Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Schimbări de la 1 iulie 2024: se scumpește benzina, gazul, crește salariul minim și impozitul pe averi nejustificate

Publicat

Schimbări de la 1 iulie 2024: De luni, intră în vigoare mai multe măsuri decise de Guvern. Salariul minim brut pe economie crește la 3.700 de lei. Se scumpește însă și benzina și gazul.

De asemenea, intră în vigoare impozitul de 70% pe averile nejustificate ale persoanelor fizice.

Schimbări de la 1 iulie 2024: se scumpește benzina

De la 1 iulie, crește acciza la carburanți, Prin urmare, va crește și prețul carburanților.

În 2024, creșterea accizei a fost aplicată în două etape: prima la 1 ianuarie și a doua acum la 1 iulie.

Dacă la începutul anului benzina a fost mai scumpă cu 29 de bani pe litru, iar motorina cu 26 de bani pe litru, de la 1 iulie:

  • prețul la pompă va crește cu 0,43 de lei pe litru la benzină și cu 0,39 de lei la litrul de motorină.

Un plin de benzină ar urma să coste circa 370 de lei. Motorina și benzina s-au scumpit deja, de săptămâna trecută.

Vezi și Noi sisteme de siguranță pentru autovehiculele noi, de la 1 iulie, în UE. Unele vor împiedica mașina să pornească

În practică, prețul ar putea crește ceva mai mult, cu aproximativ 50 de lei pe litru, spun chiar reprezentanții asociațiilor de benzinari particulari. AICI, detalii.

Schimbări de la 1 iulie 2024: se scumpește gazul

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a o creştere medie, începând cu 1 iulie, de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuţie, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

Potrivit ANRE, modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali:

  • creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%
  • creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record, atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate
  • reducerea cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

„Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, menționează ANRE. AICI, mai multe detalii.

Schimbări de la 1 iulie 2024: Impozit de 70% pe averi nejustificate

Sunt vizate persoanele care nu și-au declarat veniturile corect.

Legea se va aplica de la 1 iulie, însă nu vizează momentul obținerii veniturilor și nici pe cel al începerii controlului, ci momentul emiterii deciziei de impunere. AICI, detalii

Ratele la bănci

Românii care au credite în lei, cu dobândă variabilă, vor plăti rate ceva mai mici la bănci. De la 1 iulie, cotația IRCC, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, va scădea ușor, de la 5,90%, cât este în prezent, la 5,86%.

Dacă luăm ca exemplu un credit ipotecar, în valoare de 50.000 de euro, pe 30 de ani, rata actuală va scădea, în medie, de la 1 iulie, odată cu actualizarea IRCC, cu aproximativ 7 lei, potrivit antena3.ro.

În ultimii doi ani, rata a crescut cu peste 600 de lei.

Schimbări de la 1 iulie 2024: salariu minim

Salariul minim pe economie crește de la 1 iulie de la 3.300 la 3.700 de lei.

Tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună, potrivit Ministerului Muncii.

Valoare netă majorată a salariului minim brut pe țară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariați, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariați.

Aceasta nu se aplică salariaților din agricultură și industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare.

Schimbări de la 1 iulie: vechime în muncă

Suma care trebuie plătită pentru vechime în muncă va crește de la 1 iulie, din cauza majorării salariului minim pe economie. Pentru contractele semnate după această dată, suma care va trebui plătită va ajunge la 925 de lei pe lună.

Cumpărarea de vechime în muncă a fost prelungită și în acest an, deși data limită inițială până la care se putea face acest lucru era 1 septembrie 2023.

Guvernul a prelungit cu un an această perioadă, dar din septembrie 2024, completarea stagiului de cotizare va fi inclusă în noua lege a pensiilor. AICI, detalii.

Schimbări de la 1 iulie 2024: amenzi rutiere

Amenzile rutiere nu vor fi mai mari. Guvernul a înghețat punctul-amendă la 165 de lei, cât este de la începutul anului.

Punctul-amendă este calculat ca 5% din valoarea salariului minim, potrivit legislației în vigoare.

Vezi AICI, care este valoarea amenzilor rutiere.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax