Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Traian Berbeceanu îşi lansează cartea „Radiografia unei mârşăvii judiciare”. Volum despre lupta împotriva crimei organizate


Publicat

Fostul șef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu şi-a lansat cartea autobiografică numită „Radiografia unei mârşăvii judiciare”. Volumul cuprinde memoriile recente ale unui polițist angajat în lupta împotriva crimei organizate din România. Din funcția de șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, Traian Berbeceanu a trăit evenimente care merită consemnate de istoria contemporană și care constituie o mărturie asumată în totalitate de către autor.

„Între coperțile acestei cărți vă sunt dezvăluite modalitățile perfide și ilegale prin care reprezentanți ai unor instituții judiciare și-au dat mâna cu lideri ai crimei organizate, sprijiniți fiind de lucrători ai serviciilor de informații, urmărind inculparea mea cu orice preț pentru fapte imaginare și înlăturarea mea de la conducerea Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia. Toate aceste acțiuni au fost generate de teama că, împreună cu echipa mea, obținusem probe care ar fi putut conduce la demararea unor dosare penale pe numele unora dintre ei, la redeschiderea unor cauze în care fuseseră anterior cercetați ori la inițierea unor cercetări disciplinare”, spune Traian Berbeceanu despre volum.

Traian Berbeceanu a condus Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, care are competenţă în judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu, din anul 2005 până în 2011. În 2007 a primit distincţia de poliţist al anului în România pentru destructurarea unei grupări specializate în furt de fier vechi din judeţul Hunedoara, denumită „Hidra”. Un număr de 49 de persoane au fost atunci trimise în judecată pentru activităţi de furt de fier vechi în valoare de milioane de euro din zona industrială a municipiului Hunedoara. De la momentul respectiv, BCCO Alba Iulia a ocupat în fiecare an primul loc pe ţară în competiţia cu structurile similare. Supranumit “Comisarul Cattani”, Berbeceanu este unul dintre cei mai apreciați polițiști din România, recunoscut pentru integritate și eficiență.

„Nu am fost mereu poliţist! După absolvirea Universităţii Tehnice din Petroşani, am încercat o carieră didactică predând fizica şi discipline tehnice la două licee. Mi-au plăcut elevii, întâlnindu-ne cu drag şi astăzi, însă mi-am dat seama relativ repede că meseria de dascăl nu mi se potrivea. Nu semănam cu mama! Aşa că mi-am zis să încerc profesia de poliţist, sperând ca măcar cu tatăl meu să semăn. Am început ca locotenent judiciarist al Poliţiei Municipiului Deva. Vreme de cinci ani am avut în responsabilitate investigarea infracţiunilor comise cu violenţă. Eram atât de hotărât şi implicat, încât nici măcar nu acceptam ideea că, vreodată, aş putea să mai fac şi altceva. Apoi m-am îndrăgostit iremediabil de soţia mea, care, întâmplător, este fata şefului meu de atunci, şi am întemeiat o familie. Ulterior, soarta m-a împins către structurile de combatere a crimei organizate. Am fost pe rând ofiţer antidrog, şef de serviciu, iar după aceea am condus BCCO Alba Iulia, una dintre cele mai performante structuri ale Poliţiei Române. Chiar dacă am fost poliţist vreme de 25 de ani şi iubesc meseria asta, mi-aş dori ca fiul meu să încerce oricare alt drum. Pentru că, în aceste vremuri, am ajuns să cred că România nu-şi merită poliţiştii! Aşa cum sunt ei!”, a transmis Traian Berbeceanu, pe pagina editurii.

„Am fost printre primii care au avut onoarea să citească această carte. Aflând că are peste 400 de pagini, m-am gândit că voi avea ce citi timp de o săptămână. În naivitatea mea, n-am știut că odată citite primele pagini, nu voi mai dormi toată noaptea, până nu o voi termina. Și am citit. Am râs copios închipuindu-mi-l pe Traian Berbeceanu, un munte de om, stând ciuciulete în timpul unui filaj și șoptindu-i unui coleg, atunci când acesta din urmă a intrat în lumina farurilor unei mașini să se prefacă a-și face treaba mare.

Mi s-a făcut pielea de găină când, scos din arestul central și dus la instanță, în curtea acesteia a dat ochi în ochi cu o grupare de interlopi pe care tocmai el îi bagaseră la închisoare, iar polițistul de la arest a încercat să-l ascundă de teama a ceea ce s-ar putea întâmpla, fără să anticipeze șirul de aplauze și de încurajări venite din partea hoților: <Fii tare, comisare!!!>

Am fost revoltat apoi. Iar am râs. Mi-au dat lacrimile. Am trecut prin toate stările posibile”, a declarat Marian Godină despre carte pe pagina lui de Facebook.

Mai jos puteți citi două fragmente din carte:

„De‑a lungul timpului, polițiștii Brigăzii și‑au făcut datoria cu profesionalism. Împreună am probat faptele ilicite ale unor grupări infracționale puternice și am trimis în spatele gratiilor sute de infractori, dintre cei mai abili și perfizi. Adesea, am simțit fiori pe șira spinării știind că în spatele unei uși se poate afla un individ periculos, înarmat și dispus să facă orice pentru a scăpa. Am simțit de multe ori transpirația rece prelingându‑ni‑se pe piele când participam la acțiuni cu grad mare de risc. Au fost însă riscuri pe care ni le‑am asumat, chiar și atunci când noi, sau membrii familiilor noastre, eram amenințați fățiș, când se făceau cele mai diabolice planuri de înlăturare a noastră sau de răzbunare împotriva celor dragi. Mereu am știut să ne ferim, să dejucăm și să anihilăm aceste încercări perfide și mârșave, știind permanent că infractorii se află „de cealaltă parte a baricadei“! Însă, în ultimii ani, am simțit tot mai pregnant prezenţa Crimei Organizate în imediata noastră apropiere. Nu mai existau bariere, indivizi de cea mai joasă speță au fost angajați în instituții judiciare importante, dobândind poziții‑cheie, și au devenit, prin acțiunile lor, cu mult mai periculoși decât infractorii consacrați, cu care eram atât de obișnuiți. Aceștia s‑au cățărat, cu abilitate de maimuțe, în poziții strategice, împinși mereu de la spate de câte un curent politic favorabil ori de câte o relație temeinic întreținută, apoi au subordonat instituțiile pe care le‑au invadat unor interese de grup, politice sau economico‑financiare, în detrimental interesului public. S‑au străduit să asmută asupra noastră colegi din alte structuri, să ne învrăjbească între noi, să ne discrediteze prin orice metode, să ne convingă în orice fel că ei sunt cei puternici, că ei sunt cei care hotărăsc cursul lucrurilor, că, până la urmă, ei pot să schimbe destine și să suprime libertăți! Iar atunci când nu au reușit să atragă în puzzle‑ul lor infracțional o structură ca a noastră, au apelat la acțiuni lipsite de cinste și de moralitate! S‑au situat de cealaltă parte a baricadei!”

„Aș vrea ca toți să facă un exercițiu de imaginație și să și‑i închipuie pe propriii parteneri de viață aflați în situația în care ei au pus‑o pe soția mea, alergând între familie și locurile de detenție, urmăriți, terorizați, amenințați, temători față de tot ce se întâmplă în jurul lor, speriați de tot ceea ce viitorul ar putea să le rezerve! Aș vrea să îi văd pe acești magistrați luându‑și copiii în brațe, vorbindu‑le despre chinurile prin care a trebuit să treacă fiul meu în urma nedreptăților la care și ei au fost părtași! Aș dori să îi privesc pe acești justițiari povestindu‑le propriilor părinți despre cum au contribuit la umilirea mamei și a tatălui meu, despre deznădejdea și disperarea pe care ai mei le‑au simțit atunci când polițiștii și jandarmii le‑au invadat casa și curtea, când fiul lor a fost prezentat opiniei publice ca fiind un infractor periculos după ce a fost încarcerat ilegal, iar apoi trimis în judecată pentru vini închipuite.

Este foarte posibil ca, în numele independenței justiției, aceștia să scape nepedepsiți, însă familiile, prietenii și apropiații acestora, colegii și colaboratorii, vecinii și chiar oamenii necunoscuți lor trebuie să le cunoască faptele! Judecătorii instanțelor cu care aceștia interacționează profesional trebuie să știe că în spatele oricărei cereri formulate se poate ascunde o stare de fapt nereală, că un dosar instrumentat de ei ar putea să conțină probe false ori obținute nelegal și neloial, că o măsură propusă de acești procurori ar putea să urmărească un interes nelegitim. Probabil, toți vor nega vehement adevărurile prezentate în această carte, bazate în totalitate pe probele rezultate atât din ancheta procurorilor DNA și DIICOT, cât și în urma cercetării judecătorești efectuate de magistrații Înaltei Curți.

Pentru că, nu‑i așa?, până la pronunțarea unei sentințe definitive orice persoană este prezumată nevinovată!

Hai să vedem ce va urma!”

Cartea scrisă de Traian Berbeceanu, „Radiografia unei mârşăvii judiciare”, poate fi precomandată pe site-ul editurii „Curtea Veche”.

sursa: curteaveche.ro

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Albaiulean

    vineri, 02.08.2019 at 17:14

    Sa traiesti si multa sanatate d-le Traian Berbeceanu,iti ureaza un fost judiciarist pe nume Nicolae Romcea,care de asemenea a fost,,faultat,,de unii sefi nemernici din politia Alba !Da pe ei ca au vrut sa te manance in combinatie cu unii procurori si chiar politisti…..!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Trump retrage SUA din Organizația Mondială a Sănătății, în plină pandemie. America raportează 50.000 de infectări cu COVID pe zi

Publicat

Administrația Trump a notificat Congresul și Organizația Națiunilor Unite anunțând că urmează să se retragă din Organizația Mondială a Sănătății, spun mai mulți oficiali din interioriul administrației, conform CNN.

Senatorul democrat Robert Menendez a scris pe Twitter:

„Congresul a primit o notificare oficială că președintele Statelor Unite a retras țara din Organizația Mondială a Sănătății în mijlocul unei pandemii. Să califici răspunsul lui Trump la criza COVID drept haotic și incoerent este prea puțin. Această acțiune nu va proteja viețile și interesele americanilor – îi ține pe americani bolnavi și pe America singură”.

Un oficial de la Departamentul de Stat a confirmat, de asemenea, că notificarea de retragere a fost trimisă către secretariatul general al ONU.

Surse ale CNN spun că scrisoarea este foarte scurtă – trei propoziții – și va declanșa un proces de retragere din OMS care va dura un an.

Decizia lui Trump vine în contextul în care Statele Unite trec printr-o creștere masivă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus – aproximativ 50.000 de cazuri pe zi la nivel național.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Programul „Prima Casă” va fi lansat peste două săptămâni. Ce denumire va avea şi ce schimbări aduce

Publicat

prima casa

Guvernul pregăteşte schimbări la programul Prima Casă, care va fi deblocat în circa două săptămâni şi va deveni programul „O Nouă Casă”, a anunţat Cristian Păun, preşedintele FNGCIMM.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în plină criză proiectul ce prevede ca programul „Prima Casă” să devină un program social intitulat „O familie, o casă“. Cu toate acestea, programul „O familie, o casă” încă nu are normele de aplicare, drept urmare, ambele programe sunt blocate.

Prezent la Digi24, Cristian Păun a precizat că noul program nu se va mai axa pe aspectul social. Cu alte cuvinte, plafonul salarial nu va mai fi o condiţie.

În forma actuală, creditele „O familie, o casă” puteau fi accesate doar de românii cu venituri de până în 4.500 de lei de familie, respectiv 7.000 de lei, dacă au copii.

„Guvernul va da OUG în această săptămână, apoi săptămâna viitoare apar normele. Deci, în două săptămâni am putea avea noua formă a programului <O Nouă Casă>”, a precizat oficialul FNGCIMM.

Premierul Ludovic Orban a declarat, recent, că Guvernul va introduce un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară.

„Trebuie să clarificăm situaţia în programul Prima Casă. O să avem nevoie de o reglementare legală care să clarifice modul în care se derulează programul Prima Casă”, i-a solicitat Ludovic Orban ministrului Finanţelor Florin Cîţu. Orban a solicitat ca în reglementare să se ţină cont de faptul că, faţă de momentul în care a fost redusă cota de TVA la vânzarea de imobile, metrul pătrat construibil era 750-800 euro, iar între timp s-a scumpit. „Să utilizăm un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară de astăzi”, a cerut Orban.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a răspuns că se ia în calcul lansarea unui nou program „Prima Casă”, după ce va fi modernizat, iar plafonul stabilit va ţine cont de preţurile de acum din piaţa imobiliară.

sursa: Digi24

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tradițiile lunii IULIE. Ce se spune despre căsătoriile din ”luna lui Cuptor”. Ce nu ar fi bine să faci în Săptămâna Panteliilor

Publicat

De ”luna lui Cuptor” sunt legate mai  multe tradiții și obiceiuri. A doua săptămână a lunii iulie este cunoscută ca „Săptămâna Panteliilor”, surorile aprige ale Sfântului Ilie, zeițe ale soarelui ce pot trimite arșita și pot provoca incendii.

În 15 iulie se sărbătorește Ciurica, zi în care se spune că este bine ”să-ți bați bărbatul”, ca să-ți meargă bine tot anul. În 20 iulie, este sărbătoarea Sfântului Ilie și se spune că, cu cât va fi mai cald în iulie, cu atât iarna va fi mai friguroasă.

Vezi și FOTO: Rimetea, satul în care soarele răsare de două ori. Fenomen unic în România, specific lunii iulie

Cele patru săptămâni ale lui „Cuptor” poartă și ele fiecare câte o denumire, și anume: „Săptămâna secerişului”, „Săptămâna Panteliilor”, „Săptămâna lui Santilie” și „Săptămâna Verii”.

Prima săptămână a lunii iulie este dedicată muncii agricole. Țăranii merg la câmp de la răsărit până la apus. Trebuie să treiere grânele și să se îngrijească de toate celelalte culturi.

Săptămâna următoare reprezintă zilele „aprigelor” surori ale Sfântului Ilie, zeițe ale soarelui ce pot trimite arșita și pot provoca incendii.

Se spune că Panteliile sau Pârliile ar fi fost surorile Sfântului Ilie. Şi sunt atât de răutăcioase, că pârjolesc lanurile în urma lor, de ciudă că oamenii nu le acordă respectul cuvenit.

Tradiţia românească străveche spune că această perioadă este pentru odihnă, fără munci la câmp şi fără treburi casnice în exces.

De Pârlii, femeile nu lucrează, pentru a se feri de primejdiile focului, de căldură mare şi de boli febrile.

Este o perioadă în care gătitul la cuptor şi, mai ales, coptul pâinii, e strict interzis.

Totuşi, e voie să se dea hrană vitelor şi animalelor din curte, să se ude grădinile, să se adune seminţele de la legumele coapte, să se aducă grâul de la câmp, cu mare grijă, pentru a nu risipi boabele. E vremea pentru săpatul viei, seceratul grâului, cositul trifoiului, strânsul fânului, aratul miriştei şi semănat.

În a treia săptămână a lui „Cuptor”, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Ilie, responsabil de ploi însoțite de tunete și fulgere.

Pe 15 iulie e o zi a femeilor, cunoscută drept Ciurica. Acum trebuie să-ți bați bărbatul, ca să-ți meargă bine tot anul. Dacă iei bătaie sau dai ceva din casă, îți va merge rău. Gravidele o cinstesc pe Sfânta Marina, pe 17, ca să aibă parte de naştere ușoară.

Tradiții de Sfântul Ilie – 20 iulie

Se spune că în ajunul acestei zile fetele se duceau noaptea pe ogoarele în care era semănată cânepa și se tăvăleau prin acesta, apoi dacă în acea noapte visau cânepa verde era semn că se vor mărita cu tineri frumoși, iar dacă visau cânepa uscată se zicea că se vor mărita cu bărbați bătrâni.

În dimineața acestei zile se culegeau plante de leac și plantele ce se foloseau pentru vrăji și farmece. Femeile duceau busuioc la biserică pentru a fi sfințit, după care îl puneau pe foc și cenușa rezultată o întrebuințau în scopuri terapeutice.

Consumul merelor era oprit până pe 20 iulie, și, de asemenea, nu era voie ca acestea să se bată cap în cap pentru a nu bate grindina. Femeile duc mere la biserică în această zi pentru a fi sfințite.

Tot de Sfântul Ilie, românii își amintesc și de sufletele morților și dau de pomană mere. De asemenea, apicultorii recoltau mierea de albine, această operație se realiza doar de către bărbați, femeile neavând voie să intre în stupină.

Tot acum se marchează miezul verii pastorale, data la care ciobanii coborau în sate.

De această sărbătoare creștină se obișnuia să se organizeze târguri, iarmaroace și bâlciuri, care reprezentau un bun prilej pentru tineri de a se cunoaște și în care atmosfera era însuflețită de muzică.

Sfântul Proroc Ilie a fost ridicat la Cer pe o căruță de foc trasă de cai. Oamenii spun că atunci când se întâmplă fenomene meteorologice extreme, Ilie traversează cerul cu căruța lui de foc.

În Ziua Sfântului Ilie:

– nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină)

– îl cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se retează stupii, se duc faguri și mere la biserică spre binecuvantare și se împart de pomană

– se culeg în zori plante de leac stropite cu sânge de cocoș tăiat deasupra lor

– se duc berbecii la berbecar

– dacă tună, vor fi merele și alunele viermănoase; dacă plouă, va ploua 20 de zile

Cea din urmă săptămână a lunii iulie îi este dedicată celui mai așteptat anotimp, vara.

Potrivit tradiției, există câteva superstiții pe care trebuie să le respecți dacă vrei să ai noroc și bunăstare. Iată ce se spune:

Cât este de cald în luna lui ”Cuptor”, tot atât de frig va fi și în luna lui „Făurar”.

Cei care se vor căsători în luna lui Cuptor vor avea ca bogăție doar sentimentele frumoase care i-au adus împreună.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ce sancțiuni primești dacă arunci gunoaie în natură: riști chiar să îți fie confiscată mașina. Precizări de la Garda de Mediu

Publicat

Comisarii Gărzilor de Mediu din țară îi pot amenda pe cei care poluează natura, chiar și dacă fapta a fost constatată de o persoană fizică și postată pe o rețea de socializare.

Mai mult, amenzile pentru cei care aruncă gunoaie în trafic au fost mărite, iar în situații grave se poate ajunge până la confiscarea automobilului sau a autospecialei cu care au fost transportate deșeuri periculoase. 

Dănuț Hălălai, actualul șef al Gărzii de Mediu Alba, a explicat pentru alba24.ro în ce condiții îi pot sancționa comisarii pe cei care poluează. 

Hălălai a precizat că, de exemplu, cei care aruncă gunoaie din mașină, în trafic, pot fi amendați cu o sancțiune cuprinsă între 500 și 1000 de lei.

Acesta a mai spus că un mare ajutor pentru cei de la Garda de Mediu îl reprezintă rețelele de socializare sau ziarele locale.

Mai exact, dacă pe o rețea de socializare gen Facebook apare un videoclip în care o persoană aruncă deșeuri fie pe stradă, fie în natură, iar numărul automobilului cu care transportă gunoaiele este vizibil, acea persoana va fi amendată.

Comisarii fac o cerere la serviciul de înmatriculări, iar aceștia le comunică numele proprietarului. După ce au identificat persoana în cauză, comisarii îi fac o invitație la sediul instituției, pentru a-i înmâna amenda, iar dacă acesta nu se prezintă, sancțiunea este trimisă prin poștă.

Dănuț Hălălai a mai explicat cum pot fi confiscate automobilele sau autoutilitarele cu care sunt transportate deșeurile.

Acesta a spus că această măsură poate fi luată în cazuri grave. Mai exact, dacă au fost deversate în natură deșeuri periculoase sau dacă acestea au fost transportate fără autorizații, atunci autovehiculele vor fi confiscate, vor intra în proprietatea statului și scoase spre vânzare.

sursă foto: Facebook – Garda de Mediu Alba.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate