Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De anul viitor se schimbă formularele pentru impozitul pe venit. Actualizări de la ANAF, pentru aplicarea Codului de procedură fiscală

Publicat

anaf Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură fiscală, de la 1 ianuarie 2016, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) actualizează şi formularele privind declarațiile de venit estimat și deciziile privind plățile anticipate. Este vorba despre cinci formulare ce sunt modificate, potrivit unui proiect ANAF.

Modificările legislative care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016 vizează, în principal, aspecte ce țin de impozitul pe venit și de contribuțiile sociale. Printre schimbări se numără următoarele:

– redefinirea sau redenumirea unor activități;

– modificarea termenului de depunere a declarațiilor de venit estimat și a termenului de înregistrare a contractelor privind cedarea folosinței bunurilor;

– evidențierea unor venituri scutite la plata impozitului pe venit;

– posibilitatea virării sumei de 2% din impozitul anual pe venitul din salarii pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult și în cazul contribuabililor care își desfășoară activitatea în România și care obțin venituri sub formă de salarii și asimilate salariilor din străinătate, precum și persoanelor fizice române care obțin venituri din salarii, ca urmare a activității desfășurate la misiunile diplomatice și posturile consulare acreditate în România;

– introducerea unei noi categorii de venit, respectiv pensii provenite dintr-un alt stat, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;

modificarea termenului de contestare a deciziei de impunere.

Formularul 220

Documentul va avea noi termene de depunere, în funcție de fiecare tip de contribuabil în parte. Va fi folosit, ca și până acum, pentru:

– declararea veniturilor şi cheltuielilor estimate din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendă, activităţi agricole determinate în sistem real şi/sau silvicultură şi piscicultură;

– exercitarea opţiunii privind modificarea modului de determinare a venitului net;

– recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit și contribuții sociale, potrivit legii;

– declararea venitului net determinat pe baza normelor de venit;

– declararea veniturilor din activități independente, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, scutite de la plata impozitului pe venit.

Se introduce o nouă situație – persoanele care obțin venituri din pensii provenite dintr-un alt stat vor trebui să declare aceste sume de bani la Fisc.

Vezi și De anul viitor, persoanele fizice vor avea la dispoziție mai mult timp pentru depunerea declarației de venit estimat

Tot de la anul, din declarația de venit va fi eliminat tipul de venit din activități comerciale și va fi introdus tipul de venit din activități de producție, comerț, prestări servicii. De asemenea, tipul de venituri din profesii libere va fi redenumit ca tipul de venituri din profesii liberale.

În formularul 220 vor fi introduse: date privind contribuabilii cu handicap grav sau accentuat, scutiți de la plata impozitului pe venit; date privind persoanele care realizează venituri din pensii în alte state, în vederea stabilirii plăților anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate; date privind recalcularea plăților anticipate reprezentând contribuții sociale, potrivit legii.

Formularele 221, 223, 224 şi 260

În cazul formularului 221 „Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe bază de norme de venit”, utilizat la declararea suprafeţelor destinate producţiei vegetale şi/sau animalelor/familiilor de albine deţinute, pentru fiecare localitate pe raza căreia se desfăşoară activitatea agricolă impusă pe bază de norme de venit, s-a propus introducerea unor informații privind contribuabilii cu handicap grav și accentuat, scutiți de la plata impozitului pe venit.

Această categorie de contribuabili care realizează venituri din activități agricole, în mod individual, vor trebui să completeze, la punctul 4 din secțiunea II „Date privind activitatea desfășurată”, numărul de zile scutite de la plata impozitului pe venit.

De asemenea, persoanele fizice cu handicap aflate într-o asociere fără personalitate juridică vor completa aceste informații în coloana 5 din secțiunea IV „Date privind asociații și cota de distribuire din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii”.

Formularul 223 „Declarație privind veniturile estimate pentru asocierile fără personalitate juridică și entități supuse regimului transparenței fiscale”, utilizat pentru declararea veniturilor şi a cheltuielilor estimate a se realiza de către asocierile între persoane fizice care nu dau naştere unei persoane juridice şi entităţile supuse regimului transparenţei fiscale, va fi modificat prin eliminarea tipului de venit din activități comerciale și introducerea tipului de venit din activități de producție, comerț, prestări servicii. Tipul de venituri din profesii libere se va transforma în tipul de venituri din profesii liberale, iar termenul de depunere a declarației va fi modificat prin dublarea perioadei de timp.

Declaraţia se va depune, începând cu 1 ianuarie 2016, la organul fiscal competent, astfel: în termen de 30 zile (nu 15 zile, ca în prezent) de la data începerii activităţii, în cazul asocierilor care încep o activitate în cursul anului fiscal; odată cu declaraţia privind venitul realizat, în cazul asocierilor care, în anul anterior, au realizat pierderi şi al celor care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi al celor care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior.

Formularul 224 „Declarație privind veniturile sub formă de salarii și asimilate salariilor din străinătate obținute de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice și posturilor consulare acreditate în România”. Se propune introducerea unui nou rând în conținutul declarației, unde vor fi completate date referitoare la primele de asigurare voluntară de sănătate. Acest document fiscal este folosit la declararea lunară a veniturilor sub formă de salarii și asimilate salariilor din străinătate, obţinute de către persoanele fizice care desfăşoară activitate în România.

Formularul 260 „Decizie de impunere privind plățile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuții de asigurări sociale de sănătate/contribuții de asigurări sociale”, care se folosește la stabilirea plăților anticipate cu titlu de impozit, precum și a plăților anticipate cu titlu de contribuții sociale de sănătate și contribuții de asigurări sociale. Vor fi actualizați termenul de contestare, precum și mai mulți indicatori. Cu alte cuvinte, contribuabilii vor avea la dispoziție 45 de zile, în loc de 30 de zile cât au în prezent, pentru a face contestație împotriva măsurilor dispuse de Fisc.

În ceea ce privește indicatorii folosiți pentru determinarea plăților anticipate cu titlu de impozit și de contribuții de asigurări sociale de sănătate, Fiscul va introduce două noi categorii, și anume venitul net redus (se va completa de către persoanele fizice care realizează venituri scutite de la plata impozitului, pe fracțiuni de an) și total plăți anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax