Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Un informatician din Alba a inventat bradul ”conectat” la cartier. Reacționează la zgomotele de pe stradă!


Publicat

brad 1Un tânăr informatician din Alba Iulia, ajutat de un coleg de-al său au împodobit un brad ”conectat” la cartierul în care cei doi locuiesc în prezent. Bradul este unic în felul său și reacționează la tot ce se întâmplă în împrejurimi. Dacă trece o mașină sau latră un câine, bradul atârnat pe casă reacționează, becurile pâlpie și culorile se schimbă în funcție de intensitatea și caracterul zgomotului. Pentru că au terminat de ”împodobit” bradul electronic abia în 30 decembrie, după două săptămâni de muncă, cei doi s-au gândit să-l lase pe casa din Cluj Napoca și după sărbători, pentru a putea fi văzut de oricine este interesat.

”Discutând, din idee în idee, am hotărât să îmbrăcăm bradul în LED-uri programabile și să îi punem un microfon undeva pentru ca bradul să beculească în diferite feluri și culori în funcție de ce se întâmplă în jurul lui, în cartier. Am găsit și un colț bun al casei, unde avem câte un balcon la fiecare etaj și dedesubt ușa garajului, cu vedere foarte bună și din stradă și cu potențial mic să încurce lumea. Ce aveam acuma nevoie să facem este să găsim o metodă deșteaptă să luăm cei 25 de metri de benzi de led-uri, să îi protejăm cumva de umiditate și de vânt și să le transformăm într-un brad stilizat, suspendat undeva în dreptul unuia dintre balcoanele superioare. Super. Dar cum?”, povestește Andrei Avram.

brad 3Totul a fost proiectat matematic. Un prieten de-al lui Andrei a calculat cum ar trebui să arate spirala ca să consume cei 25m de led-uri, să se încadreze în înălțimea dintre balcoane și să aibă niște proporții care să ajute la designul general de brad. Concluzia a fost că la lățimea maximă de 1.5 m (diametru) și desfășurarea pe înălțime de 2.5m, cu 10 bucle ale spiralei, bradul ajunge la aproape de 25m. Ca să ne facem o idee, calculul arată cam așa: {0.75t * sin(2pi * 10t),0.75t * cos(2pi * 10t), 2.5t},{t,0,1}

Pe blogul său, Andrei Avram a descris întreaga procedură tehnică destul de complicată prin care bradul a ajuns de la un desen, pe casă. Practic, pe baza articolului (un mic tutorial, de fapt) cineva priceput ar putea să-și facă propriul brad, deși aplicațiile unui asemena mecanism ar putea fi mult mai largi.

”După ce am ridicat toată treaba am prins-o de balcon, ceea ce aveam acum în fața ochilor era comparabil mai repede cu ce se întâmplă cu un ghem de lână după ce ajunge pe mâna unei pisici decât o treabă matematică rezultată în urma unor calcule precise… A urmat un moment de-ăla de deznădejde și la mine și la Andrei Candale și, deși nici unul nu am spus nimic, am fi fost în stare să îi dăm foc atunci și să plecăm acasă. Ce se întâmplase era că unele din ancoraje se desprinseseră de pe cadrul de sus, ceea ce nu era foarte tragic, dar multe din ancoraje se deplasaseră pe lungimea furtunului. Cu un pic de noroc și un pic de atenție, am reușit să aducem cam 60% din ancoraje pe poziții acceptabile, chiar dacă nu pe pozițiile originale, încât să avem o arătare care să semene cu un brad :D”, spune Andrei Avram.

Rezultatul a fost mai frumos decât se așteptau: spirala arată mai ”natural” decât ar fi arătat cea perfectă, matematică. Cartierul e suficient de liniștit ca atunci când latră câinele vecinului, bradul să lumineze în tandem cu lătratul lui. Strada e în pantă, așa că mașinile ambalate să urce panta fac și ele braduțul să danseze. Și, desigur, orice ușă / portieră trântită, artificiile și petardele de anul nou, conversațiile de pe stradă …

”În concluzie, bradul nostru este „conectat la cartier”, așa că dacă vreți să-l testați vă (mai) așteptăm săptămâna asta să urlați la el în Cluj, la intersecția străzilor Eftimie Murgu și Mikszáth Kálmán. Faceți voi zgomot, că-l vedeți unde e…

Și dacă vă știți la web și la python sau angular, haideți și înăuntru, poate rămâneți ;)”, își încheie Andrei minitutorialul de pe blogul propriu.

O altă invenție a lui Andrei Avram a fost un robot capabil să selecteze sticlele și dozele de aluminiu goale, cu posibilă utilitate în domeniul reciclării.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Intervenții ale Serviciului Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș pentru îmbunătățirea stării drumurilor de la Răhău

Publicat

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a intervenit, în ultimele zile, la Răhău, în vederea evitării unor posibile probleme pe care le pot genera ploile, în condițiile în care se așteaptă venirea toamnei.

Reprezentanții Primăriei Sebeș au transmis că s-a recurs la îndreptarea drumurilor cu utilajele din dotare și la curățarea șanțurilor.

De asemenea, s-a lucrat la realizarea unor subtraversări și a unor șanțuri de scurgere.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Un nou MALL se construiește la Alba Iulia. Centru comercial pe o suprafață de 6,1 hectare.”Ancora” este un hypermarket Carrefour

Publicat

Prime Kapital și MAS REI a anunțat că pregătesc construirea celui mai mare centru comercial din județul Alba, Alba Iulia Value Centre. Noul centru comercial, care urmează modelul celor deschise deja la Roman și Zalău, va avea o suprafață totală de 19.300 mp și se află în faza de planificare.

Ancora noului Mall va fi un hipermarket Carrefour, iar deschiderea este preconizată pentru anul 2022 potrivit siteului oficial al companiei. Prime Kapital mai deține centre comerciale în Arad, București, Iași, Târgoviște, Burgas și Stara Zagora ( Bulgaria) și Gorzow (Polonia).

Suprafața totală de teren vizată pentru investiția de la Alba Iulia este în suprafață de 124.000 mp (12,4 hectare), iar construcția ar urma să fie amplasată pe circa 4-5 hectare. Comparativ, mall-ul Vivo din Cluj-Napoca (fostul Polus) se întinde pe 6,1 hectare.

Noul centru comercial va fi accesibil direct din E 81.

Prime Kapital și MAS REI  au deschis recent Roman Value Centre, care găzduiește 50 de spații comerciale pentru toate categoriile de vârstă și interese, pe o suprafață închiriabilă de aproximativ 20.000 metri pătrați și Zalău Value Centre, care este cel mai mare centru comercial din județul Sălaj.

Centrul comercial care se va construi la Alba Iulia, include un hipermarket, o galerie comercială și spații de tips trip mall, va deservi peste 160.000 de locuitori atât din municipiul Alba Iulia, cât și din localitățile din împrejurimi, generând peste 600 locuri de muncă.

Bugetul estimat pentru construcția Alba Iulia Value Centre este de 23,4 milioane euro, iar data estimată a inaugurării este anul 2022.

Centrul comercial, accesibil direct din E81, va avea o zonă de magazine cu acces din parcare, food court și galerie comercială interioară, iar ancora principală va fi un hipermarket Carrefour. În plus, vor fi amenajate 700 de locuri de parcare.

Potrivit Primăriei Alba Iulia, centrul comercial de tip Mall se va construi în zona Bărăbanț, pe un teren aflat în zona râului Ampoi. O firmă din București a solicitat și primit certificat de urbanism de la Primărie, pentru elaborarea PUZ.

Proiectul prevede construirea unui centru comercial, a unui centru wellness și amenajarea de sensuri giratorii, parcări, alei carosabile și pietonale și spații verzi. Sunt prevăzute construcții pe o suprafață de aproximativ 6,1 hectare de teren.

Firma PK Topaz SRL din București a solicitat Primăriei Alba Iulia, în data de 27 aprilie 2020, un certificat de urbanism pentru elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, centru wellness, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietonale, reconfigurare căi de acces, semnalistică rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publicitare, amenajare spații verzi, împrejmuire teren și introducere parcelă în intravilan.

De asemenea, se dorește devierea rețelei electrice de înaltă tensiune (LEA 220 kW) și efectuarea de operațiuni cadastrale, notariale și schimbare categorie de folosință.

Terenul se află în localitatea Alba Iulia, în zona străzilor Alexandru Ioan Cuza și Fabricilor.

Potrivit PUG, terenul vizat este parțial extravilan, astfel că va trebui trecut în intravilan pentru realizarea investiției și relocată rețeaua electrică de 220 kW (liniile ar urma să fie deviate pe lângă râul Ampoi și trecute în subteran). Procedura este de durată și la această dată se efectuează procedurile de alipire a terenurilor.

Proiectul include circa 1500 locuri de parcare și amenajarea a două sensuri giratorii (unul pe strada Alexandru Ioan Cuza, celălalt pe strada Fabricilor). Proiectul ar putea însă suferi modificări.

Firma PK Topaz SRL are sediul în București, iar, potrivit termene.ro, acționarii firmei și legăturile cu alte companii sunt după cum urmează:

În același timp, pentru anul viitor este planificată și extinderea primului centru comercial de tip mall din oraș. Alba Mall se extinde cu circa 6.000 mp. Crește și numărul de locuri de parcare (285 existente, 140 propuse).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Focar de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. 14 pacienți infectați, descoperiți la testarea de miercuri

Publicat

Focar de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. Sunt 14 pacienți infectați, potrivit unor surse ale ziarului Alba24.

Pacienții centrului au fost testați conform procedurii naționale, la două săptămâni, 14 dintre teste fiind miercuri pozitive.

Deocamdată nu se știe cum s-au infectat. Autoritățile au declanșat o anchetă epidemiologică și se pare că pacienții cu boli mai grave au fost transporatați deja la spital. Ar fi vorba despre 2,3 persoane care prezintă un risc mai ridicat.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum explică europarlamentarul Rareș Bogdan eșecul PNL la primăria Alba Iulia și succesul candidatului USR PLUS, Gabriel Pleșa

Publicat

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a încercat să explice de ce liberalii au pierdut primăriile din Alba-Iulia, Timișoara și Brașov. Acesta a spus că la Alba Iulia a fost vorba despre o confuzie, pentru că ambii au fost viceprimari în mandatul lui Mircea Hava. 

„Probabil alegătorii noștri, la Alba a fost o confuzie generată tocmai de faptul că domnul Pleșa a fost viceprimarul lui Mircea Hava, primarul care a transformat complet Alba și candidatul nostru Voicu Paul a fost de asemenea viceprimar.

Deci au fost doi viceprimari. Unul preluat de USR, celălalt al nostru, care s-au bătut, a câștigat probabil datorită unei comunicări ceva mai eficiente, domnul Pleșa.

Până la urmă, sunt trei primari pierduți de noi,( nr. Alba Iulia, Timișoara și Brașov) dar s-a întors tot dreapta. Era grav pentru mine dacă pierdeam în favoarea stângii, pentru că atunci erau mutații în electorat. Nu s-a întâmplat acest lucru” a spus europarlamentarul Rareș Bogdan, invitat la Digi24.

Rareș Bogdan este originar din județul Alba, de la Ocna Mureș, unde tatăl său a condus UPSOM- cea mai importantă întreprindere din oraș și de unde s-a mutat la Cluj-Napoca.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate