Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: TESTUL de SINCERITATE cu Rareş Buglea şi Gruia Bumbu despre rasism, toleranță și sterilizarea femeilor rome


Publicat

Subiectul „fierbinte” al sterilizării femeilor rome adus în discuţie în ultima perioadă de fostul lider al tinerilor liberali din Alba, Rareș Buglea a fost „descusut” în cadrul emisiunii „Testul de sinceritate” de săptămâna aceasta. Invitaţii moderatorului Dan Lungu au fost Rareş Buglea şi președintele Asociației Pakiv, Gruia Bumbu, fost secretar de stat pentru problemele romilor.

Vedeţi, exclusiv, pe Alba24, declaraţii „fără perdea” despre un subiect sensibil, care a stârnit reacţii importante în ţară şi chiar în Parlamentul european. Reamintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, Rareș Buglea, pe atunci președinte al organizației de tineret a PNL Alba, susținea, pe Facebook, sterilizarea femeilor de etnie romă. Printre cei care au reacţionat la mesaj a fost şi liderul Asociației Pakiv, Gruia Bumbu, care a transmis mesaje diferite, unul dur şi apoi altul de conciliere.

Jurnalistul Dan Lungu a încercat să afle în emisiunea „Testul de Sinceritate” care sunt dedesubturile declarației controversate a lui Buglea și a reacției slabe pe care a avut-o fostul secretar de stat pe problemele romilor, Gruia Bumbu. Urmăriți mai jos talk show-ul:

Sinteza: Declarații extrase din talk show. Cifrele din dreptul fiecărei declarații reprezintă minutul și secunda la care a fost făcută în timpul emisiunii

Rareş Buglea (de la minutul 1.55)„În toate intervenţiile mele publice am spus că, într-o ţară europeană democratică, niciodată nu poate apărea o reglementare legislativă care să se refere strict la o etnie, la o categorie. Orice reglementare are un caracter general legislativ. Aşadar, nicidecum nu intenţionam să mă refer doar la femeile de etnie romă, ci, în general, la femeile, mamele care nas femei <în neştire>, îi abandonează şi nu îi ajută sub nicio formă, ca aceşti copii să se integreze şi să aibă un viitor.

În schimb, trebuie să recunoaştem adevărul: ponderea cea mai mare a acestor cazuri la care mă refeream o întâlnim acolo (cu referire la femeile rome – n.r.).

Poate am fost dur, metoda la care m-am referit eu nu e altceva decât o metodă contraceptivă, chirurgicală, nu e foarte grav, este practicată de femeile educate, dar probabil este un subiect tabu şi nu recunoaşte nimeni. Pot fi şi alte variante, nu am pretenţia că sunt deţinătorul adevărului. În schimb, susţin acelaşi lucru: ceva trebuie făcut. Îl sacrificăm acum pe Rareş Buglea pentru declaraţiile dure şi cu trimitere la vremea prigoanei naziste, în schimb rămâne problema gravă a societăţii româneşti, a Europei, din moment de suntem stat membru, cu mai multe îngrădiri decât drepturi.”

În concluzie: „Asupra mamelor din România, care nu au nicio responsabilitate faţă de copiii pe care îi nasc, trebuie reglementată, inventată, adusă o sancţiune, pe lângă cele care există în legislaţia românească şi care nu au nici un efect. Mă refer la cele din Codul Penal, infracţiunea privind rele tratamente aplicate minorului, pentru care un major poate să răspundă cu pedeapsă privativă de libertate. O închidem pe mama aia pentru vreo 6-7 luni, că mai mult nu ia, pentru că şi-a bătut sau neglijat, în mod violent copilul, prin înfometare sau altceva, iasă după 6-7 luni, îl tratează absolut la fel, pentru că sper că nu are nimeni pretenţia că se educă în penitenciar, ci se învrăjbeşte şi cel mai probabil dă naştere altor frăţiori acelui copil. Nu există nicio eficienţă. Mai există instituţia decăderii din drepturile părinteşti. Copiii vor fi instituţionalizaţi, mama poate procrea în continuare.”

Gruia Bumbu (minutul 7.52): „Vorbim despre Rareş Buglea, exponent al vieţii politice şi persoană publică, este consilier local. Dacă aveam o discuţie prietenească, la un pahar de vin într-un bar, probabil nu se ajungea aici. Dar este formator de opinie, reprezintă un număr de oameni care l-au votat. O parte dintre acei oameni poate sunt de acord cu ce susţine, dar sunt sigur că o mare parte dintre ei nu sunt de acord cu poziţia pe care o are. Nemulţumirea mea ţine şi de faptul că am lucrat aproape un an jumătate împreună, unde Rareş a văzut foarte mult cât de greu este să lucrăm în ceea ce înseamnă schimbarea de mentalitate, transformarea comunităţii sau femeii de etnie romă din dependentă de ajutor social într-o persoană plătitoare de taxe şi impozite. Din mesajul pe care l-a postat pe internet (Rareş Buglea – n.r.), în care spune că cei din Ţigănime nu-şi mai doresc să spună <ţigănime>, ci vor să spună lângă Dedeman… măsurile incluzive pe care noi le-am aplicat dau rezultate, pentru că ei nu-şi mai doresc să facă parte din acea comunitate, să spunem segregată, în care ţigănimea reprezenta ceva rău, ci în momentul de faţă vorbim despre faptul că oamenii îşi doresc să facă parte incluzivă din municipiul Alba Iulia. Am reuşit să obţinem o schimbare prin simplul fapt că nu-şi mai doresc să facă parte dintr-un cartier segregat, ci doresc să arate că sunt parte integrantă din proces  (comunitatea din Alba Iulia).

Pe de altă parte, vreau să spun că noi, ca organizaţie (Asociaţia Pakiv- n.r.), am crezut că suntem într-un proces de conştientizare, în faţa unor declaraţii care au o întreagă conotaţie de multe ori rasistă, xenofobă şi naţionalistă. Am făcut al doilea comunicat de presă în care am salutat, să spunem, gestul pe care Rareş l-a avut, dându-şi demisia. Era un prim proces de conştientizare. Problema este că el încă nu-şi retractează ce a spus şi vreau doar să-i spun că orice deosebire, excludere, restricţie pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială, convingere, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată (…) constituie o discriminare, conform Ordonanţei 137 pe 2000. Tu eşti jurist, puteai să ai o altă abordare. Eşti un om care ai lucrat foarte mult cu comunităţile, toată lumea ştie că ai lucrat în voluntariat. Eşti un cunoscător atât al problemelor, cât şi al soluţiilor care ar trebui abordate. Vreau să-l întreb ce înseamnă de fapt, din declaraţiile lui, o femeie iresponsabilă. Pentru că vorbim despre sterilizarea unei femei. Ce înseamnă metoda contraceptivă, pentru că propui o soluţie medicală, care înseamnă de fapt o mutilare a corpului femeii. Suntem noi stăpâni pe corpul femeii, pe familia omului? Trebuie să avem o abordare de conştientizare a problemei, să avem cadrul necesar, ca să trecem de la faza pe care tu ai semnalat-o la ceea ce înseamnă soluţii concrete.”

Rareş Buglea (minutul 14.00): „Discursul de genul acesta l-am mai auzit zilele acestea, din gura mai multor comentatori, care mă întrebau şi se întrebau cum definim o mamă iresponsabilă. Aşa cum definim o mamă care aplică rele tratamente minorului, aşa cum definim un părinte căruia trebuie să i se aplice decăderea din drepturile părinteşti, nu cred că e greu să descoperim şi să implementăm aceste norme. Prin probe, mărturii, documente. Nu e foarte greu. Un copil pe care-l văd ieşind murdar, flămând, dintr-un tomberon, acela este copilul unui părinte iresponsabil, ce e aşa de greu? Un copil pe care-l văd cerşind în intersecţie, riscându-şi viaţa printre  maşini este copilul unui părinte iresponsabil. Nu încercaţi să <înfundaţi> lucrurile, în sensul că propui ceva utopic, e simplu, mergem de jos în sus”.

Gruia Bumbu (minutul 15.24): „Când un copil este murdar, poate nu are apă, nu are un loc de muncă, educaţia necesară, poate nu are partea de sănătate, de locuire, aici este diferenţa între o persoană publică şi o persoană care-şi asumă un rol politic”.

Rareş Buglea (minutul 15.45): „Probleme legate de locuri de muncă au foarte mulţi oameni din ţara asta, probleme legate de lipsa veniturilor, la fel, precum probleme legate de lipsa perspectivei. Diferenţa este însă una clară, indiferent de cât de rău o duc şi cât de săraci sunt, îşi ţin de copii şi unii, nu”.

Gruia Bumbu (minutul 16.04): „Ai spus de pavele. Mai ţii minte zona respectivă din Alba Iulia în care intrai în noroi până la genunchi şi îi duceau pe copii în braţe până la şosea. Măcar nu îi mai duce murdari la şcoală, este o măsură cât de cât corectă. Am identificat familii cu probleme şi o măsură. Trebuie să găsim o viziune comună pentru găsirea de soluţii, nu soluţii extreme”.

Rareş Buglea (minutul 17.25): „Există în societatea românească oameni, persoane şi, din păcate, foarte mulţi copii cărora eu nu le dau vreo şansă să se integreze. Acei copii vor fi tot timpul o problemă pentru societate. Noi trebuie să stopăm acest flagel. Eu asemăn această problemă cu o rană. Primul instinct este să stopezi sângerarea. După aceea te ocupi de dezinfectarea rănii, bandajarea, coaserea. Noi încercăm să tratăm această rană socială.”

Gruia Bumbu (minutul 20.00): „Statul este responsabil pentru cetăţenii lui. Iar el (Rareş Buglea – n.r.), în momentul de faţă este un reprezentant politic, membru într-un consiliu local. Aici este problema, el este un formator de opinie. Discriminarea într-o ţară nu poţi să o elimini, dar problema este în ce măsură o găsim în limitele unei normalităţi. El poate să facă proiecte de consiliu local şi să le susţină”.

(minutul 22.09). „Noi lucrăm la ceea ce înseamnă schimbare de mentalitate. Problema ridicată de rareş este reală. Nu am spus că nu există. Dar trebuie să vedem în ce măsură respectăm valori, drepturi fundamentale.”

Rareş Buglea (minutul 25.00): „Dacă spunem, să-i ducem la planning, să-i educăm, sunt vorbe ale unor oameni din afara sistemului. Faptul că eu am lucrat la Pakiv şi am sute de ore de voluntariat în comunităţile rome, că mă implic, sunt argumente în favoarea mea. Înseamnă că vorbesc din interior. Ştiu ce vorbesc. Există astfel de măsuri. Organizaţia condusă de Gruia implementează foarte multe proiecte cu finanţare europeană cu succes. Am lucrat inclusiv pe PHARE, înainte de 2007. Recunosc că anumite progrese s-au făcut. Îmi amintesc că baroneasa Emma Nicholson ne dădea note din ce în ce mai mari, ca s-au făcut progrese. În schimb, ceea ce semnalez eu este că ritmul schimbărilor este depăşit în viteză de fenomenul în sine. Pe cât ne chinuim noi să integrăm un copilaş, doi dintr-o familie, nu ţinem pasul cu mama care procreează alţi copilaşi care urmează aceeaşi cale a ajutorului de la stat. (…)

Trebuie să le convingem pe aceste femei să se oprească. Dacă are 6 copii abandonaţi în grija statului, să nu-l mai facă pe al şaptelea. De ce este dur să-i cerem asta?”

Gruia Bumbu (minutul 29.14) „Bogăţia unei ţări constă în copii…”

Rareş Buglea „… în copii educaţi, integraţi, care au un viitor. Şcoala generală nr. 9 din Alba Iulia, de care aparţine zona Dedeman e la un pas de desfiinţare din cauza lipsei de elevi. Îi duce la şcoală, stau două-trei zile, o săptămână şi nu se mai întorc”.

Gruia Bumbu „Poate copii nu sunt motivaţi, poate nu se regăsesc, poate că copiii nu au ce să mănânce acasă (…) Consiliul Local, în acest moment, în relaţiile cu persoanele dependente de ajutor social, sunt în ilegalitate. Sunt plătite sub salariul minim pe economie (până la 350 de lei pe lună pentru care sunt obligaţi să efectueze 72 de ore de muncă comunitară).

Rareş Buglea (minutul 35.50):  „Ca răspuns pentru aceşti răutăcioşi care se întreabă dacă am învăţat ceva lucrând în interiorul comunităţii este că observ că fenomenul depăşeşte capacitatea noastră de integrare a acestor persoane pentru integrarea socială. Reuşim să rezolvăm, Pakiv reuşeşte să integrăm anumiţi indivizi, dar prea puţin, pe măsură ce pe alţii îi pierdem. Tot spun unii, câţi bani am luat acolo, declaraţia mea este publică pe site-ul primăriei, am lucrat pe mai multe proiecte, în mai multe organizaţii, am făcut sute de ore de voluntariat. Mă ironizau că am fost la cunoscutul bloc <Turturica>, am făcut vreo două acţiuni, am ajutat la igienizare, cum am putut atunci să-i ajut şi acum să-i incriminez. E o falsă problemă. Tocmai că ştiu ce înseamnă. Acolo stau vreo 400 de copii într-o scară de bloc. Într-o garsonieră de 3 mp locuiesc vreo 10 indivizi. Odată născuţi, copiii au drepturi şi suntem obligaţi să-i ajutăm. Statul nu-i capabil să-i ajute, societatea nu-i ajută şi vedem în fiecare zi pe stradă sau la televizor, dar, în schimb, când venim cu o soluţie, e rasistă, e nazistă…”

De la minutul 41.00, Gruia Bumbu descrie evoluţia poziţionării femeii rome în contextul aplicării măsurilor sociale, dar şi alte detalii din viaţa comunităţii, precum şi despre folosirea termenului „rom” sau „ţigan”.

De la minutul 46.40, invitaţii răspund întrebărilor formulate de cititori.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

10 Comentarii

10 Comments

 1. .....

  luni, 11.02.2013 at 07:28

  Ce nemernic! Asta are ce are doar cu femeile , parca barbatii nu ar fi la fel de vinovati ! O femeie nu poate face singura un copil sau poate nu stiai lucrul asta ! Ce ti-au facut femeile ? Ai suferit vreo deceptie in dragoste si acum te razbuni pe toate femeile ?

 2. .....

  luni, 11.02.2013 at 07:52

  Mamele care nu au nici o responsabilitate fata de copiii care ii nasc ? Dar tatii ? Ei ce responsabilitate au ? Pe ei ii absolvi de orice vina si lasi totul in seama femeilor ?”Mama iresponsabila”? Doar mama are obligatia sa-si creasca copiii? Atunci voi barbatii la ce mai sunteti buni?

 3. metis

  luni, 11.02.2013 at 08:21

  Aceeasi problema ca in toata Romania. Discutam despre legile deja acceptate dar nerespectate de catre unii. Trist este ca nazistul Buglea este jurist. Rusine scolii ce a eliberat diploma acestui fascist. Avem discutii despre sterilizare in mileniul III, masuri specifice legionarismului autohton. Despre educatia copiilor de rromi discuta cineva? Daca autoritatile nu dispun de fonduri pentru educatie, orice copil de roman, inclusiv de etnie rroma va fi un rebut. Bravo, domnule BUMBU, sunteti un adevarat lider. RESPECT!

 4. andrei

  luni, 11.02.2013 at 11:28

  felicitari pentru initiativa, din pacate traim intr-o tara in care minoritatile sunt singurele cu drepturi si cu gura mare. Auzi, rromi! Ca sa semene cu romani. Ce treaba au ma astia cu natia noastra, de la decebal incoace, in afara de faptul ca sunt niste paraziti care ne fura, ne omoara, ne ameninta si ne strica imaginea in fata intregii lumi? Italienii au gasit solutia, i-au trimis in Romania de la Milano cu bani sa-si construiasca o casa. Francezii le-au dat banii de drum, numai sa scape de ei. Si noi suntem obligati sa-i acceptam, ca sa nu fim acuzati de italieni si spanioli de rasism. ei, da! Mai este unii care gandeste si pe-aici, dar pacat ca prea putini pentru a lua masuri. In 2030, romania se va numi RRomania, cu o populatie majoritar tiganeasca. Faceti un exercitiui si mergeti la un tribunal sa vedeti cati stau in fata lui cu fuste lungi si mustata si cati romani stau. Asta in conditiile in care nr lor e mult mai mic la nivel national.

 5. Roman

  luni, 11.02.2013 at 11:36

  Domnule Rareș Buglea , iti sugerez sa candidezi ca si independent la presedintie(pt ca e clar ca nu ai sustinere de la partidele fara coloana verticala) si sa ai ca prim punct in programul tau electoral CURATAREA Romaniei de parazitii numiti , cica, RROMI. o DERROMANIZARE este cheia spre succesuri

 6. ton nicolae

  luni, 11.02.2013 at 15:30

  Pe domnul RARES BUGLEA, îl cunosc de prin anul 2000, având in vedere că am fost colegi de facultate la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii ,,1 Decembrie 1918,, din mun. Alba-Iulia. Vreau să aduc la cunoştiinţă celor care nu-l cunosc de RAREŞ, că şi în timpul facultăţii a fost un om ENERGIC ŞI HOTĂRÂT, şi că nu s-a speriat niciodată să spună ADEVĂRUL, adevăr care văd că supără pe mulţi chiar dacă în subconştientul lor VĂD CĂ ARE DREPTATE. Nu vreau să intru pe fondul problemei, dar vreau să spun că mi-a plăcut de el că este ca şi mine un om care spune ADEVĂRUL indifenrent cine este auditoriul, lucru care supără şi chuir şi prietenii care ai crezut că îţi sunt prieteni îţi DEVIN MARI DUŞMANI, pe care pe unii dintre ei i-au ajutat să ajungă undeva sus, iar apoi dacă a spus un adevăr, îl priveşte de acolo de sus ca pe un gunoi pe care îl împroaşcă şi îl scuipă, ceea ce este foarte trist. Îi sfătuiesc pe acei care dă cu ,,pietre,, în acest OM care şi-a spus un punct de vedere, să se uite în primul rând în oglindă, să-şi vadă BÂRNA DIN OCHIUL LOR, apoi dacă mai are curajul să arunce cu ,,pietre,, în OMUL RAREŞ care are doar un ,,pai,,. Aşa cum am spus cred că toţi vrem să trăim bine şi ca toţi din România, idiferent de etnie trebuie să muncim pentru a întreţine existenţa noastră, ci nu unii să muncească, iar alţii să stea pe spinarea celor ce muncesc ca şi căpuşele sugând din sudoarea şi sângele lor. Toţi suntem în faţa legii egali în drepturi dar trebuie să fim egali şi în OBLIGAŢII. Nu poţi să mănânci o pâine dacă nu lucrezi pămânutul, să-l sameni, să culegi apoi să coci şi să mănânci, etc., reversul medaliei este exemplul dintre greier şi furnică. Sper să nu fiu înţeles greşit, sau ADEVĂRUL SUPĂRĂ ?

 7. dudu

  luni, 11.02.2013 at 19:30

  Gruia, atitudinea ta este duplicitara l ai angajat pe Buglea cu 6000 ron pe luna nu voluntar cum afirma el ca sa ti platesti datoria fata de Simedru, care ti a inchiriat casa pentru sediu. Ce experienta are Buglea ca jurist pe probleme de rromi cand el este doar vornic la nunti si portar la prefectura dupa 8 ( opt ) de facultate facuta cu greutate .
  Cu ce ajuti tu rromi , ajutand ul pe Buglea sa nu pateasca nimic ? Ne luand o atitudine transanta in problema sterilizarii , razand si pactizand cu el pe toate posturile TV nu reprezinti nimic pentru rromi si nici nu ai reprezentat nimic pana acum ! Doar banii sunt singurul tau tel in miscarea rromilor.

 8. Pingback: Rareș Buglea s-a ales cu plângere penală din partea a 7 ONG-uri pentru postarea rasistă de pe Facebook, iar 11 ONG-uri îi cer demisia din partid | Alba24

 9. chriss

  joi, 14.02.2013 at 05:40

  Rares Buglea nu a facut altceva decat sa devina o portavoce a ceea ce milioane de romani gandesc.Faceti un sondaj in randul romanilor si vedeti care este rezultatul.Si apoi trageti concluziile.Sa recunoastem:tiganii sunt imposibil de educat sau integrat in societate.Traiesc din munca noastra, se inmultesc si ne consuma societatea din interior invadandu-ne cu mizeriile lor, furtisagurile si apucaturile lor antisociale.Aratati-mi care sunt beneficiile societatii de pe urma etniei tiganesti? Banii din taxe si impozite ajung la ei in loc sa se regaseasca in spitale mai bune, scoli, azile de batrani, etc….Sper ca Rares si altii ca el sa nu dea inapoi si sa ramana consecventi in ideile lor si sa nu se lase intimidati de politicienii interesati doar de „masina de vot tiganeasca”.E bine ca cineva incepe in sfarsit sa ia atitudine fata de invazia tiganeasca a acestei tari.Succes in continuare Rares.

 10. Pingback: VEZI PE CINE AI ALES: Consilierul local Rareş Buglea vrea să demoleze blocul ”Turturica” și Cinematograful ”Columna” | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Angajări la STAT. POSTURILE vacante în instituții publice din județul Alba, în luna martie. Condiții și calendar

Publicat

birou

În această perioadă, în județul Alba sunt vacante mai multe posturi în instituții publice. Candidații interesați de ocuparea acestora trebuie să îndeplinească unele condiții, privind studiile, vechimea de muncă și alte cerințe.

Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările și completările ulterioare:

a) are cetățenia română, cetățenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparținând Spațiului Economic European și domiciliul în România;

b) cunoaște limba română, scris și vorbit;

c) are vârsta minimă reglementată de prevederile legale;

d) are capacitate deplină de exercițiu;

e) are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinței medicale eliberate de medicul de familie sau de unitățile sanitare abilitate;

f) îndeplinește condițiile de studii și, după caz, de vechime sau alte condiții specifice potrivit cerințelor postului scos la concurs;

g) nu a fost condamnată definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului ori contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.

POSTURI VACANTE:

ALBA IULIA

Primăria Municipiului Alba Iulia

– muncitor necalificat (3 posturi) – Serviciul public „Administrarea patrimoniului local”, Serviciul administrare piețe, târguri și gestionarea câinilor fără stăpân

Condiții: studii generale; vechime în specialitate necesară: -.

Termenul limită de depunere a dosarelor: 10 martie 2021, ora 15:00

Concurs: 16 martie 2021, ora 11:00: proba practică; data și ora interviului se vor comunica ulterior.

Relaţii suplimentare, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia din Calea Moţilor nr. 5A, et. 2, telefon 0258/819.462.

Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia

bibliotecar – Compartiment Didactic Auxiliar

Condiții: studii superioare; vechimea în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – nu necesită (candidatul trebuie să prezinte certificat de atestare a competențelor profesionale – profesor documentarist și/sau biblioteconomie); cunoștințe avansate de operare pe PC (Excel, Word etc.); asumarea responsabilității și echilibrul emoțional.

Concurs: 12 martie 2021, ora 10.00 proba scrisă; 15 martie 2021, ora 10.00 proba interviu.

muncitor calificat – Compartiment Nedidactic

Condiții: studii medii, vechimea în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – nu necesită.

Concurs: 12 martie 2021, ora 10.00 proba scrisă, 15 martie 2021, ora 10.00 proba interviu.

Relaţii suplimentare, la sediul Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, judeţul Alba, Strada Călăraşilor nr. 2, telefon: 0258/812.473.

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

– îngrijitor clădiri

Condiții: studii medii (cel puțin 10 clase sau școală profesională), vechime în muncă de cel puțin 1 an.

Termenul limită de depunere a dosarelor: 3 martie 2021, ora 12.00

Concurs: 11 martie 2021, ora 14.00. proba practică; 15 martie 2021, ora 12.00. proba interviu.

Relații suplimentare, Colegiul Tehnic „Apulum”, cu sediul în Alba Iulia, str. Gheorghe Pop de Băsești numărul 2, județul Alba, telefon 0258/834.102.

AIUD

Primăria Municipiului Aiud

Serviciul Public de Interes Local Administrația Patrimoniului Local Aiud – Biroul Seră, Zone verzi

– muncitor calificat, treapta profesională II – 2 posturi

Condiții: studii medii/școală profesională/studii generale; vechime în muncă – minimum 6 ani;

– muncitor calificat, treapta profesională III – 2 posturi

Condiții: studii medii/școală profesională/studii generale; vechime în muncă – minimum 3 ani.

Termenul limită pentru depunerea dosarelor: 5 martie 2021, ora 15:00

Concurs: 16 martie 2021, ora 10.00, proba practică; 19 martie 2021, ora 10.00, interviul.

îngrijitor – Direcția Tehnică, Compartimentul Patrimoniu, Transport, Administrativ

Condiții: studii medii liceale absolvite cu diplomă de bacalaureat

Data limită pentru depunerea dosarelor: 10 martie 2021, ora 16.00

Concurs: 24 martie 2021, ora 10.00: proba practică; 29 martie 2021: proba interviu – sala Ion I. C. Brătianu

Relații suplimentare, la sediul Serviciului Public de Interes Local Administraţia Patrimoniului Local Aiud, din str.Tribun Tudoran nr.9, județul Alba, telefon 0258/861.593 interior 13.

BLAJ

Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” Blaj

– îngrijitor

Condiții: studii generale, minimum 8 clase; vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – minimum 1 an.

Concurs: 15 martie 2021, ora 10.00 – proba scrisă; 15 martie 2021, ora 13.00 – proba practică;

Relaţii suplimentare, la sediul Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” din localitatea Blaj, str. Piaţa 1848 nr. 3, judeţul Alba, telefon 0258/711.904, 0740.161.118.

Primăria Municipiului Blaj

– muncitor necalificat (pentru salubrizare căi publice) –  Serviciul Public de Gospodărie Comunală

Condiții: studii gimnaziale; fără vechime.

Data limită pentru depunerea dosarelor: 5 martie 2021, ora 14.00

Concurs: 15 martie 2021, ora 11.00: proba scrisă; data și ora interviului vor fi comunicate ulterior.

Relaţii suplimentare, la Primăria Municipiului Blaj – Serviciul Public de Gospodărie Comunală, str. dr. Vasile Suciu nr. 4, telefon 0752/242.313.

Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj

– îngrijitor

Condiții: studii gimnaziale; vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – 3 ani.

Concurs: 19 martie 2021, ora 10.00: proba practică; 22 martie 2021, ora 10.00: proba interviu.

Relații suplimentare, la sediul Colegiului Naţional „Inochentie Micu Clain” din Blaj din strada Simion Bărnuţiu nr. 2, judeţul Alba, telefon 0258/711.208.

CUGIR

Primăria Orașului Cugir

– șef birou

Condiții: studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul științe economice; vechime minimă 5 ani în specialitatea studiilor, din care minimum 3 ani într-o instituție publică într-un departament financiar – contabil și de preferință minimum 2 ani într-o funcție de conducere financiar – contabilă sau de gestionare a fondurilor publice ori a fondurilor externe nerambursabile, competențe manageriale privind gestionarea patrimoniului și/sau a fondurilor publice; capacitatea de a organiza și dc a lucra în echipă, capacitate dc analiză și sinteză, asumarea responsabilităților; cunoștințe operare PC – Windows. Microsoft Office, utilizarea programelor de contabilitate.

inspector de specialitate, gradul I (achiziții publice)

Condiții: studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul științe economice și juridice; vechime – minimum 3 ani în specialitatea studiilor; cunoștințe operare PC – Windows, Microsoft Office.

Termenul limită de depunere a dosarelor: 11 martie 2021, ora 16.00

Concurs: 12 martie 2021 – selecția dosarelor; 22 martie 2021, ora 11:00: proba scrisă; data și ora interviului vor fi comunicate ulterior.

Relaţii suplimentare, la sediul Primăriei Orașului Cugir, str. I.L. Caragiale nr. 1, camera 15, Județul Alba, telefon 0258/751.001, interior 115.

Şcoala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir

– administrator patrimoniu (0,5 normă)

Condiții: studii superioare: tehnic, economic; vechime în specialitate studiilor necesare ocupării postului – 3 ani,

Termen limită de depunere a dosarelor: 1 martie 2021, ora 13.00

Concurs: 10 martie 2021, ora 10.00 – proba scrisă; 11 martie 2021, ora 10.00 – proba practică; 12 martie 2021, ora 10.00 – probă interviu.

Relații suplimentare, la sediul Şcolii Gimnaziale „Iosif Pervain” din Cugir, Str. 21 Decembrie 1989 nr. 157, judeţul Alba, telefon 0258/752.287.

SEBEȘ

Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleşeriu” Sebeş

– supraveghetor de noapte

Condiții: studii medii dovedite cu diplomă de bacalaureat; vechime -1 an.

Concurs: 16 martie 2021, ora 10:00: proba scrisă; 19 martie 2021, ora 10:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu”, cu sediul în Sebeș, str. Lucian Blaga nr. 76, județul Alba, tel. 0258.731.220, ls.sebes@isjalba.ro.

Liceul Tehnologic Sebeş

– îngrijitor

Condiții: minimum studii gimnaziale; vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – nu necesită.

Concurs: 18 martie 2021, ora 09:00: proba scrisă; 22 martie 2021, ora 09:00: proba practică; 24 martie 2021, ora 09:00: proba interviu.

– muncitor necalificat

Condiții: minimum studii gimnaziale; vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – nu necesită.

Concurs: 18 martie 2021, ora 11:00: proba scrisă; 24 martie 2021, ora 11:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la Liceul Tehnologic Sebeş, cu sediul în localitatea Sebeş, str. Dorin Pavel nr. 2, judeţul Alba, telefon 0258/731.010.

ZLATNA

Primăria Orașului Zlatna

– șef serviciu – Serviciul Public de Gospodărie Comunală

Condiții: studii superioare cu diplomă de licență; vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – 3 ani.

Concurs: 17 martie 2021, ora 11:00: proba scrisă; 23 martie 2021, ora 11:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la sediul Primăriei Orașului Zlatna din Zlatna, Piața Unirii nr.1 A, Județul Alba, telefon 0258/856.337.

ALTE LOCALITĂȚI

Liceul Tehnologic Jidvei

– administrator de patrimoniu

Condiții: studii universitare; vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – nu se solicită.

Concurs: 17 martie 2021, ora 10:00: proba scrisă; 19 martie 2021, ora 09:00: proba practică; 19 martie 2021, ora 13:00: proba interviu.

Relaţii suplimentare, la sediul Liceului Tehnologic Jidvei, str. Perilor nr. 19, Judeţul Alba, telefon: 0258/881.124.

Primăria Comunei Săsciori

– muncitor calificat II –  Compartiment Deservire

Condiții: studii medii; vechime în muncă 3 ani; carnet de conducere categoriile: B, C, E; copiile diplomelor de studii sau alte acte care atestă efectuarea unor specializări (zugrav, zidar, sudor – constituie avantaj).

Concurs: 25 martie 2021, ora 10.00: proba practică; data și ora interviului se vor comunica ulterior.

Relații suplimentare, Primăria Comunei Săsciori, Judeţul Alba, comuna Săsciori nr.363, judeţul Alba, telefon 0258/741.755, 0258/741.110.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a ar putea merge la școală și în scenariul roșu. Propunerea ministrului Educației

Publicat

sala clasa liceu examen

Ministerul Educației va propune ca elevii din clasele a VIII-a și a XII-a să meargă în mod fizic la cursuri și în cazul în care școala intră în scenariul roșu, pentru că examenele naționale vor fi cu prezență fizică, iar copiii trebuie să fie foarte bine pregătiți.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, sâmbătă seara, la Realitatea Plus, că regulile de distanțare și prudența trebuie păstrate în continuare cu sfințenie în școli, însă elevii din clasele terminale trebuie să meargă fizic la cursuri.

„Pentru acele școli care vor intra în scenariul roșu și care nu vor mai permite accesul elevilor din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a, vom insista, vom propune pentru cei care sunt în măsură să aprobe aceste propuneri pe care Ministerul Educației le va face, ca măcar elevii claselor a VIII-a și a XII-a să poată să meargă la școală pentru că vor avea examene naționale. Examenele naționale vor fi cu prezență fizică, deci vor trebui să fie foarte bine pregătiți”, a spus Sorin Cîmpeanu.

În prezent, în cazul scenariului roșu cauzat de pandemia de COVID-19, școala se închide și toți elevii fac cursuri online.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

BABELE: Zilele Babei Dochia, din 1 MARTIE. Cum îți alegi baba și cum afli cum va fi anul pentru tine. Superstiții și tradiții

Publicat

Luna martie aduce Zilele Babei Dochia, zilele de care se leagă superstiții și credințe populare, la început de primăvară. Se spune că dacă femeile își aleg ”baba”, adică o zi din perioada 1-9 martie, cum va fi vremea în ziua respectivă așa le va fi și anul.

Zilele senine şi călduroase reprezintă fericirea, norocul, belşugul şi împlinirile, iar cele mohorâte şi friguroase semnifică neîmplinirile, tristeţea, dezamăgirile şi sărăcia.

Vezi și MESAJE DE 1 MARTIE: Fii vestitorul primăverii pentru cei dragi. Felicitări, urări și SMS de Mărţişor

Și bărbații pot alege această tradiție. Pentru ei însă este rezervat intervalul după 9 martie.

Legenda Babei Dochia

Primele zile din luna martie sunt considerate schimbătoare, unele fiind prea călduroase, iar altele friguroase. Etnografii spun că tradiţia “babelor” a apărut din mitul Babei Dochia, unul cel mai vechi din cultura românească. Baba Dochia şi-ar fi luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de biserică pe 1 martie.

Vezi și Sărbătorile și tradițiile lunii MARTIE. Ce nu ar trebui să faci în prima lună de primăvară 2021. Superstiții și obiceiuri

În vechiul calendar roman, anul începea pe 1 martie, iar Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârşite şi trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră granița dintre iarnă şi primăvară, potrivit crestinortodox.ro.

Între 1 şi 9 martie, Dochia îşi împlineşte destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a „muri spre renaştere”. Aspectul instabil al vremii din această perioadă ar fi cauzat de caracterul capricios al Babei Dochia.

Potrivit legendelor, Baba Dochia avea o noră pe care o năpăstuia de câte ori putea. La un moment dat, pe 1 martie, a trimis-o să spele lâna – să o transforme din neagră în albă. Nora a fost ajutată de un înger, care i-a dat o floare albă şi care i-a spus să spele lâna cu ea. După ce Baba Dochia îşi vede nora cu o floare în mână, a decis să plece cu oile la munte, fiind convinsă că a venit primăvara.

Baba Dochia îşi punea nouă cojoace de blană şi urcă cu oile pe munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, aşa că ea se dezbracă pe rând de cojoace. Când rămâne fără ele, însă, vine gerul şi o îngheaţă. Dumnezeu o transformă atunci în stâncă, împreună cu oile, să rămână amintire, mai spun tradiţiile româneşti. Acestea ar fi “Babele” din Munţii Bucegi.

Cum îți alegi ”Baba”?

În timp ce se pune mărţişorul în piept, se alege şi ziua care îţi va arată cum îţi va fi sufletul şi norocul tot anul. Dacă baba este bună, te va aştepta un an rodnic. La polul opus, dacă baba este rea, vei avea parte de supărări şi boli până în primăvară următoare.

În funcţie de zona din care provin, unele femei îşi aleg ziua respectivă după placul lor, în timp ce altele o stabilesc în funcţie de dată în care s-au născut.

Dacă ziua de naştere are o cifra mai mare decât 9, atunci trebuie să aduni cele două cifre. De exemplu, dacă eşti născută pe 23 a oricărei luni, baba ta va fi pe 5 martie. Iar dacă eşti născută pe 29, atunci vei calcula aşa: 9+2=11, apoi 1+1=2, adică baba ta este pe 2 martie.

Nu contează atât de mult cum se aleg babele, ci cum va fi vremea în ziua respectivă.

Se spune că dacă afară este frig şi întunecat, vei avea un an mai prost, dar dacă în ziua aleasă va fi cald şi soare, vei avea un an minunat. Fetele își leagă norocul în dragoste de ziua pe care și-o aleg și de aspectul acesteia, mai caldă și însorită, mai friguroasă și întunecată.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

MESAJE DE 1 MARTIE: Fii vestitorul primăverii pentru cei dragi. Felicitări, urări și SMS de Mărţişor

Publicat

Mesaje de 1 Martie. Primăvara „bate” la ușă, iar acesta este momentul potrivit pentru a transmite MESAJE DE 1 MARTIE celor dragi. Dacă nu le poți oferi un mărțișor, poți să le faci cadou o FELICITARE DE 1 MARTIE. Astfel ai ocazia să fii „vestitorul” primăverii și cu o URARE.

O primăvară frumoasă în roșu și alb și dragoste sinceră!

Toate florile din lume pentru primăvara mea!

Un buchet de ghiocei și o primăvară superbă pentru o persoană/colegă deosebită!

Vezi și MESAJE de 8 MARTIE 2021: Cele mai frumoase urări pentru femeile din viața ta. Mamă, iubită sau colege

De sub zăpadă a răsărit un ghiocel și mi-a șoptit ceva la ureche: A sosit primăvara!

Îți doresc un 1 Martie fericit și o primăvară care să îți înflorească întregul an.

Îți doresc o primăvară minunată, cu multe realizări!

Pentru o primăvară însorită și plină de bucurii, împreuna cu un gând curat!

Anotimpurile vin și trec, dar fiecare om păstrează în sufletul său un anotimp. Încearcă să păstrezi primăvara.

De ziua noastră, a fetelor, primește-n dar un mărșișor. Nu este cine știe ce, dar ți-l trimit cu dragoste.

Primăvara să îți aducă un mărțișor de sănătate, un ghiocel de noroc, o rază de fericire, un nor de iubire și un soare strălucitor asemeni sufletului tău

Parfumul florilor de primăvară, roua dimineților calde, adierea vântului blând al celui mai frumos anotimp, toate acestea să-și găsească locul în sufletul tău

Firul alb e sănătate iar cel roşu, posperitate. Amândouă, împreună, formează o cunună de succes şi voie bună.

Primăvara aceasta să fie ca zâmbetul, bunătatea şi optimismul tău! O primăvară fericită!

Un mic mărţişor şi un ghiocel îţi dăruiesc, ca să ştii că a venit primăvara. E timpul să zâmbeşti!

O primăvară plină de energie, entuziasm şi bucurii!

Un buchet de ghiocei şi o primăvară superbă pentru o persoană mai specială decât toate anotimpurile.

Primăvara este anotimpul renaşterii, al învierii la viaţă. Vă doresc să aveţi o primăvară minunată, plină de dragoste şi realizări

Primăvara să-ţi aducă un mărţişor norocos, raze de iubire şi calde adieri de fericire!

Anotimpurile vin şi trec, dar fiecare om păstrează în sufletul său un anotimp. Încearcă să păstrezi primăvara.

Un buchet de ghiocei şi o primăvară superbă pentru o persoană/colegă deosebită!

De sub zăpadă a răsărit un ghiocel şi mi-a şoptit ceva la ureche: A sosit primăvara!

Natura a împletit din flori şi din raze de soare mărţişorul fericirii, pentru ca eu să ţi-l pot oferi azi împreună cu toată dragostea mea.

Bucuraţi-vă de soare, bucuraţi-vă de ghiocei, bucuraţi-vă de frumoasele zile ale primăverii şi primiţi cu drag mărţişorul în sufletele voastre!

Primeşte primăvara în viaţă şi în suflet… deschide-ţi aripile şi încearcă să zbori… inchide ochii şi încearcă să visezi… nu-i aşa că e minunat?

Un mărţişor virtual doar pentru tine alături de toate urările mele de bine!

Primăvara să îţi aducă un mărţisor de sănatate, un ghiocel de noroc, o adiere caldă de fericire, un nor de iubire şi un soare strălucitor asemeni sufletului tău.

Fie ca acest mărţisor să ne aducă liniştea şi fericirea de care avem nevoie toţi şi iubirea să ne îmbrăţişeze sufletul.

De 1 martie , zăpada s-a topit. Iar noi ghiocelul l-am zărit. Și vouă vi-l oferim. Și sănătate vă dorim . Cu drag, …

Ghiocel, gingașă floare, Pe a dimineții boare, Zboară-n grabă și vesteste PRIMAVARA, ce sosește !

Primăvara este anotimpul renașterii, va doresc să aveti o primavară minunată, plină de dragoste și realizări

Un buchet de ghiocei și o primavară superbă pentru o persoană deosebită!

De sub zapadă a răsărit un ghiocel și mi-a soptit ceva la ureche: A sosit primavara!

In prag de Primavara, Martisorul sa alunge spiritele rele si sa-ti umple sufletul de bucurie si speranta.

In aceasta dimineata soarele a batut in geam mai insistent. Ai deschis fereastra si ai lasat primavara sa intre in casa… e 1 Martie,… bucura-te!

In poiana amortita, soarele vaslea usor. Si din iarba vestejita a iesit un martisor!

Am trimis la tine, in zbor Un mesaj de martisor Sanatate, fericire La Multi Ani si numai bine!

Un fir rosu, altul alb Anotimpuri se despart Primavara iarasi vine De la mine, numai bine!

Un fulg de nea ratacitor, Vazand ca primavara vine Ti-aduce-n zborul sau usor, Un martisor!

Ghiocel de primavara Tu aduci cu tine soare, Zambete, copilarie Si dulci soapte sclipitoare!

Firul alb e sanatate, Cel rosu, posperitate. Amandoua, impreuna, Formeaza o cununa de succes si voie buna.

Firul rosu si cel alb, Impletit cu gingasie, Vrea sa lege si mai mult, A noastra prietenie.

Martie cel calator Iti trimite-un martisor. Nu e lucru de valoare Dar atentia e mare!

Lumina, viaţa şi mult dor să primiţi de mărţişor!

Printre flori si albinute Îngerasii se strecoară Sa-ți aducă în mânuțe, Mărțisor de primavară!

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate