Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Tulnicăreasa Mariana Gligor și Nicolae Coroiu, „Tezaure Umane Vii” din Alba, premiați de Ministerul Culturii

Publicat


tezaure vii alba 2015

Tulnicăreasa Mariana Gligor și Nicolae Coroiu, constructor de instrumente populare tradiționale, vor fi premiați, vineri, 1 martie, în cadrul Galei „Tezaure Umane Vii 2019”, eveniment care are la bază inițiativa UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.

Participarea la acest eveniment este asigurată de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, instituția care suportă costurile pentru deplasarea celor doi reprezentanți ai județului Alba.

Mariana Gligor și Nicolae Coroiu au fost declarați „Tezaure Umane Vii” în anul 2015. Din anul 2016, programul a fost oprit și nu au mai fost acordate aceste titluri, până în anul 2018, când programul a fost reluat, transmit reprezentanţii Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Gala „Tezaure Umane Vii 2019” va fi deschisă de sunetul unic al tulnicului din Munții Apuseni în interpretarea Marianei Gligor, iar în cadrul acesteia vor fi premiați toți cei declarați „Tezaure Umane Vii” în 2015 și 2018.

Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” a mai depus, în 2018, alte 6 noi candidaturi din județul Alba pentru acest titlul, însă toate dosarele au fost respinse, fără nici o motivare, de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, potrivit sursei citate.

Totuși județul Alba se poate lăuda cu cele mai multe titluri de „Tezaur Uman Viu” obținute de-a lungul timpului:

în anul 2010 – Maria Deac Poenariu (pictor iconar din Laz)

în anul 2011 – Olivia Tima (ţesătoare din Sălciua) și Constantin Perța (cioplitor din Ceru Băcăinți)

în anul 2013 – Gligor Nicodim (dogar din Vidra) și Nicolae Muntean (iconar din Vinerea)

în anul 2015 – Mariana Gligor (tulnicăreasă din Câmpeni) și Nicolae Coroiu (constructor de țiteră/ țâmbă din Avram Iancu)

Maria Deac Poenaru, Constantin Perța și Gligor Nicodim au trecut la cele veșnice, însă meșteșugul lor este dus mai departe de ucenicii acestora.

Mariana Gligor s-a născut în anul 1947, în comuna Vidra din Munții Apuseni, iar de la vârsta de 7 ani cântă la tulnic. Tulnicăreasa este cea care păstrează de mulți ani această tradiție a moților din Apuseni fiind instructor pentru numeroase generații de tineri.

mariana gligor tulnic

În anul 2001 a pus bazele grupului de tulnicărese de la Câmpeni, iar în timp acesta a ajuns cunoscut atât în țară cât și în străinătate. Tatăl Marianei a fost unul dintre cei mai renumiți meșteri de tulnice, el fiind și cel care i-a insuflat pasiunea pentru acest instrument tradițional. Tulnicul, instrument promovat și păstrat cu sfințenie de Mariana Gligor, este unul dintre cele cinci tipuri de instrumente tradiționale din România și are lungimi variind între 1,5 și 3 metri. Acesta este un ins­trument muzical străvechi, fiind realizat din doage de lemn de molid, lipite cu rășină și fixate cu cercuri de jneapăn, de salcie sau de brad. În vechime, la tulnic cântau de obicei femeile și fetele pentru a anunța evenimente importante din familie sau din comunitate.

Nicolae Coroiu a urmat cursurile Liceului Pedagogic din Abrud, iar din anul 1970 este învățător și profesor de muzică în comuna Avram Iancu. Dascălul construiește și promovează țitera sau țâmba, un instrument vechi, specific moților din Apuseni.

nicolae coroiu

Instrumentul arhaic amintește de vioară și țambal, fiind întâlnit în mai multe zone din țară, însă în Munții Apuseni are o formă unică, iar moții îi spun țâmbă și nu țiteră, termenul sub care este întâlnit în cărțile de specialitate. Țâmba este o cutie de rezonanță din lemn de brad, iar Nicolae Coroiu este și meșterul care mai păstrează tainele construcției acestui instrument vechi. În anul 2004, Nicolae Coroiu a pus bazele unei formații de țâmbe formată din tinerii săi elevi, formație denumită „Crăișorul”, după numele Eroului Național Avram Iancu.

Programul „TEZAURE UMANE VII” este o inițiativă UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Acesta vizează pe de o parte creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în comunitățile din care fac parte, în rândul specialiștilor și în cadrul unor manifestări cu public larg, iar pe de altă parte programul urmărește identificarea acelor persoane care transmit cel puțin un element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele nealterate contribuind astfel la asigurarea viabilității acestuia. Titlul de „TEZAUR UMAN VIU” este titlul onorific ce poate fi conferit acelor persoane care sunt recunoscute de către comunitate drept creatoare si transmițătoare de elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma si cu mijloacele tradiționale nealterate. Titlul este viager, personal si netransmisibil si se acordă de către Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Din anul 2016, programul a fost oprit și nu au mai fost acordate aceste titluri, până în anul 2018, când programul a fost reluat.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident în Alba Iulia. Un bărbat a ajuns la spital după o coliziune față-spate între două mașini

Publicat

Un accident s-a produs vineri dimineață pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia între două autoturisme, la semafor de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor. Două autoturisme marca Wolkswagen s-au ciocnit față spate. Mașina de culoare neagră, s-a izbit de cea de culoare albă, iar șoferul mașinii lovite a suferit o contuzie, fiind transportat […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

PENSIILE cresc de la 1 septembrie. Majorarea, confirmată de ministrul Muncii

Publicat

bani lei monede

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a confirmat majorarea pensiilor de la 1 septembrie. Potrivit acesteia, pensiile vor crește cu 40%, iar banii aferenți sunt alocați în buget. „Așa este legea. (…) Îmi pare rău, trebuie să o spun: PSD întreține această frică, PSD întreține întrebările încontinuu pe acest subiect. Dimpotrivă, banii sunt în buget. (…) Cresc […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Senatorul PSD Daniel Breaz, negocieri pentru intrarea în PNL Alba. Ce a solicitat și ce a primit social democratul

Publicat

breaz

Senatorul PSD Daniel Breaz și-a negociat cu PNL intrarea în partid, au declarat pentru Alba24, surse liberale. Acesta ar fi condiționat intrarea în PNL de acordarea locului I pe listele pentru Senat în județul Alba, sau a locului al doilea pe listele la Camera Deputaților. Senatorul Breaz a avut o întâlnire la București cu deputatul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Statul român promite reîmpădurirea zonelor defrișate. Peste 2.500 de păduri vor fi plantate de la zero. Când va începe campania

Publicat

Ministerul Mediului spune că, începând cu această primăvară, va planta 2.500 de păduri de la zero si va reîmpăduri alte terenuri decimate de om sau natură. Campania „Românii plantează: o pădure cât o țară!” presupune o investitie de 300 de milioane de lei. Situația pădurilor defrișate din România a ajuns la urechile oficialilor de la […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate