Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Județele cu multe cazuri COVID, prioritare la vaccinare. Personalul din învățământ, imunizat cu ajutorul echipelor mobile

Publicat

Vor fi distribuite cu prioritate vaccinuri în zonele din țară cu multe cazuri de Covid, iar pragul de incidență urmează să fie definit.

Numărul cazurilor noi de COVD-19 în centrele medico-sociale a scăzut cu 65%, după vaccinare, a anunțat, marți, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a vorbit, marți, despre vaccinarea cu prioritate a persoanelor eligibile din județele în care se înregistrează o incidență cumulată crescută a cazurilor de Covid-19.

Conform coordonatorului campaniei de vaccinare, strategia națională de vaccinare prevede, printre alte, criterii medicale și criteriul epidemiologic care permite alocarea cu prioritate a vaccinurilor în județele care înregistrează o creștere disproporționat de mare a ratei de incidență cumulată la cazurile de Covid-19 față de media națională.

„Urmează să se definească acest prag de incidență de la care luăm în calcul atribuirea cu prioritate a acestor vaccinuri. Să definim, de asemenea, perioada pentru care trebuie să înregistrăm această creștere, moment în care se declanșează un mecanism prin care vor fi organizate centre de vaccinare sau vor fi deschise noi linii de vaccinare în județul respectiv pentru a crește și accelera campania de vaccinare în județele afectate”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, în conferință de presă, că în urma analizei datelor de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19, în etapa 1, adresată lucrătorilor din sistemul medical și social, din cele circa 250.000 de persoane eligibile au fost vaccinate, până la data de 14 februarie 2021, 89,96% cu două doze, respectiv 98,94% cu o singură doză.

„Practic s-a înregistrat o reducere a mediei cazurilor noi săptămânale de la aproximativ 500 de cazuri la sub 50 de cazuri săptămânal”, a spus Gheorghiță despre situația persoanelor care au intrat în etapa 1, respectiv medici și personal medical.

De asemenea, s-a observat că numărul cazurilor noi de COVID-19 în unitățile medico-sociale a scăzut cu 65%, după vaccinare.

„În ceea ce privește beneficiile vaccinării persoanelor internate în centrele medico-sociale și rezidențiale, din circa 49.000 de persoane eligibile, incluzând, pe lângă persoanele internate, și personalul de îngrijire, până la 14 februarie au fost vaccinate cu două doze 65,45%, respectiv 86% cu o singură doză.

Referitor la impactul vaccinării acestei categorii de persoane, observam o reducere cu peste 65% a numărului de cazuri de îmbolnăviri de COVID în ultimele patru săptămâni, ceea ce ne plasează într-o situație favorabilă din punct de vedere al reducerii riscului de apariție a focarelor de îmbolnăvire în aceste centre rezidențiale și sociale”, a mai spus dr. Valeriu Gheorghiță.

Personalul din învățământ va fi vaccinat cu ajutorul echipelor mobile. Procedura va fi făcută la Casa Corpului Didactic și în centrele de vaccinare din universități.

Decizia va fi anunțată până la finalul săptămânii.

„Această etapă va fi realizată cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare. Scenariul nu este definitivat, probabil locația în care se va face vaccinarea va fi în casa corpului didactic din fiecare județ, unde se asigură vaccinarea personalului din sistemul de învățământ preuniversitar și respectiv în centrele de vaccinare organizate în cadrul universităților, în spațiile universităților. La sfârșitul acestei săptămâni vom lua decizia în baza informațiilor primite de la Ministerul Educației”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Toate cele 3 vaccinuri autorizate, care au ajuns în România – Pfizer, Moderna și Astra Zeneca – protejează aproape 100% față de forma gravă de boală și față de decesul cauzat de virus, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Testarea de rutină a persoanelor care vor să se vaccineze nu este recomandată, spune Valeriu Gheorghiță. În schimb, în centrele de vaccinare este recomandat triajul medical, pentru a nu exista semne de boală acută.

Pentru persoanele care au trecut prin boală este suficientă o singură doză de vaccin? „În momentul în care vom avea date certe că o singură doză este suficientă pentru a asigura un nivel imun protector, cu siguranță și România va adopta această măsură – administrarea unei singure doze”, spune Valeriu Gheorghiță.

Peste 1.560.000 de doze de vaccin au ajuns până acum în România. Peste 1,18 milioane de doze au fost administrate.

Peste 696.000 de români au fost vaccinați până în acest moment.

Peste 500 de centre de vaccinare sunt deschise pe teritoriul țării.

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea i-a îndemnat pe români să raporteze toate reacțiile adverse, inclusiv minore, înregistrate în urma administrării vaccinului.

În actualizare

surse: Mediafax, HotNews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax