|

FOTO-VIDEO: Un informatician din Alba a inventat bradul ”conectat” la cartier. Reacționează la zgomotele de pe stradă!

brad 1Un tânăr informatician din Alba Iulia, ajutat de un coleg de-al său au împodobit un brad ”conectat” la cartierul în care cei doi locuiesc în prezent. Bradul este unic în felul său și reacționează la tot ce se întâmplă în împrejurimi. Dacă trece o mașină sau latră un câine, bradul atârnat pe casă reacționează, becurile pâlpie și culorile se schimbă în funcție de intensitatea și caracterul zgomotului. Pentru că au terminat de ”împodobit” bradul electronic abia în 30 decembrie, după două săptămâni de muncă, cei doi s-au gândit să-l lase pe casa din Cluj Napoca și după sărbători, pentru a putea fi văzut de oricine este interesat.

”Discutând, din idee în idee, am hotărât să îmbrăcăm bradul în LED-uri programabile și să îi punem un microfon undeva pentru ca bradul să beculească în diferite feluri și culori în funcție de ce se întâmplă în jurul lui, în cartier. Am găsit și un colț bun al casei, unde avem câte un balcon la fiecare etaj și dedesubt ușa garajului, cu vedere foarte bună și din stradă și cu potențial mic să încurce lumea. Ce aveam acuma nevoie să facem este să găsim o metodă deșteaptă să luăm cei 25 de metri de benzi de led-uri, să îi protejăm cumva de umiditate și de vânt și să le transformăm într-un brad stilizat, suspendat undeva în dreptul unuia dintre balcoanele superioare. Super. Dar cum?”, povestește Andrei Avram.

brad 3Totul a fost proiectat matematic. Un prieten de-al lui Andrei a calculat cum ar trebui să arate spirala ca să consume cei 25m de led-uri, să se încadreze în înălțimea dintre balcoane și să aibă niște proporții care să ajute la designul general de brad. Concluzia a fost că la lățimea maximă de 1.5 m (diametru) și desfășurarea pe înălțime de 2.5m, cu 10 bucle ale spiralei, bradul ajunge la aproape de 25m. Ca să ne facem o idee, calculul arată cam așa: {0.75t * sin(2pi * 10t),0.75t * cos(2pi * 10t), 2.5t},{t,0,1}

Pe blogul său, Andrei Avram a descris întreaga procedură tehnică destul de complicată prin care bradul a ajuns de la un desen, pe casă. Practic, pe baza articolului (un mic tutorial, de fapt) cineva priceput ar putea să-și facă propriul brad, deși aplicațiile unui asemena mecanism ar putea fi mult mai largi.

”După ce am ridicat toată treaba am prins-o de balcon, ceea ce aveam acum în fața ochilor era comparabil mai repede cu ce se întâmplă cu un ghem de lână după ce ajunge pe mâna unei pisici decât o treabă matematică rezultată în urma unor calcule precise… A urmat un moment de-ăla de deznădejde și la mine și la Andrei Candale și, deși nici unul nu am spus nimic, am fi fost în stare să îi dăm foc atunci și să plecăm acasă. Ce se întâmplase era că unele din ancoraje se desprinseseră de pe cadrul de sus, ceea ce nu era foarte tragic, dar multe din ancoraje se deplasaseră pe lungimea furtunului. Cu un pic de noroc și un pic de atenție, am reușit să aducem cam 60% din ancoraje pe poziții acceptabile, chiar dacă nu pe pozițiile originale, încât să avem o arătare care să semene cu un brad :D”, spune Andrei Avram.

Rezultatul a fost mai frumos decât se așteptau: spirala arată mai ”natural” decât ar fi arătat cea perfectă, matematică. Cartierul e suficient de liniștit ca atunci când latră câinele vecinului, bradul să lumineze în tandem cu lătratul lui. Strada e în pantă, așa că mașinile ambalate să urce panta fac și ele braduțul să danseze. Și, desigur, orice ușă / portieră trântită, artificiile și petardele de anul nou, conversațiile de pe stradă …

”În concluzie, bradul nostru este „conectat la cartier”, așa că dacă vreți să-l testați vă (mai) așteptăm săptămâna asta să urlați la el în Cluj, la intersecția străzilor Eftimie Murgu și Mikszáth Kálmán. Faceți voi zgomot, că-l vedeți unde e…

Și dacă vă știți la web și la python sau angular, haideți și înăuntru, poate rămâneți ;)”, își încheie Andrei minitutorialul de pe blogul propriu.

O altă invenție a lui Andrei Avram a fost un robot capabil să selecteze sticlele și dozele de aluminiu goale, cu posibilă utilitate în domeniul reciclării.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=542455avatar Publicat de pe 11 ianuarie 2017 şi actualizat pe 11 ianuarie 2017.
Publicat în ACTUALITATE, Foto, GALERIE FOTO - VIDEO, Timp liber, Video.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Popa: Hotie pe fata. Cum sa ceri pt. cursa populara (Cursa populara Selgors) de 2,8km, 50lei taxa de inscriere?!...
  • Milu: Care meteorologi? Habar n-aveau de ce se intampla, probabil sistemele de avertizare meteo nici macar nu erau...
  • Tara lui Papura Voda: In „comuna” asta, de ceva vreme, se intampla un lucru total absurd cu semafoarele,...
  • dorinteodor: evident ca onoratul domn Sasu nu are dreptate. populatia trebuie instruita si avertizata astfel ca sa...
  • Costy: Daca nu ai conexiune la net? Si sistemele de alerta nu au functionat cand trebuiau, A a a i-au luat prin...

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI