Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum explică șeful UPU Alba Iulia timpul mare de așteptare la camera de triaj. Aproape 50.000 de pacienți anul trecut

Publicat

aurel crisan Aproape 50.000 de pacienți s-au prezentat pe parcursul anului 2015 la Unitatea de Primiri Urgențe din Alba Iulia, asta înseamnă o medie de aproximativ 140 de pacienți pe zi. Principala problemă pe care o sesizează atât pacienții cât și medicii este în continuare timpul de așteptare care de multe ori este de ordinul orelor. În aceste cazuri, bolnavii dau vina pe lipsa de profesionalism a cadrelor medicale, iar medicii spun că principala problemă o reprezintă lipsa personalului și afluența mare de pacienți veniți de la unitățile spitalicești din județ.

Numărul oamenilor care trec pragul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) Alba Iulia crește în fiecare an și a ajuns în 2015 să fie de 49.869, mai mult cu 600 față de anul 2014.

Șeful UPU Alba Iulia, Aurel Crișan, a prezentat statistica și a spus că numărul este în creștere din cauza faptului că oamenii nu apelează suficient la medicii de familie și că unitățile spitalicești din județ trimit constant pacienți către UPU.

VEZI CAZUL: Nepăsare mascată de aglomerație la UPU Alba Iulia. O femeie a stat șapte ore în triajul urgenței până să fie consultată de un medic

„Cauza este numărul mare de pacienți din municipiul Alba Iulia și de la spitalele teritoriale pentru că lucrurile lasă de dorit în ceea ce privește acordarea asistenței medicale la anumite unități spitalicești și atunci sigur că lumea se îndreaptă spre locul unde știu că găsesc ajutor. De aici și timpul mare de așteptare. Conform legii, preluând numărul mare de pacienți care se prezintă în UPU, nerefuzând pe nimeni, doar să stai să îi explici unui pacient că putea să își rezolve problema prin medicul de familie, prin policlinică, prin programări, deja reprezintă 5-10 minute care nu le mai poți dedica altor pacienți care chiar au nevoie de tine. Și așa, 10 minute la unu, 10 la altul, la o medie de 150 de pacienți pe zi vă dați seama une ajungem. Este chiar greu să gestionezi o astfel de situație”, a spus Crişan.

Medicul a recunoscut că principala problemă la UPU Alba este timpul de așteptare.

Reamintim că anul trecut o femeie din Alba Iulia a petrecut 8 ore la urgență până să fie consultată de un medic, asta pentru că starea ei de sănătate nu era suficient de gravă.

„Timpul de așteptare este cel mai rău lucru care se întâmplă, care de cele mai multe ori este de ordinul orelor, care nu sunt tocmai puține dar asta se întâmplă din cauza lipsei de personal și a fluxului mare de pacienți. Practic noi avem 12 medici specialiști care lucrează în ture şi acoperă și UPU și SMURD-ul. În mod normal și conform legii noi ar trebui să fim patru medici pe tură, la care se adaugă un medic șef de tură și medicul șef de secție. La nou sunt doar doi, deci 50% din cât ar trebui să fim”, a mai spus doctorul Crișan.

Potrivit sursei citate, din cei 49.864 de pacienţi, o treime au fost internaţi, restul fiind trimiși acasă pentru că nu au fost cazuri de prezentat în UPU.

Acesta a precizat că anul trecut un număr de 28 de persoane au decedat în secția de urgență, din diferite motive.

Peste 5.000 de intervenții ale SMURD

În 12 luni, SMURD a avut 5.210 intervenții, din care 675 ale echipajelor de terapie intensivă. În ceea ce privește intervențiile Ambulanțelor în Alba Iulia, au fost anul trecut 1.836, dar și 16 alerte false, iar din cei aproape 2.000 de pacienţi consultaţi, 400 au rămas internați.

Cele mai multe intervenții sunt în lunile de iarnă și de vară și cele mai multe sunt în mediul urban. De exemplu, în luna iulie, din mediul urban au fost 51 de solicitări, în timp ce din mediul rural au fost 20, în luna august au fost 40 de solicitări în mediul urban și 17 în mediul rural.

„Un timp mediu de răspuns în mediul urban este undeva în ianuarie, de 4 minute și 80 de secunde, în iulie 13 minute, în august. 8 minute. Media pe țară este de undeva sub 15 minute”, a mai spus medicul Aurel Crișan.

Medicul a precizat că există și cazuri de persoane care apelează la serviciile ambulanței fără motive întemeiate și pot chiar să mintă, că persoana este inconștientă, doar pentru a fi siguri că ajunge la ei un echipaj.

La fel există și persoane care se prezintă săptămânal la UPU fără a avea nevoie neapărată de intervenția medicului.

În perioada sărbătorilor, mai exact 24 decembrie-4 ianuarie, au ajuns la Urgență un număr de 1380 de pacienți.

Vezi şi Început de An nou plin pentru personalul UPU Alba. Aproape 400 de persoane au ajuns la urgențe în perioada 31 decembrie – 2 ianuarie

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. gicu

    joi, 07.01.2016 at 14:30

    ce timp mare de asteptare? in Spania se sta 6-8 ore la urgenta

  2. Andrei

    joi, 07.01.2016 at 21:08

    Doar 6-8 ore? Eu am stat 5 ore doar sa mi se scoata branula in sala de asteptare sa nu mai vorbim de restul orelor pierdute asteptand medici sau o banala de raza sau ecografie..

  3. hhh

    joi, 07.01.2016 at 23:32

    4 minute si 80 secunde???????????

  4. euu

    vineri, 08.01.2016 at 10:48

    Dr. Bulza Crina este ******… tot timpul stresata..vorbeste urat cu pacientii.. saracii asistenti care lucreaza cu ea… se vede pe fetele lor ca sunt traumatizati de aceasta.

    • letitia

      miercuri, 14.03.2018 at 15:31

      g***i de om care aduci astfel de afirmatii la adresa acestei doctorite…sau esti unul din asistentii,,trantori,,care sta toata ziua la scari ca sa toace pe altii…Poate doctorita este,,stresata,, datorita voua care nu va place sa munciti si veniti la serviciu sa nu stati acasa.Esti unul sau una la care nu v~a trecut,doctorita Bulza,cu vederea, vreo mizerie…pana ai comenta la adresa doctoritei mai bine ai pune mana sa lucrezi…Dimpotriva toti pacientii tratati de dr.Bulza pleaca multumiti…Se pare ca tu esti cel stresat de vorbesti la adresa altcuiva…RUSINE FRUSTATULE sau FRUSTATO!Daca esti asa viteaz sau viteaza de ce nu ti~aiscris numele adevarat si ai scris,,euu,..

  5. catani

    vineri, 08.01.2016 at 13:27

    Ati avut rabdarea si atentia necesara sa ascultati raspunsul care v-a fost dat de cei de la UPU in momentul cand ati intrebat ,, De ce dureaza asa mult ?,, Din toate persoanele aflate in momentul acela cate oare erau cazuri de,, Urgenta ,, .Oare se cunosc care sunt cu adevarat urgentele ,adica de ce anume trebuie sa suferi sa te duci la UPU……Eu nu cred ca daca ai un picior rupt nu se va ocupa cineva de tine ,dar atuci cand ai febra si te doare capul inseamna ca ai gresit locul si ca cetatean care cred ca traiesti in acelasi secol cu noi ceilalti pamanteni care avem medic de familie ……………….

  6. bula

    vineri, 08.01.2016 at 14:28

    bai crisane, dar de calitatea acestor doctori nu vorbesti???
    e treaba de noroc pe cine nimeresti la urgente…daca e unul din aia babalaci pictisiti e de rau, gen x, y, z, w…sanse putine. dintre cei tineri majoritatea isi dai interesul si sunt de bun simt.
    problema d/lui crisan e ca nu le face observatii celor ce vorbesc urat cu oamenii si nu fac ce au de facut…adica lipsuri la capitolul organizare. nu conteaa numai daca ai sau nu doctori destui ci si calitatea lor, ca medici si ca oameni.

  7. kretzu

    duminică, 10.01.2016 at 11:17

    tatal meu, in vasta de 71 de ani, operat cu doua luni inainte de cancer, a asteptat in luna oct. 2015 timp de 9 ore la urgente: de la 14 la 23 pt o problema ce se rezolva usor. De ce la UPU nu este triaj? daca sunt probleme ce tin de medicii de familie sau de medicii pe sectii, de ce nu sunt trimisi oamenii acolo pt a se reduce timpul de asteptare al celor a caror probleme de sanatate sunt urgente? de ce nu se angajeaza personal suplimentar la upu daca este asa aglomerat? ce a facut d-l crişan pt a imbunatatii lucrurile? din ce se vede, pt el singurii vinovati sunt pacientii, ca se simt rau si vin la urgenta, in loc sa astepte linistiti sa crape acasa si sa nu mai dea batai de cap doctorilor

  8. Dana

    joi, 03.03.2016 at 22:57

    Bai nesimtitilor, pana si la Urgente se intra pe pile….colegii mei au asteptat 3 ore alaturi de un altul caruia i s-a facut rau! Au avut bunul simt sa il duca ei pe coleg la UPU cu masina, fiind foarte aproape si nedorind sa blocheze o ambulanta care ar fi salvat poate o viata in acelasi timp! 3 ore lesinat pe un scaun, doar 2-3 persoane asteptau inaintea lui dar toti cei care soseau, intrau in fata cu cate un „amic” din spital! Sunteti niste nesimtiti incompetenti si corupti! Sa va fie rusine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax