Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria clarifică problema taxei de intrare: Accesul pietonal în Cetatea Alba Carolina este şi va fi gratuit

Publicat

Conducerea Primăriei Alba Iulia clarifică pentru prima dată după o perioadă îndelungată de incertitudine, problema accesului locuitorilor în Cetatea Alba Carolina şi a introducerii unei eventuale taxe. Cetăţenii au primit, luni, asigurarea din partea autorităţilor locale că nu li se vor cere bani pentru vizitarea Cetăţii şi că intrarea este şi va fi gratuită.

Subiectul unor discuţii aprinse şi chiar manifestări susţinute la nivelul societăţii civile, dar şi de unele partide politice la nivel local, problema taxei de acces în Cetate a fost clarificată, luni, printr-un comunicat semnat de primarul Mircea Hava. În acesta se precizează că: „accesul în Cetatea Alba Carolina pe Traseul Porţilor se desfăşoară acum în condiţii speciale, fiind restricţionat pe unele segmente din cauza lucrărilor la reabilitarea reţelei de apă şi canal, precum şi datorită lucrărilor de modernizare şi restaurare a mai multor zone cuprinse între Parcul Tricolorului şi Poarta a III-a. La finalizarea lucrărilor, accesul pietonal în Cetate pe Porţile I, II şi III, la fel ca şi dinspre Catedrala Reîntregirii spre Centru va fi gratuit. Administraţia locală nu va percepe nicio taxă de intrare în Cetate, acestea fiind doar confuzii pe care le-au produs unii dintre cei care nu cunosc situaţia reală şi care probabil doresc să obţină capital de imagine inducând lumea în eroare”.

Reprezentantul administraţiei locale a precizat că „accesul în Parcul din Şanţurile Cetăţii şi toate traseele prin care se va face legătura dintre diverse părţi ale Municipiului Alba Iulia folosind Şanţurile Cetăţii nu sunt taxabile. Aceasta înseamnă că accesul pietonal va fi gratuit. Facem aceste precizări pentru ca cei care îşi iubesc cu adevărat Cetatea Alba Carolina să ştie că accesul în Cetate va continua să fie la fel ca şi până acum: gratuit!”.

Controverse pe tema taxei de acces în Cetate

Anunţul Primăriei coincide cu seria întrebărilor făcute publice de unul dintre iniţiatorii campaniei de monitorizare de către societatea civilă a lucrărilor de reabilitare din Cetate, Florin Roman. Acesta a transmis, tot luni, un comunicat în care subliniază problema taxei de acces în Cetate, care a generat mai multe discuţii, în ultima perioadă. Roman susţine că „istoria recentă ne arată că întotdeauna, la Alba Iulia, vom plăti o taxă, într-o formă sau alta. Cel puţin, atât timp cât Mircea Hava va fi primar la Alba Iulia”.  Florin Roman a reamintit că a fost propusă eliminarea taxei pentru localnici, care sunt oricum plătitori de taxe şi impozite, dar că „Mircea Hava şi majoritatea sa (PDL) au hotărât să o menţină” şi că primarul îî tratează pe „albaiulieni ca turişti în propriul lor oraş”. Roman a continuat cu atenţionarea că banii din taxa menţionată „nu ajung la Primărie, ci intră în buzunarul firmei Corint”. În opinia sa, „de Cetate ar trebui să beneficiem noi albaiulienii. Din păcate, beneficiază doar unii. Tot din păcate, sunt alţii care spun că nu contează unde se duc banii din Cetate şi tot ei se miră şi se supără apoi că au doar 700 de RON pe cartea de muncă, într-un oraş sărăcit în acest fel. Cetatea ar trebui să fie liberă, fără taxe, pentru albaiulieni şi nu pentru o firmă.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. HH

    luni, 11.04.2011 at 20:59

    Este fantastic, credea cineva ca se va pune taxa pentru trecerea dinspre Catedrala si poarta a III-a sau tracerea spre centru !? Era vorba de taxa care se pune la intrarea in traseul celor 3 fortificatii( deocamdata ), facut tot din bani europeni si administrat de Corint care „umfla si banii”.

  2. tempera

    luni, 11.04.2011 at 21:29

    da, eu asa credeam, asa ne-a spus Florin Roman de un an incoace in toata presa. Ne-a mintit? Am cautat pe google si astea-s vorbele lui”taxa de intrare in cetate”. Oare numai acuma ne-a mintit? era vorba ca…dar de fapt nu….ca nu a zis chiar asa…dar deocamdata….sa vedem…

  3. Florin Roman

    marți, 12.04.2011 at 08:56

    Stimate domn poate imi spui si mie de ce a fost nevoie ca primaria sa concesioneze un sfert din Cetate (Traseul celor Trei Fortificatii) unei firme private pentru 49 de ani la pret de 800 de euro, in conditiile in care vedem ca sunt finantari pentru lucrari de reabilitare. Acea taxa este ilegala, in lipsa unei hotarari de consiliu. In contractul dintre Corint si primarie nicaieri nu se specifica perceperea unei astfel de taxe. Cu toate astea se incaseaza. De altfel, primarul s-a scapat intr-o conferinta de presa si a spus ca taxa se percepe pentru ca s-a inteles dansul cu dl. Sabau. Plecand de la acest principiu ce zici daca maine pun si eu bariera pe domeniul public, ca ala nu e terenul lui Sabau, in fata primariei si percep bani. O sa te convingi ca barierele raman, asa cum le vezi acum. Intrarea se va face cu un card urban. Oare cine va deconta? Cunosti modul in care sunt alocate subventiile de transport la STP si cine le controleaza? Ti se pare normal ca o firma privata sa aiba ca principala sursa de finantare banii publici, prin incredintare directa? Si iti mai spun ca nu vorbim de bani putini.

    • tempera

      marți, 12.04.2011 at 21:29

      Nu vad nimic ilegal sau imoral in acea taxa. Traseul celor trei fortificatii ofera pe langa zona reabilitata, atractii turistice deja renumite…schimbarea garzii la ora 12, centrul de echitatie, salvele de tun, angajatii costumati si altele. Comparatia cu bariera in fata primariei este extrem de fortata, pentru ca nu te obliga nimeni sa mergi la Traseul celor trei fortificatii ( nu te obliga nimeni sa te bronzezi pe o plaja privata, desi plaja este domeniu public concesionat unui privat ca sa o administreze cum stie el mai bine, cu taxa si cu ce vrea el; pot alege plaja publica care este fara taxa). Cat despre restul, pana acum am auzit doar acuzatii politice, care au determinat controale de tot felul, dar nu am auzit de vreo hotarare judecatoreasca sau vreo condamnare in acest sens.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax