Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Servicii medicale gratuite pentru mai multe categorii de persoane. Cine scapă de coplata în sănătate

Publicat

Legislația ar putea fi modificată în curând, astfel încât mai multe persoane să beneficieze de scutirea de la coplata în sănătate. Cu alte cuvinte, vor primi servicii medicale gratuit. Proiectul este la adoptare în Camera Deputaților.

În prezent, beneficiază de scutire la coplată copiii de până în 18 ani sau pensionarii cu venituri din pensii de până în 900 de lei. Vor fi incluse și persoanele care sunt victime ale traficului de persoane sau cele reținute, arestate sau deținute, cu condiția să nu obțină venituri din muncă, pensie sau din alte surse.

De asemenea, vor exista unele categorii de persoane care vor beneficia de aceste servicii medicale gratuite, chiar și dacă nu au CNP, scrie avocatnet.ro.

Categorii de persoane vizate:

cetăţenii români, care sunt victime ale traficului de persoane;

persoanele reţinute, arestate sau deţinute, care se află în centrele de reţinere şi arestare preventivă (dar doar dacă dacă nu obțin venituri din muncă, pensie sau din alte surse).

copiii de până în 18 ani;

tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi;

absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni;

ucenicii sau studenţii.

La acest moment, ultimele patru categorii beneficiază de scutire, dar numai dacă nu câștigă venituri din muncă.

Coplata în sistemul de sănătate reprezintă o obligație pentru pacienți de a achita o sumă de bani pentru serviciile de spitalizare, atunci când se externează.

Copiii până în 18 ani, femeile însărcinate și lăuzele și victimele traficului de persoane care nu au cod numeric personal și cărora nu le-a fost înregistrată nașterea vor beneficia, de asemenea, de aceste scutiri, „în termen de maximum un an de zile de la data primei prezentări la furnizorul de servicii medicale.” De asemenea, astfel de persoane vor declara că „nu sunt înregistrate în registrele de stare civilă, cu excepţia copiilor de până la 14 ani şi a persoanelor cu handicap, pentru care declaraţia se formulează de către persoanele care le însoţesc la furnizorul de servicii medicale”.

Furnizorii de servicii medicale vor anunţa de îndată organele de poliţie şi serviciile de asistenţă socială din raza teritorială a furnizorului de servicii medicale, în vederea efectuării procedurilor de înregistrare a naşterii acestor persoane în registrele de stare civilă conform legii sau identificării lor, după caz.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax