Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul de lege prin care se propune desfiinţarea inspectoratelor şcolare a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor

Publicat

parlamentProiectul de lege ce propune desfiinţarea inspectoratelor şcolare, iniţiat de deputatul de Alba, Cornel Comşa, a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Actul va ajunge în atenţia Senatului, for decizional în acest caz.

În document se arată că administraţia locală, care deţine deja terenurile şi clădirile în care funcţionează şcolile şi alte instituţii de învăţământ, ar urma să preia şi atribuţiile de administrare, în baza resurselor proprii şi a finanţărilor de la minister.

Propunerea a fost elaborată pentru că „există o nevoie socială, exprimată de profesori, elevi, dar şi experţi”, susţine iniţiatorul, care completează că „unele atribuţii ale inspectoratelor vor trece la autorităţile administraţiei publice locale, prin înfiinţarea unui compartiment de specialitate al primarului sau al consiliului judeţean, pentru şcolile speciale”.

Directorii ar urma să fie numiţi direct de către consiliul de conducere al şcolii, iar concursurile de ocupare a posturilor didactice s-ar organiza în cadrul unităţii de învăţământ.

De asemenea, responsabilitatea inspecţiei şcolare ar urma să fie preluată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar (ARACIP), care ar urma să monitorizeze şi „calitatea activităţilor de predare-învăţare şi respectarea standardelor naţionale şi a indicatorilor de performanţă, prin inspecţie şcolară”.

“Descentralizarea în domeniul învăţământului preuniversitar nu se poate realiza fără desfiinţarea inspectoratelor şcolare, deoarece potrivit legii-cadru a descentralizării şcolile sunt în competenţa autorităţilor locale la nivel de comună, oraş, municipiu şi acest lucru este datorat aplicării principiului subsidiarităţii. Simplul transfer al actualelor inspectorate şcolare la Consiliul Judeţean nu este posibil deoarece s-ar crea relaţii de subordonare între CJ şi Consiliul Local, lucru interzis de Constituţie”, mai arată deputatul de Alba.

Vezi integral Expunere motive lege descentralizare invatamant şi Proiect lege descentralizare invatamant initiator Cornel Comsa

surse: cdep.ro, romaniatv.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax