Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Tulnicăreasa Mariana Gligor și Nicolae Coroiu, „Tezaure Umane Vii” din Alba, premiați de Ministerul Culturii

Publicat


tezaure vii alba 2015

Tulnicăreasa Mariana Gligor și Nicolae Coroiu, constructor de instrumente populare tradiționale, vor fi premiați, vineri, 1 martie, în cadrul Galei „Tezaure Umane Vii 2019”, eveniment care are la bază inițiativa UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.

Participarea la acest eveniment este asigurată de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, instituția care suportă costurile pentru deplasarea celor doi reprezentanți ai județului Alba.

Mariana Gligor și Nicolae Coroiu au fost declarați „Tezaure Umane Vii” în anul 2015. Din anul 2016, programul a fost oprit și nu au mai fost acordate aceste titluri, până în anul 2018, când programul a fost reluat, transmit reprezentanţii Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Gala „Tezaure Umane Vii 2019” va fi deschisă de sunetul unic al tulnicului din Munții Apuseni în interpretarea Marianei Gligor, iar în cadrul acesteia vor fi premiați toți cei declarați „Tezaure Umane Vii” în 2015 și 2018.

Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” a mai depus, în 2018, alte 6 noi candidaturi din județul Alba pentru acest titlul, însă toate dosarele au fost respinse, fără nici o motivare, de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, potrivit sursei citate.

Totuși județul Alba se poate lăuda cu cele mai multe titluri de „Tezaur Uman Viu” obținute de-a lungul timpului:

în anul 2010 – Maria Deac Poenariu (pictor iconar din Laz)

în anul 2011 – Olivia Tima (ţesătoare din Sălciua) și Constantin Perța (cioplitor din Ceru Băcăinți)

în anul 2013 – Gligor Nicodim (dogar din Vidra) și Nicolae Muntean (iconar din Vinerea)

în anul 2015 – Mariana Gligor (tulnicăreasă din Câmpeni) și Nicolae Coroiu (constructor de țiteră/ țâmbă din Avram Iancu)

Maria Deac Poenaru, Constantin Perța și Gligor Nicodim au trecut la cele veșnice, însă meșteșugul lor este dus mai departe de ucenicii acestora.

Mariana Gligor s-a născut în anul 1947, în comuna Vidra din Munții Apuseni, iar de la vârsta de 7 ani cântă la tulnic. Tulnicăreasa este cea care păstrează de mulți ani această tradiție a moților din Apuseni fiind instructor pentru numeroase generații de tineri.

mariana gligor tulnic

În anul 2001 a pus bazele grupului de tulnicărese de la Câmpeni, iar în timp acesta a ajuns cunoscut atât în țară cât și în străinătate. Tatăl Marianei a fost unul dintre cei mai renumiți meșteri de tulnice, el fiind și cel care i-a insuflat pasiunea pentru acest instrument tradițional. Tulnicul, instrument promovat și păstrat cu sfințenie de Mariana Gligor, este unul dintre cele cinci tipuri de instrumente tradiționale din România și are lungimi variind între 1,5 și 3 metri. Acesta este un ins­trument muzical străvechi, fiind realizat din doage de lemn de molid, lipite cu rășină și fixate cu cercuri de jneapăn, de salcie sau de brad. În vechime, la tulnic cântau de obicei femeile și fetele pentru a anunța evenimente importante din familie sau din comunitate.

Nicolae Coroiu a urmat cursurile Liceului Pedagogic din Abrud, iar din anul 1970 este învățător și profesor de muzică în comuna Avram Iancu. Dascălul construiește și promovează țitera sau țâmba, un instrument vechi, specific moților din Apuseni.

nicolae coroiu

Instrumentul arhaic amintește de vioară și țambal, fiind întâlnit în mai multe zone din țară, însă în Munții Apuseni are o formă unică, iar moții îi spun țâmbă și nu țiteră, termenul sub care este întâlnit în cărțile de specialitate. Țâmba este o cutie de rezonanță din lemn de brad, iar Nicolae Coroiu este și meșterul care mai păstrează tainele construcției acestui instrument vechi. În anul 2004, Nicolae Coroiu a pus bazele unei formații de țâmbe formată din tinerii săi elevi, formație denumită „Crăișorul”, după numele Eroului Național Avram Iancu.

Programul „TEZAURE UMANE VII” este o inițiativă UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Acesta vizează pe de o parte creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în comunitățile din care fac parte, în rândul specialiștilor și în cadrul unor manifestări cu public larg, iar pe de altă parte programul urmărește identificarea acelor persoane care transmit cel puțin un element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele nealterate contribuind astfel la asigurarea viabilității acestuia. Titlul de „TEZAUR UMAN VIU” este titlul onorific ce poate fi conferit acelor persoane care sunt recunoscute de către comunitate drept creatoare si transmițătoare de elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma si cu mijloacele tradiționale nealterate. Titlul este viager, personal si netransmisibil si se acordă de către Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Din anul 2016, programul a fost oprit și nu au mai fost acordate aceste titluri, până în anul 2018, când programul a fost reluat.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE – INCENDIU în Lancrăm: O casă a fost cuprinsă de flăcări

Publicat

pompieri

O casă din localitatea Lancram, județul Alba, a fost cuprinsă de flăcări marți noaptea, în jurul orei 22.40. UPDATE 23.10: Potrivit ISU Alba, incendiul a fost lichidat. Au ars aproximativ 2 metri patrați în jurul consolei. Nu au mai fost semnalate alte probleme.  Potrivit ISU Alba, la fața locului intervin pompierii din Alba Iulia cu […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Volei Alba Blaj a pierdut primul meci din Champions League. Ce obiectiv are echipa din ”Mica Romă”

Publicat

volei alba blaj

Echipa din ”Mica Romă”, Volei Alba Blaj a pierdut primul meci din Champions League. Marți, 19 decembrie sportivele care reprezintă echipa din Blaj au pierdut cu scorul de 3 – 1 împotriva echipei din Nantes.  Voleibalistele din Blaj au intrat pe teren, după o serie de şase victorii în campionat. Volei Alba Blaj s-a reîntors […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

After-school și masă caldă în școli, din bani europeni. Anunțul făcut de vicepremierul Raluca Turcan

Publicat

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat într-o postare pe Facebook că implementarea unui program generalizat de tip after school și o masă caldă în școli ar putea fi posibilă cu fonduri europene.  Anunțul after–school-ului generalizat în școlile din România și a introducerii mesei calde în clase vine după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

România, cea mai dinamică piaţă auto din Europa, în luna octombrie. A crescut cu peste 58% numărul înmatriculărilor

Publicat

masini-noi

Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/ a anunţat marţi că vânzările de autoturisme noi în Europa (UE plus ţările EFTA) au înregistrat o creştere de 8,6% în luna octombrie 2019 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, cea mai dinamică piaţă auto fiind cea din România, unde înmatriculările de autoturisme noi au înregistrat o creştere […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate