Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comisie de control la Ocna Mureş. Prefectura, APM, Minvest, Direcţia Silvică şi primăria verifică exploatarea pădurii „Banţa”

Publicat

La Ocna Mureş vor fi prezenţi miercuri reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Minvest, Direcţiei Silvice şi ai Primăriei Ocna Mureş pentru a verifica şi constatata modul în care se efectuează exploatarea pădurii „Banţa” din apropiere oraşului. Decizia vine în urma unor sesizări privind pericolul apariţiilor unor alunecări de teren în zonă, în condiţiile în care copacii de pe dealul Banţa protejau oraşul de infiltrarea apei pluviale în gropile din centrul localităţii. Reamintim că acum patru ani s-au înregistrat pagube importante în urma prăbuşirii terenului în câmpul de sonde.

Prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, s-a întâlnit luni, cu directorul Direcţiei Silvice Alba, Dan Boariu, şeful Ocolului Silvic Ocna Mureş, Goia Vasile şi primarul oraşului Ocna Mureş,  Silviu Vinţeler, pentru a încerca să rezolve problema legată de exploatarea forestieră din Ocna Mureș și pericolul aparițiilor unor alunecări și surpări de teren.

În cursul zilei de luni, în urma intervenţiei prefectului Gheorghe Feneşer s-a dispus ca firma care exploatează în zonă să efectueze transportul materialului lemnos cu camioane a căror încărcătură să nu depăşească 7,5 tone, urmând ca miercuri, 5 martie, la ora 10.00 să fie prezenţi la Ocna Mureş reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Minvest, Direcţiei Silvice şi ai Primăriei Ocna Mureş pentru a verifica şi constatata la faţa locului situaţia existentă.

„În cazul în care pericolul de alunecări de teren se dovedeşte a fi real, se vor întreprinde de urgenţă măsurile necesare, pentru a evita astfel orice urmări neplăcute, care ar putea afecta cetăţenii oraşului Ocna Mureş. Oricum, doresc să informez opinia publică că vom reveni în cel mai scurt timp cu informaţii, privind întâlnirea de la Ocna Mureş şi concluziile desprinse în urma ei. Menţionez că lucrările care se fac în prezent sunt de curăţire a fondului forestier, care practic înseamnă tăierea arboretului uscat, pentru ca restul pădurii să se poată dezvolta în mod armonios. Acestea reprezintă lucrări pe care silvicii le face periodic în teritoriu şi sunt realizate prin intermediul unor firme private, sub stricta supraveghere a Direcţiei Silvice Alba”, precizează prefectul Gheorghe Feneşer.

Precizăm că scandalul tăierii copacilor de pe dealul Banţa a izbucnit la mijlocul lunii februarie, când mai mulţi localnici au sesizat că o firmă executa operaţiuni de exploatare forestieră în zonă şi şi-au exprimat îngrijorarea că vor apărea noi alunecări sau surpări de teren. Potrivit reprezentanţilor primăriei, în zona respectivă, pe vremea în care pădurea era în administrare locală, au fost efectuate împăduriri, tocmai pentru a asigura captarea apei meteorice.

Reamintim că MINESA şi Institutul Naţional pentru Protecţia Mediului au efectuat studii în zona Ocna Mureş pentru stabilirea acţiunilor necesare înlăturării efectelor prăbuşirilor din perimetrul minelor de sare şi aplicarea HG 644/2007 privind închiderea câmpului de sonde. Această hotărâre de guvern prevede că pentru închiderea câmpului de sare sunt alocate fonduri de aproximativ 10 milioane de euro. Scopul urmărit este de a înlătura efectele dezastrelor atât în zona minelor de sare, cât şi cele asupra oraşului (case, infrastructură etc).

Situaţia prezentă din Ocna Mureş a fost prezentată ca fiind stabilă. Cele 48 de construcţii aflate acum în zona de risc A nu au avut de suferit în ultima perioadă şi se poate reamenaja zona drumului de la intersecţia străzilor Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga.

Din aprilie 2011, Ocna Mureş face parte, alături de Slănic-Prahova şi Ocnele Mari, dintr-un plan de acţiune pentru înlăturarea efectelor dezastrelor şi ecologizarea zonelor respective afectate.

În luna decembrie 2010, un crater apărut din senin a provocat prăbuşirea supermarketului “Plus” şi a cauzat pierderi în valoare de 6 milioane de euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax