Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Înalta Curte a motivat decizia de condamnare a fostului şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan şi a celorlalţi acuzatori: „Inculpaţii au ştiut că Traian Berbeceanu este nevinovat”

Publicat

ioan muresan traian berbeceanu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a finalizat motivarea primelor sentinţe în dosarul comisarului Traian Berbeceanu şi al acuzatorilor săi, pronunţate în 30 iunie, anul trecut. Reamintim că, potrivit deciziei instanţei, fostul comandant al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu a fost achitat, iar fostul procuror şef de la DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan, a primit 7 ani de închisoare.

Motivarea a fost finalizată după aproape 10 luni şi are 800 de pagini. „Este demonstrat dincolo de orice îndoială că inculpaţii au ştiut că Traian Berbeceanu este o persoană nevinovată. Dar au denaturat adevărul, că să îl îndepărteze de la şefia Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate”, se afirmă în motivare, potrivit stirileprotv.ro.
Cu alte cuvinte, inculpaţii Ioan Mureşan (fost procuror şef DIICOT Alba Iulia), Nicolaie Cean (fost procuror DIICOT Alba Iulia) şi Alin Muntean (fost poliţist BCCO Alba Iulia) au cunoscut faptul că şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate nu a săvârşit infracţiunile de care era acuzat, dar au acţionat în aşa fel încât poliţistul să fie incriminat, reţinut, arestat preventiv şi, implicit, schimbat de la conducerea Brigăzii.

Odată cu finalizarea motivării deciziei, dosarul va trece în faza de apel, formulat de către majoritatea părţilor din dosar.

”Inculpaţii au acţionat coordonat pentru obţinerea unor declaraţii încriminatoare la adresa lui Berbeceanu, fiind folosite în tactică metode de ascultare metode nelegale, de formulare a unor întrebări sugestive, în perioade de stres ale martorilor, prin expunerea acestora la o zarvă excesivă”, se mai susţine în motivare, potrivit adevărul.ro.

„Procurorii Mureşan şi Muntean (poliţist – n.a.), dar şi procurorul Cean, ar fi făcut presiuni asupra a zeci de persoane, suspecţi sau rude ale acestora, să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu. Martorii primeau promisiuni care vor avea diferite beneficii, alţii, cercetaţi deja în dosare penale, favoruri judiciare în propriile dosare, iar cei care refuzau să coopereze erau ameninţaţi”, se mai arată în motivarea instanţei. Din rechizitoriu rezultă că aceste favoruri erau, în principal, vizite ale membrilor familiei pentru martorii arestaţi, precum şi promisiunea că dosarul în care erau anchetaţi va fi soluţionat într-o variantă cât mai favorabilă.

Prin decizia ÎCCJ din 30 iunie, Traian Berbeceanu a fost găsit nevinovat în cazul acuzaţiilor de luare de mită, sprijinire grup infracţional organizat, spălare de bani, fals în declaraţii, fals sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fapte de care l-au acuzat procurorii DIICOT în 2013.

Fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi represiune nedreaptă, fapte de care l-au acuzat procurorii DNA.

Fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean a fost condamnat la doi ani cu executare pentru complicitate la represiune nedreaptă.

Ofiţerul Alin Mirel Muntean a fost condamnat la patru ani cu executare.

Gheorghe Rusu, cel despre care procurorii susţin că l-ar fi mituit pe Traian Berbeceanu, a fost condamnat la trei ani şi şase luni cu executare pentru evaziune fiscală. Anca Rusu, Ion Vasile Urs şi Mihai Mihalache au fost achitaţi.

Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât conexarea celor două dosare în care este implicat fostul şef al BCCO Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu. Dacă într-unul dintre cazuri, acesta este parte civilă, iar fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan şi fostul procuror Nicolaie Cean, respectiv poliţistul Alin Muntean sunt inculpaţi, în al doilea dosar, este inculpat alături de alte persoane din Hunedoara.

Dosarul a rămas să fie judecat, atât pe fond cât şi în apel, la ÎCCJ, iar, după doi ani, prima decizie a fost pronunţată în 30 iunie 2016.

În acest timp au fost audiaţi aproximativ 100 de martori, o parte dintre inculpaţii care au dorit să mai facă declaraţii suplimentare şi au fost administrate mii de pagini de probe, atât în apărare cât şi în acuzare.

Acuzaţiile pentru cei trei inculpaţi trimişi în judecată de către DNA sunt, în principal, că ar fi fabricat probe împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu astfel încât acesta să poată fi cercetat penal şi, în final, înlocuit de la conducerea BCCO Alba Iulia.

Pentru procurorul Ioan Mureşan, acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual; pentru procurorul Nicolaie Cean – complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie; pentru ofiţerul de poliţie Alin Muntean – abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

Reamintim că după probele despre care acuzaţiile sunt că ar fi fost fabricate, Berbeceanu a fost reţinut şi, ulterior arestat preventiv, pentru ca, în final, să fie trimis în judecată de către DIICOT. Este vorba despre declaraţii obţinute prin întrebuinţarea de ameninţări, promisiuni sau favoruri; declaraţii luate unor persoane aflate în relaţii de adversitate notorie cu Traian Berbeceanu; declaraţii conţinând adăugiri sau deformări ale susţinerilor persoanelor audiate; declaraţia inculpatului Nicolaie Cean audiat cu identitate protejată; procese-verbale întocmite de inculpatul Alin Muntean, despre care a cunoscut că au conţinut fals sau trunchiat; documente fără relevanţă probatorie.

Martorii folosiţi la instrumentarea dosarului şi-au modificat semnificativ declaraţiile în instanţă, susţinând că au fost forţaţi să afirme lucruri neadevărate despre comandantul BCCO Alba Iulia.

Vezi şi Traian Berbeceanu, ACHITAT, iar fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare cu executare. Decizie la Înalta Curte

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Silviu

    joi, 04.05.2017 at 08:36

    Deci…pe cand reabilitarea comisarului si repunerea sa in drepturile pe care i le-au refuzat ticalosii care au vrut sa-l infunde? Nu credeti ca de astfel de oameni este nevoie acum in TARA????
    Nu vedeti ce vor a sa faca dobitocii de la psd(ca nu merita sa le scrii numele cu majuscule…) ?
    Am ajuns o tara ce nu mai poate fi guvernata de nimeni? Nu mai exista nici un om cinstit care sa fie pus sa faca treaba si sa nu fure, sa nu minta si sa nu fie partizan sau partas ascuns la infractiuni?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax