Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum a pierdut senatorul Călin Matieș procesul cu primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa: S-a bazat pe păreri, suspiciuni și bârfe

Publicat

Judecătorii din Alba Iulia au notat că senatorul Călin Matieș (PSD) a urmărit denigrarea și asocierea rivalului său politic, Gabirel Pleșa (USR) cu fapte penale. 

Mai exact este vorba despre procesul intentat de Gabriel Pleșa după ce Călin Matieș a declarat în mai multe rânduri că două firme ale familiei primarului ”sifonează bani publici”. 

Mai mult de atât, magistrații au precizat că în loc să se bazeze pe date reale, pe o anchetă a autorităților, senatorul PSD a ales să facă afirmațiile respective bazându-se pe suspiciuni și ”simple judecăți de valoare”.

De asemenea a fost analizată și prezenta lui Matieș în timpul unei emisiuni TV, unde judecătorii au notat că acesta ”devenea agitat” când era întrebat de unde are informațiile și că ”repeta aceleaşi aspecte, considera că totul e „cusut cu aţă albă”, şi „bătător la ochi”, fără a prezenta o bază factuală solidă, ci doar suspiciuni, presupuneri, alegaţii, care atrag un „semnal de alarmă”.

A mai fost luată în calcul și reacția de pe Facebook a susținătorilor lui Matieș care l-au făcut pe primarul Pleșa în diferite moduri, iar senatorul a aprobat limbajul folosit de aceștia.

Primarul din Alba Iulia a câștigat procesul în primă instanță, iar motivarea a fost făcută public în urmă cu câteva zile. În motivarea instanței, document disponibil pe rejust.ro, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au ajuns la concluzia că senatorul Matieș nu a avut nici o probă prin care să susțină afirmațiile făcute și că mai mult de atât, a generat prin ceea ce a spus și scris pe pagina sa de Facebook, reacții negative și defăimătoare la adresa primarului Pleșa.

CITEȘTE ȘI: Reacția primarului din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, după câștigarea procesului cu senatorul Matieș: ”Familia mea a avut de suferit”

Reamintim că în data de 24 iunie 2022, Călin Matieș a fost obligat la plata a 15.000 de lei cu titlul de daune morale, dar mai ales la publicarea în mai multe ziare online, printre care alba24.ro și ardeal24.ro, hotărârea judecătorească.

Cum au văzut magistrații conflictul dintre primarul din Alba Iulia și senatorul PSD

”Instanţa apreciază că faţă de calitatea de Senator deţinută de pârât, faţă de modalitatea de prezentare în mod detaliat a situaţiei problematice constatate, având în vedere şi mijloacele variate de difuzare a conţinutului informaţiilor, în vederea conştientizării de către societate a unor fapte ilicite de gravitate ridicată prezentate ca aparţinând reclamantului ce deține calitatea de primar, cetăţeanul cu o pregătire medie ar putea considera ca fiind adevărate faptele prezentate, şi nu doar să le perceapă ca pe o denigrare nefondată.

Așadar, deși miza reală a încunoştinţării în masă a populaţiei, prin toate mijloacele, în paralel a fost informarea a cât mai multor cetăţeni cu privire la faptele ilicite prezentate ca fiind veridice, pârâtul a evitat cu ocazia interogatoriului întrebarea adresată de către instanţă cu acest conținut, răspunzând diplomatic că „nu cunoaşte, deoarece nu este sociolog”.

Scopul urmărit de către pârât, de denigrare a reclamantului, de asociere a numelui acestuia cu fapte penale grave a fost atins, de vreme ce o mare parte din susţinători au reacționat favorabil opiniei pârâtului la materialul ce a fost publicat pe pagina oficială de Facebook Călin Gheorghe Matieș – Senator.

Operaţiunile prezentate ca fiind ilicite, de decontare a unor sume de bani de către cele două societăţi cu sprijinul CAS Alba au fost categorisite „manevre”, „lucruri urâte”, „măgării”, „şmecherii”, „îmbârligături” săvârșite de către „primar şi familia lui”, reclamantul fiind catalogat drept „scursură” şi „neruşinat”, iar faptele ce i se atribuie prin materialul publicat ca atrăgând „puşcăria” şi necesitatea „confiscării”, dar şi obligarea la plata a „nerușinaților” care le-au săvârşit”, au precizat magistrații.

Cum a precizat Matieș că a obținut datele

Instanța a mai notat că Matieș a obținut ”informaţii în urma unor audienţe cu cetăţenii din teritoriu și că ulterior a verificat împreună cu consilierii săi datele comunicate pe site-ul CAS, considerând că în virtutea funcţiei sale trebuie să fie în slujba cetăţeanului.

În urma verificării datelor de pe site-ul oficial pârâtul a constatat că în decursul ultimilor ani cele două societăţi  au obţinut de la CSA Alba deconturi lunare superioare spitalelor din Alba.

Pârâtul nu a obţinut o documentaţie suplimentară, nu a cunoscut legislaţia incidentă în materie de repartizare a sumelor, nu a observat că decontările către privat au crescut şi în contextul blocării sectorului medical public ca urmare a pandemiei, nu a solicitat efectuarea unui control inopinat la CAS Alba şi nu a formulat plângeri penale, ci ales să iasă public şi în virtutea calităţii sale de senator să atribuie cifrelor constatate şi reclamantului fapte de valenţă penală cu o gravitate ridicată.

Acesta a declarat că nu a uzat de procedura administrativă de control prevăzură de Legea 96/2006, în vederea organizării unei comisii de anchetă, deoarece este prea greoaie şi de durată, iar informaţia caldă trebuie livrată de îndată.

CITEȘTE ȘI: DECIZIE: Senatorul PSD, Călin Matieș, OBLIGAT de instanță să îi plătească daune morale primarului din Alba Iulia, Gabriel Pleșa

În urma afirmaţiilor pârâtului şi difuzării materialului în cauză din oficiu s-a efectuat un control la CAS Alba, în urma căruia s-a întocmit raportul depus la dosar şi care le vizează pe cele două societăţi comerciale, în urma căruia nu s-a constatat nicio neregularitate”, se mai arată în motivarea instanței.

În linii mari magistrații au considerat că a fost vorba despre un atac politic care nu s-a bazat pe dovezi ci pe , ”ci s-a multumit să îți exprime opinia bazată pe simple păreri, suspiciuni și bârfe, fără a le verifica în prealabil”, se mai arată în motivarea instanței.

”În speţă, instanţa consideră că pârâtul a săvârşit fapta cu vinovăţie sub forma intenţiei eventuale, fiind evident că susţinerile sale erau apte a prejudicia reclamantul în drepturile sale nepatrimoniale şi acceptând această urmare, însă fără ca scopul pârâtului să fie neapărat acesta”, au mai notat magistrații.

Decizia din data de 24 iunie nu a fost atacată încă de senatorul Matieș, potrivit portalului instanțelor de judecată.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. pilu

  miercuri, 24.08.2022 at 20:53

  Omule, viitor candidat, revizuieşteţi părerile, că în campania electorală se întorc împotriva ta. Oi fi tu senator, dar asta nu înseamnă că tot ce zici e şi credibil. Boala parlamentarilor, se cred Dumnezei.Ai luat-on bot ca prostu.Te-am mai văzut la o emisiune tv în care erai cam paralel cu subiectul şi comtinuai să susţi ceea ce nu înţelegeai.

 2. Nanu

  miercuri, 24.08.2022 at 23:32

  Pilule ii doare-n cot de ce comentezi tu sau eu sau altii, la cat castiga, ce conturi au, ce afaceri, mictioneaza pe noi,noi stam pasivi si ne conduc niste boieri,Boc si Basescu au taiat 25% din salarii, astia maresc taxele si tot aia este, protesteaza cineva?
  Smart city avem, nu?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Alba care avea 200 de litri de vin în pivniță, pentru nunta fiului, s-a trezit cu poliția la ușă. Ce a urmat

Publicat

Un bărbat din Alba a mers în instanță pentru a-și face dreptate după ce s-a ales cu o amendă de 5000 de lei, din partea Direcției Regionale Vamale, pentru că avea în pivniță 200 de litri de vin. 

Motivul pentru care a fost amendat este acela că nu ar fi fost înregistrat ca mic producător de vin. Vinul a fost descoperit după o percheziție a polițiștilor din Alba, din anul 2020. 

Însă, bărbatul a atacat în instanță amenda de la DRV din simplul motiv că inspectorii nu au putut să precizeze dacă vinul era dintr-o singură producție, sau din mai mulți ani, mai mult de atât, procesul verbal a fost realizat într-un mod deficitar, iar asta a cântărit greu în ochii judecătorilor.

În fața instanței bărbatul a spus că vinul era făcut pentru nunta fiului său. În data de 26 septembrie 2022 magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o decizie în acest caz. De asemenea motivarea a fost făcută public.

”(…) petentului i s-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale de 5000 lei reţinându-se că urmare a unei percheziţii efectuată  împreună cu lucrători SICE – IPJ Alba a fost identificată în pivniţa imobilului cantitatea de aproximativ 200 litri de vin alb liniştit, fără ca acesta să fie înregistrat ca mic producător de vin la autoritatea vamală teritorială”, se arată în documentul citat.

În apărare bărbatul a suținut ”că actul de sancţionare este nelegal şi netemeinic cât timp nu se poate face deducţia doar pe baza împrejurării că a deţinut 200 litri vin alb, că petentul a produs vinul în vederea comercializării.

Simpla deţinere a unei cantităţi de vin nu fundamentează concluzia că este producător de vin şi urma să comercializeze respectiva cantitate. În cuprinsul procesului verbal nu s-a menţionat anul producţiei vinului, nefiind exclusă păstrarea unei cantităţi de vin provenită din producţia mai multor ani. Chiar petentul a explicat că vinul era păstrat pentru nunta fiului său şi că nu este destinat comercializării”, se arată în motivarea instanței.

Mai mult de atât au existat mai multe contradicții în procesul verbal al autorității vamale, drept pentru care magistrații au anulat amenda. Mai exact au admis plângerea bărbatului și au dispus anularea amenzii.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Furt la Colegiul Militar din Alba Iulia: Anchetatorii nu au putut afla cine a sustras banii și cardul unui elev din vestiar

Publicat

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au închis un dosar de furt, furt petrecut în interiorul Colegiului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia. 

Mai exact aceștia au cerut confirmarea renunțării la urmărirea penală, iar magistrații Judecătoriei Alba Iulia au admis cererea, în data de 28 septembrie 2022.

De asemenea motivarea a fost făcută public fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.

Potrivir motivării instanței, ”în data de 14.12.2019, persoane necunoscute au sustras suma de 300 lei din portmoneul persoanei vătămate, R. în timp ce acesta se afla la vestiarul Colegiului Național Mihai Viteazul din municipiul Alba Iulia.

Totodată, persoane necunoscute i-au folosit datele cardului banca, care se afla în același și au efectuat 14 tranzacții frauduloase, către diferiți comercianți, în valoare totală de 680,73 lei”, se arată în motivarea instanței.

După o perioadă de cercetări s-a decis ca dosarul să fie închis. În data de 28 septembrie 2022, judecătorii din Alba Iulia au admis cererea procurorilor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doi hoți au spart magazinul Flanco din Sebeș: În 60 de secunde au furat 32 de telefoane. Cum au rezolvat criminaliștii cazul

Publicat

politie mascati

Fragmenul dintr-o mănușă chirurgicală a fost indiciul care i-a dus pe criminaliștii din Alba mai aproape de rezolvarea unei spargeri la un magazin de electronice și electrocasnice din Sebeș. 

Deși în primă fază cei doi făptași nu au putut fi identificați deoarece au fost mascați când au dat spargerea, unul dintre ei a fost prins pe baza probelor ADN. 

Este vorba despre o spargere dată în anul 2018, la magazinul Flanco din Sebeș. Aproape patru ani mai târziu unul dintre cei care au dat spargerea a fost trimis în judecată, iar în data de 28 septembrie 2022, dosarul pentru furt calificat a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară.

De asemenea motivarea a fost făcută public.

Potrivit documentului citat, ”cele două persoane, anterior comiterii faptei, au traversat strada dinspre porțiunea de vegetație deplasându-se în spatele complexului, mai exact în partea de vest a acestuia.

Ulterior, aceștia s-au deplasat spre magazin folosind gangul situat între supermarketul Kaufland și magazinul Jysk, traversând o parte din parcarea complexului de magazine.

Ajunși în fața magazinului, cele două persoane, cu ajutorul unui obiec contondent, au forțat sistemul de închidere asigurare al celor două uși culisante, pătrunzând prin efracție în interiorul acestuia.

După pătrunderea în magazin, cele două persoane s-au deplasat la o vitrină în care se aflau mai multe cutii cu telefoane mobile de diferite mărci, unde, prin aplicarea mai multor lovituri cu obiectul contondent (bâtă/topor) au distrus sistemul de închidere-asigurare al acesteia și au spart geamul.

Din interiorul acestei vitrine cele două persoane au încărcat în plasele (gențile) avute asupra lor un număr de 32 de cutii care conțineau telefoane mobile de diferite mărci (Allview, Samsung, Iphone, Huawei, Xiaomi și Asus) după care au părăsit magazinul trecând în alergare prin fața supermarketului Kaufland spre partea de nord a complexului, toată acțiunea acestora desfășurându-se într-un interval de aproximativ 60 de secunde.

În imaginile surprinse de camerele de supraveghere s-a constat faptul că dintre cele două persoane, una era îmbrăcată în haine de culoare închisă, iar în picioare purta încălțăminte de culoare închisă.

Aceasta avea capul și fața acoperită cu un material textil de culoare albastră, iar în mâini purta mănuși de culoare albastră (cel mai probabil chirurgicale). Cea de-a 2-a persoană era îmbrăcată în haine de culoare închisă având pe ea o bluză/geacă de culoare închisă cu o dungă de culoare albă în partea de jos a acesteia, pantaloni de culoare închisă și încălțăminte de culoare albă, iar în mâini purta mănuși de culoare albastră (posibil chirurgicale)”, se arată în motivarea instanței.

Ce au făcut criminaliștii

Aceștia au descoperit o mică parte dintr-o mănușă chirurgicală folosită de unul dintre cei doi făptași. Au reușit să obțină probe ADN de pe aceasta, însă în baza de date națională nu a venit nici un rezultat.

Apoi probele au fost puse în baza internațională, unde în 2019 au dat un rezultat pozitiv: un bărbat din Hunedoara căruia autoritățile germane, dar și austrice i-au luat probe de ADN.

Deși a fost căutat de către autoritățile române, bărbatul nu a fost descoperit. Însă, la sfârșitul lunii iunie, bărbatul a fost identificat în Huneodara și câteva zile mai târziu a fost chestionat.

Acesta a recunoscut spargerea, dar nu a putut identifica și preciza cine a fost cel de al doilea făptaș.

Bărbatul a fost trimis în judecată pentru furt calificat și va fi judecat de magistrații Judecătoriei Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mircea Hava: Dincolo de miza financiară uriașă pentru România, e un moment cu o încărcătură simbolică profundă pentru Alba Iulia

Publicat

Comisarul Elisa Ferreira, premierul Nicolae Ciucă și alți membri ai guvernului se vor afla la Alba Iulia, pentru o ceremonie desfășurată, la fel ca de atâtea alte ori în trecut, în Sala Unirii.

Un moment cu adevărat important pentru România, semnarea Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, se va întâmpla exact în inima ei, în orașul care, pot spune, a avut întotdeauna un cuvânt greu în privința fondurilor europene. Și asta pentru că am avut de partea noastră seriozitatea, echipa și știința de a face lucrurile să se întâmple!

Nu cred că exista un loc mai bun pentru semnarea acestui acord de parteneriat. Dincolo de miza financiară uriașă pentru România, e un moment cu o încărcătură simbolică profundă. În toți anii în care am fost primarul acestui oraș am repetat, la nesfârșit, că banii europeni sunt cheia cu care vom deschide uși, că vom face pionierat și că realizările vor rămâne pentru generații, de-acum încolo.

Și, după cum bine se vede, am avut dreptate!   Atenție la ce voi spune, pentru că pe unii plutași i-a luat, din nou, valul promisiunilor și fac pomenire la „noul val de finanțări” când ei erau, de fapt, oamenii de veto ai consiliului local și se opuneau oricărui prilej de finanțare propus de echipa de facto. O echipă care a adus și lăsat noii administrații proiecte de peste 87 de milioane de euro.

Aveți aici, Contracte Finanțare Alba Iulia, cea mai credibilă sursă de informare, sub monitorizarea pertinentă a Directoratului General pentru Politici Urbane și Regionale, care confirmă data și sumele la care zecile de milioane de euro au fost pregătite și pentru ce.

Revenind la evenimentul de la Alba Iulia, sunt optimist-rezervat și îmi doresc ca lucrurile să meargă în direcția potrivită, după gestul semnării acordului, cu proiecte europene de care e atâta nevoie.

O mai spun, încă o dată: Europa ne dă, însă nu ne bagă și-n traistă. Pentru a avea rezultate și a folosi, așa cum trebuie, banii UE avem mare nevoie de resursă umană valoroasă și seriozitate dusă la extrem.

Suntem într-un moment în care avem un singur „glonț” și o singură șansă de a ne atinge ținta. Iar un eșec echivalează cu un dezastru. Cadrul politicii de coeziune ce vizează România, unul dintre cele mai vechi și mai importante sisteme de finanțare din UE, include domenii de unde românii au așteptări mari.

Sănătate, transport sustenabil, piața muncii și incluziunea socială, economie verde, digitalizare sunt câteva dintre liniile ce aduc țării noastre peste 31 de miliarde de euro.

Alba Iulia are, la rândul ei șansa de a profita de acest sistem multianual de finanțare. Dacă lucrurile vor fi privite ca o șansă de a aduce și mai mulți bani, nu ca o plasă de siguranță pentru a refinanța ceea ce nu s-a făcut în actuala alocare, cu finalizare în 2023. Personal, nu sunt obișnuit și nici nu mai e cazul să se aștepte cineva că mă voi consola cu o mentalitate de genul „nu se poate”.

Da, simbolic, e important că acest acord se semnează la Alba Iulia, dar Alba Iulia trebuie să rămână, pe mai departe, un simbol al acestei țări și mai ales a dezvoltării cu bani europeni. Asta îmi doresc și asta aștept să se întâmple, prin muncă și rezultate nu baliverne sfruntate!

Mircea Hava europarlamentar PNL, membru EPP

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax