Connect with us

Eveniment

Sfântul Gheorghe, celebrat în 23 aprilie. Semnificații religioase, tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci

Publicat

Sfântul Gheorghe este celebrat de Biserică în data de 23 aprilie. A fost un susținător important al creștinismului și este considerat patronul spiritual al forțelor terestre române. În această zi, peste un milion de români își sărbătoresc onomastica.

Citește și  MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

Sărbătoarea are semnificații importante pentru credincioși. Sfântul Gheorghe a inspirat prin puterea, curajul și convingerea cu care și-a susținut credința. Acesta este reprezentat în icoane pe un cal alb, în timp ce învinge un balaur.

Sfântul Gheorghe. Semnificații pentru credincioși: model de curaj și credință

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305), mai întâi în Capadocia şi apoi în Palestina.

Acesta s-a înrolat în armata romană şi s-a făcut în scurtă vreme renumit pentru forţa, priceperea şi vitejia lui în luptă. I-au fost acordate grade din ce în ce mai importante în armata imperială, până a ajuns la demnitatea de comandant al armatei romane din răsărit (voievod), potrivit Agerpres.

În anul 303, Diocleţian a emis un edict de persecuţie a creştinilor, care a declanşat un imens val de arestări şi torturi. Au urmat alte trei edicte de persecuţia în următorii doi ani, 303-305.

Aflat în preajma împăratului şi văzând cruzimea de care erau în stare persecutorii, Sfântul Gheorghe a mers de bunăvoie în faţa lui Diocleţian mărturisindu-şi credinţa în Hristos.

Uimit de curajul tânărului comandant, acesta l-a trimis la închisoare. A fost torturat, fiind trecut prin toate vămile muceniciei. În toate aceste chinuri a dovedit un curaj şi o bărbăţie nemăsurată, păstrându-şi neclintită mărturisirea.

Sfântul Gheorghe. Și-a împărțit averea săracilor

Înainte de a mărturisi că este creştin şi crede în Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a vândut aurul, argintul şi hainele le-a împărţit săracilor; celelalte averi pe care le avea în Palestina a hotărât să le împartă, iar pe robi să-i elibereze.

Sfântul Gheorghe i-a îndemnat pe cei care erau de faţă, împreună cu Diocleţian, ca ori singuri să cunoască adevărul şi să înveţe dreapta credinţă, ori pe cei ce ţin de adevăr şi de dreapta credinţă să nu-i tulbure cu nebunia lor.

Împăratul a fost atât de mult afectat de curajul tânărului comandant al oştirii sale, încât nu a putut să vorbească, i-a făcut semn unuia dintre apropiaţi să-i răspundă.

Acesta, chemându-l mai aproape pe mărturisitor, l-a întrebat cine la îndemnat să vorbească cu atâta îndrăzneală. Răspunsul Sfântului Gheorghe a fost „Adevărul!”, i s-a pus atunci întrebarea: „Care este adevărul acela?”, iar Sfântul Gheorghe a spus: „Adevărul este Însuşi Hristos, Cel prigonit de voi” (Vieţile Sfinţilor).

Sfântul Gheorghe: răbdarea și puterea rugăciunii

Sfântul Gheorghe a îndurat tortura ridicând permanent rugăciuni la Hristos, care îi vindeca cumplitele răni, spre mirarea şi îngrozirea celor care zile în şir au asistat la chinurile sale. I s-a dat să bea şi o otravă cumplită, dar a rămas teafăr.

Răbdarea şi puterea rugăciunii sale cu care s-au săvârşit atâtea fapte minunate în timpul chinurilor sale au făcut ca unii dintre cei prezenţi să mărturisească şi ei credinţa Sfântului Gheorghe, primind astfel moarte mucenicească. Însăşi împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocleţian, s-a convertit la creştinism.

În urma acestei mărturisiri făcută de soţia sa, Diocleţian a poruncit să li se taie capetele, atât sfântului, cât şi împărătesei Alexandra. Pe drum, împărăteasa, fiind foarte slăbită, şi-a dat duhul, iar Sfântul Gheorghe şi-a plecat capul sub sabie în ziua de 23 aprilie 303.

Sfântul Gheorghe. Legenda

Iconografia păstrează imaginea Sfântului Gheorghe călare pe un cal, în timp ce lovește cu sulița un balaur. Este vorba despre o legendă pioasa, în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizată de un balaur, potrivit crestinortodox.ro.

Vezi și MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025: SMS de „La mulți ani” pe care le poți trimite celor dragi de ziua numelui

Această imagine a sfântului a rămas în amintirea oamenilor ca model de curaj în lupta cu diavolul.

Mai este reprezentat într-o mantie rosie, culoare tradițională pentru un martir, dar și ca războinic pedestru sau ca tribun militar în vesminte patriciene, cu o diademă metalică pe cap, cu o platoșă sub mantie, ținând o cruce în mâna dreaptă și o sabie în mâna stângă.

Sfântul Gheorghe: obiceiuri, superstiții

În ajun de Sfântul Gheorghe se spune că, dacă ieşi cu capul descoperit, te aleargă strigoaicele până te lasă lat. Ele ar dormi cu trupul, dar cu spiritul umblă prin lumea largă.

Fetele credeau că îşi pot vedea ursitul dacă priveau, în această noapte, într-o cofă plină cu apă.

Se spune că în ziua Sfântului Gheorghe nu este bine să dormi. Altfel, vei fi somnoros tot anul, vei lua ”somnul mieilor”. Iar oamenii stau și până noaptea târziu treji, ca să fie vioi şi sănătoşi tot anul.

Unii se încing cu ramuri verzi ca să nu îi doară mijlocul. Alții se băteau cu urzici pentru a fi harnici şi iuţi tot anul.

Se puneau ramuri verzi la stâlpii porţilor, la ferestre şi uşi, la grajduri şi grădini, dar şi la mormintele neamurilor, pentru a se feri de duhuri rele.

Mai este obiceiul scăldatului, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare. Astfel oamenii vor fi sănătoşi tot anul şi se spală toate relele.

Atunci când broaştele cântă pentru prima dată, Sfântul Gheorghe ia cheile de la Sâmedru (Sfântul Dumitru) şi deschide porţile naturii către viaţă.

De Sfântul Gheorghe ies preoţii şi poporul cu crucea în câmp şi fac rugăciuni pentru ploaie şi mană în câmp. Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement