Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Președintele Curții de Apel Alba Iulia, ales în Consiliul Național al Magistraturii. Lista noilor judecători și procurori din CSM

Publicat

Liviu Odagiu, Preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia a fost ales membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Magistrații din toată țara au ales miercuri, 22 iunie, viitorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Mandatul acestora este unul de 6 ani, care va începe în ianuarie 2023.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este o instituție publică care are rolul de garant al independenței justiției. Consiliul este instituția competentă în ceea ce privește recrutarea, promovarea, transferarea, detașarea, cercetarea disciplinară și eliberarea din funcție a judecătorilor și procurorilor.

Consiliul are o influență decisivă și asupra formării inițiale și continue a magistraților, prin coordonarea activității Institutului Național al Magistraturii (INM) și a Școlii Naționale de Grefieri. Toate aceste atribuții sunt astfel reglementate încât să permită CSM să-și îndeplinească rolul care i-a fost conferit prin Constituție

Cine este Liviu Odagiu

Judecătorul Gheorghe Liviu Odagiu este din 2019 preşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia. Acesta a promovat examenul desfăşurat de Consiliul Superior al Magistraturii  cu media finală 9,65. Mandatul magistratului de președinte al instanței superioare din Alba Iulia a început din data de 1 ianuarie 2019.

Gheorghe-Liviu Odagiu are 47 de ani şi este judecător din 1 septembrie 2000. A deţinut funcţia de judecător la Judecătoria Sibiu în perioada septembrie 2000 – august 2006, apoi judecător cu grad de tribunal în cadrul Judecătoriei Sibiu până în luna mai 2013, ulterior judecător la Curtea de Apel Alba Iulia, Secţia Penală în perioada mai 2013 – decembrie 2016 şi preşedinte al Secţiei Penale din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, până în 2019.

Atribuțiile membrilor CSM sunt foarte importante și cu impact asupra carierelor magistraților. Soluționarea diverselor cereri privind detașarea, transferul magistraților, aplicarea sancțiunilor disciplinare sau avizarea proiectelor de legi din justiție fac din funcția de membru CSM una dintre cele mai puternice din justiție.

Lista judecătorilor și procurorilor aleși în CSM

Potrivit unor surse judiciare, magistrații aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor sunt următorii:

Judecători:

Procurori:

Lor li se vor adăuga doi reprezentanți ai societății civile, aleși de Senat, dar și trei membri de drept: ministrul justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general al PÎCCJ.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un judecător, din rândul membrilor aleși. Mandatul este de un an, fără posibilitatea înnoirii acestuia.

Vicepreședintele este ales din rândul membrilor procurori. Cum aceștia sunt doar cinci, unul dintre ei va deține mandatul de vicepreședinte de două ori.

Potrivit Legii 317.2004, Consiliul Superior al Magistraturii alcătuiește lista finală cuprinzând magistrații aleși și o transmite Biroului permanent al Senatului.

Înainte de transmiterea listei către Biroul permanent al Senatului, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității verifică și comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorii și procurorii aleși au făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, iar Consiliul Suprem de Apărare a Țării verifică și comunică Consiliului Superior al Magistraturii rezultatul verificărilor privind calitatea de ofițer acoperit, colaborator sau informator al serviciilor de informații a judecătorilor și procurorilor aleși, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Senatul, în prezența majorității membrilor săi, pe baza raportului Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, validează lista cuprinzând magistrații aleși ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 23.06.2022 at 22:48

    Oricine ar fi tot politic execută !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax