Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un civil și doi militari, suspecți în cazul soldatului mort prin electrocutare, la Alba Iulia. Stadiul dosarului după trei ani

Publicat

al

Un civil și doi militari sunt suspecți în dosarul deschis pentru ucidere din culpă, în cazul militarului Alexandru Orosz, decedat prin electrocutare, pe peronul gării din Alba Iulia, în urmă cu mai bine de trei ani. Militarul care a supraviețuit deșertului și războiului din Afganistan a murit în timp ce descărca un tanc ce urma să fie folosit la parada de 1 Decembrie 2018. 

Trei ani, timp în care reporterii alba24.ro urmăresc cazul și traseul dosarului care s-a plimbat prin sertarele procurorilor din România. Cel mai mult dosarul a zăcut pe masa procurorilor militari ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Cluj-Napoca.

Apoi a fost obiectul principal într-un veritabil joc de alba-neagra între parchete, joc tranșat de Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Până la urmă, dosarul a fost atribuit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, care au și efectuat cercetări și au avansat cu dosarul. Mai exact procurorii din Alba, din anul 2021, au reluat de la zero cercetările și au avansat stadiul dosarului de la ”in rem”, (care privește fapta) la ”in personam” (în care există deja suspecți).

VEZI ȘI: VIDEOREPORTAJ: Niciun vinovat în cazul militarului mort la Alba Iulia. În trei ani, procurorii au stabilit un cerc de suspecți

Stadiul actual al dosarului

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, în dosarul deschis pentru ucidere din culpă există trei suspecți: un civil și doi militari.

CITEȘTE ȘI: ”Alba-neagra” în ancheta militarului mort la Alba Iulia: Procurorii militari AU DECLINAT dosarul către Parchetul din Alba

Pe lângă ucidere din culpă, militarii mai sunt cercetați și pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Momentan dosarul încă nu a fost soluționat și încă se fac cercetări, fiind un dosar complex și mai ales că procurorii din Alba au reluat după aproape doi ani de la faptă, cercetările de la zero.

Ce s-a întâmplat pe 23 noiembrie 2018

Alexandru Orosz avea 33 ani, iar timp de 11 ani a fost militar în Armata României. Era mecanic conductor pe sistemul antiaerian GEPARD la Batalionul 3 Apărare Antiaeriană din Turda.

În dimineața de 23 noiembrie 2018 era însărcinat să coboare un tanc dotat cu baterie antiaeriană (Gepard), de pe o garnitură de tren. Mașinăria trebuia să fie inclusă în parada de 1 Decembrie.

YouTube video

Doar că, atunci când a urcat pe tanc, cei 27.000 de volți din rețeaua electrică de deasupra l-au lovit în plin.

Trupul i-a luat foc, spre disperarea camarazilor săi și, acolo, pe peronul gării din Alba Iulia, s-a sfârșit.

CITEȘTE ȘI: Cine este militarul care și-a pierdut viața în Gara din Alba Iulia. Avea 33 de ani și o fetiță de 5 ani

După momentul electrocutării, s-au derulat scene greu de descris. Colegii militarului au început să urle şi să ceară întreruperea energiei electrice. Câţiva s-au urcat pe tanc și au reușit să stingă focul ce a cuprins hainele lui Alexandru, iar apoi să îl coboare pe colegul lor, pe peronul din beton.

YouTube video

Nu au putut, însă, să facă nimic mai mult. Minute în șir, în jurul lui Alexandru, camarazii au plâns în hohote, în așteptarea grea a echipelor de salvare, care nu mai aveau pe cine salva. Oameni, altfel duri, neajutorați în fața situației în care erau puși.

CITEȘTE ȘI: Alexandru Orosz, care a supraviețuit în Afganistan, a murit în Absurdistan. Filmul complet al tragediei de la Alba Iulia

Imediat după sosirea echipajelor ISU și a criminaliștilor, zona a fost securizată, iar controlul a fost preluat de Armată. La fel, și comunicarea legată de ce s-a întâmplat.

La un moment dat, în zonă au apărut un civil în vârstă, care a izbucnit în plâns și pe care soldații l-au întâmpinat cu lacrimi și îmbrățișări. Atmosfera era atât de încărcată încât nici unul dintre jurnaliștii aflați în zonă nu a dorit să filmeze scena, considerând-o prea dură.

CITEȘTE ȘI: Cazul militarului electrocutat pe tanc, în gara din Alba Iulia. Primele informații oficiale despre anchetă

Alba-neagra cu dosarul

Inițial, dosarul a fost început de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Cluj-Napoca. Acolo, a stat prin sertarele procurorilor timp de aproape un an și jumătate.

Șa sfârșitul anului 2020, aceștia au declinat dosarul către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. La rândul lor, procurorii din Alba au considerat că este un conflict negativ de competență și au cerut declinarea dosarului.

CITEȘTE ȘI: Niciun vinovat la doi ani de la moartea prin electrocutare a unui militar în gara CFR din Alba Iulia. Dosarul zace la PM Cluj

Situația a fost tranșată de Înalta Curte de Casație și Justiție care a stabilit definitiv că Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba este competent să cerceteze moartea militarului.

De atunci, dosarul a ajuns la Serviciul de Investigații Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Alba, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

CITEȘTE ȘI: Dosarul militarului mort în gara din Alba Iulia zace de aproape doi ani la Parchetul Militar. Procurorii spun că încă cercetează

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Raul

    duminică, 08.05.2022 at 07:35

    Se vede clar că în România sunt procurorii prostii de bubuie de prostie, ei nu știu decât să facă dosare la comandă și la bătrâni ce vând pătrunjel sau taie un pom pt foc, la gunoi cu procurorii și judecătorii 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax