Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: TESTUL de SINCERITATE cu Rareş Buglea şi Gruia Bumbu despre rasism, toleranță și sterilizarea femeilor rome

YouTube video

Publicat

Subiectul „fierbinte” al sterilizării femeilor rome adus în discuţie în ultima perioadă de fostul lider al tinerilor liberali din Alba, Rareș Buglea a fost „descusut” în cadrul emisiunii „Testul de sinceritate” de săptămâna aceasta. Invitaţii moderatorului Dan Lungu au fost Rareş Buglea şi președintele Asociației Pakiv, Gruia Bumbu, fost secretar de stat pentru problemele romilor.

Vedeţi, exclusiv, pe Alba24, declaraţii „fără perdea” despre un subiect sensibil, care a stârnit reacţii importante în ţară şi chiar în Parlamentul european. Reamintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, Rareș Buglea, pe atunci președinte al organizației de tineret a PNL Alba, susținea, pe Facebook, sterilizarea femeilor de etnie romă. Printre cei care au reacţionat la mesaj a fost şi liderul Asociației Pakiv, Gruia Bumbu, care a transmis mesaje diferite, unul dur şi apoi altul de conciliere.

Jurnalistul Dan Lungu a încercat să afle în emisiunea „Testul de Sinceritate” care sunt dedesubturile declarației controversate a lui Buglea și a reacției slabe pe care a avut-o fostul secretar de stat pe problemele romilor, Gruia Bumbu. Urmăriți mai jos talk show-ul:

YouTube video

Sinteza: Declarații extrase din talk show. Cifrele din dreptul fiecărei declarații reprezintă minutul și secunda la care a fost făcută în timpul emisiunii

Rareş Buglea (de la minutul 1.55)„În toate intervenţiile mele publice am spus că, într-o ţară europeană democratică, niciodată nu poate apărea o reglementare legislativă care să se refere strict la o etnie, la o categorie. Orice reglementare are un caracter general legislativ. Aşadar, nicidecum nu intenţionam să mă refer doar la femeile de etnie romă, ci, în general, la femeile, mamele care nas femei <în neştire>, îi abandonează şi nu îi ajută sub nicio formă, ca aceşti copii să se integreze şi să aibă un viitor.

În schimb, trebuie să recunoaştem adevărul: ponderea cea mai mare a acestor cazuri la care mă refeream o întâlnim acolo (cu referire la femeile rome – n.r.).

Poate am fost dur, metoda la care m-am referit eu nu e altceva decât o metodă contraceptivă, chirurgicală, nu e foarte grav, este practicată de femeile educate, dar probabil este un subiect tabu şi nu recunoaşte nimeni. Pot fi şi alte variante, nu am pretenţia că sunt deţinătorul adevărului. În schimb, susţin acelaşi lucru: ceva trebuie făcut. Îl sacrificăm acum pe Rareş Buglea pentru declaraţiile dure şi cu trimitere la vremea prigoanei naziste, în schimb rămâne problema gravă a societăţii româneşti, a Europei, din moment de suntem stat membru, cu mai multe îngrădiri decât drepturi.”

În concluzie: „Asupra mamelor din România, care nu au nicio responsabilitate faţă de copiii pe care îi nasc, trebuie reglementată, inventată, adusă o sancţiune, pe lângă cele care există în legislaţia românească şi care nu au nici un efect. Mă refer la cele din Codul Penal, infracţiunea privind rele tratamente aplicate minorului, pentru care un major poate să răspundă cu pedeapsă privativă de libertate. O închidem pe mama aia pentru vreo 6-7 luni, că mai mult nu ia, pentru că şi-a bătut sau neglijat, în mod violent copilul, prin înfometare sau altceva, iasă după 6-7 luni, îl tratează absolut la fel, pentru că sper că nu are nimeni pretenţia că se educă în penitenciar, ci se învrăjbeşte şi cel mai probabil dă naştere altor frăţiori acelui copil. Nu există nicio eficienţă. Mai există instituţia decăderii din drepturile părinteşti. Copiii vor fi instituţionalizaţi, mama poate procrea în continuare.”

Gruia Bumbu (minutul 7.52): „Vorbim despre Rareş Buglea, exponent al vieţii politice şi persoană publică, este consilier local. Dacă aveam o discuţie prietenească, la un pahar de vin într-un bar, probabil nu se ajungea aici. Dar este formator de opinie, reprezintă un număr de oameni care l-au votat. O parte dintre acei oameni poate sunt de acord cu ce susţine, dar sunt sigur că o mare parte dintre ei nu sunt de acord cu poziţia pe care o are. Nemulţumirea mea ţine şi de faptul că am lucrat aproape un an jumătate împreună, unde Rareş a văzut foarte mult cât de greu este să lucrăm în ceea ce înseamnă schimbarea de mentalitate, transformarea comunităţii sau femeii de etnie romă din dependentă de ajutor social într-o persoană plătitoare de taxe şi impozite. Din mesajul pe care l-a postat pe internet (Rareş Buglea – n.r.), în care spune că cei din Ţigănime nu-şi mai doresc să spună <ţigănime>, ci vor să spună lângă Dedeman… măsurile incluzive pe care noi le-am aplicat dau rezultate, pentru că ei nu-şi mai doresc să facă parte din acea comunitate, să spunem segregată, în care ţigănimea reprezenta ceva rău, ci în momentul de faţă vorbim despre faptul că oamenii îşi doresc să facă parte incluzivă din municipiul Alba Iulia. Am reuşit să obţinem o schimbare prin simplul fapt că nu-şi mai doresc să facă parte dintr-un cartier segregat, ci doresc să arate că sunt parte integrantă din proces  (comunitatea din Alba Iulia).

Pe de altă parte, vreau să spun că noi, ca organizaţie (Asociaţia Pakiv- n.r.), am crezut că suntem într-un proces de conştientizare, în faţa unor declaraţii care au o întreagă conotaţie de multe ori rasistă, xenofobă şi naţionalistă. Am făcut al doilea comunicat de presă în care am salutat, să spunem, gestul pe care Rareş l-a avut, dându-şi demisia. Era un prim proces de conştientizare. Problema este că el încă nu-şi retractează ce a spus şi vreau doar să-i spun că orice deosebire, excludere, restricţie pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială, convingere, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată (…) constituie o discriminare, conform Ordonanţei 137 pe 2000. Tu eşti jurist, puteai să ai o altă abordare. Eşti un om care ai lucrat foarte mult cu comunităţile, toată lumea ştie că ai lucrat în voluntariat. Eşti un cunoscător atât al problemelor, cât şi al soluţiilor care ar trebui abordate. Vreau să-l întreb ce înseamnă de fapt, din declaraţiile lui, o femeie iresponsabilă. Pentru că vorbim despre sterilizarea unei femei. Ce înseamnă metoda contraceptivă, pentru că propui o soluţie medicală, care înseamnă de fapt o mutilare a corpului femeii. Suntem noi stăpâni pe corpul femeii, pe familia omului? Trebuie să avem o abordare de conştientizare a problemei, să avem cadrul necesar, ca să trecem de la faza pe care tu ai semnalat-o la ceea ce înseamnă soluţii concrete.”

Rareş Buglea (minutul 14.00): „Discursul de genul acesta l-am mai auzit zilele acestea, din gura mai multor comentatori, care mă întrebau şi se întrebau cum definim o mamă iresponsabilă. Aşa cum definim o mamă care aplică rele tratamente minorului, aşa cum definim un părinte căruia trebuie să i se aplice decăderea din drepturile părinteşti, nu cred că e greu să descoperim şi să implementăm aceste norme. Prin probe, mărturii, documente. Nu e foarte greu. Un copil pe care-l văd ieşind murdar, flămând, dintr-un tomberon, acela este copilul unui părinte iresponsabil, ce e aşa de greu? Un copil pe care-l văd cerşind în intersecţie, riscându-şi viaţa printre  maşini este copilul unui părinte iresponsabil. Nu încercaţi să <înfundaţi> lucrurile, în sensul că propui ceva utopic, e simplu, mergem de jos în sus”.

Gruia Bumbu (minutul 15.24): „Când un copil este murdar, poate nu are apă, nu are un loc de muncă, educaţia necesară, poate nu are partea de sănătate, de locuire, aici este diferenţa între o persoană publică şi o persoană care-şi asumă un rol politic”.

Rareş Buglea (minutul 15.45): „Probleme legate de locuri de muncă au foarte mulţi oameni din ţara asta, probleme legate de lipsa veniturilor, la fel, precum probleme legate de lipsa perspectivei. Diferenţa este însă una clară, indiferent de cât de rău o duc şi cât de săraci sunt, îşi ţin de copii şi unii, nu”.

Gruia Bumbu (minutul 16.04): „Ai spus de pavele. Mai ţii minte zona respectivă din Alba Iulia în care intrai în noroi până la genunchi şi îi duceau pe copii în braţe până la şosea. Măcar nu îi mai duce murdari la şcoală, este o măsură cât de cât corectă. Am identificat familii cu probleme şi o măsură. Trebuie să găsim o viziune comună pentru găsirea de soluţii, nu soluţii extreme”.

Rareş Buglea (minutul 17.25): „Există în societatea românească oameni, persoane şi, din păcate, foarte mulţi copii cărora eu nu le dau vreo şansă să se integreze. Acei copii vor fi tot timpul o problemă pentru societate. Noi trebuie să stopăm acest flagel. Eu asemăn această problemă cu o rană. Primul instinct este să stopezi sângerarea. După aceea te ocupi de dezinfectarea rănii, bandajarea, coaserea. Noi încercăm să tratăm această rană socială.”

Gruia Bumbu (minutul 20.00): „Statul este responsabil pentru cetăţenii lui. Iar el (Rareş Buglea – n.r.), în momentul de faţă este un reprezentant politic, membru într-un consiliu local. Aici este problema, el este un formator de opinie. Discriminarea într-o ţară nu poţi să o elimini, dar problema este în ce măsură o găsim în limitele unei normalităţi. El poate să facă proiecte de consiliu local şi să le susţină”.

(minutul 22.09). „Noi lucrăm la ceea ce înseamnă schimbare de mentalitate. Problema ridicată de rareş este reală. Nu am spus că nu există. Dar trebuie să vedem în ce măsură respectăm valori, drepturi fundamentale.”

Rareş Buglea (minutul 25.00): „Dacă spunem, să-i ducem la planning, să-i educăm, sunt vorbe ale unor oameni din afara sistemului. Faptul că eu am lucrat la Pakiv şi am sute de ore de voluntariat în comunităţile rome, că mă implic, sunt argumente în favoarea mea. Înseamnă că vorbesc din interior. Ştiu ce vorbesc. Există astfel de măsuri. Organizaţia condusă de Gruia implementează foarte multe proiecte cu finanţare europeană cu succes. Am lucrat inclusiv pe PHARE, înainte de 2007. Recunosc că anumite progrese s-au făcut. Îmi amintesc că baroneasa Emma Nicholson ne dădea note din ce în ce mai mari, ca s-au făcut progrese. În schimb, ceea ce semnalez eu este că ritmul schimbărilor este depăşit în viteză de fenomenul în sine. Pe cât ne chinuim noi să integrăm un copilaş, doi dintr-o familie, nu ţinem pasul cu mama care procreează alţi copilaşi care urmează aceeaşi cale a ajutorului de la stat. (…)

Trebuie să le convingem pe aceste femei să se oprească. Dacă are 6 copii abandonaţi în grija statului, să nu-l mai facă pe al şaptelea. De ce este dur să-i cerem asta?”

Gruia Bumbu (minutul 29.14) „Bogăţia unei ţări constă în copii…”

Rareş Buglea „… în copii educaţi, integraţi, care au un viitor. Şcoala generală nr. 9 din Alba Iulia, de care aparţine zona Dedeman e la un pas de desfiinţare din cauza lipsei de elevi. Îi duce la şcoală, stau două-trei zile, o săptămână şi nu se mai întorc”.

Gruia Bumbu „Poate copii nu sunt motivaţi, poate nu se regăsesc, poate că copiii nu au ce să mănânce acasă (…) Consiliul Local, în acest moment, în relaţiile cu persoanele dependente de ajutor social, sunt în ilegalitate. Sunt plătite sub salariul minim pe economie (până la 350 de lei pe lună pentru care sunt obligaţi să efectueze 72 de ore de muncă comunitară).

Rareş Buglea (minutul 35.50):  „Ca răspuns pentru aceşti răutăcioşi care se întreabă dacă am învăţat ceva lucrând în interiorul comunităţii este că observ că fenomenul depăşeşte capacitatea noastră de integrare a acestor persoane pentru integrarea socială. Reuşim să rezolvăm, Pakiv reuşeşte să integrăm anumiţi indivizi, dar prea puţin, pe măsură ce pe alţii îi pierdem. Tot spun unii, câţi bani am luat acolo, declaraţia mea este publică pe site-ul primăriei, am lucrat pe mai multe proiecte, în mai multe organizaţii, am făcut sute de ore de voluntariat. Mă ironizau că am fost la cunoscutul bloc <Turturica>, am făcut vreo două acţiuni, am ajutat la igienizare, cum am putut atunci să-i ajut şi acum să-i incriminez. E o falsă problemă. Tocmai că ştiu ce înseamnă. Acolo stau vreo 400 de copii într-o scară de bloc. Într-o garsonieră de 3 mp locuiesc vreo 10 indivizi. Odată născuţi, copiii au drepturi şi suntem obligaţi să-i ajutăm. Statul nu-i capabil să-i ajute, societatea nu-i ajută şi vedem în fiecare zi pe stradă sau la televizor, dar, în schimb, când venim cu o soluţie, e rasistă, e nazistă…”

De la minutul 41.00, Gruia Bumbu descrie evoluţia poziţionării femeii rome în contextul aplicării măsurilor sociale, dar şi alte detalii din viaţa comunităţii, precum şi despre folosirea termenului „rom” sau „ţigan”.

De la minutul 46.40, invitaţii răspund întrebărilor formulate de cititori.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. .....

    luni, 11.02.2013 at 07:28

    Ce nemernic! Asta are ce are doar cu femeile , parca barbatii nu ar fi la fel de vinovati ! O femeie nu poate face singura un copil sau poate nu stiai lucrul asta ! Ce ti-au facut femeile ? Ai suferit vreo deceptie in dragoste si acum te razbuni pe toate femeile ?

  2. .....

    luni, 11.02.2013 at 07:52

    Mamele care nu au nici o responsabilitate fata de copiii care ii nasc ? Dar tatii ? Ei ce responsabilitate au ? Pe ei ii absolvi de orice vina si lasi totul in seama femeilor ?”Mama iresponsabila”? Doar mama are obligatia sa-si creasca copiii? Atunci voi barbatii la ce mai sunteti buni?

  3. metis

    luni, 11.02.2013 at 08:21

    Aceeasi problema ca in toata Romania. Discutam despre legile deja acceptate dar nerespectate de catre unii. Trist este ca nazistul Buglea este jurist. Rusine scolii ce a eliberat diploma acestui fascist. Avem discutii despre sterilizare in mileniul III, masuri specifice legionarismului autohton. Despre educatia copiilor de rromi discuta cineva? Daca autoritatile nu dispun de fonduri pentru educatie, orice copil de roman, inclusiv de etnie rroma va fi un rebut. Bravo, domnule BUMBU, sunteti un adevarat lider. RESPECT!

  4. andrei

    luni, 11.02.2013 at 11:28

    felicitari pentru initiativa, din pacate traim intr-o tara in care minoritatile sunt singurele cu drepturi si cu gura mare. Auzi, rromi! Ca sa semene cu romani. Ce treaba au ma astia cu natia noastra, de la decebal incoace, in afara de faptul ca sunt niste paraziti care ne fura, ne omoara, ne ameninta si ne strica imaginea in fata intregii lumi? Italienii au gasit solutia, i-au trimis in Romania de la Milano cu bani sa-si construiasca o casa. Francezii le-au dat banii de drum, numai sa scape de ei. Si noi suntem obligati sa-i acceptam, ca sa nu fim acuzati de italieni si spanioli de rasism. ei, da! Mai este unii care gandeste si pe-aici, dar pacat ca prea putini pentru a lua masuri. In 2030, romania se va numi RRomania, cu o populatie majoritar tiganeasca. Faceti un exercitiui si mergeti la un tribunal sa vedeti cati stau in fata lui cu fuste lungi si mustata si cati romani stau. Asta in conditiile in care nr lor e mult mai mic la nivel national.

  5. Roman

    luni, 11.02.2013 at 11:36

    Domnule Rareș Buglea , iti sugerez sa candidezi ca si independent la presedintie(pt ca e clar ca nu ai sustinere de la partidele fara coloana verticala) si sa ai ca prim punct in programul tau electoral CURATAREA Romaniei de parazitii numiti , cica, RROMI. o DERROMANIZARE este cheia spre succesuri

  6. ton nicolae

    luni, 11.02.2013 at 15:30

    Pe domnul RARES BUGLEA, îl cunosc de prin anul 2000, având in vedere că am fost colegi de facultate la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii ,,1 Decembrie 1918,, din mun. Alba-Iulia. Vreau să aduc la cunoştiinţă celor care nu-l cunosc de RAREŞ, că şi în timpul facultăţii a fost un om ENERGIC ŞI HOTĂRÂT, şi că nu s-a speriat niciodată să spună ADEVĂRUL, adevăr care văd că supără pe mulţi chiar dacă în subconştientul lor VĂD CĂ ARE DREPTATE. Nu vreau să intru pe fondul problemei, dar vreau să spun că mi-a plăcut de el că este ca şi mine un om care spune ADEVĂRUL indifenrent cine este auditoriul, lucru care supără şi chuir şi prietenii care ai crezut că îţi sunt prieteni îţi DEVIN MARI DUŞMANI, pe care pe unii dintre ei i-au ajutat să ajungă undeva sus, iar apoi dacă a spus un adevăr, îl priveşte de acolo de sus ca pe un gunoi pe care îl împroaşcă şi îl scuipă, ceea ce este foarte trist. Îi sfătuiesc pe acei care dă cu ,,pietre,, în acest OM care şi-a spus un punct de vedere, să se uite în primul rând în oglindă, să-şi vadă BÂRNA DIN OCHIUL LOR, apoi dacă mai are curajul să arunce cu ,,pietre,, în OMUL RAREŞ care are doar un ,,pai,,. Aşa cum am spus cred că toţi vrem să trăim bine şi ca toţi din România, idiferent de etnie trebuie să muncim pentru a întreţine existenţa noastră, ci nu unii să muncească, iar alţii să stea pe spinarea celor ce muncesc ca şi căpuşele sugând din sudoarea şi sângele lor. Toţi suntem în faţa legii egali în drepturi dar trebuie să fim egali şi în OBLIGAŢII. Nu poţi să mănânci o pâine dacă nu lucrezi pămânutul, să-l sameni, să culegi apoi să coci şi să mănânci, etc., reversul medaliei este exemplul dintre greier şi furnică. Sper să nu fiu înţeles greşit, sau ADEVĂRUL SUPĂRĂ ?

  7. dudu

    luni, 11.02.2013 at 19:30

    Gruia, atitudinea ta este duplicitara l ai angajat pe Buglea cu 6000 ron pe luna nu voluntar cum afirma el ca sa ti platesti datoria fata de Simedru, care ti a inchiriat casa pentru sediu. Ce experienta are Buglea ca jurist pe probleme de rromi cand el este doar vornic la nunti si portar la prefectura dupa 8 ( opt ) de facultate facuta cu greutate .
    Cu ce ajuti tu rromi , ajutand ul pe Buglea sa nu pateasca nimic ? Ne luand o atitudine transanta in problema sterilizarii , razand si pactizand cu el pe toate posturile TV nu reprezinti nimic pentru rromi si nici nu ai reprezentat nimic pana acum ! Doar banii sunt singurul tau tel in miscarea rromilor.

  8. Pingback: Rareș Buglea s-a ales cu plângere penală din partea a 7 ONG-uri pentru postarea rasistă de pe Facebook, iar 11 ONG-uri îi cer demisia din partid | Alba24

  9. chriss

    joi, 14.02.2013 at 05:40

    Rares Buglea nu a facut altceva decat sa devina o portavoce a ceea ce milioane de romani gandesc.Faceti un sondaj in randul romanilor si vedeti care este rezultatul.Si apoi trageti concluziile.Sa recunoastem:tiganii sunt imposibil de educat sau integrat in societate.Traiesc din munca noastra, se inmultesc si ne consuma societatea din interior invadandu-ne cu mizeriile lor, furtisagurile si apucaturile lor antisociale.Aratati-mi care sunt beneficiile societatii de pe urma etniei tiganesti? Banii din taxe si impozite ajung la ei in loc sa se regaseasca in spitale mai bune, scoli, azile de batrani, etc….Sper ca Rares si altii ca el sa nu dea inapoi si sa ramana consecventi in ideile lor si sa nu se lase intimidati de politicienii interesati doar de „masina de vot tiganeasca”.E bine ca cineva incepe in sfarsit sa ia atitudine fata de invazia tiganeasca a acestei tari.Succes in continuare Rares.

  10. Pingback: VEZI PE CINE AI ALES: Consilierul local Rareş Buglea vrea să demoleze blocul ”Turturica” și Cinematograful ”Columna” | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate