Eveniment
Poluare crescută la Alba Iulia şi Zlatna: valoarea zilnică a pulberilor în suspensie a fost depăşită de 25 ori. Controale la exploatările de carieră
Zonele Alba Iulia şi Zlatna din judeţul Alba se confruntă cu poluare ridicată cu particule de praf. Aceasta a fost concluzia şedinţei Colegiului Prefectural al judeţului Alba, desfăşurată joi, 28 august, în urma căreia prefectul Gheorghe Feneşer a dispus acţiuni de verificare a firmelor care efectuează exploatări de carieră în zonă. Potrivit raportului privind calitatea factorilor de mediu din acest an, s-a evidenţiat faptul că valoarea limită zilnică a pulberilor în suspensie a fost depăşită de 25 ori.
Temele incluse pe ordinea de zi a şedinţei au inclus raportul privind calitatea factorilor de mediu în judeţul Alba şi măsuri întreprinse de inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Aba privind combaterea epizootiilor în perioada caniculară.
În cazul raportului privind calitatea factorilor de mediu s-a evidenţiat faptul că valoarea limită zilnică a pulberilor în suspensie a fost depăşită de 25 ori la Alba Iulia şi Zlatna. Acumularea emisiilor de pulberi din diferite surse are cauze multiple din care unele sunt prezente pe tot parcursul anului, cum ar fi activităţile industriale, traficul sau lucrări de construcţii, iar altele sunt caracteristice perioadei de toamnă – iarnă, respectiv arderea combustibililor solizi pentru încălzirea locuinţelor sau activităţile agricole specifice perioadei de toamnă.
De asemenea, o contribuţie majoră la creşterea concentraţiei de pulberi în suspensie o au şi condiţiile meteorologice cum sunt ceaţa sau calmul atmosferic, care îngreunează dispersia poluanţilor în atmosferă.
Prefectul Gheorghe Feneşer a solicitat reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba şi Gărzii de Mediu Alba, ca în viitorul apropiat să efectueze o serie de acţiuni de verificare a firmelor, care efectuează exploatări de carieră în zonă.
„Aceste firme trebuie supravegheate, în sensul respectării normelor legale privind protecţia mediului. Există numeroase sesizări din zonă, care menţionează faptul că maşinile de mare tonaj, care transportă pietriş, nisip etc, provoacă nori imenşi de praf, care poluează atmosfera, creând disconfort cetăţenilor. Este imperios necesară ca în zona respectivă să existe o udare permanentă a drumurilor neasfaltate şi a căilor de acces, pentru a evita poluarea cu pulberi în suspensie, aşa cum s-a procedat în cazul execuţiei autostrăzii”, a declarat prefectul judeţului Alba.
Un alt semnal de alarmă, pe care l-a tras prefectul Gheorghe Feneşer a vizat poluarea cu formaldehidă din municipiul Sebeş. „Deşi în prezent, nu s-au înregistrat depăşiri ale concentraţiei maxime admisibile, doresc să monitorizaţi în permanenţă cantitatea de aldehidă formică din aer”, s-a adresat prefectul reprezentanţilor Agenţiei de Protecţie a Mediului Alba.
Potrivit prefectului de Alba, la Sebeş este în procedură de avizare de mediu construirea celei de-a doua fabrici de formaldehidă, cu o capacitate de 60 de tone. Dacă aceasta va funcţiona la capacitate maximă, obligaţia companiei este să închidă prima fabrică de 30 de tone, acum funcţională, pentru a nu depăşi norma de poluare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Mircea Pemezece
joi, 28.08.2014 at 13:17
… ‘la Sebeş este în procedură de avizare de mediu construirea celei de-a doua fabrici de formaldehidă, cu o capacitate de 60 de tone” .ESTE APROAPE CONSTRUITA, CE PROCEDURA??? pRIMARUL DE SEBES LE-A ELIBERAT AUTORIZATIE DE CONSTRUIRE !!!????
Marcel
joi, 28.08.2014 at 15:21
asa, da-ti cu cancer in populatie sa crapam toti sa vedem de la cine mai furati si pe spatele cui mai traiti….sa vina formaldehida…