Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Victimele primului bombardament nuclear, comemorate astăzi. 74 de ani de la teribilul atac asupra Hiroshimei

Publicat

Locuitorii din oraş, adunaţii în Parcul Memorialului pentru Pace, s-au rugat marţi, în tăcere, au aprins lumânări şi au pus coroane de flori, în prezenţa premierului japonez Shinzo Abe, în amintirea celor care au fost ucişi de bomba lansată în dimineaţa lui 6 august 1945 de un avion american. La 6 august 1945, bombardierul B-29 „Enola Gay” a decolat de pe aeroportul militar american din insula Tinian, aflată în arhipelagul Marianelor, iar bomba pe care o transporta a fost lansată spre Hiroshima în jurul orei locale 08.15.

Proiectilul a explodat după 45 de secunde, deasupra centrului oraşului japonez.

FOTO: US National Archive

Trei zile mai târziu, bomba „Fat Man” a provocat distrugerea localităţii Nagasaki. După capitularea Japoniei, cel de-al doilea război mondial se sfârşeşte.

Circa 140.000 de persoane, aproape jumătate din populaţia oraşului, au murit în explozie sau în lunile care au urmat, din cauza radiaţiilor sau a arsurilor grave.

Din acel moment, au mai fost detonate peste 2.000 de arme nucleare cu scop de testare și demonstrare a puterii lor. Pe lânga folosirea lor ca arme, explozivele nucleare au fost testate și folosite și pentru diverse scopuri nemilitare: minerit sau construirea de canale.

FOTO: Hulton Archive/Getty Images

Potrivit Tratatului de neproliferare a armelor nucleare, intrat în vigoare în 1970, semnat de 189 de membri, cinci state sunt declarate ca deținătoare de arme nucleare: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța și China.

Între timp, India, Pakistan și Coreea de Nord au efectuat mai multe teste nucleare. În același fel, cu toate că nu recunoaște oficial acest statut, Israelul se consideră că ar deține undeva între 75 și 400 de focoase nucleare.

Sursă: rfi.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax