Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Procesul dintre senatorul PSD de Alba și primarul Gabriel Pleșa continuă. Călin Matieș a făcut apel și și-a schimbat avocatul

Publicat

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, este obligat în primă instanță, să îi plătească daune morale primarului Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, după o serie de acuzații grave, făcute în ziare sub forma unor comunicate de presă, dar și la televizor. 

După ce a pierdut la Judecătoria Alba Iulia procesul intentat de primarul USR, senatorul PSD de Alba a făcut apel, iar dosarul se va muta pe rolul instanței superioare. 

Contactat de repoterii alba24.ro, Călin Matieș a declarat că nu vrea să comenteze subiectul pentru a nu intra în noi scandaluri politice. A precizat doar că el susține că ceea ce a spus este o declarație politică și că prin statutul de senator are imunitate.

CITEȘTE ȘI: DECIZIE: Senatorul PSD, Călin Matieș, OBLIGAT de instanță să îi plătească daune morale primarului din Alba Iulia, Gabriel Pleșa

De asemenea acesta a schimbat avocații pentru procesul în apel împotriva primarului de Alba Iulia. Dacă la fond l-a avut pe avocatul Ioan Rus, fostul prefect de Alba din partea PSD, acum acesta a declarat că va fi reprezentat de un alt avocat. Este vorba despre decanul baroului Alba, Mihai Baco, a spus Matieș.

Ce au decis magistrații Judecătoriei Alba Iulia

Matieș a fost obligat de instanță să îi plătească daune morale lui Pleșa în valoare de 15.000 de lei și să publice hotărârea judecătorească în toate ziarele care au găzudit stirea respectivă, dar și pe pagina sa de Facebook, unde a făcut declarațiile.

Primarul Pleșa a cerut în fapt 100.000 de lei daune morale, dar se pare că instanța a admis doar suma de 15.000 de lei.

Afirmațiile făcute de Matieș sunt legate de activitatea a două clinici de recuperare deținute de rudele primarului Pleșa. Matieș a declarat în comunicate de presă, la un post TV, dar și în plenul Senatului că, cităm: ”firmele familiei primarului Pleșa decontează mai mult decât toate spitalele din Alba la un loc, prin bunăvoința CAS Alba”.

Într-o conferință de presă susținută joi, 23 iunie, la biroul său de parlamentar, Matieș a precizat ce va face apel la decizia magistraților, dacă va pierde în primă instanță.

”Admite în parte cererea de chemare în judecată având ca obiect pretenţii civile – daune morale formulată de către reclamantul PLEŞA GABRIEL CODRU, cu domiciliul în …, în contradictoriu cu pârâtul MATIEŞ CĂLIN GHEORGHE, cu domiciliul în …, şi în consecinţă:

Constată că pârâtul a încălcat drepturile nepatrimoniale ale reclamantului prin difiuzarea în spaţiul public a unui material cuprinzând afirmaţii denigratoare. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 15.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit de reclamant prin încălcarea drepturilor sale nepatrimoniale de către pârât.

Obligă pârâtul la publicarea integrală, pe cheltuiala sa, a textului hotărârii judecătoreşti, atât în ediţia print a unui cotidian local, cât şi în online, pe pagina sa de Facebook – Călin Gheorghe Matieş – senator, precum şi pe site-urile de ştiri, alba24.ro, ardeal24.ro (n.r. și pe alte ziare care au publicat articolul respectiv) în condiţiile tehnice susceptibile pentru a fi indexate de motoarele de căutare.

Respinge în rest cererea, ca neîntemeiată. Ia act că părţile şi-au rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, care se depune la Judecătoria Alba Iulia. Pronunţată prin punerea la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței, astăzi, 24.06.2022”, se arată în motivarea instanței, din data de 24 iunie 2022.

În urma declarațiilor făcute, primarul Pleșa a declarat public că îl va da în judecată pe Matieș, lucru pe care l-a și făcut. Dosarul a fost înregistrat în data de 3 decembrie 2021, pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, iar de atunci au existat câteva ședinte de judecată.

CITEȘTE ȘI: Senatorul Matieș (PSD), derapaj după ce primarul din Alba Iulia l-a dat în judecată: vrea bani pentru transplant de testicule

A urmat apoi un derapaj public al senatorului, în care acesta a afirmat, într-un live pe Facebook, că ”primarul municipiului Alba Iulia îi cere bani” pentru ”un transplant de testicule”.

Matieș a cerut un control al Direcţiei Generale Control şi Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

În timpul ședințelor s-au solicitat mai multe probe, printre care și un raport al direcției antifraudă, după ce inspectorii au realizat un control asupra celor două firme.

CITEȘTE ȘI: Procesul dintre senatorul Matieș și primarul din Alba Iulia, cu miză de 100.000 de lei: Când se pronunță instanța

  • ”la solicitarea pârâtului a avut loc o verificare realizată de Direcţia Generală Control şi Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate privind perioada 15.11.2018-15.11.2021, întocmindu-se Raportul de control nr.410/20.01.2022”, se arată într-o încheiere de ședință din data de 17 martie 2022.

CITEȘTE ȘI: Comunicat senatorul Călin Matieș: Firmele familiei primarului Pleșa decontează mai mult decât toate spitalele din Alba la un loc

De asemenea, tot de la Casa de Asigurări de Sănătate, atât avocatul lui Matieș cât și al lui Pleșa au cerut mai multe documente. Un fragment dintr-o emisiune TV a fost folosit ca probă în dosar.

Mai mult de atât, s-a cerut interogarea lui Matieș în fața instanței. Și Gabriel Pleșa trebuia să fie interogat, dar acesta a cerut amânarea, în ședința din data de 12 mai, deoarece era plecat în Israel.

În data de 16 iunie a avut o altă ședință de judecată, în care s-a amânat pronunțarea în primă instanță pentru data de 24 iunie 2022.

CITEȘTE ȘI: Gabriel Pleșa – drept la replică: ”Senatorul melcilor cu origine controlată”

Între timp, Matieș a anunțat că va fi contracandidatul lui Pleșa, peste doi ani, pentru fotoliul de primar al municipiului Alba Iulia, dacă actualul edil va mai candida pentru încă un mandat.

Cum au văzut magistrații conflictul dintre primarul din Alba Iulia și senatorul PSD

”Instanţa apreciază că faţă de calitatea de Senator deţinută de pârât, faţă de modalitatea de prezentare în mod detaliat a situaţiei problematice constatate, având în vedere şi mijloacele variate de difuzare a conţinutului informaţiilor, în vederea conştientizării de către societate a unor fapte ilicite de gravitate ridicată prezentate ca aparţinând reclamantului ce deține calitatea de primar, cetăţeanul cu o pregătire medie ar putea considera ca fiind adevărate faptele prezentate, şi nu doar să le perceapă ca pe o denigrare nefondată.

CITEȘTE ȘI: Cum a pierdut senatorul Călin Matieș procesul cu primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa: S-a bazat pe păreri, suspiciuni și bârfe

Așadar, deși miza reală a încunoştinţării în masă a populaţiei, prin toate mijloacele, în paralel a fost informarea a cât mai multor cetăţeni cu privire la faptele ilicite prezentate ca fiind veridice, pârâtul a evitat cu ocazia interogatoriului întrebarea adresată de către instanţă cu acest conținut, răspunzând diplomatic că „nu cunoaşte, deoarece nu este sociolog”.

Scopul urmărit de către pârât, de denigrare a reclamantului, de asociere a numelui acestuia cu fapte penale grave a fost atins, de vreme ce o mare parte din susţinători au reacționat favorabil opiniei pârâtului la materialul ce a fost publicat pe pagina oficială de Facebook Călin Gheorghe Matieș – Senator.

Operaţiunile prezentate ca fiind ilicite, de decontare a unor sume de bani de către cele două societăţi cu sprijinul CAS Alba au fost categorisite „manevre”, „lucruri urâte”, „măgării”, „şmecherii”, „îmbârligături” săvârșite de către „primar şi familia lui”, reclamantul fiind catalogat drept „scursură” şi „neruşinat”, iar faptele ce i se atribuie prin materialul publicat ca atrăgând „puşcăria” şi necesitatea „confiscării”, dar şi obligarea la plata a „nerușinaților” care le-au săvârşit”, au precizat magistrații.

Cum a precizat Matieș că a obținut datele

Instanța a mai notat că Matieș a obținut ”informaţii în urma unor audienţe cu cetăţenii din teritoriu și că ulterior a verificat împreună cu consilierii săi datele comunicate pe site-ul CAS, considerând că în virtutea funcţiei sale trebuie să fie în slujba cetăţeanului.

În urma verificării datelor de pe site-ul oficial pârâtul a constatat că în decursul ultimilor ani cele două societăţi  au obţinut de la CSA Alba deconturi lunare superioare spitalelor din Alba.

Pârâtul nu a obţinut o documentaţie suplimentară, nu a cunoscut legislaţia incidentă în materie de repartizare a sumelor, nu a observat că decontările către privat au crescut şi în contextul blocării sectorului medical public ca urmare a pandemiei, nu a solicitat efectuarea unui control inopinat la CAS Alba şi nu a formulat plângeri penale, ci ales să iasă public şi în virtutea calităţii sale de senator să atribuie cifrelor constatate şi reclamantului fapte de valenţă penală cu o gravitate ridicată.

Acesta a declarat că nu a uzat de procedura administrativă de control prevăzură de Legea 96/2006, în vederea organizării unei comisii de anchetă, deoarece este prea greoaie şi de durată, iar informaţia caldă trebuie livrată de îndată.

În urma afirmaţiilor pârâtului şi difuzării materialului în cauză din oficiu s-a efectuat un control la CAS Alba, în urma căruia s-a întocmit raportul depus la dosar şi care le vizează pe cele două societăţi comerciale, în urma căruia nu s-a constatat nicio neregularitate”, se mai arată în motivarea instanței.

În linii mari magistrații au considerat că a fost vorba despre un atac politic care nu s-a bazat pe dovezi ci pe , ”ci s-a multumit să îți exprime opinia bazată pe simple păreri, suspiciuni și bârfe, fără a le verifica în prealabil”, se mai arată în motivarea instanței.

”În speţă, instanţa consideră că pârâtul a săvârşit fapta cu vinovăţie sub forma intenţiei eventuale, fiind evident că susţinerile sale erau apte a prejudicia reclamantul în drepturile sale nepatrimoniale şi acceptând această urmare, însă fără ca scopul pârâtului să fie neapărat acesta”, au mai notat magistrații.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 23.09.2022 at 13:42

    Ai schimbat tusea cu junghiul ! Ăştia o dată te rezolvau, dar acum…..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax