Connect with us

Eveniment

Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții, superstiții în ziua „Nunții Șoarecilor”. Rânduieli ortodoxe

Publicat

Miercurea Luminată- zi importantă în calendarul ortodox 2025. Miercurea din Săptămâna Luminată este prima miercuri după Învierea Domnului și face parte dintr-o perioadă de sărbătoare extinsă în calendarul ortodox. Această săptămână specială este denumită „Luminată” deoarece simbolizează victoria vieții asupra morții, iar slujbele religioase reflectă bucuria Învierii.

Conform Tipicului Bisericii Ortodoxe, în Săptămâna Luminată nu se țin posturi. Zilele de miercuri și vineri, în mod tradițional zile de post, devin zile cu „harți” – adică zile cu dezlegare la mâncăruri de dulce, inclusiv carne, lactate și ouă. Mai mult, între Paște și Duminica Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), miercurea și vinerea este dezlegare la pește, lucru rar întâlnit în restul anului liturgic.

De ce se numește „Nunta Șoarecilor”? Superstițiile din spatele denumirii

În această zi, în popor circulă și o denumire inedită: „Nunta Șoarecilor”, însoțită de obiceiuri și interdicții specifice. Conform tradiției populare, femeile nu trebuie să muncească în această zi – mai ales să spele sau să coasă – pentru că acest lucru ar atrage șoarecii în gospodărie.

Superstiția spune că, dacă încalci acest obicei, casa va fi invadată de rozătoare, iar familia va avea parte de lipsuri și foamete. În schimb, bărbații își pot relua munca la câmp în această zi, fiind considerați „eliberați” de interdicții.

Ce nu se face în Săptămâna Luminată

  • Nu se citesc parastase și nu se face Psaltirea.
  • Slujbele de înmormântare sunt înlocuite cu rânduiala Învierii, accentuând ideea de biruință a vieții asupra morții.
  • Nu se fac metanii, ci doar închinăciuni.
  • La Sfânta Liturghie se cântă Axionul Paștilor – „Îngerul a strigat”.
  • Salutul pascal „Hristos a înviat!” este rostit până la Înălțarea Domnului.
  • În prima zi de miercuri de după Paște bărbaţii se întorc să muncească la câmp, însă femeilor le este interzis să facă acest lucru.

Miercurea Luminată, zi de hotar între viață și moarte

În credința populară, Săptămâna Luminată este dedicată și celor trecuți în neființă. Se spune că cei care mor în această săptămână merg direct în Rai, indiferent de păcate, pentru că ușile Raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise. La sat, se spune că și cei care se nasc în aceste zile vor avea parte de noroc toată viața.

Se spune în popor că Săptămâna Luminată este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor.

Cei care mor în ziua de Paşti şi în prima săptămână de după Paşti merg direct în rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise, potrivit unor credinţe populare.

Altele descriu că acela care se naşte în această săptămână va fi un om norocos.

De asemenea, odată cu sărbătoarea Învierii se deschid mormintele şi spiritele morţilor părăsesc cimitirele pentru a petrece sărbătorile împreună cu cei vii.

De aici şi alte obiceiuri, precum aprinderea focurilor pentru morţi, dar şi pentru vii, pe dealuri sau în preajma bisericilor, unde se află şi cimitirele.

Focul are un rol apotropaic, adică de îndepărtare a spiritelor malefice.

Obiceiuri străvechi: focuri pe dealuri și la cimitire

În multe zone din România, în Săptămâna Luminată, oamenii aprind focuri în curți sau în apropierea cimitirelor. O altă tradiţie spune că spiritele morţilor vin să se încălzească la aceste focuri. Aceste focuri sunt considerate protectoare, menite să alunge spiritele rele, dar și să încălzească sufletele celor adormiți, care se crede că ies din morminte pentru a petrece Paștele alături de cei vii.

Alte zile din Săptămâna Luminată – Joia Verde și Vinerea Scumpă

Joia Verde (sau Joia Rea): Zi asociată cu fertilitatea pământului. Se cinstesc grânele și livezile. Este interzisă munca, iar în unele zone există ritualuri cu apă sfințită pentru protejarea gospodăriei.

Vinerea Scumpă (Izvorul Tămăduirii): Sărbătoare închinată Maicii Domnului. Se spune că ea a făcut să izvorască o apă cu puteri vindecătoare, iar slujbele ținute în această zi aduc binecuvântare și sănătate.

O săptămână de lumină, rugăciune și legături între lumi

Săptămâna Luminată este una dintre cele mai puternice perioade din calendarul ortodox. Pe lângă sărbătoarea religioasă a Învierii, ea păstrează vii și obiceiuri vechi, păgâne sau arhaice, care vorbesc despre legătura profundă dintre om, natură și divin.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement