Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Microîntreprinderi 2023: Noutăţi la impozitul pe venituri și alte modificări importante. Precizările oficiale ale ANAF

Publicat

Anul 2023 aduce o serie de schimbări importante pentru microîntreprinderi. Este vorba în primul rând despre noutăţi la impozitul pe venituri, dar și despre alte modificări importante. Precizările oficiale ale ANAF, mai jos.  

Plafonul veniturilor pentru plata impozitului de 1% (cel de 3% a fost eliminat) în 2023 este de 500.000 euro, pentru microîntreprinderile nou înființate.

Citește și Facilități scutite de taxe pe care firmele le pot acorda angajaților în 2023: Vacanțe, masa de prânz, abonament la sala de fitness

Pentru cele mai vechi, care în 2022 s-au încadrat la venituri sub 1 milion de euro, vor rămâne și în 2023 la același regim până la atingerea pragului de 500.000 euro, după care vor trece la impozit pe profit.

În ceea ce privește capitalul social, o persoană poate deține mai mult de 25% din capitalul social al unei microîntreprinderi în cel mult 3 societăți.

În caz contrar, dacă o persoană deține mai mult de 25% în mai mult de 3 societăți, trebuie să decidă care dintre ele trec la plata impozitului pe profit.

Condiția de microîntrepindere mai presupune cel puțin un salariat cu normă întreagă.

Practic, nu vor mai exista microîntreprinderi fără salariat.

Acesta poate să fie ori cu contract de muncă pe 8 ore, sau mai mulți angajați pot cumula contracte parțiale care să însumeze 8 ore.

De asemenea, este permis un contract de mandat a cărui sumă să fie echivalentă cu salariul minim (de exemplu un administrator).

Una dintre prevederi este interpretabilă, potrivit HotNews: suspendarea contractului de muncă poate genera ieșirea din condiția de microîntreprindere și, ca atare, este nevoie de atenție la concediile medicale și la alte suspendări ale contractului că pot duce la pierderea statutul de microîntreprindere.

Microîntreprinderi 2023: precizările oficiale ale ANAF

ANAF a adus o serie de precizări legate de noutățile anului 2023 în ceea ce privește regimul microîntrepridnerilor.

Începând cu 1 ianuarie 2023, microîntreprinderea, este o persoană juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

 • a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 500.000 euro (a scăzut de la 1.000.000 euro). Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;
 • capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
 • nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.
 • a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, în proporție de peste 80% din veniturile totale;
 • are cel puțin un salariat, cu excepția societății nou-înființate;
 • are asociaţi/acţionari care deţin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând şi persoana care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezentul articol.

Plata impositului pentru firmele din HoReCA în 2023

Se dă posibilitatea firmelor care desfășoară activități în domeniile HoReCa să opteze începând cu 1 ianuarie 2023 pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

Sunt vizate persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN:

5510 — «Hoteluri și alte facilități de cazare similare», 5520 — «Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată»,

5530 — «Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere», 5590 — «Alte servicii de cazare», 5610 — «Restaurante»,

5621 — «Activități de alimentație (catering) pentru evenimente»,

5629 — «Alte servicii de alimentație n.c.a.»,

5630 — «Baruri și alte activități de servire a băuturilor» pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor , fără să poată ieși din acest sistem în cursul anului.

Cine este exclus

Sunt excluse din sfera de aplicare a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor următoarele:

 • persoana juridică română care desfășoară activități în domeniul bancar;
 • persoana juridică română care desfășoară activități în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, inclusiv cea care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii;
 • persoana juridică română care desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc;
 • persoana juridică română care desfășoară activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale.
 • Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, constituit potrivit legii;
 • Fondul de compensare a investitorilor, înfiinţat potrivit legii;
 • Fondul de garantare a pensiilor private, înfiinţat potrivit legii;
 • Fondul de garantare a asiguraţilor, constituit potrivit legii;
 • entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică.

Alte prevederi importante

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor devine opțional.

Persoanele juridice române pot opta să aplice impozitul pe veniturile microîntreprinderilor începând cu anul fiscal următor celui în care îndeplinesc condițiile de microîntreprindere și dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023.

Microîntreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit în cursul anului fiscal, opțiunea putând fi exercitată începând cu anul fiscal următor, cu excepțiile situațiilor în care societatea trebuie să iasă din sistem ca urmare a neîndeplinirii condițiilor (ex: depășirea limitei de venituri).

O persoană juridică română care este nou-înființată poate opta să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condițiile privind deținerea capitalului social și deținerile asociaților sunt îndeplinite la data înregistrării în registrul comerțului, iar cea privind încadrarea cel puțin a unui salariat, în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective.

Cota unica de impozitare a microîntreprinderilor va fi de 1%. (înainte era cota de 1% pentru persoanele juridice cu cel puțin un salariat și 3% pentru cele fără salariați).

Baza legală: OG 16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale publicat în Monitorul Oficial al României partea I nr. 716/15.07. 2022

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax