Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: TESTUL de SINCERITATE cu Rareş Buglea şi Gruia Bumbu despre rasism, toleranță și sterilizarea femeilor rome


Publicat

Subiectul „fierbinte” al sterilizării femeilor rome adus în discuţie în ultima perioadă de fostul lider al tinerilor liberali din Alba, Rareș Buglea a fost „descusut” în cadrul emisiunii „Testul de sinceritate” de săptămâna aceasta. Invitaţii moderatorului Dan Lungu au fost Rareş Buglea şi președintele Asociației Pakiv, Gruia Bumbu, fost secretar de stat pentru problemele romilor.

Vedeţi, exclusiv, pe Alba24, declaraţii „fără perdea” despre un subiect sensibil, care a stârnit reacţii importante în ţară şi chiar în Parlamentul european. Reamintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, Rareș Buglea, pe atunci președinte al organizației de tineret a PNL Alba, susținea, pe Facebook, sterilizarea femeilor de etnie romă. Printre cei care au reacţionat la mesaj a fost şi liderul Asociației Pakiv, Gruia Bumbu, care a transmis mesaje diferite, unul dur şi apoi altul de conciliere.

Jurnalistul Dan Lungu a încercat să afle în emisiunea „Testul de Sinceritate” care sunt dedesubturile declarației controversate a lui Buglea și a reacției slabe pe care a avut-o fostul secretar de stat pe problemele romilor, Gruia Bumbu. Urmăriți mai jos talk show-ul:

Sinteza: Declarații extrase din talk show. Cifrele din dreptul fiecărei declarații reprezintă minutul și secunda la care a fost făcută în timpul emisiunii

Rareş Buglea (de la minutul 1.55)„În toate intervenţiile mele publice am spus că, într-o ţară europeană democratică, niciodată nu poate apărea o reglementare legislativă care să se refere strict la o etnie, la o categorie. Orice reglementare are un caracter general legislativ. Aşadar, nicidecum nu intenţionam să mă refer doar la femeile de etnie romă, ci, în general, la femeile, mamele care nas femei <în neştire>, îi abandonează şi nu îi ajută sub nicio formă, ca aceşti copii să se integreze şi să aibă un viitor.

În schimb, trebuie să recunoaştem adevărul: ponderea cea mai mare a acestor cazuri la care mă refeream o întâlnim acolo (cu referire la femeile rome – n.r.).

Poate am fost dur, metoda la care m-am referit eu nu e altceva decât o metodă contraceptivă, chirurgicală, nu e foarte grav, este practicată de femeile educate, dar probabil este un subiect tabu şi nu recunoaşte nimeni. Pot fi şi alte variante, nu am pretenţia că sunt deţinătorul adevărului. În schimb, susţin acelaşi lucru: ceva trebuie făcut. Îl sacrificăm acum pe Rareş Buglea pentru declaraţiile dure şi cu trimitere la vremea prigoanei naziste, în schimb rămâne problema gravă a societăţii româneşti, a Europei, din moment de suntem stat membru, cu mai multe îngrădiri decât drepturi.”

În concluzie: „Asupra mamelor din România, care nu au nicio responsabilitate faţă de copiii pe care îi nasc, trebuie reglementată, inventată, adusă o sancţiune, pe lângă cele care există în legislaţia românească şi care nu au nici un efect. Mă refer la cele din Codul Penal, infracţiunea privind rele tratamente aplicate minorului, pentru care un major poate să răspundă cu pedeapsă privativă de libertate. O închidem pe mama aia pentru vreo 6-7 luni, că mai mult nu ia, pentru că şi-a bătut sau neglijat, în mod violent copilul, prin înfometare sau altceva, iasă după 6-7 luni, îl tratează absolut la fel, pentru că sper că nu are nimeni pretenţia că se educă în penitenciar, ci se învrăjbeşte şi cel mai probabil dă naştere altor frăţiori acelui copil. Nu există nicio eficienţă. Mai există instituţia decăderii din drepturile părinteşti. Copiii vor fi instituţionalizaţi, mama poate procrea în continuare.”

Gruia Bumbu (minutul 7.52): „Vorbim despre Rareş Buglea, exponent al vieţii politice şi persoană publică, este consilier local. Dacă aveam o discuţie prietenească, la un pahar de vin într-un bar, probabil nu se ajungea aici. Dar este formator de opinie, reprezintă un număr de oameni care l-au votat. O parte dintre acei oameni poate sunt de acord cu ce susţine, dar sunt sigur că o mare parte dintre ei nu sunt de acord cu poziţia pe care o are. Nemulţumirea mea ţine şi de faptul că am lucrat aproape un an jumătate împreună, unde Rareş a văzut foarte mult cât de greu este să lucrăm în ceea ce înseamnă schimbarea de mentalitate, transformarea comunităţii sau femeii de etnie romă din dependentă de ajutor social într-o persoană plătitoare de taxe şi impozite. Din mesajul pe care l-a postat pe internet (Rareş Buglea – n.r.), în care spune că cei din Ţigănime nu-şi mai doresc să spună <ţigănime>, ci vor să spună lângă Dedeman… măsurile incluzive pe care noi le-am aplicat dau rezultate, pentru că ei nu-şi mai doresc să facă parte din acea comunitate, să spunem segregată, în care ţigănimea reprezenta ceva rău, ci în momentul de faţă vorbim despre faptul că oamenii îşi doresc să facă parte incluzivă din municipiul Alba Iulia. Am reuşit să obţinem o schimbare prin simplul fapt că nu-şi mai doresc să facă parte dintr-un cartier segregat, ci doresc să arate că sunt parte integrantă din proces  (comunitatea din Alba Iulia).

Pe de altă parte, vreau să spun că noi, ca organizaţie (Asociaţia Pakiv- n.r.), am crezut că suntem într-un proces de conştientizare, în faţa unor declaraţii care au o întreagă conotaţie de multe ori rasistă, xenofobă şi naţionalistă. Am făcut al doilea comunicat de presă în care am salutat, să spunem, gestul pe care Rareş l-a avut, dându-şi demisia. Era un prim proces de conştientizare. Problema este că el încă nu-şi retractează ce a spus şi vreau doar să-i spun că orice deosebire, excludere, restricţie pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială, convingere, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată (…) constituie o discriminare, conform Ordonanţei 137 pe 2000. Tu eşti jurist, puteai să ai o altă abordare. Eşti un om care ai lucrat foarte mult cu comunităţile, toată lumea ştie că ai lucrat în voluntariat. Eşti un cunoscător atât al problemelor, cât şi al soluţiilor care ar trebui abordate. Vreau să-l întreb ce înseamnă de fapt, din declaraţiile lui, o femeie iresponsabilă. Pentru că vorbim despre sterilizarea unei femei. Ce înseamnă metoda contraceptivă, pentru că propui o soluţie medicală, care înseamnă de fapt o mutilare a corpului femeii. Suntem noi stăpâni pe corpul femeii, pe familia omului? Trebuie să avem o abordare de conştientizare a problemei, să avem cadrul necesar, ca să trecem de la faza pe care tu ai semnalat-o la ceea ce înseamnă soluţii concrete.”

Rareş Buglea (minutul 14.00): „Discursul de genul acesta l-am mai auzit zilele acestea, din gura mai multor comentatori, care mă întrebau şi se întrebau cum definim o mamă iresponsabilă. Aşa cum definim o mamă care aplică rele tratamente minorului, aşa cum definim un părinte căruia trebuie să i se aplice decăderea din drepturile părinteşti, nu cred că e greu să descoperim şi să implementăm aceste norme. Prin probe, mărturii, documente. Nu e foarte greu. Un copil pe care-l văd ieşind murdar, flămând, dintr-un tomberon, acela este copilul unui părinte iresponsabil, ce e aşa de greu? Un copil pe care-l văd cerşind în intersecţie, riscându-şi viaţa printre  maşini este copilul unui părinte iresponsabil. Nu încercaţi să <înfundaţi> lucrurile, în sensul că propui ceva utopic, e simplu, mergem de jos în sus”.

Gruia Bumbu (minutul 15.24): „Când un copil este murdar, poate nu are apă, nu are un loc de muncă, educaţia necesară, poate nu are partea de sănătate, de locuire, aici este diferenţa între o persoană publică şi o persoană care-şi asumă un rol politic”.

Rareş Buglea (minutul 15.45): „Probleme legate de locuri de muncă au foarte mulţi oameni din ţara asta, probleme legate de lipsa veniturilor, la fel, precum probleme legate de lipsa perspectivei. Diferenţa este însă una clară, indiferent de cât de rău o duc şi cât de săraci sunt, îşi ţin de copii şi unii, nu”.

Gruia Bumbu (minutul 16.04): „Ai spus de pavele. Mai ţii minte zona respectivă din Alba Iulia în care intrai în noroi până la genunchi şi îi duceau pe copii în braţe până la şosea. Măcar nu îi mai duce murdari la şcoală, este o măsură cât de cât corectă. Am identificat familii cu probleme şi o măsură. Trebuie să găsim o viziune comună pentru găsirea de soluţii, nu soluţii extreme”.

Rareş Buglea (minutul 17.25): „Există în societatea românească oameni, persoane şi, din păcate, foarte mulţi copii cărora eu nu le dau vreo şansă să se integreze. Acei copii vor fi tot timpul o problemă pentru societate. Noi trebuie să stopăm acest flagel. Eu asemăn această problemă cu o rană. Primul instinct este să stopezi sângerarea. După aceea te ocupi de dezinfectarea rănii, bandajarea, coaserea. Noi încercăm să tratăm această rană socială.”

Gruia Bumbu (minutul 20.00): „Statul este responsabil pentru cetăţenii lui. Iar el (Rareş Buglea – n.r.), în momentul de faţă este un reprezentant politic, membru într-un consiliu local. Aici este problema, el este un formator de opinie. Discriminarea într-o ţară nu poţi să o elimini, dar problema este în ce măsură o găsim în limitele unei normalităţi. El poate să facă proiecte de consiliu local şi să le susţină”.

(minutul 22.09). „Noi lucrăm la ceea ce înseamnă schimbare de mentalitate. Problema ridicată de rareş este reală. Nu am spus că nu există. Dar trebuie să vedem în ce măsură respectăm valori, drepturi fundamentale.”

Rareş Buglea (minutul 25.00): „Dacă spunem, să-i ducem la planning, să-i educăm, sunt vorbe ale unor oameni din afara sistemului. Faptul că eu am lucrat la Pakiv şi am sute de ore de voluntariat în comunităţile rome, că mă implic, sunt argumente în favoarea mea. Înseamnă că vorbesc din interior. Ştiu ce vorbesc. Există astfel de măsuri. Organizaţia condusă de Gruia implementează foarte multe proiecte cu finanţare europeană cu succes. Am lucrat inclusiv pe PHARE, înainte de 2007. Recunosc că anumite progrese s-au făcut. Îmi amintesc că baroneasa Emma Nicholson ne dădea note din ce în ce mai mari, ca s-au făcut progrese. În schimb, ceea ce semnalez eu este că ritmul schimbărilor este depăşit în viteză de fenomenul în sine. Pe cât ne chinuim noi să integrăm un copilaş, doi dintr-o familie, nu ţinem pasul cu mama care procreează alţi copilaşi care urmează aceeaşi cale a ajutorului de la stat. (…)

Trebuie să le convingem pe aceste femei să se oprească. Dacă are 6 copii abandonaţi în grija statului, să nu-l mai facă pe al şaptelea. De ce este dur să-i cerem asta?”

Gruia Bumbu (minutul 29.14) „Bogăţia unei ţări constă în copii…”

Rareş Buglea „… în copii educaţi, integraţi, care au un viitor. Şcoala generală nr. 9 din Alba Iulia, de care aparţine zona Dedeman e la un pas de desfiinţare din cauza lipsei de elevi. Îi duce la şcoală, stau două-trei zile, o săptămână şi nu se mai întorc”.

Gruia Bumbu „Poate copii nu sunt motivaţi, poate nu se regăsesc, poate că copiii nu au ce să mănânce acasă (…) Consiliul Local, în acest moment, în relaţiile cu persoanele dependente de ajutor social, sunt în ilegalitate. Sunt plătite sub salariul minim pe economie (până la 350 de lei pe lună pentru care sunt obligaţi să efectueze 72 de ore de muncă comunitară).

Rareş Buglea (minutul 35.50):  „Ca răspuns pentru aceşti răutăcioşi care se întreabă dacă am învăţat ceva lucrând în interiorul comunităţii este că observ că fenomenul depăşeşte capacitatea noastră de integrare a acestor persoane pentru integrarea socială. Reuşim să rezolvăm, Pakiv reuşeşte să integrăm anumiţi indivizi, dar prea puţin, pe măsură ce pe alţii îi pierdem. Tot spun unii, câţi bani am luat acolo, declaraţia mea este publică pe site-ul primăriei, am lucrat pe mai multe proiecte, în mai multe organizaţii, am făcut sute de ore de voluntariat. Mă ironizau că am fost la cunoscutul bloc <Turturica>, am făcut vreo două acţiuni, am ajutat la igienizare, cum am putut atunci să-i ajut şi acum să-i incriminez. E o falsă problemă. Tocmai că ştiu ce înseamnă. Acolo stau vreo 400 de copii într-o scară de bloc. Într-o garsonieră de 3 mp locuiesc vreo 10 indivizi. Odată născuţi, copiii au drepturi şi suntem obligaţi să-i ajutăm. Statul nu-i capabil să-i ajute, societatea nu-i ajută şi vedem în fiecare zi pe stradă sau la televizor, dar, în schimb, când venim cu o soluţie, e rasistă, e nazistă…”

De la minutul 41.00, Gruia Bumbu descrie evoluţia poziţionării femeii rome în contextul aplicării măsurilor sociale, dar şi alte detalii din viaţa comunităţii, precum şi despre folosirea termenului „rom” sau „ţigan”.

De la minutul 46.40, invitaţii răspund întrebărilor formulate de cititori.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

10 Comentarii

10 Comments

 1. .....

  luni, 11.02.2013 at 07:28

  Ce nemernic! Asta are ce are doar cu femeile , parca barbatii nu ar fi la fel de vinovati ! O femeie nu poate face singura un copil sau poate nu stiai lucrul asta ! Ce ti-au facut femeile ? Ai suferit vreo deceptie in dragoste si acum te razbuni pe toate femeile ?

 2. .....

  luni, 11.02.2013 at 07:52

  Mamele care nu au nici o responsabilitate fata de copiii care ii nasc ? Dar tatii ? Ei ce responsabilitate au ? Pe ei ii absolvi de orice vina si lasi totul in seama femeilor ?”Mama iresponsabila”? Doar mama are obligatia sa-si creasca copiii? Atunci voi barbatii la ce mai sunteti buni?

 3. metis

  luni, 11.02.2013 at 08:21

  Aceeasi problema ca in toata Romania. Discutam despre legile deja acceptate dar nerespectate de catre unii. Trist este ca nazistul Buglea este jurist. Rusine scolii ce a eliberat diploma acestui fascist. Avem discutii despre sterilizare in mileniul III, masuri specifice legionarismului autohton. Despre educatia copiilor de rromi discuta cineva? Daca autoritatile nu dispun de fonduri pentru educatie, orice copil de roman, inclusiv de etnie rroma va fi un rebut. Bravo, domnule BUMBU, sunteti un adevarat lider. RESPECT!

 4. andrei

  luni, 11.02.2013 at 11:28

  felicitari pentru initiativa, din pacate traim intr-o tara in care minoritatile sunt singurele cu drepturi si cu gura mare. Auzi, rromi! Ca sa semene cu romani. Ce treaba au ma astia cu natia noastra, de la decebal incoace, in afara de faptul ca sunt niste paraziti care ne fura, ne omoara, ne ameninta si ne strica imaginea in fata intregii lumi? Italienii au gasit solutia, i-au trimis in Romania de la Milano cu bani sa-si construiasca o casa. Francezii le-au dat banii de drum, numai sa scape de ei. Si noi suntem obligati sa-i acceptam, ca sa nu fim acuzati de italieni si spanioli de rasism. ei, da! Mai este unii care gandeste si pe-aici, dar pacat ca prea putini pentru a lua masuri. In 2030, romania se va numi RRomania, cu o populatie majoritar tiganeasca. Faceti un exercitiui si mergeti la un tribunal sa vedeti cati stau in fata lui cu fuste lungi si mustata si cati romani stau. Asta in conditiile in care nr lor e mult mai mic la nivel national.

 5. Roman

  luni, 11.02.2013 at 11:36

  Domnule Rareș Buglea , iti sugerez sa candidezi ca si independent la presedintie(pt ca e clar ca nu ai sustinere de la partidele fara coloana verticala) si sa ai ca prim punct in programul tau electoral CURATAREA Romaniei de parazitii numiti , cica, RROMI. o DERROMANIZARE este cheia spre succesuri

 6. ton nicolae

  luni, 11.02.2013 at 15:30

  Pe domnul RARES BUGLEA, îl cunosc de prin anul 2000, având in vedere că am fost colegi de facultate la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii ,,1 Decembrie 1918,, din mun. Alba-Iulia. Vreau să aduc la cunoştiinţă celor care nu-l cunosc de RAREŞ, că şi în timpul facultăţii a fost un om ENERGIC ŞI HOTĂRÂT, şi că nu s-a speriat niciodată să spună ADEVĂRUL, adevăr care văd că supără pe mulţi chiar dacă în subconştientul lor VĂD CĂ ARE DREPTATE. Nu vreau să intru pe fondul problemei, dar vreau să spun că mi-a plăcut de el că este ca şi mine un om care spune ADEVĂRUL indifenrent cine este auditoriul, lucru care supără şi chuir şi prietenii care ai crezut că îţi sunt prieteni îţi DEVIN MARI DUŞMANI, pe care pe unii dintre ei i-au ajutat să ajungă undeva sus, iar apoi dacă a spus un adevăr, îl priveşte de acolo de sus ca pe un gunoi pe care îl împroaşcă şi îl scuipă, ceea ce este foarte trist. Îi sfătuiesc pe acei care dă cu ,,pietre,, în acest OM care şi-a spus un punct de vedere, să se uite în primul rând în oglindă, să-şi vadă BÂRNA DIN OCHIUL LOR, apoi dacă mai are curajul să arunce cu ,,pietre,, în OMUL RAREŞ care are doar un ,,pai,,. Aşa cum am spus cred că toţi vrem să trăim bine şi ca toţi din România, idiferent de etnie trebuie să muncim pentru a întreţine existenţa noastră, ci nu unii să muncească, iar alţii să stea pe spinarea celor ce muncesc ca şi căpuşele sugând din sudoarea şi sângele lor. Toţi suntem în faţa legii egali în drepturi dar trebuie să fim egali şi în OBLIGAŢII. Nu poţi să mănânci o pâine dacă nu lucrezi pămânutul, să-l sameni, să culegi apoi să coci şi să mănânci, etc., reversul medaliei este exemplul dintre greier şi furnică. Sper să nu fiu înţeles greşit, sau ADEVĂRUL SUPĂRĂ ?

 7. dudu

  luni, 11.02.2013 at 19:30

  Gruia, atitudinea ta este duplicitara l ai angajat pe Buglea cu 6000 ron pe luna nu voluntar cum afirma el ca sa ti platesti datoria fata de Simedru, care ti a inchiriat casa pentru sediu. Ce experienta are Buglea ca jurist pe probleme de rromi cand el este doar vornic la nunti si portar la prefectura dupa 8 ( opt ) de facultate facuta cu greutate .
  Cu ce ajuti tu rromi , ajutand ul pe Buglea sa nu pateasca nimic ? Ne luand o atitudine transanta in problema sterilizarii , razand si pactizand cu el pe toate posturile TV nu reprezinti nimic pentru rromi si nici nu ai reprezentat nimic pana acum ! Doar banii sunt singurul tau tel in miscarea rromilor.

 8. Pingback: Rareș Buglea s-a ales cu plângere penală din partea a 7 ONG-uri pentru postarea rasistă de pe Facebook, iar 11 ONG-uri îi cer demisia din partid | Alba24

 9. chriss

  joi, 14.02.2013 at 05:40

  Rares Buglea nu a facut altceva decat sa devina o portavoce a ceea ce milioane de romani gandesc.Faceti un sondaj in randul romanilor si vedeti care este rezultatul.Si apoi trageti concluziile.Sa recunoastem:tiganii sunt imposibil de educat sau integrat in societate.Traiesc din munca noastra, se inmultesc si ne consuma societatea din interior invadandu-ne cu mizeriile lor, furtisagurile si apucaturile lor antisociale.Aratati-mi care sunt beneficiile societatii de pe urma etniei tiganesti? Banii din taxe si impozite ajung la ei in loc sa se regaseasca in spitale mai bune, scoli, azile de batrani, etc….Sper ca Rares si altii ca el sa nu dea inapoi si sa ramana consecventi in ideile lor si sa nu se lase intimidati de politicienii interesati doar de „masina de vot tiganeasca”.E bine ca cineva incepe in sfarsit sa ia atitudine fata de invazia tiganeasca a acestei tari.Succes in continuare Rares.

 10. Pingback: VEZI PE CINE AI ALES: Consilierul local Rareş Buglea vrea să demoleze blocul ”Turturica” și Cinematograful ”Columna” | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Credit pentru cumpărarea unei locuințe. Cum poți calcula ce fel de casă îți poți permite în funcție de venituri

Publicat

Majoritatea creditelor bancare acordate populației sunt cele pentru achiziționarea unei locuințe. Dacă în urmă cu 10-15 ani, românii preferau creditele în valută, acum s-au reorientat spre cele în moneda națională.

Cele mai des întâlnite sunt creditele ipotecare, unde imobilul achizionat sau construit garantează creditul contractat, sau cele imobiliare, unde alte imobile sunt utilizate drept garanție, chiar dacă acestea nu fac obiectul finanțării, potrivit digi24.ro.

Citește și Programul Noua casă 2021: Plafonul a fost micșorat cu 500.000 de lei. Vor fi mai puțini beneficiari

Aproximativ 80% din creditele pentru achiziționarea sau construirea unei locuințe contractate în perioada 2005-2010 erau în valută. Acum, doar 5% din creditele de același tip sunt denominate în valută.

Care este valoarea maximă a locuinței pe care și-o permite un român, având în vedere veniturile familiei

Recomandarea specialiștilor: ”se înmulțesc veniturile familiei x 5 ani, din care se scade 10% dacă locuința este cumpărată prin fonduri proprii, respectiv 20% dacă se contractează un împrumut.

Conform Institutului Național de Statistică, salariul mediu net la nivel național este de 3.400 lei.

Adică, în medie, o familie cu doi adulți câștigă lunar aproximativ 1.400 de euro, ceea ce înseamnă că își permite o locuința de 75.600 de euro dacă achiziția este făcută prin fonduri proprii, respectiv 67.200 de euro dacă locuința se cumpără printr-un credit”.

Câteva reguli ce trebuie luate în considerare: în primul rând, se iau în calcul doar veniturile stabile, pe termen lung; apoi se ia în calcul rezerva de 10% respectiv 20% necesară pentru evenimente neprevăzute sau cheltuieli ulterioare; aceasta poate ajunge până la 30% sau chiar 40%, dacă familia are mai mult de 2 copii, probleme de sănătate în familie, un job mai riscant sau cu venituri care fluctuează puternic de la un an la altul.

sursă: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Cum arată „Mall-ul moțesc” din Zlatna. Noua piață agroalimentară din oraș, decorată cu picturi gigantice

Publicat

Autoritățile locale din Zlatna au transformat o centrală termică într-o piață agroalimentară unică în zonă prin picturile cu care a fost decorată, botezată de localnici ”mall-ul moțesc”. 

Clădirea a fost amenajată pe două nivele cu puncte de vânzare a mărfurilor pentru producătorii de pe toată Valea Ampoiului, dar şi din alte zone ale Apusenilor.

Piața are un lift pentru persoanele cu nevoi speciale, frigidere și spații frigorifice de depozitare unde comercianții își pot lăsa peste noapte, marfa. 

Pentru că au vrut ca investiția să fie aparte, autoritățile au apelat la un artist local, Cristian Demean, care a realizat mai multe picturi exterioare gigant, cu motive tradiționale și animale.

Trei dintre laturile pieței au fost pictate cu imagini reprezentând animale, un cioban cu o turmă de oi, o albină uriașă și câteva produse tradiționale.

Acum, clădirea colorată răsare dintre blocurile ponosite ale fostului oraș industrial, reprezentând deja o atracție pentru cei care trec prin zonă, chiar dacă piața nu a fost încă deschisă din cauza epidemiei de coronavirus.

Cristian Demean a realizat lucrarea cu aerograful (airbrush) și a lucrat aproximativ o lună.

Primarul Silviu Ponoran consideră noua hală agro-alimentară din Zlatna este printre cele mai moderne și mai frumoase din țară.

Lucrările de modernizare a clădirii, care datează din anul 1970, au costat aproximativ 900.000 de lei, fără TVA. Pentru dotarea pieței Primăria a mai achiziționat vitrine frigorifice și un dulapul frigorific în valoare totală de 130.000 de lei, fără TVA.

Noua piață agroalimentară are două nivele și o suprafață desfășurată de 536,8 mp. Accesul la etaj este posibil și pentru persoanele cu dizabilități, printr-un lift special.

La parter se află o zonă comercială de 160 mp, o cameră frigorifică de 23,5 mp și un spațiu de depozitare de 59,1 mp. La etaj a fost amenajată o zonă comercială de 170,1 mp (cu vitrine frigorifice) și grupuri sanitare.

În cadrul pieței, producătorii locali își vor putea vinde marfa în cadrul unor locuri de desfacere la standarde și norme europene.

Autoritățile locale consideră că de investiție vor beneficia și locuitorii de pe raza orașului Zlatna, prin asigurarea cu produse proaspete agro-alimentare pe raza localității cât și prin confortul creat de standardele impuse producătorilor la vânzarea produselor în spațiile special amenajate.

Lucrările au fost finanțate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Războiul dintre Primăria Alba Iulia, AIDA TL și STP continuă: Se caută avocați care să reprezinte instituția în instanță

Publicat

Primăria Municipiului Alba Iulia nu este dispusă să cedeze în războiul cu AIDA-TL și automat cu firma de transport STP și caută ”întăriri”.

După ce au pierdut la Tribunalul Alba procesul cu AIDA-TL pentru suspendarea hotărârii prin care STP a primit noul contract, Primăria Alba Iulia vrea să încheie un contract de asistență juridică cu un cabinet de avocatură. 

În acest sens, vineri, 5 martie, consilierii locali sunt convocați într-o ședință extraordinară de Consiliu Local al Municipiului Alba Iulia cu un singur punct: aprobarea unui contract cu un cabinet de avocatură.

CITEȘTE ȘI: Tribunalul Alba a RESPINS solicitarea Primăriei Alba Iulia de suspendare a hotărârii de atribuire a noului contract de transport

Proiectul a fost inițiat de primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Aceasta este cea de a doua încercare a primăriei de a angaja un avocat în litigul cu AIDA TL. Prima încercare a fost în ședința de Consiliu Local din data de 26 februarie, însă atunci consilierii locali s-au opus proiectului.

Reamintim că la jumătatea lunii februarie, Primăria Alba Iulia a cerut în instanță suspendarea hotărârii AIDA TL prin care STP a primit noul contract însă la Tribunalul Alba, a pierdut în primă instanță.

CITEȘTE ȘI: Primăria Alba Iulia dă în judecată AIDA TL. Cere suspendarea noului contract de gestionare a transportului public

Luni, în data de 1 martie, reprezentații legali ai primăriei au atacat sentința Tribunalului Alba și au înregistrat cererea de recurs.

Acum dosarul se va judeca pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 14 martie, în Transilvania, la munte și în celelalte regiuni din țară. Zile mai calde, apoi nopți geroase

Publicat

Primele două săptămâni ale lunii martie vor fi caracterizate de o vreme oscilantă, cu intervale în care valorile termice vor creşte pentru câteva zile, dar vor şi scădea brusc de a o zi la alta.

Se va încălzi până în 6 martie, până la temperaturi maxime, în medie, de 14-16 grade Celsius, dar apoi vor fi și nopți geroase.

Vezi și MESAJE DE 1 MARTIE: Fii vestitorul primăverii pentru cei dragi. Felicitări, urări și SMS de Mărţişor

Precipitaţiile slabe se vor semnala în majoritatea regiunilor, din 5 martie, se arată în prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 1 – 14 martie, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

TRANSILVANIA

La începutul primei săptămâni, valorile termice diurne vor fi în creştere treptată, astfel că în zilele de 4 şi 5 martie vremea va deveni caldă, cu maxime medii de până la 12 grade, apoi se va răci brusc, iar media temperaturilor diurne se va situa în jurul a 3 – 5 grade, în intervalul 6 – 8 martie.

După 9 martie, regimul termic va fi în uşoară creştere spre valori apropiate de normalul perioadei, medii ale maximelor de până la 7 – 8 grade.

Temperaturile minime vor fi preponderent negative şi se vor situa în medie între -4 şi -2 grade, dar în nopţile din perioada 7 – 10 martie acestea vor fi mai scăzute, spre medii între -8 şi -5 grade.

Precipitaţii în general slabe cantitativ, vor fi pe arii restrânse în data de 1 martie şi din nou, cu caracter local şi temporar, începând cu 5 martie şi până la sfârşitul intervalului de referinţă.

LA MUNTE

Vremea se va încălzi până pe data de 4 martie, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 5 – 6 grade şi cea a minimelor de la -3 la -2 grade.

Răcirea prognozată pentru intervalul 5 – 7 martie va determina maxime, în medie, în jurul a -2 grade şi minime, în medie, de cuprinse între -9 şi -7 grade.

În cea de-a doua săptămână a lunii martie, în ansamblu normală termic pentru această regiune, media temperaturilor maxime va creşte treptat spre zero şi două grade, iar cea a minimelor va ajunge la -6 grade.

Probabilitatea pentru precipitaţii, predominant ninsori va fi în creştere începând din data de 5 martie.

BANAT

La începutul primei săptămâni, valorile termice diurne vor fi în creştere treptată, astfel că în perioada 3 – 5 martie vremea va fi caldă, cu maxime medii de 14 – 16 grade, apoi se va răci brusc, iar media temperaturilor diurne se va situa în jurul a 6-7 grade, în intervalul 6 – 8 martie.

După 9 martie, regimul termic va fi în uşoară creştere spre valori apropiate de normalul perioadei, medii ale maximelor de până la 10- 11 grade.

Temperaturile minime se vor situa în medie între 0 şi 2 grade, cu excepţia nopţilor din perioada 7 – 10 martie, când vor fi mai scăzute, spre medii de la -3 la -2 grade.

Începând cu data de 5 martie şi până la sfârşitul intervalului de referinţă, local şi temporar, se vor semnala precipitaţii slabe cantitativ.

CRIȘANA

Valorile termice diurne vor fi în creştere treptată în primele zile ale intervalului. În perioada 3 – 5 martie vremea va fi caldă, cu maxime medii de 12 – 14 grade, după care se va răci brusc, iar media temperaturilor diurne va scădea spre 5 – 6 grade, în intervalul 6 – 8 martie.

Începând cu data de 9 martie, regimul termic va fi în uşoară creştere spre valori apropiate de normalul perioadei, cu medii ale maximelor în jurul a 10 grade.

Temperaturile minime se vor situa în medie între -1 şi 2 grade, mai puţin în nopţile din perioada 7 – 10 martie când vor fi mai scăzute, spre medii ce vor oscila între -5 şi -2 grade.

Începând cu data de 5 martie şi până la sfârşitul intervalului de referinţă, local şi temporar, se vor semnala precipitaţii slabe cantitativ.

MARAMUREȘ

Valorile termice diurne vor fi în creştere treptată în primele zile ale intervalului, iar în zilele de 3 şi 4 martie vremea va deveni caldă, cu maxime medii de 10 – 12 grade, apoi se va răci brusc, cu o medie a temperaturilor diurne ce va scădea spre 3 – 4 grade, în intervalul 6 – 8 martie.

in 9 martie, regimul termic va fi în uşoară creştere spre valori apropiate de normalul perioadei, cu medii ale maximelor în jurul a 8 grade.

Temperaturile minime se vor situa în medie între -2 şi 1 grad, cu excepţia nopţilor din perioada 7 – 10 martie, când vor fi mai scăzute, spre medii de la -6 şi -4 grade.

Începând cu data de 5 martie şi până la sfârşitul intervalului de referinţă, temporar, se vor semnala precipitaţii slabe cantitativ, pe arii mai extinse în 5 şi 6 martie, precum şi în perioada 11 – 14 martie.

MOLDOVA

În intervalul 1 – 4 martie, procesul de încălzire se va resimţi mai ales la valorile diurne, astfel încât media temperaturilor maxime va creşte de la 5 la 14 grade, în timp ce media temperaturilor minime va oscila uşor în jurul valorii de zero grade.

Între 5 şi 7 martie se estimează răcirea vremii, spre o medie a maximelor de 3 – 4 grade şi a minimelor de la -4 la -3 grade.

A doua săptămână va fi caracterizată de o creştere treptată a valorilor termice, cu mici variaţii de la o zi la alta, iar în intervalul 12 – 14 martie vremea va deveni uşor mai caldă decât în mod obişnuit în a doua decadă a lunii martie, cu medii ale maximelor de 9 – 11 grade şi ale minimelor între -2 şi 0 grade.

Probabilitatea pentru precipitaţii în general slabe va fi mai ridicată în intervalul 5 – 7 martie şi în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.

DOBROGEA

În intervalul 1 – 5 martie, procesul de încălzire se va resimţi îndeosebi la valorile diurne, cu o medie a temperaturilor maxime care va creşte de la 6 la 13 grade, în timp ce media temperaturilor minime se va situa între 2 şi 4 grade.

Pe 6 şi 7 martie se estimează răcirea vremii, spre o medie a maximelor de 5 grade şi a minimelor între -1 şi 0 grade.

Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, prin creşterea treptată a valorilor termice, cu mici variaţii de la o zi la alta, se va ajunge ca, în intervalul 12 – 14 martie, vremea să devină uşor mai caldă decât în mod obişnuit în a doua decadă a lunii martie, cu medii ale maximelor de 8 – 9 grade şi ale minimelor de 1 – 3 grade.

Probabilitate pentru precipitaţii slabe, predominant sub formă de ploaie, va fi mai ridicată în zilele de 6 şi 7 martie şi în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.

MUNTENIA

Vremea se va încălzi până pe data de 5 martie, când va deveni caldă pentru această perioadă, cu temperaturi maxime ce vor creşte, în medie, de la 8 la 16 grade şi minime ce se vor situa, în medie, între zero şi două grade.

Răcirea vremii estimată pentru intervalul 5 – 7 martie va conduce la o medie a maximelor în jurul a 6 grade şi a minimelor de circa -3 grade.

A doua săptămână va fi caracterizată de o creştere treptată a valorilor termice, cu mici variaţii de la o zi la alta şi spre sfârşitul acesteia, vremea va deveni apropiată de normalul termic al celei de-a doua decade a lunii martie, cu medii ale maximelor de 9 – 11 grade şi ale minimelor în jurul a zero grade.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare, probabilitatea pentru precipitaţii urmând să fie în creştere în intervalele 6 – 8 martie şi 12 – 14 martie.

OLTENIA

Vremea se va încălzi în intervalul 1 – 5 martie, devenind caldă pentru această perioadă, cu temperaturi maxime ce vor creşte, în medie, de la 10 la 16 grade şi minime ce se vor situa, în medie, între zero şi două grade.

Răcirea prognozată pentru intervalul 5 – 7 martie va conduce la o medie a maximelor în jurul a 6 grade şi a minimelor de circa -3 grade.

A doua săptămână va fi caracterizată de o creştere treptată a valorilor termice, cu mici variaţii de la o zi la alta.

Spre finalul săptămânii viitoare vremea va deveni apropiată de normalul termic al celei de-a doua decade a lunii martie, cu medii ale maximelor de 9 – 11 grade şi ale minimelor în jurul a zero grade.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare, probabilitatea pentru precipitaţii urmând să fie în creştere în intervalele 6 – 8 martie şi 11 – 14 martie.

surse: meteoromania.ro, agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate