Connect with us
Advertisement

Administrație

VIDEO INTERVIU Gabriel Pleșa, la Alba24: Când vor fi gata lucrările de mobilitate și când revine la normal traficul din Alba Iulia

Publicat

VIDEO Gabriel Pleșa, la Alba24: Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa a fost prezent joi, în studioul Alba24, unde a vorbit despre stadiul lucrărilor la proiectele de mobilitate dar și despre planurile administrației în ceea ce privește traficul din municipiu.

Acesta a anunțat data la care albaiulienii vor scăpa de șantierele din oraș, respectiv când ar urma să fie finalizate proiectele de mobilitate pe principalele bulevarde din municipiu.

Potrivit lui Gabriel Pleșa, administrația locală vrea să obțină o finanțare de 7,3 milioane de euro pentru pasajul subteran de pe Calea Moților, în intersecția de la Stadion.

Tot pe Calea Moților ar urma să mai fie realizată încă o bandă de circulație, între Kaufland și Micești.

În ceea ce privește parcările, primarul a anunțat că noua parcare supraetajată care se construiește în zona Turturica va fi finalizată în acest an.

Când se vor finaliza proiectele de mobilitate. Care e stadiul lucrărilor

„Stadiul fizic este undeva la 90%. Sigur, pe proiectul de Mobilitate 1 suntem aproape gata. Undeva după Paște vom face recepția finală”, a spus primarul Gabriel Pleșa.

Situația lucrărilor pe proiectul de Mobilitate 1

„Mobilitate 1 a început în noiembrie 2022 cu Regimentul V Vânători din Partoș. Așa cum știți, primul <hop> a fost acea descărcare arheologică, care a avut loc și pe o parte și pe alta a drumului.

Câte o lună fiecare a durat. Din cauza conductelor de gaz care au trebuit coborâte ne-am dus cu săpătura la 1,20 – 1,30 m și acolo am găsit vestigii și a fost blocată lucrarea.

La această oră, PORR a terminat inclusiv marcajele, plantarea de arbori și de zone verzi, e gata 95 – 97% tot. Celalalt lucrează la marcaje, încă mai are porțiuni de remediat trotuare și altele.

Noi ne dorim ca după sărbătorile de Paște, probabil în jurul datei de 10 mai, să facem recepția finală”, a declarat Gabriel Pleșa.

Situația lucrărilor pe proiectul de Mobilitate 2

„Pe Mobilitate 2, mai exact B-dul Republicii, de la intersecția cu Tudor Vladimirescu la intersecția de la Stadion Cetate, B-dul Revoluției tot, apoi acea stradă pe sens unic Gheorghe Pop de Băsești, B-dul Încoronării tot, inclusiv cu tronsonul cel mai întârziat, din fața Cimitirului Eroilor și Cimitirului Municipal, aici lucrările sunt undeva la 90% gata.

Pe B-dul Republicii, acolo unde lucrează ARL, al treilea tronson, se toarnă stratul de uzură final și mai au ceva de lucru în zona bordurilor, a intersecțiilor, după care se va proceda la marcaje.

B-dul Revoluției este aproape gata în zona intersecției de la Stadionul Municipal.

Imediat după Paște, în funcție de vreme, se va turna pe tot B-dul Revoluției stratul final. Gheorghe Pop de Băsești este gata, iar Elis lucrează pe B-dul Încoronării, a început turnarea stratului de uzură, se va finaliza zic eu până de Paște.

Cel mai întârziat tronson este tronsonul din zona Cimitirului Municipal. De ce? Știm foarte bine că la ploi cu debite mari acolo aveam de regulă probleme.

Toată apa pluvială de pe B-dul Încoronării venea cu presiune de săreau pur și simplu capacele. Era acel fenomen de pâlnie.

Pe proiect și eligibil a fost separarea canalizației pluviale de cea menajeră. Ceea ce este un lucru foarte bun, s-a făcut peste tot acolo unde nu a fost.

Din păcate, rețeaua de canalizare de pe Încoronării, și asta nu este prinsă în proiect, este colmatată în proporție de 50-60%.

Va fi probabil o altă lucrare în următorii ani și probabil va trebui schimbată complet conducta de pe Încoronării, dar o vom putea face doar peste 5 ani de zile când va expira garanția pe acest proiect.

În zona cimitirului era marea problemă. Am refăcut și am turnat un strat de ciment protector peste conducta de beton existentă. Acolo unde au fost spărturi s-a turnat o <cămașă> de beton. Am așteptat patru luni de zile.

Această problemă a apelor pluviale, chiar dacă se întâmplă o singură dată în an, trebuie rezolvată acuma.

În sfârșit, acum două săptămâni am primit soluția: este dublarea conductei pluviale. Lucrările vor începe după Paște, pentru că a trebuit să lămurim și proiectantul.

Această lucrare este neeligibilă, dar ne-o asumăm ca și costuri pentru că nu aveam sufletul să închid, 5 ani să nu mai putem interveni și să se întâmple același lucru (…)”, a spus primarul Pleșa.

Când vor fi finalizate lucrările pe bulevardele principale din Alba Iulia

„Proiectul Mobilitate 2 eu zic că va fi finalizat cu totul undeva după 15 iunie. Cel mai întârziat tronson și unde vor mai fi lucrări este cel de la Cimitirul Eroilor până la intersecția de la gară. Pe Mobilitate 1, undeva în jurul datei de 10 mai.

Există și o a treia componentă a proiectelor de mobilitate, aceea a managementului de trafic. Este vorba de managementul de trafic pe cei 18 km de șantier, Mobilitate 1 și Mobilitate 2. 98 de camere vor fi pe toți acești 18 km de bulevarde principale ale orașului.

Se va monitoriza traficul, infracționalitatea pe domeniul public, situația serviciilor publice.

Este un centru de management al traficului, l-am amenajat în fostul sediu al Serviciului de Taxe și Impozite locale persoane juridice”, a mai precizat Gabriel Pleșa.

Cum se explică „pădurea” de stâlpi din municipiu

„Știm foarte bine că pe lângă cele două proiecte de mobilitate, noi am finalizat și cele trei proiecte pe iluminat public inteligent.

Pe unele tronsoane aceste proiecte au interferat. În proiectele de iluminat public inteligent aveam și 143 de treceri de pietoni care trebuie iluminate cu senzori, în sensul în care se apropie mașină sau pietoni ele iluminează puternic după care se reduc în intensitate, undeva la 30%.

Sunt 4 sau 3 treceri de pietoni, a câte doi stâlpi, unul pe o parte, unul pe alta și venea proiectul de iluminat în care un stâlp de iluminat e la doi metri sau la un metru lângă el.

Mai mult, pe proiectele de mobilitate sunt și acei stâlpi cu semaforizarea. Senzația e de o „pădure de stâlpi” care e neplăcută ochiului.

Ce am făcut. După ce s-au constat aceste zone, am chemat și pe executantul de pe iluminat public și pe constructorii de pe Mobilitate și pe executanți și am zis clar, acolo unde putem să renunțăm.

Din păcate nu în toate zonele se poate renunța. După perioada de garanție sigur se va putea modifica”, a spus Gabriel Pleșa.

Despre transportul public și sistemul de bike-sharing

„Evident că nu putem da drumul la aceste tronsoane pe mobilitate, refăcute și modernizate, fără a veni cu niște măsuri complementare.

Pe acea bandă dedicată transportului public, în timpul cel mai scurt, vrem să organizăm la unitățile școlare aglomerate, sunt undeva la 5 în municipiu, transport școlar – gen <School Bus>, care va beneficia de această bandă.

Am discutat cu părinții din aceste școli, și 70-80% feedback-ul a fost foarte bun. Este și un soft în care părintele primește pe telefon când copilul s-a urcat în autobuz, când a coborât din autobuz. Atunci nu va mai fi acea aglomerație în jurul unităților de învățământ.

Am văzut o simulare cu aceste semafoare inteligente. Ele sunt legate cu niște senzori de prezență, care dau drumul acolo unde este coada mai mare la circulație.

Sigur, este un soft complex. Mi se pare un lucru extrem de bun. Și eu vreau să văd cum funcționează, dar pot să vă spun că dacă lucrurile nu vor fi în regulă, vom putea să luăm măsuri.

Vor fi circa 33 de km de piste de biciclete. Sistemul de <bike-sharing>, de 300 de biciclete – 240 electrice și 60 clasice – care vor fi puse la dispoziția populației gratuit, va fi o pledoarie pentru folosirea unor mijloace alternative.

Transportul public local, care era de multe ori blocat în trafic, acum pe o simulare, din orice punct al orașului până în punctul cel mai îndepărtat, nu ar trebui să facă mai mult de 15-20 de minute. (…)

Eu cred că noi, ca și o comunitate mai mică de 70.000 de locuitori, ne vom obișnui mult mai repede.

Nu cred că avem traficul Clujului, deși trebuie să vă spun că avem undeva la 35- 37.000 de mașini înmatriculate la Taxe și Impozite, fără să mai punem mașinile în tranzit sau mașinile de firmă.

Ceea ce înseamnă mai mult de o mașină la doi locuitori”, a spus primarul din Alba Iulia.

Pasaj subteran și o nouă bandă de circulație pe Calea Moților, până în 2026

„Avem șansa să luăm 7,3 milioane de euro pentru o idee îndrăzneață. Acel pasaj subteran, Calea Moților pe sub B-dul Revoluției, lucru care va rezolva definitiv problema traficului de la Stadion. 7,3 milioane de euro putem lua pe PNRR, lucrăm la studiul de fezabilitate, lucrăm la proiect.

Gândiți-vă că până undeva la jumătatea străzii Calea Moților, între Kaufland și Micești, se va merge pe patru benzi, nu pe trei. Va fi pista de biciclete care se păstrează în continuare, va fi pietonalul, probabil va dispărea din zona verde.

Această finanțare va trebui să aibă finalitate până în 2026. Bun, că se va mai da o perioadă probabil de un an de zile, noi vrem să terminăm lucrul acesta pentru că acum sunt bani.

Dacă lucrurile merg așa cum ne dorim, nu văd de ce nu. Avem consultanți, am văzut finanțările, deci vom putea obține acești 7,3 milioane de euro pentru acest pasaj.

Pe B-dul Revoluției nu se mai poate interveni 5 ani de zile pentru că e pe Mobilitate 2. Noi intervenim doar pe Calea Moților. Singura problemă care era acolo era devierea conductelor de canalizare.

La ora aceasta s-au deviat în zona trotuarelor, iar în momentul în care se va face, se vor face legăturile pe canalizări în zonele respective.

Vom finaliza în acest an Alcala de Henares, cu legătură pe Gheorghe Șincai, vom începe modernizarea pe Gârda – Albac.

Astfel, tot traficul din zona Orizont, din zona Micești pe dreapta cum mergi spre Zlatna, nu va mai fi nevoit să vină în intersecție aici, să aglomereze intersecția.

La fel, acum vrem să facem documentația pentru a expropria Nazareth Illit, pe partea cealaltă. Acum este doar o fâșie de asfalt. Eu cred că măsurile acestea, acel trafic, în 2-3 ani de zile nu va mai fi o problemă”, a declarat Gabriel Pleșa.

Noua parcare supraetajată de la Turturica ar putea fi gata în toamnă. Situația parcărilor din oraș

„Zona în care întradevăr trebuie să găsim alternative este zona Cetate, B-dul Revoluției. Sunt cele două investiții în derulare, cea care depinde de noi și o vom finaliza în acest an.

S-a eliberat autorizația de construcție a parcării supraetajate din zona blocului Turturica. Constructorul mi-a spus că până în toamnă vrea să o termine.

În zona B-dul Revoluției, între Piață și Stadion, am închiriat un teren, practic singurul teren mai mare, lângă Piața Cetate.

Este între două străzi, pe sens unic, deocamdată noi plătim chirie. Acolo sunt undeva la 180 de locuri de parcare.

Sigur, noi o să încercăm să achiziționăm acel teren dacă reușim cu proprietarul, sau încercăm să facem un parteneriat public-privat și acolo să rămână o parcare care o putem face și P+1 sau P+2 pentru că permite zona.

Am dat de doi ani de zile terenul din fața noii Policlinici a Spitalului Județean, Consiliului Județean. Acolo este o parcare de 120 de locuri care sper să fie cât mai repede construită. Am înțeles că au gata studiul de fezabilitate, probabil vor porni achiziția pentru proiectare sau execuție.

Așa cum vă spuneam, e vorba de 35-37.000 de mașini și noi avem undeva la 12-13.000 de parcări rezidențiale și 3.500-4.000 de parcări publice.

Deci este la jumătate. Mare parte din aceste mașini sunt și în zonele de case, unde au curți, au garaje.

Una din măsurile pe care categoric trebuie să le luăm este de reglementare a parcărilor pe străzile aglomerate și poate chiar crearea unor sensuri unice care să fluidizeze traficul.

Mă gândesc că dacă B-dul Ferdinand va fi pe un singur sens, de la Prefectură spre Gară, să facem de exemplu un sens unic pe strada Octavian Goga, să facem poate sens unic pe strada Iașilor.

Va trebui reglementat”, a mai explicat primarul Gabriel Pleșa.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

15 Comentarii

15 Comentarii

  1. Albaiulian

    vineri, 26.04.2024 at 21:04

    Felicitari domnului Primar! un om deosebit,merita Alba Iulia un primar ca dumnealui!

  2. Eu

    vineri, 26.04.2024 at 22:28

    numa lucruri bune:)

  3. Florin Viorel

    sâmbătă, 27.04.2024 at 04:15

    Asta nu este mobilitate urbana.
    Mașinile să meargă pe o singura banda și pentru asemenea modificări trebuie un referendum sa vedem ce vor cetățenii județului alba.
    Consumul la mașină a crescut de numa, la fel și poluarea fiindcă am stam cu mașina la relanti foarte mult. Va rezulta inflație mai mare fiindcă bag mai multa benzina și prețul la pompa va crește fiindcă există cerere.Vreti sa nu mai fie poluare ? închideți toate războaiele și toate firmele din China care poluează masiv. Și nu-l mai lingeți pe primar că nu o făcut nimic bun la Alba Iulia.

  4. GoGutZa

    sâmbătă, 27.04.2024 at 07:01

    Baieti, mai usor cu laudele ca proiectele acestea mobilitate 1 si 2 au venit din urma.El doar le-a primit(sa cam uitat de la cine) si nu a fost in stare sa rezolve si canalizarea. Asa ca peste 2-3 ani cand va incepe sa iasa apa o sa fie foarte frumos.Iar implementarea proiectului(1si2)sa cam facut din biroul primarului si nu din teren.
    Cuvantul magic a ramas canalizarea si in loc sa fie schimbata sa ales bandajarea ca sa nu mai iasa in vechile locatii. Adica vom avea balta in alta parte.Ferice de cei din zona aceea.
    Plus ca unde au fost bani europeni, constructorii sau miscat decent si asta din cauza ca se pierdeau banii si nu ca a performat primaria&primarul.
    Ce vedem noi acum este ce face Primaria, adica capacitatea ei de a conduce restul/ramasita de 10%. Si deja ne uitam la cer , cand va termina Primaria.
    Ideea este ca avem prea multe masini, i-ar romanul nu va renunța la ele in urmatorii 5 ani ca sa se dea cu busul sau bicicleta la piata sau Kaufland/Sellgros.
    In rest cea mai slaba varianta de Primar pentru alegeri din ultimii 30 de ani!

  5. silviu

    sâmbătă, 27.04.2024 at 07:39

    pista de biciclete sensul de mers pod mures-pod tausor separata de banda 1 de cmersautoturisme doar de bordura drumului.
    se parcheaza pe pista de biciclete.
    pista nesemnalizata rutier pt strazile intersectate.

  6. Nicu

    sâmbătă, 27.04.2024 at 09:15

    lucrările trebuiau făcute acum 30 de ani, nu mutilat orașul de asa-zise spatii comerciale la parterul blocurilor sau la ieșirile din oraș spre Micesti, Partos, Cluj. Trebuiau redimensionate drumurile principale ca era loc. Extinderea orașului către Micesti trebuia planificata sa existe drumuri largi cu spatii suficiente și pentru magazine, dispensar, grădinițe, etc.
    Iar ăștia născuți în rable „recent aduse”, vă meritați soarta! v-ati înghesuit ca muștele la k k sa va mutați în colibă pe ogor ca vezi Doamne vă puțea orasul. orașul pe care ni-l împuțiți și înghesuiți în fiecare zi.

  7. Unul

    sâmbătă, 27.04.2024 at 13:10

    Astea sunt zicerile primarului ce ar mai vrea oleacă de mandat căci tare bine a șezut pe scaun acolo în birou. De acolo nu are a vedea gropanele, traficul bezmetic cu sensuri aiurea, la zborul muștelor și stâlpanii puși brambura dar și ăștia „smart”, firește. A făcut vraiște în oraș și mai vrea. Numai că poate de data asta nu….. Hai că a fost destul!

  8. yyuu

    sâmbătă, 27.04.2024 at 15:30

    Maxim o luna o sa funcționeze această utopie ,cu blocaje inimaginabile ale traficului ,iar apoi o sa revenim la varianta originala!

  9. Albaiulian

    sâmbătă, 27.04.2024 at 22:25

    Dragi albaiulieni fiti realisti si vedeti ce realizari sunt in ultimii 4 ani si ce realizari au fost in trecut,dar fiti realisti nu condusi de o culoare sa apreciati meritele unui primar!

  10. X

    duminică, 28.04.2024 at 08:06

    Hai că îți zic eu câteva:
    -un brad strâmb;
    -manifestări ale căror afișe dăinuie cu lunile pe panouri,asta după ce au loc;
    -taxe mai mari;
    -o simulare de piste de biciclete(în Partoș poți face liniștit curse de anduranță);
    -o ,,pădure” de stâlpi;
    -o ,,mare „de promisiuni neonorate…

  11. Codru

    miercuri, 01.05.2024 at 05:13

    o brambureala… a facut din oras autostrada fara refugii, parcari să-și ia omul un medicament, alimente, trotuare de 5 metri pe care se plimba cativa pensionari, borduri… Lozinca este toată lumea la marketurile strainilor lidluri, kaufland.. Un oras.pustiu, gri, sarac, fara animatie, fara zona verde (fara pomi pusi pe margine pe suprafete intregi) noroc ca mai exista ceva pensionari care-și ajuta copiii si nepotii. Ca sa se bage niste fire de curent in pământ atata zarva, ca in rest s-au stramtat benzile de circulatie. Ne facem ca avem de lucru cu fonduri europene sa castigam adaosuri la salarii de peste 50 la suta

  12. Dolfi

    miercuri, 01.05.2024 at 14:56

    a zis-o bine Nicu mai sus. Bizonii nascuti in rable sunt nemultumiti ca nu pot urca cu rabla pe bloc. Lasati ba rablele ca ne sufocati. si stati acol la voi pe unde dracu v-ati mutat. ca sunt mai multe rable inghesuite in orasul astta decat stirile despre pensiile romanilor pe toate hazalele tv.

    Nesimtitilor!

  13. Codru

    miercuri, 01.05.2024 at 16:05

    ne deschizi mintea domnule Gogutza… la alt mandat alte lucrari de reparat reteaua de canalizare, fonduri europene din contributia Romaniei, salarii, sporuri la edili ca doar nu-si iau salariul, daca nu se dau sporuri somam.
    Apropo de rable clujul are 500 mii locuitori plus atatia neinregistrati ai se circulă in oras cu masini… in alba la 70 mii nu se mai poate, vezi doamne ori fi altfel de masini, cu alte gabarite

  14. Elenamiron

    joi, 02.05.2024 at 15:36

    sunt multumiă de realizările autorităților vă mulțumesc

  15. Mark

    joi, 02.05.2024 at 19:22

    What a joke!! 90% finished 🤣🤣. „SOMETIME AFTER June 15th” (can mean anything). After 5 years (warranty) can rip it up again, to make repairs. Plesa and his cohorts are absolute failures. Please remember this stuff at election time. That man and the current administration, need to be replaced. Nothing but lies, inability, deceptions and horrible planning. Now, AFTER all that work by Lidl/Stadium they want to dig it back up for an underground passage. Just plain stupidity!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement