Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Măsuri DSVSA Alba în perioada sărbătorilor. Controale la unităţi, târguri şi în trafic. Recomandări şi sancţiuni

avatar

Publicat

Publicitate
dsvsa

În scopul prevenirii apariției toxinfectiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă când, în mod tradițional, consumul unor mari cantități de produse alimentare crește, precum și pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, D.S.V.S.A. Alba a dispus măsuri specifice. Sunt intensificate controalele sanitar-veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte alimente de origine animală destinate consumului uman.

Potrivit unui comunicat al DSVSA Alba, au fost constituite echipe mixte din inspectori de specialitate care vor verifica, în perioadele 5 – 23 decembrie 2018 și 27 decembrie 2018 – 7 ianuarie 2018, modul în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare din toate piețele agroalimentare, abatoare, unități de tranşare, unități de procesare, depozitare a alimentelor și în unităţile de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelarii, magazine alimentare, supermartketuri, unități de alimentație publică, pensiuni turistice).

Totodată, cu ocazia acestor controale, o atenție deosebită va fi acordată verificării condițiilor de igienă existente în locurile organizate periodic de către autoritățile locale în vederea comercializării unor alimente care prezintă carcteristici traddiționale (târguri de Crăciun). De asemenea vor fi efectuate controale în trafic pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii si a produselor din carne.

Pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora și cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (prefectura, primării, ANAF, ANPC si IPJ) și vor notifica primăriile în scopul aplicării unor măsuri adecvate pentru prevenirea și descurajarea comerțului cu porci vii și produse de origine animală în spații neaprobate sanitar-veterinar.

În cazul în care, în urma controalelor sanitar-veterinare efectuate, se constată că în piețele agroalimentare, unitățile de procesare sau în unități de vânzare cu amănuntul nu sunt respectate condțiile specifice de funcționare, vor fi dispuse măuri de suspendare a activității până la remedierea deficiențelor si sancţionarea contravenţională.

Este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar-veterinar. De asemenea, este interzisă comercializarea produselor alimentare de origine animală în spații improvizate (în sistem de vânzare stradal).

În vederea prevenirii pestei porcine africane DSVSA consideră necesară intensificarea controalelor oficiale și aplicarea unor măsuri privind monitorizarea circulaţiei pe teritoriul judetului Alba a:

  • porcinelor vii destinate sacrificării, respectiv pe întregul traseu de la ferme/exploatații de porcine catre abatoarele autorizate sanitar veterinar
  • cărnii de porc și a produselor din carne de porc sau care conțin carne de porc.

Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (P.P.A.).

De asemenea, o atenție deosebită se acordă în această perioada asupra modului în care se efectuează examenul trichineloscopic a cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gospodăriile populației, fapt pentru care D.S.V.S.A. Alba a dispus următoarele măsuri:

  • în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranta Alimentelor Alba a fost instruit personalul sanitar-veterinar de pe raza judetului Alba care efectuează examenul pentru identificarea Trichinella spp. conform prevederilor legislației în vigoare;
  • suplimentarea personalului sanitar veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale teritoriale cu personal de specialitate în vederea asigurării și efectuării în bune conditii a examenului trichineloscopic;
  • asigurarea unui program de permanentă, în perioadele 5 – 24 decembrie 2018 și 27 decembrie 2018 – 7 ianuarie 2019 la sediul D.S.V.S.A. Alba, cât și în cadrul L.S.V.S.A. Alba în vederea confirmării probelor pozitive la Trichinella spp.

La nivelul judetului Alba, examenul trichineloscopic se efectuează în cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale din localităţile Alba Iulia, Aiud, Blaj Cîmpeni, Cugir, Teiuş, Sebeș, Ocna Mureș, având un program de lucru între orele 8.30 – 17.00, în cursul săptâmanii.

Tariful pentru efectuarea examenului trichineloscopic la nivelul circumscripţiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale teritoriale este 10,71 lei.

Pe lângă aceste circumscripții, în judeţul Alba examenul trichineloscopic mai poate fi efectuat și în cadrul cabinetelor medical-veterinare private care funcționează atât la nivelul orașelor cât și la nivelul comunelor din judet.

În acest context, pentru evitarea posibilei infestări cu Trichinella spp., Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba recomandă tuturor cetățenilor:

  • efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu din gospodăriile populaţiei
  • consumul de carne de porc numai după ce a fost supusă examenului trichineloscopic cu rezultat negativ, evitând în acest fel riscul major de îmbolnăvire de trichineloză
  • să cumpere carne și produse de origine animală numai din locuri sau spații înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, care le conferă garanția unor produse sigure și care sunt controlate sanitar veterinar

Pentru porcii diagnosticaţi cu trichineloză, proprietarii pot solicita despăgubirea acestora conform prevederilor HG. 1214/2009 cu condiţia sa fie identificaţi (crotaliaţi) şi înregistraţi în B.N.D. şi să deţină documente sanitar-veterinare conform legislaţiei sanitar-veterinare.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează conf.HG 984/2005 cu amenzi de până la 40.000 lei.

DSVSA reaminteşte consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judeţului Alba la nr. de tel./fax 0258/835915 sau 0800.826.787 precum și la adresa de e -mail: [email protected]

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

EVENIMENT

SINUCIDERE la Cugir. Un bărbat a fost găsit spânzurat de un copac, pe o stradă din oraș

avatar

Publicat

Un bărbat în vârstă de 40 de ani din Cugir a fost găsit, miercuri noaptea, spânzurat de o creangă a unui pom aflat în fața unui bloc, pe o stradă din oraș. Se pare că bărbatul a fost găsit de un cetățean care locuiește într-un imobil situat pe strada Rozelor din oraș, miercuri, 12 decembrie, în […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Muncii: Agresorii din cazurile de violență domestică vor beneficia de consiliere psihologică gratuită

avatar

Publicat

psiholog sedinta

Agresorii din cazurile de violență domestică pot beneficia de consiliere psihologică, atât în cadrul unor servicii de specialitate publice, cât și private. Măsura poate fi dispusă de către instanţele judecătoreşti competente în sarcina agresorului, în soluţionarea cazurilor de divorţ, în care s-a reţinut culpa unuia dintre soţi cu privire la săvârşirea unor fapte de violenţă […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Cititori fideli și instituții publice premiate de Biblioteca ”Lucian Blaga” din Alba. Concert Paula Seling

avatar

Publicat

Cititori fideli, instituții administrative și culturale din Alba alături de mass-media au fost premiați în Gala Premiilor Bibliotecii ”Lucian Blaga” din Alba, ce a avut loc miercuri seară în incinta Alba Mall. Evenimentul a culminat cu un concert susținut de solista Paula Seling.Gala de miercuri seară a fost deschisă de tânăra actriță, Cătălina Mihăilă a […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări la legea dării în plată. Ce se întâmplă cu programul Prima Casă

avatar

Publicat

taxe bani euro

Legea dării în plată a suferit noi modificări, marţi. Senatorii din comisia de buget şi finanţe au decis că ea nu se va aplica celor care au luat credite prin programul Prima Casă. În schimb, au fost aprobate mai multe amendamente care favorizează debitorii, stabilindu-se clar care sunt situaţiile de impreviziune.Pentru a se aplica, modificările […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate