Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Primirea soliilor din Cetățile de Scaun. Reprezentanții cetăţilor Sucevei și Alba Iuliei au povestit cum „s-au legat sorții Ţărilor Române sub același steag”

Publicat

IMG_5987Și în acest an, Soliile din Cetățile de Scaun ale României au ajuns la Alba Iulia pentru a transmite un mesaj de patriotism și iubire pentru țară. Momentul a fost deschis de primarul Mircea Hava, care a dorit să transmită „La mulți ani” celor prezenți în Cetatea Marii Uniri. Edilul a anunțat că anul acesta lipsesc soliile din Târgoviște, pe motiv că nu au fost lăsate de primar.

De Ziua Națională, soliile din Cetățile de Scaun ale României au transmis mesaje patriotice către autoritățile albaiuliene și naționale aflate în orașul Marii Uniri, Alba Iulia.

Îmbrăcați în costume populare românești și haine de „sol”, reprezentanții Cetății Sucevei și Alba Iuliei au povestit cum „aici, s-au legat sorții Ţărilor Române sub același steag și în aceeași pecete, pentru ca toți românii, cu același grai și religie să se unească”.

IMG_6039Acum 98 de ani, peste 100.000 de oameni din toate colțurile României se îndreptau către Alba Iulia, pentru a asista la desăvârșirea celui mai puternic act din istoria României. Cu entuziasm și inimi însuflețite de dragoste de țară, românii au venit să dea mână cu mână într-o țară unită. După terminarea celui de-al doilea război mondial, poporul român a reușit să valorifice contextul mișcării de eliberare a popoarelor din Europa și a consfințit propria eliberare și unire, în „Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia”.

Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare. Aici au venit 1.228 de delegați oficiali, din toate cele 130 de cercuri electorale și din toate cele 27 de comitate românești, episcopi, oameni de cultură, care au proclamat, la unison, „deplina libertate națională”, „votul obștesc, direct și egal”, „libertatea presei” dar și reforme în mai multe domenii ale vieții, acum 97 de ani.

Pe lângă oficialități, la Alba Iulia au venit, români de peste tot, de peste Carpaţi, cu trenul, cu căruţele, călare, pe jos, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore, cu table indicatoare a comunelor ori a ţinuturilor de unde proveneau, în cântări şi plini de bucurie. Peste o sută de mii de oameni s-au adunat în această zi spre a fi de faţă la actul cel mai măreţ al istoriei românilor.

Marea Unire a tuturor românilor a fost împlinită în miezul zilei de 1 decembrie 1918, când cele 1.228 de semnături s-au așternut pe Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia.

VEZI ÎNTREAGA POVESTE ÎN ISTORIE VIE la ALBA IULIA: MAREA UNIRE de la 1 DECEMBRIE 1918. Mărturii, documente și semnificații

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax