Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DUMINICĂ: În Aula Facultăţii de Teologie din Alba Iulia se constituie Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie

Publicat

Facultatea de Teologie OrtodoxaDuminică, 1 martie de la ora 19.00 în Aula Mare a Facultăţii de Teologie din Alba Iulia are loc întâlnirea grupului de inițiativă pentru înființarea Filialei Alba a Asociației Părinți pentru Ora de Religie.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu declara joi că profesorii de religie care şi-ar putea pierde orele ca urmare a refuzului părinţilor de a-şi înscrie copiii la această materie „vor căuta dreptatea în justiţie”, iar dacă vor avea câstig de cauză, Ministerul Educaţiei va trebui să le achite salariile rămase neplătite.

Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) a luat ființă în luna decembrie 2014, ca reacție a numeroși părinți din diferite zone ale țării noastre față de modul în care urmează să fie studiată disciplina Religie în școală, în contextul creat de decizia nr. 669/2014 a Curții Constituționale.

Grupul de iniţiativă Alba pentru constituirea Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie (APOR) în judeţul Alba anunță înfiinţarea structurii locale a acestei Asociații Naționale duminică, 1 martie, începând cu ora 19.00, în Aula Mare a Facultăţii de Teologie din Alba Iulia.

-->

Asociația își propune să acționeze în școlile din județul Alba, comunicând cu directorii, diriginții și învățătorii pentru respectarea legii și a drepturilor elevilor, în vederea participării la orele de religie, corespunzător fiecărei religii și confesiuni recunoscute în România.

De asemenea, APOR urmărește întregul proces de informare, transmitere către părinți a informațiilor legate de noua situație, precum și a cererilor-tip, astfel încât părinții să le poată completa și semna în timp util, iar elevii să beneficieze de educație religioasă.

În plus, Asociația Părinți pentru Ora de Religie primește sesizări cu privire la obstrucționarea, întârzierea sau descurajarea semnării cererii, urmând ca cei vinovați să suporte consecințele legale.

„Este vorba de decizia Curtii Constituţionale 669, publicată în 23 ianuarie în Monitorul Oficial – orele de religie sunt obligatorii pentru stat şi şcoală şi sunt opţionale pentru elev. La 45 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial, decizia devine executorie. 45 de zile se împlinesc în 9 martie. Până atunci, tot ce a putut face Ministerul Educaţiei a fost să interogheze sistemul.

Am transmis, prin intermediul inspectoratelor, că părinţii pot opta pentru participarea la orele de religie şi, dacă îşi exprimă această opţiune, trebuie să aleagă între unul dintre cele 18 culte recunoscute în România. La finalul acestei perioade, vom avea un rezultat asupra căruia nu vreau să mă antepronunţ cu privire la numărul de clase ce se vor putea constitui pe baza exprimării acestor opţiuni.

Următoarea etapă este aceea a transpunerii deciziei Curtii Constituţionale de către Parlament în legea 1. Când vom avea formularea exactă la nivelul legii 1 de implementare, vom putea elabora metodologia de derulare a orelor de religie, care va avea putere prin ordin de ministru”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax