Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primele rezultate ale testelor ADN. Tot ce s-a întâmplat în cazul șocant de la Caracal, care a înfuriat România

Publicat

Anchetatorii continuă și duminică investigațiile la Casa Groazei, în prezența principalului suspect, Gheorghe Dincă. Oamenii legii spun că au de căutat într-o zonă vastă, curtea imobilului fiind de aproximativ 2000 de metri pătrați. Georgiana Hosu, procurorul șef adjunct al DIICOT, a declarat că deocamdată nu poate vorbi de o rețea de crimă organizată în legătură cu tragedia de la Caracal.

Între timp, au fost făcute publice primele ale testelor rezultate ADN. Oasele găsite în curtea lui Dincă sunt de natură umană, iar hainele, bijuteriile și fire de păr găsite în mașina sa și în curte sunt ale Alexandrei.

E o locație foarte mare, care trebuie luată la milimetru. O să încercăm să ne facem treaba foarte bine, utilizând toate mijloacele de investigații speciale ale parchetului și poliției”, a spus sursa citată, potrivit digi24.ro.

Nu există deocamdată o confirmare oficială că Alexandra ar fi fost ucisă. Însă un prim rezultat ADN arată că oasele găsite în curtea suspectului sunt umane. Asta înseamnă că ar putea fi aduse noi acuzații, cum ar fi cea de omor deosebit de grav, mai scrie sursa citată.

Voi fi făcute teste noi, având în vedere că oasele umane găsite sunt alterate. Însă un al doilea test ADN a arătat că firele de păr, hainele și bijuteriile descoperite în mașina și casa suspectului sunt ale Alexandrei.

Cronologia cazului din Caracal, care a șocat și înfuriat România

Alexandra, adolescenta în vârstă de 15 ani, din Dobrosloveni, a fost dată dispărută de miercuri, 24 iulie, de la ora 10.00. Tot ce se știa era că fata plecase la Caracal și se urcase într-o mașină de ocazie.

Joi, la ora 11.00, a reușit să sune la 112, de trei ori și să anunțe că a fost sechestrată, bătută și violată de un bărbat necunoscut. Abia după 19 ore, polițiștii au intrat în casa presupusului asasin.

Joi după-amiaza, la ora 15.30, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, la sesizarea Postului de Poliţie Dobrosloveni, s-a constituit un dosar penal în care s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lipsire de libertate, având ca victimă o minoră din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, existând indicii că în dimineaţa zilei de 24.07.2019, în jurul orei 10:00, a fost luată de pe DN 64, comuna Dobrosloveni, de un autoturism şi a dispărut, potrivit Ministerului Public. La acest moment, cercetările au revenit polițiștilor municipiului Caracal, ai postului de Poliţie Dobrosloveni şi de la Serviciul Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Olt, sub coordonarea procurorului de caz.

Procurorul de caz a cerut mandate de percheziție la 3 adrese, descinderile având loc joi seara. Al patrulea mandat de percheziție la altă adresă a fost emis la ora 2:39 şi înmânată procurorului la ora 03:05 (noaptea de joi spre vineri). Poliţia Municipiului Caracal, împreună cu Serviciul Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Olt, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, au pus în executare acest mandat la vineri, 26 iulie, la ora 6.00.

Potrivit Ministerului Public, pe parcursul desfăşurării percheziţiei au rezultat indicii privind săvârşirea infracţiunii de omor, iar dosarul a fost declinat Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt. S-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor calificat. Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt desemnat cu instrumentarea cauzei a mers pentru cercetări la faţa locului, împreună cu echipele de poliţie din cadrul IPJ Olt – Serviciul Investigaţii Criminale, Poliţiei Municipiului Caracal, IGPR – DIC şi criminalişti din cadrul Serviciului Criminalistic IPJ Olt şi INC. Au ridicat ”mai multe categorii de urme criminalistice”.

Între timp, DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova a solicitat și obținut declinarea competenţei de soluţionare a cauzei, pentru cercetări într-un dosar comun, având în vedere și dispariţia celeilalte adolescente de 18 ani, Luiza Mihaela.

”Audierea suspectului, bărbatul în vârstă de 66 de ani din Caracal, a fost preluată de către procurorii DIICOT Craiova, după ce în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă acesta a fost audiat de către procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt”, potrivit DIICOT.

S-a constatat același modus operandi (răpire a unei persoane de sex feminin tânără, pieton ce apela la serviciile automobiliștilor ocazionali, inclusiv apeluri telefonice adresate membrilor familiei victimei prin care s-a încercat liniștirea lor sau inducerea unei piste false), precum și împrejurările de timp și de loc.

Gheorghe Dincă a fost reținut pentru 24 de ore, sâmbătă dimineața, pentru trafic de minori și viol, de către procurorii DIICOT – S.T. Craiova, care au preluat ancheta. Apoi l-au prezentat judecătorilor de la Tribunalul Dolj, pentru arestare preventivă. Instanța a acceptat propunerea și a dispus arestarea lui Gheorghe Dincă pentru 30 de zile, de sâmbătă după-amiaza.

Sâmbătă seara, a fost adus cu duba Poliției la locuința din Caracal și au continuat cercetările la fața locului, dar și într-un lac din apropiere. A fost solicitat ajutorul scafandrilor, pentru a căuta indicii. Căutările în lac au durat circa 9 ore, nefiind găsit nimic suspect, potrivit unor surse judiciare. Audierile de sâmbătă au durat mai bine de 7 ore, fiind prezentă și soția lui Gheorghe Dincă, Elena, care în prezent locuiește cu un fiu al ei, la Deveselu, după ce suspectul a bătut-o crunt, în urmă cu două săptămâni.

Oamenii legii continuă cercetările la casa suspectului, și duminică.

Duminică dimineața, Georgiana Hosu, procurorul șef adjunct al DIICOT, a făcut primele declarații în acest caz. Spune că faptul că suspectul nu cooperează nu îngreunează ancheta: ”Suspectului trebuie să-i dovedești cu probe activitatea infracțională”.

Mai spune că în momentul în care era începută urmărirea penală pentru fapta de trafic de persoane nu se știa de mașina bărbatului: ”Nu puteam lega fotografia unei mașini de nimic altceva”.

Referitor la modul în care au intervenit polițiștii din Caracal: ”Colegii mei s-au mișcat foarte repede, zic eu, pe o cauză în care aveam foarte puține indicii din mai până în acest moment. Nu cred că se putea mai mult decât ce au făcut. Dacă se putea, o să recunoaștem și asta”.

Despre o eventuală extindere a cercetărilor și în cazul altor victime: ”Încercăm și asemenea pistă. În acest moment, importante sunt cele 2 victime”.

A precizat că probele ADN sunt relevante.

Duminică, în jurul amiezii, s-au aflat și primele rezultate ADN.

Ce au găsit anchetatorii în casa, curtea și mașina principalului suspect, Gheorghe Dincă. Reacții și alte detalii despre acest caz

Dincă este principalul suspect în cazul dispariției Alexandrei, fiind arestat, după audieri. Bărbatul nu și-a recunoscut faptele. Într-un butoi din curtea lui Dincă, anchetatorii au găsit cenușă, 21 de dinți de om, trei inele, un lănțișor și o bucată dintr-un inel. Dincă a spus că a făcut focul în curte, pentru a se proteja de țânțari și că nu o cunoaște pe Alexandra.

Vezi Ancheta din Caracal. Declarația completă a lui Gheorghe Dincă în fața anchetatorilor. Ce spune despre Alexandra

În apelurile la 112, Alexandra le-ar fi dat detalii exacte poliţiştilor despre locul în care se află şi despre ce i se întâmplă. Fata ar fi spus că a fost bătută și violată de un bărbat de aproximativ 50 de ani, cu ochi albaștri, gras și cu burtă. Ultimele cuvinte la apelul 112 ar fi fost: ”Vine, vine”.

Vezi și Cazul de la Caracal: Gheorghe Dincă, ARESTAT preventiv. Susține că este nevinovat și că nu le cunoaște pe cele două fete

Avocatul lui Dincă a confirmat că apelurile la 112 ale Alexandrei au fost făcute de pe telefonul bărbatului. Mama Alexandrei a recunoscut un cercel al fiicei sale găsit în mașina suspectului Gheorghe Dincă.

Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei și preşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României îi acuză pe polițiști că l-ar fi pus pe tatăl fetei să spargă ușile la descinderi. I-ar fi spus acestuia că e bun de plată „dacă fata a fugit cu vreunul”.

Vezi și VIDEO: Detalii revoltătoare în cazul fetelor dispărute. Principalul suspect, reținut 24 de ore pentru trafic de minori și viol

S-a aflat și că mama Alexandrei a fost sunată joi de pe un număr privat de telefon, iar un bărbat care s-a prezentat ca ”ginere” a anunțat-o că fata este bine și a plecat în Belgia. Și bunicul celeilalte fete dispărute, Luiza Mihaela, fusese anunțat în mod similar că nepoata lui este bine, în Elveția.

În lipsa probei fizice în anchetă, respectiv a unui cadavru, părinții nu-și pierd speranțele. Mama Alexandrei a declarat că speră ca fiica ei să fie în viață.

În noaptea de miercuri spre joi, o vecină din Caracal a lui Gheorghe Dincă a sunat la 112 de două ori, la ora 3, apoi la 5 dimineața, să raporteze o activitate suspectă în fața porții acestuia. Alexandra a reușit apoi să sune la 112 joi în jurul orei 11.00. Plecase de acasă din localitatea Dobrosloveni către Caracal.

Mătușa Luizei Mihaela, fata dispărută în aceleași circumstanțe ca Alexandra, acuză polițiștii că atunci când mama și bunica fetei au mers la postul de la Coșoveni pentru a reclama dispariția, li s-a spus: „Lăsați, doamnă, că am mai avut cazuri și au găsit fetele după doi ani” .

Demiteri la vârful Poliției Române și măsuri anunțate la Guvern

Ministrul de Interne, Nicolae Moga, a anunţat, vineri seară, că l-a demis pe şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, ca urmare a modului în care a fost gestionat cazul dispariţiei fetei din Caracal. Ministrul şi-a motivat decizia prin necesitatea unor “măsuri drastice” în acest caz. A fost înlocuit cu de adjunctul său, Florian Dragnea. A fost demis și adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului de Poliție Județean Olt, comisar-șef de poliție Alexe Nicolae Eugen și șeful Poliției Caracal, dar și prefectul și subprefectul de Olt.

Sâmbătă după-amiaza, la ora 13.30, premierul Viorica Dăncilă anunță că a decis înființarea unui grup interinstituțional coordonat de Raed Arafat, pentru a întocmi un plan de eficientizare a timpului de răspuns în situații critice. De asemenea, ia în calcul propunerea unui referendum pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru ”crimă, viol și pedofilie”.

Vezi și Dăncilă vrea referendum pentru înăsprirea pedepselor pentru crimă, viol și pedofilie. Grup special coordonat de Raed Arafat

Tot sâmbătă, Serviciul de Telecomunicații Speciale anunță că în cazul Caracal nu au fost inadvertențe, sincope sau defecțiuni tehnice și dacă există o problemă este legată doar de comunicarea întârziată. „În urma verificărilor interne, dorim să vă reconfirmăm că au fost respectate prevederile privind operarea și că nu au fost inadvertențe, sincope sau defecțiuni tehnice ale echipamentelor sau serviciilor lor în ceea ce priveşte modul de tratare a apelurilor 112”, se arată în comunicatul STS.

Sâmbătă seara, după ora 19.00, sunt proteste în București și alte județe din țară. S-a scandat „Și eu sunt Alexandra”. În București, polițiștii care asigurau ordinea au fost huiduiți de protestatari.

Vezi și LIVE VIDEO/ Revoltă și mânie: ”Pentru Alexandra, împotriva unui stat nepăsător”. Mii de oameni au ieșit în stradă la București

Sâmbătă seara, la ora 22.00, Gheorghe Dincă a fost scos din casa unde se presupune că a avut loc crima. Tensiunea a fost maximă, oamenii scandând „Dați-i drumul printre noi” și „Nepăsarea voastră ucide”.

Duminică dimineața, cercetările continuă la casa acestuia.

Luni, la ora 17.00, va fi ședință a Comisiei de apărare a Camerei Deputaților. Aleșii urmează să îi cheme la audieri pe ministrul de Interne Nicolae Moga, directorul STS Sorinel Vasilca, inspectorul general interimar al Poliției Române Florian Dragnea și fostul șef al Poliției Ioan Buda.

Între timp, o țară întreagă acuză autoritățile că au intervenit târziu pentru a salva un copil care a reușit să pună mâna pe un telefon și să sune de 3 ori la 112.

surse: digi24.ro, g4media.ro, DIICOT, Ministerul Public

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax