Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ordonanța care prevede Masa caldă în patru școli din Alba, publicată în Monitorul Oficial. Care este meniul pentru elevi

elevi

Publicat

Lista școlilor din țară, din care fac parte și patru unități de învășământ din Alba care vor intra în programul Masa caldă în anul acesta școlar și care vor continua programul și în semestrul I al anului școlar viitor a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Vor primi bani de la stat pentru a oferi elevilor pachet alimentar gratuit următoarele școli din Alba: Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Unirea, Școala Gimnazială ”Simion Balint” Roșia Montană, Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Cetatea de Baltă și Școala Gimnazială ”Ioan Maiorescu” din Bucerdea Grânoasă. În total, bugetul alocat celor patru școli pentru anul 2020 este de 1.910.000 lei.

La nivel național în program sunt incluse 150 de unități de învățământ din țară. 

Publicarea în Monitorul Oficial nu înseamnă și intrarea în vigoare a actului normativ. Asta deoarece, potrivit edupedu.ro, școlile nu pot face demersurile necesare până când nu există normele de aplicare ale Ordonanței, norme pe care ministerul Educației împreună cu ANSVSA trebuie să le scrie și să le aprobe în următoarele 30 de zile.

În județul Alba, potrivit proiectului de ordonanță de urgență publicat de minister, vor fi alocate următoarele bugete:

– Școala Gimnazială ”Ioan Maiorescu” din Bucerdea Grânoasă: 417.000 lei

– Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Unirea: 715.000 lei

– Școala Gimnazială ”Simion Balint” Roșia Montană: 382.000 lei

– Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Cetatea de Baltă: 396.000 lei.

Ce mănâncă elevii în programul Masa caldă (propunerile sunt avizate de Ministerul Educației și de Institutul de Sănătate Publică):

Ciorbă de legume
Supă de pui cu legume
Ciorbă de văcuță cu legume
Legume cu piept de pui la grătar
Mâncare de mazăre cu piept de pui
Pilaf cu legume și ficăței de pui
Piure de morcov cu grătar de pui
Piure de cartofi cu piept de curcan
Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor
Ghiveci de legume cu pui
Orez cu legume și pui la tava
Sufleu de broccoli cu brânză
Cartofi gratinați cu piept de pui la grătar
Tocană de legume cu orez brun
Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume
Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) și brânză telemea
Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor
Dovlecel umplut cu brânză la cuptor
Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani)
Macaroane cu brânză
Cartofi franțuzești (la cuptor cu brânză şi ou)
Quinoa cu legume
Sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată)
Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoșar, varză, morcov).
Salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală)
Mancarea trebuie să respecte reguli stricte în procesul de producție:

Nu se adaugă aditivi alimentari, conservanţi sau orice alt tip de potenţiatori de arome şi gust în cazul mâncărurilor calde, preparate la nivelul cantinelor din incinta unităţilor de învăţământ sau la nivelul unităţilor de tip catering şi care urmează a fi servite preşcolarilor şi elevilor; de asemenea, produsele de origine animală sau nonanimală din care se prepară aceste mâncăruri nu trebuie să conţină aditivi sau alte substanţe acceptate peste limitele stabilite de legislaţia în vigoare.

Uleiul necesar preparării se utilizează o singură dată, fiind un ulei de calitate superioară.

Ceapa pregătită în prima fază a etapei de gătire nu se prăjește ci se înăbușă cu apă.

Sarea iodată utilizată nu trebuie să conțină antiaglomeranți sau orice alt aditiv.

Evitarea asocierii alimentelor din aceeași grupă la felurile de mâncare servite (de exemplu, la micul dejun nu se va servi ceai cu pâine cu gem, ci cu preparate din carne sau cu derivate lactate; în schimb se poate folosi lapte cu pâine cu gem sau cu biscuiți; la masa de prânz nu se vor servi felul 1 și felul 2 preponderente cu glucide – cereale, ca de exemplu, supa cu găluște și friptura cu garnitură din paste făinoase, ci din legume);

Evitarea mâncărurilor care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinație produce efecte digestive nefavorabile (cum ar fi iahnie de fasole cu iaurt sau cu compot);

Nu se vor permite mâncărurile gen tocături prăjite. Ouăle se recomandă a fi servite ca omletă la cuptor și nu ca ochiuri românești sau prăjite;

Se recomandă îmbogățirea rației în vitamine și săruri minerale prin folosire de salate din crudități și adăugare de legume-frunze în supe și ciorbe;

Interdicția folosirii cremelor cu ouă și frișcă, a maionezelor, indiferent de anotimp, precum și a ouălor fierte (nesecționate după fierbere).

Mâncarea livrată trebuie gătită în dimineața zilei în care se servește, păstrându-se în condiții sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și în condiții igienico-sanitare și la temperaturi corespunzătoare, conform legislației în vigoare.

Unitățile de învățământ în care se desfășoară programul au obligativitatea de a păstra 48 de ore probe din alimentele servite copiilor, conform legislației în vigoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate