Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cazul de la Caracal: Gheorghe Dincă, ARESTAT preventiv. Susține că este nevinovat și că nu le cunoaște pe cele două fete

Publicat

Principalul suspect în cazul fetelor dispărute în județul Olt, Gheorghe Dincă, a fost arestat preventiv, prin decizie la Tribunalul Dolj, sâmbătă după-amiază. Acesta nu a recunoscut faptele nici în fața magistraților.

Citește și VIDEO: Detalii revoltătoare în cazul fetelor dispărute. Principalul suspect, reținut 24 de ore pentru trafic de minori și viol 

Avocatul desemnat de Baroul Dolj să îi ofere apărare în acest caz lui Gheorghe Dincă spune că acesta nu recunoaște acuzațiile, spune că este nevinovat și că nu cunoaște cele două fete dispărute.

Despre bijuteriile găsite în locuința sa susține că sunt fake-uri pe care le colecționează, potrivit sursei citate.

În ceea ce privește hainele găsite, bărbatul a spus că sunt ale familiei, iar despre oseminte, că nu sunt umane.

Potrivit sursei citate, Gheorghe Dincă a mai spus că, în zilele în care Alexandra a fost dată dispărută, el era la piață, dimineața și apoi a făcut tinichigerie, pentru că dezmembrează piese din fier și le vinde.

Avocatul lui Dincă a confirmat că telefonul de pe care a sunat Alexandra la 112 ar fi al inculpatului, dar că acesta susține în continuare că nu o cunoaște.

Vezi și: Detalii îngrozitoare despre criminalul în serie de la Caracal. Ce au găsit anchetatorii în frigiderul acestuia

Gheorghe Dincă a fost reținut pentru 24 de ore, sâmbătă dimineața, pentru trafic de minori și viol, de către procurorii DIICOT – S.T. Craiova, care au preluat ancheta. Apoi l-au prezentat judecătorilor de la Tribunalul Dolj, pentru arestare preventivă. Instanța a acceptat propunerea și a dispus arestarea lui Gheorghe Dincă pentru 30 de zile.

În apelurile la 112, Alexandra le-ar fi dat detalii exacte poliţiştilor despre locul în care se află şi despre ce i se întâmplă. Fata ar fi spus că a fost bătută și violată de un bărbat de aproximativ 50 de ani, cu ochi albaștri, gras și cu burtă. Ultimele cuvinte la apelul 112 ar fi fost: ”Vine, vine”.

Mama fetei ar fi fost sunată la scurt timp de la apelurile fiicei sale, de către un bărbat care s-a prezentat ca „ginerele” și anunțată că Alexandra este în Belgia. Bunicul celeilalte fete dispărute fusese sunat de persoane necunoscute și i se comunicase că aceasta era în Elveția și nu mai dorea să revină acasă. Anchetatorii încearcă să identifice o a doua victimă, care se pare că a dispărut în urmă cu mai bine de o lună și care era din județul Dolj. Mihaela Luiza, care are 18 ani, a plecat de acasă la Caracal în aprilie şi nu s-a mai întors.

Potrivit DIICOT, s-a constatat același modus operandi – răpire a unei persoane de sex feminin tânără, pieton ce apela la serviciile automobiliștilor ocazionali, inclusiv apeluri telefonice adresate membrilor familiei victimei prin care s-a încercat liniștirea lor sau inducerea unei piste false.

Scafandri din trei județe – Vâlcea, Dolj și Mehedinți – fac căutări într-un lac din apropierea localității Caracal. Suspiciunea este că acolo ar putea fi găsite rămășițele unor victime ale lui Gheorghe Dincă.

Alexandra Măceșanu, în vârstă de 15 ani, din comuna Dobrosloveni (Olt) a fost dată dispărută miercuri, după ce plecase spre Caracal cu o mașină ”de ocazie”. Joi, fata a sunat la ora 11.00 de trei ori la Serviciul de Urgență 112, anunțând că este sechestrată. Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis către anchetatori trei zone în care fata s-ar putea afla, STS precizând ulterior, într-un comunicat, că Alexandra a fost localizată în zona indicată de Serviciu în urma a două din cele trei apeluri la 112.

Potrivit Ministerului Public, au fost emise mandate de percheziție la patru adrese din Caracal, în legătură cu acest caz, primele trei fiind puse în executare joi seara și ultimul vineri dimineața, la ora 6.00. Adică la 19 ore de la apelul Alexandrei la 112.

În imobilul din Caracal în care locuiește Gheorghe Dincă au fost găsite oase calcinate, posibil de proveniență umană și bijuterii.

Potrivit DIICOT, cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova cu sprijinul Direcției de Investigații Criminale, Institutului Național de Criminalistică, IPJ Olt și IPJ Dolj.

UPDATE: Precizări de la Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP):

”În ultimele 24 de ore au existat multe informații în spațiul public, contradictorii sau inexacte, fie că au venit de la persoane private sau de la reprezentanții autorităților. Nu dorim pe această cale să ne scuzăm pentru faptul că autoritățile statului, în acest caz, nu au reușit să salveze viața a două tinere, nici să arătăm vinovați sau probleme juridice de interpretare a textelor legale în vigoare.

Între obligația de rezervă și datoria noastră față de beneficiarul sistemului de justiție, cetățeanul, am ales să prezentăm cronologia zilelor de 24-25 iulie 2019, astfel cum a fost ea constatată de colegii procurori, fiecare dintre dumneavoastră putând să analizeze și să tragă concluziile pe care le consideră corecte:

Miercuri, 24.07.2019 – ziua în care victima a dispărut

Joi, dimineața, 25.07.2019 – părinții victimei anunță poliția cu privire la dispariție

Joi, ora 11,00 – victima apelează Serviciul de Urgență 112 de mai multe ori

Joi, ora 15,30 – Dosarul penal pentru lipsire de libertate este înregistrat de poliție la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal

Joi, în jurul orei 16,00 – procurorul emite ordonanța provizorie de interceptare si localizare pentru doua numere de telefon ce au rezultat din informații

Joi, ora 19,15 – este primită informația că victima ar putea fi in 3 locații dintr-o comună

Joi, ora 19,50 – sunt emise mandate de percheziție pentru cele 3 locații

Joi, ora 19,58 – se intră cu mandatele de percheziție în cele 3 locații

Joi, ora 19,58 – 21,00 – se efectuează cele 3 percheziții fără a fi identificată victima sau alte probe

Joi, ora 21.00 – vineri 02,00 – se vizionează imagini ale unor camere de supraveghere private aflate pe un presupus traseu al unui presupus făptuitor deoarece exista o informație despre un autoturism implicat într-o altă speța asemănătoare

Vineri, ora 02,00 – se identifică proprietarul autoturismului

Vineri , ora 02,00 – sunt trimise echipaje de poliție în zona de domiciliu a proprietarului, unde se constata ca nu exista nicio activitate

Vineri, ora 02,20 – sunt solicitate mandate de percheziție pentru locația suspectă si alte 2 posibile locuri

Vineri, ora 03,05-  sunt luate mandatele de percheziție de la instanță

Vineri , ora 03,15 – Politia anunță că nu mai are oameni disponibili la sediu

Vineri, ora 05,30 – se constituie echipa de polițiști

Vineri, ora 06,00 – se intră în locurile pentru care au fost luate mandatele de percheziție, inclusiv în locuința suspectului.

De asemenea, datele cunoscute de procurori indică faptul că niciun vecin al suspectului nu a sunat la 112 pentru că ar fi auzit țipete. În cauză au fost supravegheate toate numerele de telefon disponibile și cu privire la care exista o suspiciune că aveau legătură cu cauza, în condițiile legii, în încercarea de a identifica locul unde este victima. Victima nu a dat informații la 112 despre vreun service, ci doar a spus ca vede un copac, un gard roșu, un brad, câinii și un autoturism.

Localizarea făcută de STS a fost pe o arie de câteva sute de case deoarece atât permite sistemul utilizat de aceștia. În cauză nu s-a utilizat tehnica SRI, indisponibilă anchetelor penale după decizia CCR.

De aceea, joi, un echipaj al Direcției de Operațiuni Speciale a venit de la București și la ora 22,00 a ajuns la fata locului in încercarea de a ajuta la localizare. La ora 23:00 nu se știa locul unde s-ar fi putut afla victima, iar localizarea a fost făcută cu tehnica disponibilă, deficitară, aceeași ca în toate dosarele penale instrumentate în ultimii 3 ani.

La prima suspiciune cu privire la locul unde s-ar putea afla victima echipajele de poliție au fost trimise să facă investigațiile necesare, iar procurorii au dat indicații ca, la cel mai mic semn de activitate, să intre. Niciun procuror nu a interzis polițiștilor să intre în locație, aceștia comunicând că nicio activitate nu se auzea și nu se observa în interiorul curții sau al casei.

Ulterior acestor activități, s-a stabilit că joi, în jurul orei 13,00 vecinii au observat și au putut simți miros de fum, dar au crezut ca e de la treburi casnice, iar cu ocazia percheziției, un corp a fost găsit carbonizat.

AMASP consideră că este necesar să fie clarificate orice aspecte care au îngreunat sau împiedicat ancheta în acest caz și dacă au existat erori sau încălcări ale dispozițiilor legale, indiferent de persoana care le-ar fi săvârșit. Înțelegem că toate autoritățile statului au o obligație pozitivă de a interveni și de a apăra viața și integritate cetățenilor, ceea ce presupune ca în condiții de urgență, în care timpul este de esența îndeplinirii acestei obligații să existe dispozițiile legale și mijloacele tehnice necesare pentru a o putea îndeplini. Ne pare rău că în această situație nu au existat aceste mijloace și că autoritățile statului nu au putut proteja drepturile fundamentale, respectiv dreptul la viață.

Suntem conștienți că nicio explicație și nicio analiză a situației juridice nu vor putea atenua tragedia din ultimele zile și nu va șterge durerea resimțită în aceste momente de familiile și prietenii victimelor. Tuturor celor care le-au cunoscut pe cele două tinere le prezentăm condoleanțele noastre!”

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax