Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tot sistemul CNAS va fi blocat, luni, timp de două ore. Angajații Caselor Județene de Asigurări de Sănătate anunță proteste.

Publicat

Proteste la Casele Județene de Asigurări de Sănatate. Angajații Caselor de Asigurări întrerup lucrul timp de două ore, luni, în semn de protest din cauza salariilor foarte mici din sistem. Protestul va avea loc între orele 12,00 și 14,00.

Astfel tot sistemul CNAS va fi blocat pe perioada protestului iar, potrivit antena3, cei mai afectați vor fi pacienții care nu au card de sănătate fizic și au nevoie de o adeverință pentru a-și deconta serviciile medicale.

Angajații CNAS sunt nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă.

Sindicaliștii spun că, în ultimii ani, s-a redus drastic numărul de angajați, de la 4000 la 3000, iar volumul de muncă este din ce în ce mai mare.

Ce revendicări au angajaţii Caselor de asigurări de sănătate

”Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, informează că, în data de 10 iulie 2023, în intervalul orar 10:00-12:00, toţi angajaţii din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) judeţene, a municipiului Bucureşti şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranţei Naţionale şi a Autorităţii Judecătoreşti vor protesta prin întreruperea lucrului timp de 2 ore.

Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi, la nivel naţional, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane”, se anunță într-un comunicat transmis de Blocul Național Sindical.

Sindicaliștii reclamă că situaţia a ajuns într-un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidaţi întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, în raport cu volumul uriaş de muncă.

Volum impresionant de activitate desfășurat în sistemul CNAS

”În câteva exemple, subliniem volumul impresionant de activitate desfăşurat anual în sistemul CNAS/CAS. Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de reţete şi 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare.

De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultaţii în ambulatorii clinice şi 8.000.000 de servicii medicale spitaliceşti. Programul Naţional de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din ţară din sistemul public.

În aceste condiţii, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea activităţii”, argumenetează reprezentanţii angajaţilor caselor de asigurări de sănătate.

Ce consecințe are întreruperea activității CNAS

Ei solicită soluţionarea problemelor expuse la nivelul Casei Naţionale de Sănătate şi a Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi atrag  atenţia că întârzierea rezolvării problemelor şi întreruperea activităţii prin declanşarea conflictului de muncă vor avea următoarele consecinţe:

• Nedecontarea prestaţiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare, etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanţă, etc., şi va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienţii cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naţionale de sănătate, pentru care medicaţia este vitală.

• Serviciile furnizate de angajaţii CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naţionale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale şi eliberarea adeverinţelor, nu vor putea fi prestate.

• Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.

Apelul sindicaliștilor la adresa autorităților

”Menţionăm că lucrătorii din sistemul naţional de asigurări de sănătate sunt cei care contractează validează, verifică şi decontează serviciile realizate de toţi furnzorii din sistemul naţional de sănătate.

În consecinţă, facem un apel urgent către autorităţi să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate.

Ne dorim să găsim soluţii viabile şi să reîntregim sistemul de asigurări de sănătate cu specialişti corect plătiţi, astfel încât să putem continua să oferim servicii de calitate populaţiei şi să asigurăm condiţii decente de trai şi de muncă angajaţilor noştri”, conchid sindicaliştii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. vaile

    luni, 10.07.2023 at 13:29

    Cer doar bani bani bani ca doar este un loc caldut si daca ii intrebi ceva te trimit de la ana la caiafa habar nu au de nimic dau din umeri,in loc sa faca greva sa digitalizeze sistemul si sa-l simplifice, dar nu au interes. De ce sa ii dea o parte afara daca s-ar face acest lucru. Doar pentru ciolanu lor nu-i intereseaza pacientul. Eu m-am saturat de atata greva din partea bugetarilor, ei nu se intreaba cati sunt la nivel national, ca bugetul nu mai suporta atatea salarii, ei nu intaleg ca daca banii merg pe salarii atunci nu mai sunt bani pentru investitii, investitii ce vor beneficia copii lor ca doar nu toti pleaca in strainatate, si in al doilea rand acesti bani sunt din imprumuturi care vor trebuii platite de noi la pensie, sau vom intra in faliment ca grecii si atunci ne vor lua hidrocentralele,porturile, drumurile etc tara si vom fii iobagi in tara noastra

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax