Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Biserica ortodoxă „Întâmpinarea Domnului” din Alba Iulia îşi sărbătoreşte hramul. Slujbe religioase, DUMINICĂ şi LUNI

Publicat

intampinarea domnului Biserica Parohiei Ortodoxe „Întâmpinarea Domnului” din Alba Iulia își sărbătoreşte hramul. Credincioşii sunt invitaţi duminică, 1 februarie 2015, la slujba Vecerniei Mari cu Litie, de la ora 18.00 şi pe 2 februarie, la slujba Utreniei și Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Biserica Parohiei Ortodoxe „Întâmpinarea Domnului” din Alba Iulia, situată în Cimitirul Chip din Alba Iulia, deservește comunitatea din cartierul Ampoi III. Aici, se oficiază slujbe începând cu anul 2013, paroh fiind părintele Radu Ţuţui.

Piatra de temelie la această biserică s-a pus în anul 1988, iar un an mai târziu a fost turnată fundaţia. În urmă cu 10 ani s-au reluat lucrările, până la finalizarea construcţiei, ocupându-se părintele Doru Gheaja.

Praznicul Întâmpinării Domnului sau Stretenia (în slavonă) ne dezvăluie cum Sfânta Fecioară Maria și dreptul Iosif împlinesc învătătura Legii Vechiului Testament care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere.

La o primă vedere am zice că e un praznic mariologic, al Prea Curatei Fecioare și nu unul hristologic, al lui Hristos, pentru că Maica Domnului, deși Fecioară fiind și fără să fi născut cu lehuzie, a venit să aducă jertfă de curățire la templu. Însă perspectiva eclesială a praznicului de astăzi este hristologică, pentru că Îl are în centru pe Hristos, Care e recunoscut ca Stăpân și Domn al întregii creații.

Dreptul Simeon și proorociţa Ana îl primesc la templu pe pruncul Iisus și erau fericiţi văzând împlinirea proorociilor. „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea fetei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău, Israel“ (Luca 2, 29-32).

2 februarie: ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI, sărbătoare creștină prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax