Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Curtea de Apel, titulară pe clădirea în care funcţionează Prefectura şi CJ Alba

Publicat

Ziua Porţilor Deschise la Curtea de Apel Alba Iulia a reprezentat, anul acesta, un moment important pentru această instituţie. În cadrul evenimentului, a fost anunţată oficial trecerea clădirii în administrarea Curţii de Apel Alba Iulia, ca urmare a Hotărârii de Guvern nr.866/18.08.10 şi au fost expuse principalele obiective pentru modernizarea şi amenajarea clădirii, pentru ca aceasta să redevină un Palat al Justiţiei, aşa cum a fost concepută iniţial. Până în prezent, spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea instanţa judecătorească se afla în administrarea Instituţiei Prefectului Alba, Curtea de Apel beneficiind doar de un drept de folosinţă. „Acest spaţiu este insuficient desfăşurării în bune condiţii a activităţii. Situarea sălilor de judecată la etajul II împiedică accesul persoanelor cu dizabilităţi sau cu dificultăţi de deplasare în sălile de judecată, arhivă şi registratură, spaţii care ar trebui să se afle la parter. Până în prezent, datorită statutului juridic al clădirii, nu s-au putut efectua modificările necesare dotării clădirii cu ascensor, care ar permite accesul publicului şi personalului la etajul II, unde se află situate aceste săli, întrucât acestea reprezintă cheltuieli de investiţii care nu au putut fi angajate de Curtea de Apel Alba Iulia, ca titular al unui drept de folosinţă asupra unei părţi din imobil”, a spus purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean.

Redobândirea imobilului, construit la începutul sec XX cu destinaţia Palat de Justiţie de către Curtea de Apel Alba Iulia permite efectuarea amenajărilor ce se impun pentru buna desfăşurare a activităţii. Conducerea instanţei a inceput deja demersurile pentru accesarea de fonduri necesare, inclusiv europene, iar, după mutarea instituţiilor care ocupă parterul clădirii şi etajul I, aici vor fi mutate birourile judecătorilor şi ale grefierilor, care în prezent sunt supraaglomerate. Printre planurile conducerii Curţii de Apel Alba Iulia se numără şi amenajarea unor încăperi în subsolul clădirii, pentru arestaţi, cu acces exterior lângă intrarea în clădire, ce va asigura paza şi deplasarea în condiţii de siguranţă la sălile de judecată.

„Într-un termen care sperăm noi să nu fie foarte lung, pe măsura eliberării spaţiului de către instituţiile cu care împărţim în prezent folosinţa clădirii, Curtea de Apel Alba Iulia intenţionează să mute sălile de judecată, arhiva, registratura şi celelalte compartimente de interes pentru public, inclusiv un birou pentru avocaţi la parterul clădirii. Îmbunătăţirea situaţiei locative a Curţii de Apel Alba Iulia este impusă şi de ultimele modificări legislative, astfel, Legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor adoptată recent de Parlament impune atribuţii suplimentare şi o creştere a activităţii curţilor de apel, în condiţiile în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este degrevată de o parte din acestea”, a completat  Cosmin Muntean.

Totuşi, mutarea Consiliului Judeţean Alba şi a Instituţiei Prefectului Alba nu pare să se realizeze foarte curând: „Cel mai probabil, noul sediu al Prefecturii, dar şi al Consiliului Judeţean va fi la fostul Palat al Principilor, dar asta doar peste câţiva ani. Deocamdată, toate instituţiile vor continua să funcţioneze în aceeaşi clădire”, a spus purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Alba, Cosmin Lupu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax