Administrație
Cea mai veche biserică creștină din Transilvania. Cum va fi amenajată locația ruinelor descoperite în Cetatea din Alba Iulia
Cea mai veche biserică creștină din Transilvania. Consiliul Județean Alba și Arhiepiscopia Romano-catolică de Alba Iulia vor colabora pentru amenajarea locației unde au fost descoperite ruinele celei mai vechi biserici creștine din Transilvania. Acestea au fost găsite în urmă cu 13 ani, în Cetatea Alba Carolina.
Pentru lucrări, din bugetul județean se va aloca suma de 137.000 de lei. CJ Alba și Arhiepiscopia Romano-catolică vor încheia un protocol de colaborare pe un an.
Ruinele bisericii au fost găsite din întâmplare, în fața Bisericii catolice ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Apoi au fost acoperite, astfel că acestea nu se mai pot vedea.
Planurile Arhiepiscopiei Romano-catolice este de marcare a acestora printr-un trotuar din lespezi de piatră.
Cea mai veche biserică creștină din Transilvania. Cum a fost descoperită
În 13 aprilie 2011 s-a anunțat descoperirea întâmplătoare a unei biserici, la o distanță de circa 24 m spre vest față de catedrala romano-catolică din Alba Iulia. În acel moment, apăruseră în săpătură ruinele unei abside semicirculare, cu fundații late de 1,15 m din bolovani de piatră și rare fragmente de cărămidă, cu o deschidere estimată de 6 metri.
Contextul stratigrafic al descoperirii a determinat afirmarea că biserica a fost construită în intervalul cuprins între mijlocul secolului X (posibil ctitorie a principelui Gyula creștinat la Constantinopol) și începutul secolului XI (posibil ctitorie a regelui Sfântul Ștefan, întemeietorul Episcpiei catolice a Transilvaniei).
Biserica a fost clasată ca monument istoric situat în Cetatea Vauban, pe platoul din fața catedralei romano-catolice ”Sfântul Mihail” Alba Iulia, în lista monumentelor istorice.
Ruinele desfășurate pe circa 300 mp au fost acoperite după terminarea cercetării arheologice.
Cea mai veche biserică creștină din Transilvania. Cum va fi amenajată locația ruinelor
Arhiescopia Romano-Catolică Alba Iulia, proprietarul terenului, dorește marcarea acestor vestigii prin metode peisagistice non-distructive și reversibile. A întocmit proiectul, a obținut toate avizele și acordurile solicitate prin certificatul de urbanism și a obținut autorizația de construire (în mai 2023), emisă de primăria Municipiului Alba Iulia, cu termen de valabilitate 24 luni.
Se va construi un trotuar din lespezi de piatră așezate la nvelul terenului gazonat, ridicat local cu un pat de siguranță de 25 cm, pentru circulație pietonală.
Desenul trotuarului prezintă amprenta ruinelor bisericii vechi.
Proiectul se numește „Marcarea peisagistică a amprentei ruinelor Bisericii situate la vest de Catedrala romano-catolică Sf. Mihail din Alba Iulia, str. Episcop Marton Aron, nr. 2”. Biserica era de secol X-XI de influență bizantină și este clasată, din 2019, ca monument istoric (clasă A).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
costea
joi, 20.06.2024 at 22:31
Atenţie la neatenţie! Pe la mijlocul anilor ’70 în acel loc a mai existat un şantier arheologic producător de deranj în maghiarime: straturile decopertate dovedeau fără nici o îndoială primordialitatea elementului românesc în zonă. Îmi amintesc faptul, povestit de cei de pe şantier, că şeful lucrării a scăpat de cuţitul unui fekete-pekete doar prin acţiunea securităţii care îi asigura discret protecţia. Nu ar fi deloc rău, ba chiar de dorit ca Alba 24 să iniţieze o investigaţie pe subiect.