Eveniment
Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2023 în ALBA: 9 medii de 10. Unde au fost cele mai bune rezultate în județ
Rezultate Evaluare Națională 2023: La examenul de Evaluare Națională, în Alba, au fost 9 de medii de 10, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației.
Rezultatele au fost afișate, cu anonimizarea numelui și prenumelui candidaților.
Comparativ, în 2022 au fost trei medii de 10, în 2021 – cinci medii de 10 și în 2020 – 22 de medii de 10 (23 după contestații).
Cele 9 medii de 10 au fost înregistrate la:
- Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Alba Iulia (3)
- Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Alba Iulia (2)
- Școala Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia (1)
- Școala Gimnazială ”Axente Sever” Aiud (1)
- Colegiul Național ”Inochentie Micu Clain” Blaj (1)
- Școala Gimnazială ”Toma Cocișiu” Blaj (1)
AICI, rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ VIII 2023 – în țară
AICI rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ VIII 2023 – în județul ALBA, după COD.
AICI, rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ VIII 2023 – județul Alba, după MEDIE.
Evaluare Națională 2023 – contestații
După publicarea rezultatelor la Evaluare Națională 2022, elevii nemulțumiți de note pot depune contestații. Trebuie să știe însă că aceste note pot fi modificate, după contestații, prin creștere sau descreștere. Adică, după recorectarea lucrării, există posibilitatea ca nota să fie mai mare, dar și mai mică.
Contestațiile pot fi depuse miercuri, 28 iunie, în intervalul orar 16.00-19.00 și joi, 29 iunie, între orele 8.00 și 12.00.
Contestațiile pot fi depuse letric, la sediile școlilor în care au susținut examenul sau prin mijloace electronice (transmise prin mail / la adrese ce vor fi comunicate candidaților).
Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi cunoscute în 4 iulie.
Evaluare Națională 2023 – cum se corectează lucrările
După validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul evaluării naţionale.
Catalogul Evaluării Naționale este un document informatizat, instituit la nivelul unității de învățământ, care cuprinde datele de identificare a elevilor și notele obținute de aceștia la Evaluarea Națională. Este utilizat la crearea bazei de date pentru admiterea absolvenților clasei a VIII-a în clasa a IX-a. Pentru oficializarea documentului, se realizează două copii în formă tipărită, semnate de președintele comisiei din centrul zonal de evaluare, de secretar și de profesorii evaluatori.
În cazul în care diferenţa între notele acordate de cei doi profesori evaluator este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori.
După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale.
Media rezultată reprezintă nota finală şi este înregistrată în catalogul evaluării naţionale.
În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare iniţială. În situaţia în care se constată o diferenţă de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, lucrarea este reevaluată de alţi doi profesori evaluatori.
Reevaluarea se face respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi notare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestaţii este nota finală obţinută de candidat.
Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.
Ministerul Educației a publicat, după fiecare probă de examen, atât subiectele, cât și baremele de corectare – adică variante de răspuns corecte la cerințele din broșură (punctele tip-grilă), cât și punctajele acordate pentru fiecare cerință rezolvată.
Cum poate fi văzută lucrarea corectată
Candidatul major şi părinţii/reprezentanţii legali ai candidatului minor pot solicita comisiei judeţene/Comisiei municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale vizualizarea lucrării/lucrărilor propriului copil numai după afişarea rezultatelor finale, după etapa de soluţionare a contestaţiilor.
La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.
Solicitarea de vizualizare nu poate conduce la reevaluarea şi/sau modificarea notelor acordate lucrării/lucrărilor.
Membrii comisiei judeţene/Comisiei municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale sau cei ai Comisiei naţionale de organizare a evaluării naţionale pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor şi a borderourilor de evaluare în scopul verificării/reevaluării acesteia/acestora.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News