Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ajutoarele sociale acordate nelegal vor fi recuperate fără dobânzi şi penalităţi. Care sunt categoriile de ajutoare financiare şi indemnizaţii scutite

Publicat

Beneficiile sociale plătite necuvenit vor fi recuperate fără ca sumelor respective să li se aplice dobânzi şi penalităţi sau majorări de întârziere. Guvernul a decis, joi, prin ordonanţă de urgenţă, unele măsuri privind recuperarea debitelor pentru beneficiile de asistenţă socială. Vor fi recuperate doar sumele ce reprezintă beneficii de asistenţă socială plătite necuvenit, fără a le fi aplicate dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere.

La nivelul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială se înregistrează 39.641 de beneficiari de drepturi de asistenţă socială care au primit unele sume necuvenite ce totalizează 30,75 milioane lei, pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni. Cele mai multe sunt înregistrate la indemnizaţia pentru creşterea copilului, respectiv 16,4 milioane lei, şi 11,4 milioane lei la ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei.

În luna mai, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba a acordat potrivit prevederilor legale, beneficii sociale în sumă totală de aproape 12.500.000 lei, cu circa 2% mai mici față de aceeași perioadă a anului trecut. 111.047 de persoane din județul Alba au fost beneficiarii acestor sume, dintre care cei mai numeroși sunt cei 63.849 copii care primesc alocație de stat. În același context, de indemnizații de handicap/însoțitor au beneficiat 30.633 persoane, alte 5.534 de persoane au primit ajutoare sociale, iar de alocații pentru susținerea familiei și indemnizații pentru creșterea copilului au beneficiat 3.831, respectiv 3.362 persoane.

Pentru indemnizaţia de creştere a copilului, principala cauză a constituirii debitului o constituie realizarea de venituri supuse impozitului, de regulă din diverse forme de colaborare cu firme de asigurări sau de distribuţie a unor produse, cu o medie a venitului impozabil de până în 100 lei.

Citeşte şi Indemnizaţia pentru creşterea copilului în 2014. Noutăţi, condiţiile de acordare şi actele necesare

În cazul ajutorului social şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei cele mai multe sume de recuperat se înregistrează din cauza plăţii subvenţiilor pentru agricultură în perioada în care persoanele/familiile sunt beneficiare ale drepturilor menţionate.

Vor fi scutite de dobânzi şi penalităţi, în cazul în care au fost acordate nelegal următoarele categorii de benficii sociale:

– ajutorul social privind venitul minim garantat

– alocaţia pentru susţinerea familiei

– alocaţia de stat pentru copii

– drepturile privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului

– drepturile privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor

– alocaţia lunară de plasament

– ajutorul pentru încălzirea locuinţei

– indemnizaţia lunară de hrană privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România şi de protecţie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave

– drepturile persoanelor cu dizabilităţi privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

– ajutorul lunar nerambursabil privind azilul în România

– subvenţiile privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială.

sursa: antena3.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax