Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Suspecți de fraude informatice reținuți de DIICOT Cluj pentru un prejudiciu de peste 600.000 de euro. Între aceștia și un tânăr din Alba Iulia

Publicat

Opt persoane din mai multe județe, printre care și un tânăr din Alba Iulia au fost reținute astăzi de procurorii DIICOT Cluj, pentru infracțiuni informatice. Aceștia sunt acuzați că ar fi falsificat pagini de internet ale unor instituții bancare pe care ulterior le trimiteau prin spam persoanelor vătămate în scopul obţinerii datelor de identificare ale instrumentelor de plată electronică ale acestora. Prejudiciul identificat în cauză se ridică la peste 600.000 de euro.

La data de 18 octombrie a.c., în baza autorizațiilor emise de Tribunalul Cluj, polițiștii B.C.C.O. Cluj și procurorii D.I.I.C.O.T., cu sprijinul polițiștilor din cadrul D.C.C.O. – I.G.P.R. și B.C.C.O. Alba au efectuat 9 percheziţii la domiciliile mai multor suspecți de infracțiuni informatice din Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bucureşti. Au fost puse în aplicare 8 mandate de aducere, persoanele suspecte fiind conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Teritorială Cluj pentru audieri.

Au fost reţinute pentru 24 de ore o persoană din Alba, patru clujeni şi trei persoane din Bucureşti. Suspecţii vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

La data de 11 februarie 2011, polițiștii din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, fraudă informatică și efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, de către o grupare formată din 12 persoane din Cluj, București și Alba. Cauza a fot declinată la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj.

Din cercetările efectuate până în prezent au rezultat date şi indicii conform cărora un tânăr de 27 de ani, din Cluj-Napoca coordona o grupare infracţională axată pe comiterea infracţiunilor menţionate.

În fapt, membrii grupării infracţionale falsificau pagini de internet ale unor instituţii bancare pe care le transmiteau prin spam persoanelor vătămate în scopul obţinerii datelor de identificare ale instrumentelor de plată electronică ale acestora.

Ulterior, suspecții au efectuat în mod neautorizat şi fără consimţământul titularilor instrumentelor de plată electronică operaţiuni de transferuri de fonduri, retragere de numerar şi altele, în favoarea lor ori altor membri ai grupării infracţionale.

Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la peste 600.000 euro, părțile vătămate fiind cetățeni austrieci, germani, finlandezi, suedezi, francezi și danezi.

În cauză s-a beneficiat de suportul ofițerilor D.G.I.P.I..

Sursa: comunicat de presă IGPR

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax