Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: La Henig, tradiția se păstrează în fiecare an. „Ţurca”, un obicei pe care tinerii îl duc mai departe

YouTube video

Publicat

De Crăciun, obiceiurile și tradițiile reînvie la sat. Majoritatea încă se păstrează cu sfințenie și sunt duse mai departe de tineri. În prima zi de Crăciun se obișnuiește să se meargă cu Țurca (Capra). În satul Henig din Alba, obiceiul țurcii încă se păstrează. Astfel că în dimineața zilei de 25 decembrie, „țurcașii” călare pe șase cai frumos împodobiți și însoțiți de două căruțe cu muzicanți merg prin sat cu ţurca.

Ţurca jucată de unul dintre tinerii din sat are atât un costum special, cât și dans aparte. Tânărul este acoperit cu o pătură din care iese un bot de capră, din lemn. El ţine ritmul muzicii şi face capra să clămpănească din fălcile de lemn, iar alături de el cânt și muzicanții.

Ţurca se compune dintr-un cap lucrat din lemn, cu maxilarul inferior mobil pentru a „clămpăni” şi „coarne” împodobite cu oglinzi, mărgele, ciucuri coloraţi, clopoţei, zurgălăi şi blană de capră sau de iepure. Trupul costumului este realizat dintr-o ţesătură groasă de lână, cergă sau covor care are rolul de a-l ascunde pe cel care o poartă.

La Henig acest obicei încă se păstrează, la fel ca şi în satele învecinate, iar pentru săteni este un prilej de bucurie, motiv pentru care iasă în stradă să vadă dansul Ţurcii.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax