|

Anul CENTENARULUI prinde Sala Unirii de la Alba Iulia cu ușile închise și schela pe ea. La Muzeu, lucrările de reabilitare vor începe abia în 2019

Sala Unirii Alba IuliaCentenarul Marii Uniri de la Alba Iulia ar putea prinde principalul obiectiv legat de acest eveniment, Sala Unirii, cu ușile închise și cu schelele pe clădire. Lucrările de renovare a Sălii Unirii și a Muzeului Național al Unirii nu au început încă și nici nu vor începe prea curând, având în vedere că lucrarea nu a fost încă atribuită unui constructor și nici proiectul tehnic nu a fost terminat. Ba chiar, în urma unui răspuns primit de Alba24, din partea Consiliului Județean, termenul de începere a lucrărilor la Muzeu este 2019.

De câțiva ani, CJ Alba înaintează termene, votează proiecte și bugete pentru reabilitarea Sălii Unirii și a Muzeului Național al Unirii de la Alba Iulia, pregătirea lor pentru un secol de la Marea Unire. Cele două obiective ar fi trebuit să fie finalizate până în anul Centenarului, având în vedere că sunt principalele atracții în acest context și că pe tot parcursul anului 2018 sunt așteptați turiști români și străini care vor vrea să vadă unde s-a înfăptuit Unirea în urmă cu 100 de ani.

Cei care vor ajunge anul viitor la Alba Iulia ar putea vedea Sala Unirii în poza și Muzeul exact așa cum arată în prezent. Potrivit răspunsului transmis de Consiliul Județean Alba, la cererea trimisă de Alba24, privind stadiul lucrărilor, termenul preconizat pentru începerea lucrărilor la Muzeu este 2019, iar la Sala Unirii a fost obţinută autorizaţia de construire privind execuţia lucrărilor de „Reabilitare şi refuncţionalizare Muzeul Naţional al Unirii şi Sala Unirii Alba Iulia – SALA UNIRII”, în vreme ce procedura de achiziţie a lucrărilor este în derulare. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor la Sala Unirii este de 12 luni, iar suma alocată este de 12.192.960 lei.

În ceea ce priveşte Muzeul Naţional al Unirii, „în următoarea perioadă se va elabora documentaţia tehnico-economică faza P.T. (proiect tehnic), după care se va întocmi documentaţia de atribuire în vederea lansării procedurii de atribuire a lucrărilor de <Reabilitare şi refuncţionalizare Muzeul Naţional al Unirii şi Sala Unirii Alba Iulia – MUZEUL NAŢIONAL AL UNIRII>. Termen preconizat pentru începerea lucrărilor: 2019.

<Reabilitare şi refuncţionalizare Muzeul Naţional al Unirii şi Sala Unirii Alba Iulia – SALA UNIRII> are alocată suma – 12.192.960 lei și termen finalizare 12 luni, iar pentru <Reabilitare şi refuncţionalizare Muzeul Naţional al Unirii şi Sala Unirii Alba Iulia – MUZEUL NAŢIONAL AL UNIRII>, cu termen de 24 luni, au fost alocați 19.166.000 lei”, se arată în răspunsul CJ.

Ideea renovării sălii a început încă din 2014 când Consiliul Judeţean Alba a demarat un parteneriat cu Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în vederea lucrărilor de conservare, restaurare şi reorganizare a Sălii Unirii.  Ideea era ca această clădire să fie complet renovată până la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, în 1 Decembrie 2018.

În același an, CJ Alba a alocat suma de 6.500.000 de lei pentru restaurarea Sălii Unirii din Alba Iulia. Un an și jumătate de la semnarea acestui parteneriat și alocarea sumei, nu s-a mai auzit nimic despre acest obiectiv. Abia în 2016, s-a aprobat în CJ  documentația de avizare a lucrărilor de intervenţii și a cotei de cofinanțare la obiectivul refuncționalizare și reabilitare Sala Unirii.

Potrivit proiectului aprobat în ianuarie 2016, investiția va costa 10.194.102 lei cu TVA, bani care vor fi puși la dispoziție de la bugetul de stat în cuantum de 9.965.061 lei, prin Programul Național de Dezvoltare Locală și din bugetul Consiliului Judeţean, în sumă de 229.041 de lei.

Firma care se ocupă de proiectare este Megavox Proiect SRL din Cluj-Napoca.

În iulie 2016 s-au aprobat indicatorii tehnici pentru demararea lucrărilor la cele două clădiri monument, și tot în acel an, Florin Roman, vicepreședinte CJ Alba, la acea vreme, declara că încep lucrările de reabilitare.

„În urma discuțiilor purtate cu Guvernul Cioloş, Alba Iulia va fi pregătită așa cum se cuvine pentru a sărbători Centenarul: 100 de ani de la Marea Unire! 1918-2018! Guvernul Cioloș sprijină Consiliul Județean Alba cu finanțarea necesară pentru reabilitarea și refuncționalizarea Muzeului Național al Unirii și Sălii Unirii! Din acest an, atât muzeul cât și Sala Unirii intră în plin proces de reabilitare! Guvernul Cioloș este primul care ajută cu adevărat Consiliul Județean Alba în pregătirea Centenarului Unirii!, a scris Florin Roman.

Sala Unirii din Alba Iulia, monument istoric, este cunoscută drept clădirea-simbol a evenimentului din 1 Decembrie 1918. A găzuit Marea Adunare Naţională, fiind locul unde s-au întrunit cei 1228 de delegaţi care au votat unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureşului şi părţilor ungureşti cu România. Aflată în inima Cetăţii Alba Carolina, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din oraş.

VEZI:  SALA UNIRII din Alba Iulia, monument-simbol pentru istoria României. Locul în care s-a semnat Actul Unirii Transilvaniei cu ŢARA

URL scurt: http://alba24.ro/?p=594761avatar Publicat de pe 13 septembrie 2017 şi actualizat pe 14 septembrie 2017.
Publicat în BREAKING NEWS, EVENIMENT.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

Publicitate


Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • ab2000: Curios cum multe din aceste doamne fac parte dintr-un anumit partid (ghici ciuperca care-i). Si mai curios...
  • Papura V.: ICCJ a admis sesizarea si a decis ca nu constituie infractiune conducerea pe drumurile publice a unui...
  • vara: Multumim din inima
  • roco: Se fura motorina din utilaje pe toate tronsoanele noii autostrazi in draci si nimeni nu ia nici o masura ! Cum...
  • Petru: Te-ai trezit si tu vorbind. Cand a fost Cosmeanu acolo, al cui era ANRE-UL asta. PNL cumva? Sau uitasi ca tu...

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI