Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

Prostituția, legală în Alba Iulia interbelică. Femeile care o practicau erau obligate să se înregistreze la Poliţie şi să meargă la control medical

avatar

Publicat

627x0 (1)În perioada interbelică prostituția era legală. La Alba Iulia cele mai multe prostituate care munceau „cu acte în regulă” îşi făceau meseria la „Hotel Bulevard“ şi „Hotel Dacia“. Mare parte dintre aceste femei erau şcolite, iar unele cunoşteau chiar trei limbi străine. Bordelurile funcţionau legal în oraș mai ales după 1936, dar şi în anii celui de-al doilea război mondial.

Dovezi grăitoare se găsesc în documentele deţinute de Arhivele Naţionale Alba. Femeile care practicau prostituţia erau obligate să se înregistreze la Poliţie şi să meargă lunar la un control medical.

Chiar dacă au fost uitate de clienţi, practicantele şi-au asigurat intrarea în paginile de istorie. La Arhivele Naţionale Alba se găsesc documente cu date şi fotografii despre prostituatele care colinadu bordelurile oraşului.

„Dosarul prostituatelor“ a fost întocmit de Chestura de Poliţie şi folosea pentru a le identifica pe cele care lucrează clandestin, care nu au analizele medicale la zi sau pe cele bolnave de sifilis. În perioada 1939-1941 în evidenţele Poliţiei Alba Iulia erau 89 de prostituate „legale“. Descrierea era una în detaliu. Pe lângă datele de identificare, în registru apare descrierea fizică, nivelul de educaţie, limbile străine cunoscute, dar şi numele restaurantului sau cafenelei unde îşi practicau meseria. Din documente rezultă o monitorizare atentă din partea Poliţiei. Orice plecare în „interes de serviciu“, într-o altă localitate din ţară trebuia anunţată şi bifată în registrul cu evidenţa. Toate prostituatele erau majore. Din documente rezultă că bordelurile funcţionau pe lângă hoteluri, restaurante şi cafenele. Este menţionat doar un singur caz de prostituţie, la Ighiu.

627x0Stabilementul care atrăgea ca un magnet prostituatele şi implicit clienţii era Hotelul „Bulevard“, FOTO Prostituate în Alba în perioada interbelică situat pe Strada Vasile Alecsandri. Alte bordeluri funcţionau la Restaurantul-cafenea „Dacia“ de pe strada Bucovinei şi la „Turcu“, ambele în apropierea centrului oraşului. În zona Gării era „Răcuciu“, pe strada Barbu Lăutaru era un „cuibuşor de nebunii“ la Restaurantul „Cibu“, iar pe strada Vasile Lucaciu la Restaurant „Maniţiu “

Şi la Restaurantul „Roşca“ de pe strada Regiment 5 Vânători era funcţional un bordel. Alte locuri preferate de practicante erau restaurantele „Marcu“ de pe strada Traian, „Struguru de aur“ şi „Casa Meseriaşilor“ de pe Unirii, „Dădârlat“ de pe Coandă, „Furdui“ din „Lumea Nouă“ şi „Tanţiu“ de pe strada Berthelot. Fetele bine educate erau de găsit la Hotelul „Bulevard“. Nuşi, una dintre practicantele vestite de aici, era absolventă de liceu, cunoştea mai multe limbi străine şi avea opt ani de prostituţie la vârsta de 28 de ani. Cea mai „longevivă“ damă de companie de la Bulevard era Eli, cu 11 ani de prostituţie certificaţi prin acte. Pe lângă damele educate îşi duceau viaţa şi cele cu patru clase şi chair fără nicio clasă. Fechete, spre exemplu, nu avea părinţi şi era şi mama unui copil.

627x0 (3)La Bulevard, fetele erau oficial prostituate, fiind trecute sub această denumire şi în registrele poliţiei. La celelalte stabilimente, fetele erau servitoare, „cafegioaice“, casiere şi servante. La „Dădârlat“ exista chiar şi o bucătăreasă care se prostitua. Fetele care îşi practicau meseria în bordelurile frecventate de persoane din clasa medie locuiau chiar „la locul de muncă”. Plăteau chiria şi întreţinerea chiar din câştiguri. Printre clienţii bordelurilor erau muşterii din toate categoriile sociale, de la soldaţii spilcuiţi şi cu mănuşi albe, până la simpli muncitori.  După pretenţii şi buzunar, fiecare putea găsi românce, unguroaice, evreice, de la dudui cochete, fardate până la fete durdulii, „de toată mâna“.

Plângeri la poliţie În dosarul de la poliţie erau şi declaraţii ale unor informatori privind situaţia de pe străzi. „Se discută în oraş faptul că localitatea noastră este de un timp încoace împânzită de o mulţime de prostituate (femei stricate) din toate părţile, fără ca Poliţia să ia vreo măsură. În special în zilele de sărbători, acestea se ţin lanţ pe străzi cochetând cu militari şi făcând glume cu conţinut imoral. Mai ales fetele tinere din societatea bună sunt foarte indignate de acest caz, spunând că ele nu mai pot ieşi la plimbare din cauza acestora, care le compromit pe toate“, se susţine într-o astfel de informare înregistrată în 5 iulie 1942 de „informatorul nr. 91“.

Tot în arhive descoperim şi plângeri ale unor cetăţeni cu privire la activitatea „scandaloasă“ a prostituatelor. „Pe strada noastră locuieşte o persoană, zisă Livia, fostă locuitoare la Hotelul Bulevard care şi astăzi continuă acea meserie murdară, astăzi când avem o ţară democrată şi dă posibilitatea oricui să muncească dacă vrea. Această persoană nu vrea decât să umble luxos îmbrăcată şi să cheltuiască zilnic 50, 60 de mii pe dulciuri şi fructe. Dar noi nu mai puem suferi zi şi noapte scandalurile. Noi muncim ziua, iar noaptea vrem linişte. Avem copii care ne întreabă de ce merg soldaţii sovietici în casa din vecini. Vă rugăm să faceţi mutarea ei mai la periferie. Vă rugăm să rezolvaţi acest caz destul de înjositor într-un oraş mic ca Alba Iulia“, se afirmă în plângerea locuitorilor de pe strada General Grigorescu, adresată chestorului municipiului Alba Iulia în martie 1946. Activitatea de prostituţie a continuat câţiva ani după război, dar, în final, a fost interzisă de regimul comunist.

image_pdfimage_print
1 Comentariu

1 Comentariu

 1. avatar

  Tara lui Papura Voda

  joi, 12.10.2017 la 20:14

  Ce femei frumoase! Oldies but goldies!
  Nici prostitutia nu mai e ce-a fost…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

IPJ Alba: Sfaturi preventive cu privire la acordarea de prioritate. Explicația indicatoarelor rutiere

avatar

Publicat

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba recomandă tuturor conducătorilor auto să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie şi îndrumările agenţilor de circulaţie, în special acordarea de prioritate.

Pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere, pe fondul neacordării de prioritate, conducătorii auto trebuie să acorde o atenţie deosebită modulul în care circulă pe şosele, pentru că poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a celorlalţi participanţi la traficul rutier.

Pentru o călătorie lipsită de evenimente neplăcute, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă conducătorilor auto adoptarea unei conduite preventive şi respectarea indicatoarelor privind acordarea de prioritate:

drum cu prioritate

Atenţie! La pătrunderea într-o intersecţie de pe un drum cu prioritate nu întotdeauna este montat indicatorul de ’’Drum cu prioritate’’

direcția drumului cu prioritate

Indicatoarele de reglementare a priorităţii pot fi însoţite şi de panouri cu semne adiţionale care indică direcţia drumului cu prioritate.

Linia îngroşată simbolizează drumul prioritar, iar liniile subţiri simbolizează drumul fără prioritate.

cedează trecerea

Amplasat pe drumul public fără prioritate, unde poziţia de pătrundere are vizibilitate.

La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza şi să se asigure că pe drumul prioritar nu circulă autovehicule, şi abia apoi poate să pătrundă în intersecţie.

Dacă pe drumul prioritar circulă alte vehicule, conducătorul auto este obligat să oprească pentru a le acorda prioritate.

oprire

Amplasat pe drumul public fără prioritate, unde poziţia de pătrundere este lipsită de vizibilitate.

Conducătorul de vehicule care întâlnește acest indicator este obligat să oprească în locul cu vizibilitate maximă, putând trece de indicator fără a depăşi colţul intersecţiei şi, stând pe loc, să acorde prioritate tuturor vehiculelor care circulă pe drumul prioritar.

sfârșitul drumului cu prioritate

Amplasat la 50-200 m de locul unde încetează prioritatea indicatorului ‘’Drum cu prioritate’’, având rolul de a informa conducătorul auto că în următoarea intersecţie în care va pătrunde, toate drumurile vor fi de aceeași categorie.

La întâlnirea sa, conducătorii de vehicule pot circula, chiar dacă prioritatea lor a încetat, conformându-se priorităţii de dreapta sau altor reguli existente pe acel drum.

Amplasat la 10 – 20 m înaintea sectorului de drum cu lăţimea părţii carosabile mai mică de 5,5 m pentru a obliga conducătorul de vehicul care circulă în sensul săgeţii roşii, să acorde prioritate celor care vin din sens opus, pe sectorul de drum îngustat care urmează, indiferent de natura îngustării: cu caracter permanent (poduri) sau temporar (lucrări), unde nu au loc să circule două vehicule unul pe lângă celălalt, fiind precedat de regulă de indicatorul ‘’Drum ingustat’’ (a,b,c).

La întâlnirea acestui indicator, conducătorul vehiculului pierde prioritatea faţă de toate vehiculele care circulă din sens opus, manevrele de oprire, staţionare, întoarcere şi mers înapoi fiind interzise.

Nu interzice manevra de depăşire.

Dacă este instalat singur, se adresează tuturor categoriilor de vehicule, dacă este însoţit de un panou adițional indicatorul va fi respectat numai de către conducătorii vehiculelor reprezentate pe acea tăbliţă. (d – ‘’Categoriile de autovehicule care trebuie să respecte semnificaţia indicatorului‘’).

prioritatea față de circulația din sens invers

Se instalează la celălalt capăt al sectorului de drum îngustat, semnalizat cu indicatorul ‘’ Prioritate pentru circulaţia din sens invers’’ pe sectoarele de drum îngustat unde nu au loc să circule două vehicule unul pe lângă celălalt.

Este precedat de indicatorul ‘’Drum ingustat’’(a,b,c).

La întâlnirea acestui indicator este interzisă manevra de întoarcere, oprire, staţionare şi mers înapoi.

Nu interzice manevra de depăşire.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

JOI, locuitorii din Lancrăm rămân FĂRĂ APĂ, din cauza unor lucrări pe conducta de alimentare

avatar

Publicat

Operatorul de apă și canalizare Apa CTTA SA Alba anunță că joi, 23 noiembrie, va întrerupe furnizarea apei potabile în localitatea Lancrăm, între orele 08.00-20.00, datorită unor lucrări pe conducta de alimentare cu apă DN 1000 mm Petrești – Alba Iulia (FIR I).

Potrivit reprezentanților societății, la punerea în funcțiune a aducțiunii și reluarea furnizării apei potabile, pot apărea local depășiri ale parametrului turbiditate, situație în care clienții sunt sfătuiți să folosească apa doar în scopuri menajere, până la încadrarea acesteia în parametrii de calitate.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Doi bărbaţi din Lupşa, cu dosare penale pentru infracţiuni rutiere. Au fost opriţi în trafic, pe DN75

avatar

Publicat

Doi bărbaţi din Lupşa, ambii în vârstă de 35 de ani, s-au ales, marţi, cu dosare penale. Au fost opriţi în trafic, de Poliţie, pe DN75.

Potrivit IPJ Alba, marţi, în jurul orei 6.55, poliţiştii de siguranţă publică din cadrul Poliţiei oraşului Baia de Arieş au depistat un bărbat de 35 de ani, din localitatea Lupşa,  în timp ce conducea un autoturism pe Drumul Naţional 75, din direcţia Turda – Cîmpeni, ce tracta o remorcă, cu o axă, neînmatriculată sau neînregistrată.

Faţă de M.N., a fost întocmit dosar penal în care este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de tractare a unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate.

Tot marţi, în jurul orei 6.20, poliţiştii de siguranţă publică din cadrul  Poliţiei oraşului Baia de Arieş au depistat un bărbat de 35 de ani, din localitatea Lupşa, în timp ce conducea un autoturism pe Drumul Naţional 75, din direcţia Turda – Cîmpeni, având autorizația provizorie de circulație expirată.

Faţă de A.P., a fost întocmit dosar penal în care este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

De JOI: Cercetători din ţară participă la sesiunea științifică „99 de ani de la Marea Unire”, la Alba Iulia

avatar

Publicat

Sala Unirii din Alba Iulia va găzdui joi, 23 noiembrie, de la ora 10.00, deschiderea oficială a sesiunii științifice a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, „99 de ani de la Marea Unire (1918-2017)”. 

Lucrările ştiinţifice vor fi susţinute pe parcursul a două zile, în perioada 23-24 noiembrie, în cadrul a trei secţiuni: Arheologie, Istorie şi Restaurare-Conservare, la care anul acesta se adăugă  și Secțiunea anuală a Comisiei de Istorie a Orașelor din România, având ca temă: „Calamitățile naturale, marile incendii și epidemiile în trecutul orașelor”.

Manifestare tradiţională şi de prestigiu organizată de muzeul albaiulian, sesiunea de anul acesta se bucură de prezenţa a numeroşi specialişti proveniţi din importante centre muzeale şi ştiinţifice din țară (Alba Iulia, Bucureşti, Bistrița, Brăila, Tulcea,  Timișoara, Iași, Suceava, Satu Mare, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Deva, Turda, Oradea, Târgu Mureș).

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Vezi AICI programul. 

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Acţiuni ale poliţiştilor la Blaj, Baia de Arieş şi Lupşa, în colaborare cu RAR. Ce amenzi au dat

avatar

Publicat

Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Blaj – Compartimentul Rutier, Poliției Orașului Baia de Arieș și ai Postului de Poliție Lupșa, sprijiniți de specialişti din cadrul Registrului Auto Român Alba au aplicat 30 de sancţiuni contravenționale şi au depistat 9 conducători auto care au circulat cu autoturisme având defecţiuni tehnice, transmite IPJ Alba.

Pe raza municipiului Blaj, a oraşului Baia de Arieş şi în localitatea Lupşa, poliţiştii şi RAR au desfăşurat, marţi, două acţiuni, pentru depistarea şoferilor care circulă, pe drumurile publice, cu autoturisme ce nu corespund din punct de vedere tehnic, precum şi pentru impunerea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În urma acţiunilor desfăşurate, poliţiştii au aplicat 30 de sancţiuni contravenționale, în valoare de 6.595 lei.

Din totalul de 30 de sancţiuni aplicate, 9 sancţiuni au fost pentru defecţiuni tehnice, 3 sancţiuni aplicate conform dispoziţiilor Legii 12/1990 republicată, iar restul pentru alte abateri rutiere, conform OUG nr. 195/2002 republicată.

Poliţiştii au controlat 15 autoturisme şi au retras 5 certificate de înmatriculare.

Totodată, pe parcursul acestei acţiuni, poliţiştii au constat 2 infracţiuni în flagrant şi au reţinut 3 permise de conducere.

De asemenea, au fost controlaţi de către poliţişti 8 agenţi economici şi au fost confiscate bunuri în valoare de 500 lei.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate www.AutoPieseonline24.RO

ACTUALITATE

JOI: Expoziția „Legiunea Română de Vânători transilvăneni-bucovineni din Siberia”, la Sala Unirii

avatar

Publicat

La Sala Unirii din Alba Iulia va avea loc joi, 23 noiembrie, începând cu ora 11.00, vernisajul expoziției Legiunea Română de Vânători transilvăneni-bucovineni din Siberia.

Expoziția este dedicată românilor transilvăneni și bucovineni din armata austro-ungară, care după ce au căzut prizonieri în Primul Război Mondial, începând din anul 1917, au reușit să se organizeze în legiuni românești. Acestea au luptat de partea armatei române, iar după sfârșitul războiului au fost implicate în războiul civil din Rusia, luptând împotriva Armatei Roșii.

În cadrul acestei expoziții vor fi prezentate ordine ale comandanților Legiunii române, Jurnalele operațiunilor întreprinse de legiunile românești împotriva bolșevicilor, câteva numere ale ziarului Neamul Românesc editat de voluntari la Irkustk și fotografii.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Radare “în cascadă” pe DN1, între Aiud şi limita cu judeţul Cluj. Peste 60 de şoferi, amendaţi pentru viteză

avatar

Publicat

Peste 60 de şoferi s-au ales cu amenzi, marţi, pe DN1 în judeţul Alba. Cinci dintre ei au rămas şi fără permise. Poliţiştii din Aiud şi Ocna Mureş au organizat, în colaborare cu colegii din Cluj, o acţiune de amploare, cu radare “în cascadă”, pentru prevenirea accidentelor.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba – Biroului Drumuri Naționale și Europene, Compartimentelor Rutier Aiud și Ocna Mureș, precum și poliţiştii Secțiilor de Poliție Rurală Ocna Mureș și Aiud, în colaborare cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj – Serviciului Rutier au aplicat 77 de sancţiuni contravenționale şi au depistat 67 de conducători auto care au depăşit limita legală de circulaţie, transmite IPJ Alba.

Marţi, în interval orar 7.00-13.00, pe Drumul Naţional 1, de la km 412 Aiud până la km 430, limită cu județul Cluj, poliţiştii din Aiud, Ocna Mueş şi Cluj au desfăşurat o acţiune comună, pentru impunerea unui climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic, în mod deosebit al conducătorilor de autovehicule care nu respectă limita legală de viteză, fiind folosite aparatele radar în sistem cascadă.

Astfel că, în urma acţiunilor desfăşurate, poliţiştii au aplicat 77 de sancţiuni contravenționale, în valoare de 23.270 lei.

Din totalul de 77 de sancţiuni aplicate, 67 sancţiuni au fost pentru viteză, iar restul pentru alte abateri rutiere.

Totodată, pe parcursul acestei acţiuni, poliţiştii au reţinut 5 permise de conducere.

Acţiunile pentru creşterea siguranţei rutiere continuă.

foto: arhivă

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din Gârbova, REŢINUT de Poliţie. A condus, fără permis, un autoturism neînmatriculat

avatar

Publicat

Un tânăr din Gârbova a fost reţinut de poliţiştii din Alba Iulia. L-au prins la volanul unui autoturism neînmatriculat şi au constatat că avea şi permisul suspendat.

Marţi, în jurul orei 18.30, poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia, în timp ce efectuau serviciul de patrulare pe strada Ardealului, au oprit pentru control un autoturism condus de L.G., un tânăr de 28 de ani, din comuna Gârbova, transmite IPJ Alba.

În urma verificărilor, poliţiştii au constat că bărbatul avea dreptul de a conduce suspendat, iar autoturismul condus avea autorizația provizorie de circulație expirată.

Oamenii legii au luat măsura preventivă a reținerii pentru o perioadă de 24 ore, urmând a se înainta propuneri legale Parchetului de pe Lângă Judecătoria Alba Iulia pentru luarea măsurilor legale. L.G. a fost depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

Faţă de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducerea unui vehicul având dreptul de a conduce suspendat şi punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ACCIDENT lângă Blaj: Un şofer din Craiova, sub influenţa alcoolului, s-a răsturnat cu maşina în şanţ

avatar

Publicat

Un tânăr în vârstă de 31 de ani din Craiova s-a ales cu dosar penal la Blaj. A condus o autoutilitară, sub influenţa alcoolului, DN 14 B şi s-a răsturnat cu aceasta în şanţul de pe marginea drumului.

Potrivit IPJ Alba, în noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 00.20, poliţiştii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Municipiului Blaj, în timp ce efectuau serviciul de patrulare pe Drumul Naţional 14 B, au observat că la km 128 se afla, răsturnată în afara părții carosabile, o autoutilitară avariată.

În urma verificărilor, conducătorul auto a fost identificat ca fiind  I.G., un bărbat de 31 de ani din municipiul Craiova, judeţul Dolj.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, poliţiştii au constatat că şoferul era sub influenţa alcoolului, valoarea indicată de aparat fiind de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spitalul din Blaj unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Faţă de I.G., cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

foto: arhivă

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Deputatul PNL de Alba Sorin Bumb: Fondul suveran, New Deal sau sinecură de partid?

avatar

Publicat

Deputatul PNL de Alba Sorin Bumb atrage atenţia asupra proiectului de lege înaintat Parlamentului în procedură de urgenţă privind înfiinţarea Fondului Suveran. Spune că este „o mega-structură economică ce ar urma să înglobeze circa 90 de companii de stat, cu un capital social de peste 9 miliarde de lei” şi explică de ce, în opinia sa, se doreşte „adoptarea lui cu ocolirea dezbaterilor parlamentare necesare și normale”.

“PSD a pus pe repede înainte legea privind înființarea Fondului Suveran, o mega-structură economică ce ar urma să înglobeze circa 90 de companii de stat, cu un capital social de peste 9 miliarde de lei. Săptămâna aceasta proiectul de lege a fost înaintat Parlamentului în procedură de urgență, dorindu-se adoptarea lui cu ocolirea dezbaterilor parlamentare necesare și normale, mai ales în cazul unui astfel de proiect, cu un impact gigantic asupra economiei românești și a bugetului de stat.

PSD încearcă să justifice această grabă, prezentând Fondul Suveran ca un proiect salvator, ce ar urma să rezolve problema investițiilor în diverse sectoare economice, în special în infrastructura mare. Un proiect asemănător cu New Deal-ul propus de președintele american Roosevelt pentru regenerarea economiei Statelor Unite după criza economică din anii 30.

În realitate, însă, nu este deloc așa. Probabil pentru că Liviu Dragnea nu crede în soluțiile promovate de străini, ci în cele românești, cu rezultate garantate, precum afacerea Belina…

Personal, încă din luna septembrie, folosind mecanismele parlamentare, i-am adresat ministrului Economiei mai multe întrebări despre acest fond, cerând lămuriri, pentru că în proiectul de lege există foarte multe lucruri neclare. Am primit însă doar un răspuns de trei rânduri, de la un secretar de stat, prin care mi se spune să studiez proiectul de lege publicat pe site-ul ministerului. Înțeleg acum că acest mod de abordare nu este izolat, ci face parte dintr-o strategie a PSD de a evita orice dezbatere pe acest proiect de lege. Un fel de “noaptea ca hoţii”, transformat acum în “iute ca ciorditorii”. Tocmai de aceea proiectul a și fost depus în procedură de urgenţă, urmând, probabil, să fie adoptat către sfârșitul anului, în sunet de colinde, când românul va fi atent la ce va mai putea pune pe masa de Crăciun, după ce euro se apropie de 5 lei, și nu va mai fi atent la ce furtișaguri face PSD prin Parlament.

Prin Fondul Suveran PSD pregătește o mega-țeapă prin care ar urma să aducă la pușculița de partid cam tot ce a mai rămas companie de stat profitabilă în România. Astfel, începând chiar de anul viitor, participațiile statului la companii precum Hidroelectrica, Romgaz, Aeroporturi Bucureşti, Imprimeria Naţională, Nuclearelectrica, Electrica, Registrul Auto Român, Portul Constanţa, SALROM, Poşta Română, Romsilva, Metrorex, Aeroportul Internaţional Kogălniceanu, CEC, Eximbank, Tarom, GDF Suez Energy, E.ON, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom ar urma să constituie acest Fond Suveran. Aceste societăți nu vor mai vărsa dividende la bugetul statului, ci la Fond, iar vânzarea pachetelor de acțiuni se va putea face direct, fără să mai fie necesară respectarea procedurilor prevăzute de lege în cazul privatizărilor. Bănuim însă ca va fi totuși necesară vărsarea unor comisioane grase prin conturi off-shore… Toată această mega-shemă va fi administrată de doar 16 oameni, numiți de Parlamentul majoritar PSD, cel mai probabil după principiul “vocea și talentul”.

Iată deci cum PSD pregătește un fel de al doilea FNI, o mega-sinecură de partid, prin care nu vrea nimic altceva decât sa preia “pe persoană fizică” tot ce a mai rămas de valoare în economia românească”, transmite Sorin Ioan Bumb, deputat PNL de Alba.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ADMINISTRATIE

Credit de 1.000.000 de lei făcut de Primăria Teiuș pentru branșarea la rețeaua de canalizare

avatar

Publicat

Primăria orașului Teiuș a făcut un credit de 1.000.000 de lei pentru finanțarea executării obiectivului de investiții „Branșare de canalizare a gospodăriilor de pe traseul rețelei de canalizare nou proiectată și executată, care nu au fost cuprinse în cardul obiectivului „Investiții noi în sistemul de apă și canalizare al orașului Teiuș”.

Proiectul a fost votat în ședința din 16 octombrie și prevede contractarea și garantarea cu venituri proprii a unei finanțări rambursabile interne în sumă de 1.000.000 de lei, cu o perioadă de tragere de 2 ani, perioadă de garanție de 2 ani și cu o perioadă de maturitate de 10 ani.

Hotărârea a fost aprobată cu 12 voturi favorabile.

VEZI AICI DOCUMENTUL.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Municipiul Sebeș a devenit membru al Asociaţiei Localităţilor și Zonelor Istorice și de Artă din România

avatar

Publicat

Municipiul Sebeș a aderat la Asociaţia Localităţilor și Zonelor Istorice și de Artă din România (A.L.Z.I.A.R.), în urma votului exprimat de Adunarea Generală a membrilor asociației.

Evenimentul a avut loc vineri la Cluj-Napoca, fiind inclus în cadrul seminarului național “Arhitectura culturii – clădiri vechi, cultură perenă”, desfăşurat în perioada 16 – 18 noiembrie, în organizarea Asociaţiei Localităţilor și Zonelor Istorice și de Artă din România, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj şi Şcoala de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca.

Municipiul Sebeș a fost reprezentat de o delegație condusă de primarul Dorin Nistor, care a oferit asistenței o prezentare video a orașului și a susținut oportunitatea aderării la o asociație care să contribuie, alături de eforturile municipalității, la promovarea patrimoniului cultural. Radu Totoianu, muzeograf în cadrul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, a prezentat în detaliu principalele monumente și reperele istorice în devenirea Sebeșului de astăzi. Delegația a fost completată de un grup de elevi ai Colegiului Național „Lucian Blaga”, care au purtat o vestimentație medievală și au oferit asistenței obiecte promoționale.

“Istoria ne oferǎ dovada incontestabilǎ a apartenenţei unei comunitǎţi la o dimensiune a eternității, prin ceea ce a avut generozitatea sǎ ne lase moştenire: în cazul nostru, cetatea Mühlbach, una dintre cele șapte cetǎţi ale Transilvaniei medievale. Aici au scris primele file ale istoriei cetǎţii, încǎ din secolul al XII-lea, românii, saşii şi maghiarii, care din nevoia vitalǎ de a-şi fǎuri un rost pe aceste meleaguri au înǎlţat fortǎreaţa, au ridicat lǎcaşe de cult şi au întemeiat binecunoscutele bresle meşteşugǎreşti, dând contur unei civilizații de sinteză unice. Împreunǎ au fǎurit o parte din tezaurul României, trasmiţându-ne, prin fiecare element al vestigiilor existente, mesajul cǎ doar împreunǎ reuşim. Sebeșul de astăzi are o poveste. Crezul meu este că sufletul unui oraș trăiește prin oamenii săi. Iar împreună continuăm să scriem povestea Sebeșului. Prin aderarea la A.L.Z.I.A.R., avem convingerea cǎ vom reuşi sǎ punem în valoare patrimoniul cultural şi istoric al Municipiului Sebeş, promovându-l ca o misiune de credință”, a fost mesajul de aderare la A.L.Z.I.A.R. al primarului Municipiului Sebeş, Dorin Nistor.

A.L.Z.I.A.R. este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit şi fără caracter politic, ce are ca scop principal protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural din România. Aceasta a luat ființă în data de 15 iunie 2004, la iniţiativa Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, Asociaţiei Franceze a Oraşelor şi Regiunilor de Artă şi Istorie şi a Oraşelor cu Zone Protejate, Municipiile Alba Iulia şi Târgovişte. Asociaţia are calitatea de membru în Biroul de Conducere al Asociaţiei Europene a Oraşelor şi Regiunilor Istorice şi are în prezent 41 de membri, respectiv 13 judeţe prin consilii judeţene şi 28 de municipii, oraşe şi comune, prin consiliile locale.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

InfoTrafic: Lucrări pe Autostrada Sibiu-Deva, în apropiere de Sebeș. Atenţionări pentru şoferi

avatar

Publicat

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, pe parcursul zilei, până în jurul orei 17.00, pe Autostrada A1 Sibiu-Deva, se vor executa lucrări de reparaţii a carosabilului.

Lucrările sunt pe benzile unu şi cea de urgenţă ale sensului de mers Deva către Sibiu, pe următoarele tronsoane kilometrice: 307+500 de metri – 308+800 de metri şi 309+800 de metri – 311.

Poliţia recomandă conducătorilor auto să reducă viteza în zona lucrărilor, să circule cu prudenţă sporită şi să respecte cu stricteţe indicaţiile semnalizărilor rutiere montate la faţa locului.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

JOI: Expoziția „Cercetări arheologice la Museikon”. Artefacte descoperite la restaurarea clădirii

avatar

Publicat

Joi, 23 noiembrie, începând cu ora 11:45, Muzeul Național al Unirii va organiza în clădirea noului Muzeu al Icoanei – Museikon, vernisajul expoziției „Cercetări arheologice la Museikon”. Cu acest prilej vor fi expuse artefacte descoperite în timpul cercetărilor arheologice desfășurate anul trecut, cu ocazia restaurării clădirii care găzduiește în acest moment Museikonul. Dintre acestea vor putea fi văzute, piese de perioadă romană, postromană, din evul mediu timpuriu sau chiar din epoca premodernă (sec. XVI-XVII) și modernă (sec. XVIII-XIX).

De amintit că tot în timpul acestor cercetări arheologice au ieșit la iveală și interesantele structuri de zidărie care au aparținut castrului roman de la Apulum și unei clădiri din perioada Principatului Transilvaniei.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Voluntari ai SM Speromax Alba, nominalizați la Gala Națională a Voluntarilor 2017. Au nevoie de voturi

avatar

Publicat

După un an plin de activități, în care voluntarii Asociației SM Speromax Alba și-au pus toată priceperea și dedicarea în slujba sprijinirii bolnavilor de scleroză multiplă, a venit vremea ca aceștia să primească o răsplată morală pentru munca lor. La ediția din acest an a Galei Naționale a Voluntarilor, Asociația SM Speromax Alba este prezentă cu două nominalizări: Alexandru Preda, în categoria ”Voluntarul anului în domeniul sănătate” și echipa de implementare a proiectelor CIC Alba și CIC Alba Iulia, la categoria ”Echipa de voluntari a anului”.

Până pe data de 7 decembrie, ora 23:59, toți cei care doresc să îi susțină pe voluntarii nominalizați, o pot face cu un vot pe site-ul Galei Naționale a Voluntarilor, accesând următoarele link-uri:

Alexandru Preda: Votează AICI.

Despre Alexandru: Alexandru Preda are 22 de ani, este din Alba Iulia și este licenţiat în informatică la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. El este webmaster-ul asociaţiei din iulie 2015. Se ocupă de site-ul asociaţiei, de baza de date cu pacienţii, de baza de date cu serviciile oferite pacienţilor. Impactul adus asociaţiei de către Alexandru este unul foarte mare, deoarece facilitează accesul specialiștilor și al angajaţilor asociaţiei la informaţiile despre pacienţi și este activ implicat în proiectul CIC Alba și CIC Alba Iulia (Centrul de Informare și Consiliere).

Echipa de voluntari: Votează AICI.

Despre voluntarii Centrului de Informare și Consiliere (CIC): Echipa de voluntari este formată din oameni specializaţi pe domenii diferite, ceea ce ajută la oferirea unor servicii diverse pacienţilor care suferă de scleroză multiplă. Schimbarea pe care echipa de voluntari a adus-o a fost oferirea acestor servicii la domiciliul pacienților, fără ca aceștia să fie nevoiți să se deplaseze la sediu organizației. Voluntarii sunt specializaţi pe domenii precum: kinetoterapie, terapie ocupaţională, psihologie, contabilitate, terapie bowen, programare și web design. Echipa este formată din persoane prietenoase, deschise la nou, dornice să ajute și să-i facă pe ceilalţi fericiți prin ajutorul pe care-l oferă.

În urma voturilor primite se va stabili clasamentul pentru Premiul Publicului. În paralel, până pe 5 decembrie, cele 119 lucrări finaliste sunt jurizate de către cei 33 de membri ai juriului, conform criteriilor și regulamentului, făcute publice pe site-ul competiției. Din juriu fac parte reprezentanți ai instituțiilor publice, companii sau organizații neguvernamentale cu expertiză în domeniile jurizate.

Câștigătorii vor fi anunțați public și premiați în data de 19 decembrie 2017, la Gala Națională a Voluntarilor.

Gala Națională a Voluntarilor este organizată de Federația VOLUM – Federația Organizațiilor care sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România și se bucură de susținerea instituțională din partea Ministerului Tineretului și Sportului, a Reprezentanței Comisiei Europene la București și a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Competiția și evenimentul de gală sunt sprijinite și promovate de către cei opt Ambasadori ai Voluntariatului în România: Raed Arafat, Margareta Pâslaru, Damian Drăghici, Marius Manole, Irina Păcurariu, Călin Goia, Valeria Răcilă van Groningen și Zoli Toth.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Patinoar artificial cu acces GRATUIT la Sebeș. Care sunt costurile de funcționare și serviciile oferite

avatar

Publicat

Locuitorii municipiului Sebeș se vor putea bucura, în perioada 30 noiembrie – 31 ianuarie, de un patinoar artificial amplasat în Parcul Tineretului. Cu o lungime de 25 de metri și o lățime de 12 metri, patinoarul le permite, celor mai pricepuți, fie ei copii sau adulți, să se bucure, din plin, de experiența pe gheață. Accesul este liber, fără a se percepe vreo taxă. Potrivit reprezentanților administrației locale, închirierea patinoarului, cu toate serviciile colaterale, a costat 112.500 lei, fără TVA.

Așa cum reprezentanții Primăriei Sebeș anunțau cu puțin timp în urmă, în perioada 30 noiembrie-31 ianuarie, la Sebeș va funcționa un pationar artificial care, cu siguranță, va fi pe placul amatorilor acestui sport. De la mic la mare, sunteți așteptați să vă bucurați de iarnă și de momente de relaxare în aer liber.

Municipiul Sebeș a optat pentru un pationar care va fi închiriat pe durata unei perioade generoase, de 60 de zile, cu posibilitate de prelungire gratuită, pentru încă 14 zile. De asemenea, accesul tuturor locuitorilor Sebeșului, fie ei copii sau adulți, dar și a celor care sosesc din alte localități este liber, fără a se percepe vreo taxă.

Potrivit reprezentanților Primăriei Sebeș, compania cu care s-a semnat contractul de închiriere are obligații ferme și se va ocupa, zilnic, de toate serviciile de operare ale patinoarului. Menționăm aici, printre altele: întreținerea gheții, păstrarea curățeniei în zonă, asigurarea iluminatului după lăsarea serii ori a fundalului muzical, recomandat unei locații de acest tip.

Achiziționate din altă parte, toate aceste servicii colaterale ar fi însemnat costuri, poate chiar mai mari, având în vedere resursa umană și tehnică ce ar fi trebuit disponibilizată. În plus, un astfel de demers ar fi presupus angrenarea mai multor furnizori, spre deosebire de o companie autorizată, cu un portofoliu generos de clienți, care oferă un pachet integrat. De asemenea, întreținerea profesionistă a suprafeței destinată patinatorilor exclude, din start, producerea unor incidente nedorite.

Dimensiunea patinoarului este mai mult decât generoasă. Vorbim de un amplasament de 25 de metri lungime și 12 metri lățime care, pe lângă faptul că poate găzdui un număr mare de persoane, le permite, celor mai pricepuți, să se bucure, din plin, de experiența pe gheață.

S-a avut în vedere și problema persoanelor care nu au, acasă, o pereche de patine dar care ar vrea să se bucure de acest sport de iarnă. Pentru ei a fost amplasat un punct special unde, pentru o sumă modică, vor putea să închirieze echipamentul necesar.

În municipiul Sebeș sunt 5157 de elevi și preșcolari înscriși în structurile învățământului de stat

Închirierea patinoarului, cu toate serviciile colaterale (valoarea achiziției, 112.500 lei fără TVA), a fost făcută cu respectarea legilor în vigoare, cu respect pentru nevoile comunității, în condiții de transparență, la fel cum se întâmplă cu administrarea resurselor financiare ale Sebeșului, au tranmis reprezentanții administrației locale, într-un comunicat.

„Având în vedere posibilitățile financiare ale unui oraș bine dezvoltat economic, locuitorii municipiului nostru, dar și oaspeții noștri, merită să se bucure, o dată pe an, de un amplasament de calitate, care respectă toate standardele de siguranță. În municipiul Sebeș sunt 5157 de elevi și preșcolari înscriși în structurile învățământului de stat, din care 742 preșcolari, 1509 elevi la nivel primar, 1185 elevi înscriși în învățământul gimnazial și 1721 de liceeni. Pentru ei, municipalitatea a achiziționat și cadouri constând în dulciuri, care vor fi oferite în perioada sărbătorilor de iarnă”, au transmis reprezentanții Primăriei Sebeș.

Parcul Tineretului este locația care va găzdui manifestările din cadrul Târgului de Crăciun 2017, pe care dorim să îl oferim comunității pentru a marca, în spiritul tradițiilor, sărbătorile de iarnă. În urmă cu un an, aproape 500 de persoane au fost prezente, alături de primarul Dorin Nistor, în seara de Sfântul Nicolae, în parcul din fața Primăriei Municipiului Sebeș, pentru a asista la aprinderea iluminatului de sărbători și la deschiderea Târgului de Crăciun.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

ISU Alba: 38 de tineri au depus cereri de participare la concursul de admitere în MAI. Data limită

avatar

Publicat

Înscrierea pentru concursul de admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă Boldești, ce va avea loc în luna ianuarie 2018, continuă. Până acum, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Unirea” al județului Alba, 38 de tineri au depus cereri de participare.

Din cele 2.880 locuri scoase la concurs la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, 300 sunt alocate Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldești. Astfel, tinerii care doresc să urmeze o carieră militară pot deveni viitorii pompieri salvatori, prin grija dascălilor de prestigiu ai unității de învățământ aflată în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Beneficiarii unui sistem de învățământ la cele mai înalte standarde, de condiții optime pentru servirea mesei, odihnă și studiu, doritorii pot depune cererile de înscriere, până la data de 5 decembrie, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Unirea” al județului Alba, pentru cele 275 de posturi de subofițeri de pompieri şi protecţie civilă și 25 de posturi de maiștri militari auto.

Din totalul locurilor alocate viitorilor subofițeri de pompieri și protecție civilă, candidaților de etnie romă le sunt alocate două locuri în cadrul școlii.

Concursul de admitere va avea loc în intervalul 13 –21 ianuarie, perioadă în care candidații vor parcurge contravizita medicală, probele sportive și testul scris pentru verificarea cunoștințelor.

Având în vedere specificul celor două calificări profesionale, la nivelul instituţiei există o bază materială corespunzătoare pentru pregătirea subofiţerilor de pompieri şi protecţie civilă, respectiv a maiştrilor militari auto.

Baza materială a instituţiei cuprinde:

 • 10 săli de clasă;
 • Săli pregătire de specialitate (Sală -prevenirea situaţiilor de urgenţă; Sală – stingerea incendiilor; Sală de legislaţie rutieră categoria B; Sală cunoaştere autovehicul categoria C).
 • Laborator informatică;
 • Cabinet de relaţii publice şi comunicare profesională;
 • Sală multifuncţională;
 • Poligoane de instrucţie;
 • Atelier;
 • Sală de sport;
 • Terenuri de educaţie fizică;
 • Bibliotecă;
 • Sală de lectură;
 • Capelă;
 • Sală festivităţi;
 • Sală de tradiţii;
 • Dormitoare –cu capacitate de cazare pentru 300 elevi/cursanţi;
 • Săli de mese –cu capacitate de servire pentru 300 elevi/cursanţi;
 • Cabinet medical;
 • Cabinet de asistenţă psihologică;
 • Spaţii de recreere.

Informaţii suplimentare privind condițiile pe care trebuie să le îndepliniți și actele care sunt necesare la înscriere se pot obţine la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea” al județului Alba – Serviciul Resurse Umane, la telefon nr. 0258/810411 int. 27120 sau accesând pagina web a ISU Alba – www.isualba.ro și pagina web a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă -www.igsu.ro, respectiv pagina Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă “Pavel Zăgănescu”Boldești -www.scoaladepompieri.ro.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

O nouă sărbătoare naţională, în decembrie. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor

avatar

Publicat

Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Minorităților Naționale din România ca sărbătoare națională în data de 18 decembrie a fost adoptată, marţi, de Camera Deputaţilor, for decizional.

Au fost 279 de voturi “pentru” şi 4 abţineri.

Actul normativ prevede că pentru sărbătorirea Zilei Minorităților Naționale din România se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Autoritățile centrale și locale pot contribui cu sprijin logistic și/sau financiar, după caz.

Societatea Română de Televiziune și Societatea de Radiodifuziune vor include în programul zilei aspecte de la manifestările ocazionate de sărbătoarea Zilei Minorităților Naționale din România, stipulează propunerea legislativă.

Legea a fost adoptată pe 23 octombrie de Senat şi urmează să fie trimisă la promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Iniţiativa a fost semnată de deputaţii minorităţilor naţionale, alta decât cea maghiară, care şi-au motivat demersul prin faptul că Adunarea Generală a ONU a adoptat, pe 18 decembrie 1992, Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase.

sursă: romaniatv.net

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

Senatorul de Alba, Daniel Breaz, conferențiază în Sultanatul Oman alături de ”greii” matematicii mondiale

avatar

Publicat

Senatorul matematician, Daniel Breaz, va conferenția timp de o săptămână în Muscat, capitala Sultanatului Oman. Acesta va ține prelegeri alături de două nume mari din domeniul matematicii, la nivel mondial: Prof. PhD. Mercat Christian – University of Lyon și Prof. PhD Maslina Darus – National University of Malaysia.

”Sunt onorat să conferențiez, ca invitat, în mediul academic din capitala Muscat. Este, desigur, o experiență profesională și culturală aparte și mă bucur să pot reprezenta școala românească de matematică în colțuri atât de îndepărtate ale lumii!” a spus Daniel Breaz.

Dincolo de activitatea sa politică în cadrul PSD, Breaz este unul dintre cei mai cunoscuți cercetători români în domeniul matematicii, fiind și rector al Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. În 2009, acesta a fost desemnat cel mai bun cercetător din lume (din 4500 de matematicieni evaluați) în teoria geometrică a funcţiilor, distincție primită din partea Institutului de Cercetare pentru Ştiinţe Matematice din cadrul Universităţii Kyoto, din Japonia.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

S-a lansat TAXEDU, proiectul pilot privind educația fiscală, inițiat de Victor Negrescu

avatar

Publicat

Uniunea Europeană a lansat TAXEDU, un proiect destinat educării tinerilor europeni cu privire la taxe și impozite și la felul în care acestea le influențează viețile. Inițiatorul acestui proiect este actualul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, în perioada în care activa ca europarlamentar.

Proiectul, în valoare de 500.000 de euro din finanțare europeană, a fost coordonat de Parlamentul European și Comisia Europeană și a fost implementat de către o companie românească. Acesta se adresează copiilor, adolescenților și tinerilor adulți și vizează educația fiscală prin mijloace digitale.

Inițiativa de a dezvolta educația fiscală a tinerilor prin transmiterea de informații despre taxe și impozite sub formă de jocuri, materiale de e-learning și clipuri pentru micro-învățare i-a aparținut ministrului Victor Negrescu pe vremea când acesta era europarlamentar din partea grupului S&D.

Nu este singurul proiect pilot inițiat de fostul eurodeputat social democrat, acesta fiind autorul mai multor astfel de propuneri aprobate, în valoare totală de peste 9,3 milioane de euro, ce au vizat dezvoltarea sectorului IT, creșterea accesului la servicii de sănătate în mediul rural sau industria și cercetarea.

Printr-un proces de selecție transparent, Comisia Europeană a atribuit dezvoltarea acestui proiect unei companii românești.

TAXEDU dispune de un portal activ – www.europa.eu/taxedu – care oferă informații despre taxe și impozite sub diversele lor forme și despre problemele asociate acestora (frauda fiscală, evaziunea fiscală etc.), adaptat diferitelor grupe de vârstă.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate
ACTUALITATEacum 4 minute

IPJ Alba: Sfaturi preventive cu privire la acordarea de prioritate. Explicația indicatoarelor rutiere

ACTUALITATEacum 14 minute

JOI, locuitorii din Lancrăm rămân FĂRĂ APĂ, din cauza unor lucrări pe conducta de alimentare

Publicitate
ACTUALITATEacum 19 minute

Doi bărbaţi din Lupşa, cu dosare penale pentru infracţiuni rutiere. Au fost opriţi în trafic, pe DN75

ACTUALITATEacum 24 de minute

De JOI: Cercetători din ţară participă la sesiunea științifică „99 de ani de la Marea Unire”, la Alba Iulia

Publicitate
ACTUALITATEacum 32 de minute

Acţiuni ale poliţiştilor la Blaj, Baia de Arieş şi Lupşa, în colaborare cu RAR. Ce amenzi au dat

ACTUALITATEacum 39 de minute

JOI: Expoziția „Legiunea Română de Vânători transilvăneni-bucovineni din Siberia”, la Sala Unirii

Publicitate
ACTUALITATEacum 49 de minute

Radare “în cascadă” pe DN1, între Aiud şi limita cu judeţul Cluj. Peste 60 de şoferi, amendaţi pentru viteză

ACTUALITATEacum 1 oră

Tânăr din Gârbova, REŢINUT de Poliţie. A condus, fără permis, un autoturism neînmatriculat

Publicitate
ACTUALITATEacum 1 oră

ACCIDENT lângă Blaj: Un şofer din Craiova, sub influenţa alcoolului, s-a răsturnat cu maşina în şanţ

ACTUALITATEacum 1 oră

Deputatul PNL de Alba Sorin Bumb: Fondul suveran, New Deal sau sinecură de partid?

Publicitate
ADMINISTRATIEacum 2 ore

Credit de 1.000.000 de lei făcut de Primăria Teiuș pentru branșarea la rețeaua de canalizare

ACTUALITATEacum 2 ore

Municipiul Sebeș a devenit membru al Asociaţiei Localităţilor și Zonelor Istorice și de Artă din România

EVENIMENTacum 2 ore

InfoTrafic: Lucrări pe Autostrada Sibiu-Deva, în apropiere de Sebeș. Atenţionări pentru şoferi

ACTUALITATEacum 2 ore

JOI: Expoziția „Cercetări arheologice la Museikon”. Artefacte descoperite la restaurarea clădirii

ACTUALITATEacum 2 ore

Voluntari ai SM Speromax Alba, nominalizați la Gala Națională a Voluntarilor 2017. Au nevoie de voturiCopyright © 2017 Alba24.ro powered by Independent Media & More