Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Muncii: Plafonarea indemnizațiilor pentru creșterea copiilor va opri o înșelătorie a statului român

Publicat

mama si copilMinistrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat marți, la Parlament, că plafonarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului va opri o înșelătorie a statului român, în urma acestei plafonări nefiind afectate foarte multe persoane din România, ci doar cele care „au bulversat” sistemul și care au primit sume foarte mari, scrie news.ro.

„Este de fapt o înșelătorie a statului român ceea ce sigur că nu putem să acceptăm. Beneficiarii în plată în luna martie – până la 1.233 lei sunt 108.438 de beneficiari, deci cei mai mulți. Între 1.234 – 3.400 lei sunt 39.700, între 3.400 – 5.000 lei sunt 5.478, între 5.000 – 10.000 sunt 3.504, iar peste 10.000 sunt 623. Cu această plafonare pe care o vom face nu vom afecta foarte multe persoane din România, dar în mod clar, cei care au bulversat sistemul și ne-au pus să plătim astfel de sume vor trebuie să se limiteze la ceea ce le permite”, a afirmat ministrul Muncii.

Întrebată care va fi plafonul, Olguța Vasilescu a spus că, în prezent, se analizează această chestiune, urmând să fie între 5.000 și 10.000 lei. „Așa cum v-am spus, sunt foarte puține persoane care vor fi afectate, dar în mod cert vom opri o industrie”, a completat ea.

Ministrul Muncii a mai spus că scoaterea plafonului a generat „un haos generalizat”.

„Să iei 35.000 euro timp de doi ani de zile de la statul român doar pentru că ai un copil în creștere este mult prea mult. Nu există așa ceva în toată această lume”, a adăugat Olguța Vasilescu.

De asemenea, întrebată care ar fi cea mai potrivită variantă, ea a spus: „Probabil că cea mai potrivită va fi undeva la 8.000 lei, care este o suma foarte corectă”.

„Am spus că se transformă într-o industrie pentru că, față de anul trecut unde până la jumătatea anului am plătit o sumă, aceeași sumă de bani am plătit-o acum în primele trei luni de zile”, a conchis ministrul Muncii.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, în martie 2016, în calitate de for decizional, legea prin care indemnizația de creștere a copilului a fost stabilită la 85% din veniturile parintelui și se acordă pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon. Până atunci, plafonul maxim era de 3.400 de lei.

Aceste modificări adoptate de Parlament au fost puternic susținute de PSD și criticate de Guvernul tehnocrat, care spunea că nu sunt resurse bugetare. „Nu putem ține cont de efortul bugetar dacă vorbim de copii”, afirmă în replica la acea vreme Rovana Plumb, care conducerea Comisia de muncă a Camerei Deputaților.

În 18 aprilie 2016, președintele Iohannis a promulgat legea și i-a cerut premierului de atunci, Dacian Cioloș, să găsească soluțiile necesare aplicarii legii, solicitându-i să nu privească această chestiune dintr-un punct de vedere exclusiv contabil, deoarece legea este foarte importantă pentru România.

„Azi am semnat decretul de promulgare pentru Legea de modificare a OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația pentru creșterea copilului. Personal, consider că acesta lege e una bună, așteptată și binevenită. Va încurajez pe dumneavoastră, domnul prim-ministru să găsiți în Guvern cele mai bune soluții pentru a aplica această lege. Vă rog să nu tratați această chestiune într-un mod contabil. E o lege proactivă, care cu siguranță este foarte importantă pentru România”, i-a spus președintele Iohannis lui Dacian Cioloș. Prevederile au intrat în vigoare la 1 iulie 2016.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax