Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Rezultate Evaluare Națională 2023: cum pot fi depuse contestații. Model de cerere și procedură

Publicat

sediu ISJ Alba

Evaluare Națională 2023: elevii nemulțumiți de rezultatele la examen pot depune contestații, miercuri, între orele 16.00 și 19.00 și joi între orele 8.00 și 12.00, potrivit Ministerului Educației.

Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori.

Contestațiile pot fi depuse letric sau electronic (pe mail), la sediile școlilor în care au dat examen (centrele de examen).

Model cerere contestație Evaluare Națională 2023: Cerere_ contestatie_2023

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie.

Rezultatele examenului de evaluare naţională ale candidaţilor anonimizaţi sunt afişate şi pe pagina de internet a Ministerului Educaţiei şi a inspectoratelor şcolare.

Candidatul major şi părinţii/ reprezentanţii legali ai candidatului minor pot solicita comisiei judeţene/ Comisiei municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale vizualizarea lucrării/lucrărilor propriului copil numai după afişarea rezultatelor finale, după etapa de soluţionare a contestaţiilor. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.

Solicitarea de vizualizare nu poate conduce la reevaluarea şi/sau modificarea notelor acordate lucrării/lucrărilor.

Membrii comisiei judeţene/ Comisiei municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale sau cei ai Comisiei naţionale de organizare a evaluării naţionale pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor şi a borderourilor de evaluare în scopul verificării/ reevaluării acesteia/ acestora.

Examenul contează în proporție de 100% pentru admiterea la liceu. Media pentru admitere va fi media generală la Evaluare Naţională susţinută de către absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la cele două probe.

Evaluare Națională 2023 – rezultate în Alba

Ministerul Educației a publicat miercuri, la ora 10.00, primele rezultate după examenul de Evaluare Națională.

În județul Alba, 77,9% dintre elevi au luat medii peste 5. Procentul este mai mic față de anul trecut, tot înainte de contestații, când 83,8% dintre candidați aveau medii peste 5.

Au fost 9 medii de 10, înregistrate de candidați de la șase unități de învățământ din județ.

AICI, rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ VIII 2023 – în țară

AICI rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ VIII 2023 – în județul ALBA, după COD.

AICI, rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ VIII 2023 – județul Alba, după MEDIE.

Vezi TOP ȘCOLI după rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2023 – ALBA. În trei unități de învățământ, toți elevii au luat medii peste 5

Vezi Elevele de ZECE cu care Blajul se mândrește la Evaluarea Națională 2023. Cât de greu a fost examenul pentru Elena și Maria

Vezi Trio-ul de ZECE la Evaluarea Națională de la Școala ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Bianca, Maria și Larisa au obținut media maximă

Vezi Sophie și Tudor, cei doi elevi de ZECE ai Școlii Gimnaziale Avram Iancu din Alba Iulia, la Evaluarea Națională 2023

Vezi Cristina Șoșa, singura elevă din Aiud care a obținut ZECE la Evaluarea Națională 2023. Cum i s-au părut probele de la examen

Dintre cei 2.489 de candidați, 1.939 au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) – 77,9%. Dintre aceștia, 9 candidați au încheiat examenul cu media generală 10 (zece).

Rata de participare a fost de (96%), dintr-un total de 2.582 elevi înscriși.

La proba de Limba și literatura română au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci) 1.999 de candidați (80,2%) din totalul celor 2.493 care au susținut proba, iar 38 de candidați au fost notați cu 10 (zece).

La proba de Matematică, 1.919 de candidați au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 55 de candidați au obținut nota 10 (zece).

La proba de limba și literatura maternă, 71 candidați (din 81 prezenți) au obținut note mai mari sau egale cu 5.

Situația pe medii – Evaluare Națională 2023 – Alba

 • 550 medii între 1 și 4,99 (22,1%)
 • 127 medii între 5 și 5,49 ((5,1%)
 • 166 medii între 5,5 și 5,99 (6,7%)
 • 163 medii între 6 și 6,49 (6,5%)
 • 147 medii între 6,5 și 6,99 (5,9%)
 • 183 medii între 7 și 7,49 (7,4%)
 • 218 medii între 7,5 și 7,99 (8,8%)
 • 239 medii între 8 și 8,49 (9,6%)
 • 244 medii între 8,5 și 8,99 (9,8%)
 • 266 medii între 9 și 9,49 (10,7%)
 • 177 medii între 9,5 și 9,99 (7,1%)
 • 9 medii de 10 (0,4%)

Reguli Evaluare Națională 2023 – corectarea lucrărilor și contestații

În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul evaluării naţionale.

În cazul în care diferenţa între notele acordate de cei doi profesori evaluator este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori.

După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală şi este înregistrată în catalogul evaluării naţionale.

În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare iniţială. În situaţia în care se constată o diferenţă de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, lucrarea este reevaluată de alţi doi profesori evaluatori. Reevaluarea se face respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi notare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestaţii este nota finală obţinută de candidat.

Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă

Candidaţii care depun contestaţii completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. În cazul candidatului minor, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestuia.

Calendar Evaluare Națională 2023

 • 6 – 9 iunie 2023: înscrierea la evaluarea națională (înscrierea elevilor la examen se face de către secretariatele școlilor)
 • 9 iunie 2023: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
 • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
 • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
 • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
 • 28 iunie 2023 (până la ora 14.00): afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 28 iunie 2023 (orele 16.00-19.00) – 29 iunie 2023 (orele 8.00-12.00): depunerea contestațiilor
 • 29 iunie – 4 iulie 2023: soluționarea contestațiilor
 • 4 iulie 2023: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Evaluare Națională 2023 – subiecte și bareme

Evaluare Națională 2023 – Media de admitere

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.

Citește și ADMITERE LICEU 2023 în ALBA: GHID înscrieri, LOCURILE pe specializări la licee, ultimele MEDII de intrare. Cum se calculează media

 • 4 iulie 2023: Transmiterea de către Comisia națională de admitere către comisiile județene a bazei de date cu mediile de admitere și a ierarhiei județene prin activarea, în aplicația informatică centralizată, a secțiunilor și rapoartelor specifice / Depunerea declarațiilor de către părinții sau reprezentanții legali ai candidaților care optează pentru stabilirea mediei la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă, la secretariatele unităților de învățământ de proveniență
 • 5 iulie 2023: Completarea de către secretariatele școlilor a fișelor de înscriere cu numele/codul unității de învățământ gimnazial, cu datele personale ale absolvenților clasei a VIII-a, cu mediile generale de absolvire, cu notele și mediile obținute la evaluarea națională din clasa a VIII-a, cu mediile de admitere, prin preluarea acestora din aplicația informatică centralizată
 • 5 iulie 2023: Anunțarea ierarhiei la nivel județean/al municipiului București a absolvenților clasei a VIII-a

Criterii departajare candidați cu medii egale

Se folosesc în ordine următoarele criterii:

 • nota la Evaluare Națională – proba de limba și literatura română
 • nota la Evaluare Națională – proba de matematică
 • nota la Evaluare Națională – proba de limbă maternă /proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, pentru candidații care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale
 • media generală de absolvire a claselor V-VIII

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax