fi efectuat și în cadrul cabinetelor medical-veterinare private care funcționează atât la nivelul orașelor cât și la nivelul comunelor din judet.

În acest context, pentru evitarea posibilei infestări cu Trichinella spp., Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba recomandă tuturor cetățenilor:

  • efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu din gospodăriile populaţiei
  • consumul de carne de porc numai după ce a fost supusă examenului trichineloscopic cu rezultat negativ, evitând în acest fel riscul major de îmbolnăvire de trichineloză
  • să cumpere carne și produse de origine animală numai din locuri sau spații înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, care le conferă garanția unor produse sigure și care sunt controlate sanitar veterinar

Pentru porcii diagnosticaţi cu trichineloză, proprietarii pot solicita despăgubirea acestora conform prevederilor HG. 1214/2009 cu condiţia sa fie identificaţi (crotaliaţi) şi înregistraţi în B.N.D. şi să deţină documente sanitar-veterinare conform legislaţiei sanitar-veterinare.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează conf.HG 984/2005 cu amenzi de până la 40.000 lei.

DSVSA reaminteşte consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judeţului Alba la nr. de tel./fax 0258/835915 sau 0800.826.787 precum și la adresa de e -mail: [email protected]


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Sediul ISU Alba, iluminat în culorile drapelului național

Publicat

isu

Sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a devenit tricolor, de vineri seară, grație unei instalații de iluminat. Culorile sunt cele ale steagului României, a transmis un cititor Alba24. ”Sediul pompierilor din Alba, la ceas de seară. Așa ar trebui să fie sediile tuturor autorităților publice de la noi în oraș. Cred că oferă prestanță instituțională, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Protest inedit al USR PLUS Alba, la finalul campaniei electorale, pe drumul dintre Alba Iulia și Sebeș

Publicat

p

Mai mulți membri și simpatizanți din USR și PLUS au încheiat campania electorală printr-un marș de la Alba Iulia la Sebeș. Inițiativa a avut ca scop mobilizarea electoratului să meargă la vot, dar și un protest la adresa actualei guvernări, care trebuia să finalizeze în 2017 tronsonul de autostradă de la Alba Iulia la Sebeș, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO UPDATE: INCENDIU la o staţie de asfalt din Drâmbar, lângă Alba Iulia. A luat foc ghereta paznicului unităţii

Publicat

Pompierii din Alba Iulia au fost chemaţi să intervină, vineri seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o staţie de asfalt din Drâmbar, lângă Alba Iulia. Din primele date, a fost cuprinsă de flăcări ghereta de aproximativ 2 mp, folosită de paznicul unităţii. În apropiere se află un rezervor de motorină, însă potrivit ISU Alba […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ionuț Zincă și Tamas Bogya, de la CS Unirea Alba Iulia, în loturile naționale de seniori la Orientare

Publicat

CS Unirea Alba Iulia

Ionuţ și Tamas Bogya, de la CS Unirea Alba Iulia au fost incluşi în loturile naționale de seniori la Orientare, în urma ultimelor competiţii, ce au contat ca etape de selecție. Ionuţ Zincă este pe primul loc al ierarhiei și Tamas Bogya este pe locul 4. Pe pozițiile 2 și 3 se regăsesc sportivii Roman […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate