Economie
Programul de guvernare: Vouchere de 800 euro pentru calificare, primă de stabilitate pentru tineri și subvenții pentru angajatori
Programul de guvernare: 2025-2028: Guvernul Ciolacu 2 promite, prin programul de guvernare pentru perioada 2025-2028, o serie de măsuri destinate pieței muncii. Este vorba despre măsuri asumate prin PNRR.
Vorbim despre vouchere de până la 800 de euro pentru persoanele care doresc să se califice sau recalifice în diferite domenii, prime de stabilitate pentru tinerii absolvenți, subvenții pentru firme și multe altele.
Aceste măsuri ar urma să fie implementate de Ministerul Muncii și vizează un capitol asumat de România prin PNRR.
Prevederi în programul de guvernare pentru perioada 2025-2028:
- Programul România profesională: Finanțare anuală de 4 milioane de euro pentru acordarea de vouchere, cu valori între 100 și 800 de euro, destinate persoanelor interesate de calificare sau recalificare în domenii prioritare pentru economia națională și investitorii străini.
- Primă de stabilitate: Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată pe un loc de muncă, cu contract pe perioadă nedeterminată, vor primi o primă de stabilitate pentru o perioadă de 2 ani. Valoarea primei este de 1.000 lei/lună în primele 12 luni și 1.250 lei/lună în următoarele 12 luni.
- Subvenții pentru angajatori: Angajatorii care angajează tineri sub 30 de ani, aflați în șomaj de peste 6 luni, vor beneficia de o subvenție de 2.250 lei/lună, timp de 12 luni. Condiția este menținerea raporturilor de muncă timp de 18 luni de la data încadrării.
- Scheme de ajutor pentru zone cu șomaj ridicat: În zonele unde șomajul depășește 5%, se va oferi sprijin financiar de până la 100.000 de euro pentru susținerea afacerilor. Din această sumă, 50% va fi acoperit prin ajutor nerambursabil pentru salariile angajaților și alte 50% prin garanții de stat pentru credite.
- Programe de ucenicie: Se alocă 320 milioane de lei pentru sprijinirea antreprenorilor care angajează personal calificat prin ucenicie. Angajatorii vor asigura calificarea la locul de muncă, iar șomerii care încheie contracte de ucenicie vor obține calificări relevante pentru piața muncii.
- Recalificare și actualizare a competențelor: Se vor oferi oportunități de recalificare pentru persoanele afectate de tranziția către o economie justă.
- Prime pentru tineri și românii întorși în țară: Acordarea de prime de instalare, angajare și stabilitate pentru tinerii și cetățenii români care revin în țară și se angajează.
- Formare profesională pentru meserii specializate: Sprijin financiar pentru angajatorii care angajează șomeri și îi califică pentru meserii de nivel mediu (electricieni, motostivuitoriști, fochiști, mecanici, frigotehniști) și de nivel superior (specialiști în automatizări, calitate, mediu, siguranță în muncă).
- Dezvoltarea economiei sociale: Promovarea proiectelor care contribuie la integrarea socială și profesională a persoanelor vulnerabile.
- Mobilitatea forței de muncă: Scheme de ajutor de stat pentru construcția de locuințe de serviciu și compensarea cheltuielilor aferente forței de muncă.
- Prelungirea vieții active: Facilități fiscale pentru companiile care angajează persoane peste 55 de ani și/sau oferă programe flexibile ori part-time pentru vârstnici, pentru a valorifica experiența lor profesională.
- Calificare și reconversie profesională: Sprijin financiar de până la 50% pentru angajatori care califică sau reconvertesc profesional personalul. Condiția este ca noua calificare să conducă la o creștere salarială de cel puțin 20% și un contract pe durată nedeterminată. Cheltuielile cu formarea la locul de muncă vor fi deductibile fiscal. Programul beneficiază de garanții de 2 miliarde de lei anual și de fonduri europene în valoare de 210 milioane de euro pentru o perioadă de 6 ani.
Vezi și: Credite imobiliare pentru tineri de până la 120.000 de euro, pentru cumpărarea unei locuințe. Prevederi în programul de guvernare
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News