Connect with us
Publicitate

Doza de normalitate

Se întoarce Mircea Hava la Primăria Alba Iulia? Scenariile care îi dau coșmaruri lui Gabriel Pleșa. SONDAJ: Pe cine ați vota?

Publicat

Doza de normalitate cu Claudiu Alexandru Makkai: Se întoarce Mircea Hava la primăria Alba Iulia? Un scenariu tot mai posibil pentru că se apropie alegerile europarlamentare și listele de candidați apar tot mai des prin presa națională. Iar în niciuna din aceste liste nu apare numele lui Mircea Hava pe un loc eligibil.

De ce ne interesează în special acest nume? Pentru că primim, pe tot mai multe surse, informația că lipsa lui de pe lista pe o poziție eligibilă va produce mare deranj pe plan local.

Concret, sursele noastre spun cu subiect și predicat că dacă Hava nu primește încă 5 ani de casă și masă la Bruxelles, va candida la primăria Alba Iulia. Cu un partid în spate sau fără.

Vezi VIDEO mai jos:

Este fără îndoială o strategie de negociere cu mâna colegilor strânsă la ușa prin care Hava încearcă să iasă la pensie ca europarlamentar cu orice preț oferind în schimb încă patru ani de liniște pentru echipa Dumitrel -Roman.

Promisiunile, dulci minciuni care te ajută să înghiți mai ușor broasca râioasă a compromisului

Problema este că pe lista de europarlamentare comasată e o înghesuială și o bătălie ce nu s-a mai văzut până acum, iar cei doi, oricât și-ar dori să o facă, nu prea au cum să-l impună pe Hava pe un loc eligibil deși au promisiunea lui Ciucă în acest sens.

Dar în politică promisiunile sunt de multe ori niște dulci minciuni care te ajută să înghiți mai ușor broasca râioasă a compromisului.

Așa că, discuțiile purtate pe tema asta la sediul PNL București nu au prea mare valoare.

Ce îi reproșează lui Hava colegii europarlamentari

Plus că lui Hava îi reproșează anumiți colegi europarlamentari că nu prea știe nici acum unde sunt băile din sediul parlamentului european chiar după 5 ani petrecuți acolo pentru că nu prea dă pe la muncă.

Și lupișorii mai tineri din partid au prins gustul avioanelor la business class și restaurantelor cu stele Michelin iar colțisorii lor par a fi mai ascuțiți decât cei tociți ai venerabilului Hava.

PNL, performanțe mari într-un județ prea mic pe harta politică

Și se mai pune o problema: organizația PNL Alba este una dintre cele mai performante din țară, poate chiar în top 3, însă Alba este un județ mic, cu o populație de aproximativ 360.000 de locuitori, deci fără mare pondere în totalul votanților din România.

Și la București, Dumitrel nu este chiar o vedetă iar Roman are toate motivele din lume să nu se zbată prea tare pentru fostul primar având în vedere istoria zbuciumată a relației dintre ei în care Roman călărea buldozerele lui Hava din Parcul Custoza.

Așa că lucrurile se pot complica foarte tare la primăria Alba Iulia pentru că se prefigurează câteva scenarii:

Cel mai comod pentru toată lumea este cel în care Hava prinde lista de europarlamentare și dispare pentru încă 5 ani de trai bun iar cei din Alba își văd în continuare de planul lor pentru care l-au readus pe Pleșa în partid.

De ce este aproape sigur că Pleșa va câștiga alegerile la Alba Iulia

Deci PNL va câștigă aproape sigur primăria cu Pleșa candidat care va tăia niște panglici în curând pe drumurile din oraș proaspăt asfaltate.

Orașul va arăta binișor exact la timp adică în campania electorală chiar dacă ne vedem cu greu în pădurea de stâlpi ce a răsărit pe marginea drumurilor și chiar dacă pistele de biciclete frumos vopsite în verde sunt mai întrerupte decât o convorbire pe Digi în Micesti.

Pleșa va defila la alegeri, în condițiile în care Vuscan de la PSD nu mai are timp să crească, chiar dacă a furat startul cu un slogan furat la rândul lui de la Obama („Yes, we can!” s-a transformat în „Yes, Vus-can!” asta așa, ca o subtilitate pentru cunoscători).

Apoi Mătieș de la AUR se ocupă mai mult de recrutarea de noi membri pe coclauri în loc să stea în coasta lui Pleșa la Alba Iulia, iar Dana Nanu ce pare a fi candidată surpriză a USR are dezavantajul de a fi prea puțin cunoscută cu un partid dezlânat în spate.

Ce se întâmplă dacă Hava nu intră în liste la europarlamentare. Visul urât a lui Gabriel Pleșa

Scenariul cel mai interesant care necesită o pungă mare de popcorn e cel în care Hava nu prinde loc de europarlamentar și se vrea primar de Alba Iulia după pauza europeană de 5 ani.

Aici se complică lucrurile rău de tot pentru că liberalii vor fi puși în situația de a-l acceptă pe post de candidat și implicit de a-l trimite pe Pleșa la plimbare sau de a-și asuma riscul să îl aibă pe Hava contracandidat și a pierde încă o dată Alba Iulia.

Pentru Pleșa asta ar fi un scenariu de vis urat pentru că ar fi exact în poziția celui care fuge după mai mulți iepuri și nu prinde niciunul. La USR nu se mai poate întoarce, la PSD nici atât iar că independent n-ar avea nicio șansă.

În cel mai bun caz și-ar putea negocia o poziție de parlamentar dar și acolo e complicat rău pentru că locurile eligibile sunt mai puține decât tura trecută și bătălia e mare pe ele.

Dacă prin absurd Dumitrel și Roman se țin tare și nu-l primesc pe Hava înapoi păstrându-l pe Pleșa candidat, Hava jură că va candida doar că să le strice apele.

Ce șanse ar avea fără PNL în spate? Greu de spus…că independent e foarte dificil să câștigi doar bazându-te pe nostalgia celor care își aduc aminte că orașul era mai bine administrat pe vremea ta. Iar fără un consiliu local în spate, că primar independent nu poți face aproape nimic.

Scenariile lui Hava, fără PNL

Ar mai fi varianta în care Hava să reînceapă negocierile cu PSD pentru o candidatura fulger care l-ar scoate din joc pe Vuscan și ar relansa cu adevărat competiția. Vuscan sigur nu s-ar supăra, pentru că ar ieși basma curată adică nemăsurat în condiții electorale reale și va putea pretinde fără emoții locul 1 la deputați așa cum i s-a promis.

Altă variantă vehiculată ar fi aceea că Hava să se refugieze în PMP-ul lui Băsescu și să candideze la primărie din partea alianței nou formate de USR cu Forță Dreptei și PMP.

Va putea Hava să câștige într-un dintre cele două ipostaze cu Pleșa susținut de PNL? Destul de greu de spus, dar foarte interesant de urmărit.

Sondaj Alba24. Ar fi votat Hava la alegerile locale?

La final am dori să aflăm părerea voastră și să completați sondajul din articolul care transcrie această „Doză de normalitate” și în care am pus toate personajele de care am vorbit mai sus fără a menționa însă partidele din partea cărora vor candida.

Pentru că la alegerea primarilor omul care va cere votul este cel mai important, nu partidul din care face parte.

În SONDAJ va întrebăm simplu:

Dacă mâine ar fi alegeri locale, pe cine ați vota primar la Alba Iulia?

This poll has ended (since 27 days).

SONDAJ ALBA24.ro: Dacă mâine ar fi alegeri locale, pe cine ați vota primar la Alba Iulia?

Gabriel Pleșa
42.56%
Mircea Hava
41.42%
Dana Nanu
6.50%
Călin Matieș
6.20%
Voicu Vușcan
3.33%

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. Unul

    miercuri, 13.03.2024 at 19:35

    Problema candidaturii lui Hava la locale e o un cântec destul de greu de interpretat de fanfara penelee. Chiar independent, Hava nu are contracandidat aici. Asta, dacă va vrea să candideze, el însuși…

  2. pilu

    miercuri, 13.03.2024 at 20:15

    Ce să-i faci, el era obişnuit cu băile da la Parc, care erau poziţionate în alt punct cardinal decât cele din PE. Şi dacă vrea să se facă de cacao, după 4 ani de lâncezeală, să încerce o candidatură, să vadă şi el cum este să te faci de râs la bătrâneţe. Oricum, succes în luarea unei decizii. Cine va comandat sondajul, să ştim de pe acum cine este în frunte ?

  3. Rilu

    joi, 14.03.2024 at 07:33

    @Pilu – prietenul tău Plesa a comandat sondajul dar se pare ca nu iasă bine deloc pentru el. Muahahahah

  4. pilu

    joi, 14.03.2024 at 10:48

    Interesant, când am scris comentariul erau alte date în sondaj. Se pare că noaptea este un sfetnic bun. Pentru unii. Oare cum o fi peste trei zile ?

  5. RILU

    joi, 14.03.2024 at 15:32

    @PILU -nenea PILU sondajul nu e incheiat si se voteaza in continuare deci datele se schimba pe masura ce voteaza oamenii. Greu cu logica pentru matale.

  6. pilu

    joi, 14.03.2024 at 16:01

    RILU
    Dacă n-am logică PSD-istoPHL-istă, că n-am fost dotat ca ăia care iau bacul la 35 de ani,îmi fac autocritica, că n-am.

  7. Codru

    joi, 14.03.2024 at 19:13

    nu va e rușine de tot dati in sus sîn jos cu trantorii, oamwnii fara cap pomeniti mai sus. Alba Iulia rste un oras pustiu, cenusiu, oameni saraci care-și duc viata de azi pe maine. Iesiti in oras
    si vedeti cativa pensionari isi cumpara o paine,cartof… Să-i multumim lui Ioan Rus ca a lasat in acest oras o curte de apel, o universitate, un adr, apia… in care lucreaza oamenii liberalilor, sotii, copii, cunostinte; pe vremea când conduceau, conduc acesti liberali o parte din institutii din oras au fost mutate la Sibiu, Cluj… Spuneti si voi ce sa construit in acest oras sa lucreze oamenii, plecați o gramada prin alte tari, altii lucreaza prin Cluj, Sibiu, pe unde pot, navetisti Voi credeti ca daca vine cineva din cei de mai sus vor face ceva, va spun eu nimica, stiti ca orasul e supraindatorat de credite, rate, nu le mai da nicio banca credite trebuie date ratele inapoi si n-au de unde numai din impozitele marite ale oamenilor. Acesti neica nimeni nu stiu numai sa cheltuiască, strica si ce este bun, au facut din oras autostrada fara oprire, miciun refugiu, o parcare, să-și ia omul un medicament, sa intre la un butic, numai moluri…, mergeți la alba carolina noul mol ca este pustiu, tariful la apa cel mai mare din tara…
    Totul e gargara, orasul inca este in viata ca mai sunt batranii pensionari care mai cumpără una alta, isi ajuta copii, nepotii

  8. PAPUSERESCU ROMANESCU

    miercuri, 20.03.2024 at 09:19

    ba mustaciosule stai bine unde esti ca nu ne e dor de tine!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax