Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Adolescentă din Mexic, la liceu în Alba Iulia. Paula Porras Sámano, îndrăgostită de Cetate

avatar

Publicat

Paula Porras Sámano este o adolescentă din orașul mexican Guanajuato, care de două luni învață la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia. Paula va petrece zece luni în România, ca parte a unui program al Rotary, denumit ”Youth Exchange Programme”, care încurajează și susține adolescenții să își petreacă un an de studiu pe un alt continent.

Pentru aproape 10 luni, Paula va trăi exact ca un adolescent român: va merge la școala din Alba Iulia, va învăța limba română și se va adapta unui stil de viață complet diferit de cel cu care era obișnuită în frumosul oraș din care vine, Guanajuato.

De când a venit, Paula este fascinată de Alba Iulia; spune că este impresionată de bogăția de informații pe care o primește, de nivelul cultural al celor cu care intră în contact și de prietenia cu care este întâmpinată. Singura ei neliniște este legată de venirea iernii. Deși așteaptă cu nerăbdare zăpada, frigul este cel care o îngrijorează. ”Iarna, la noi, este cum e aici, acum. Nu avem zăpadă”, spune Paula, care a auzit de la colegi despre temperaturi de minus 20 de grade Celsius.

”Cred că România este foarte frumoasă. Cel mai important este că poți învăța foarte multe lucruri. Informația culturală este aici extraordinară. Oamenii sunt foarte inteligenți, foarte prietenoși și buni. Bineînțeles că îmi place Alba Iulia care este foarte liniștit și confortabil. Locul meu favorit este Cetatea” a spus Paula. După prima săptămână în care a putut vorbi cu familia locală în engleză, Paula a început învățarea limbii române.

Copii români trimiși pe alte continente

Cristina Voina este Chairman al Rotary pentru programul Youth Exchange Programme, pentru România și Republica Moldova. ”La ora asta, în districtul nostru 2241 România – Moldova avem 14 copii plecați în Australia, în Japonia, în Taiwan, în Statele Unite și Mexic… și veniți tot 14, din Japonia, Taiwan, SUA, Brazilia și Mexic. Este unul dintre cele mai frumoase programe, care aduce cele mai multe satisfacții” spune Cristina Voina. Feedback-ul, adaugă Cristina Voina, este foarte bun. ”Noi am văzut asta în fiecare an: diferența dintre copilul care pleacă și copilul care vine. Copilul care se întoarce acasă are cu mult mai multă siguranță, încredere în forțele lui că a reușit să supraviețuiască un an în străinătate (…) tinerii care au participat la acest program sunt niște oameni foarte echilibrați și deschiși” a adăugat Cristina Voina.

Despre ”Youth Exchange Programme”, se spune că ar fi apărut dintr-o glumă între doi rotarieni care nu mai știau cum să gestioneze relația cu copiii lor adolescenți și au decis să îi schimbe pentru un an.

Reguli… ca acasă

Președintele Clubului Rotary Alba Iulia, Ilie Sbuciumelea, spune că nu este obligatoriu ca părinții unui tânăr care participă la acest program să fie membri ai clubului Rotary, însă sunt totuși câteva condiții pe care acesta trebuie să le îndeplinească pentru a fi susținut: să dorească acest lucru, familia sa să fie de acord, să aibă rezultate bune la școală și să fie capabil să facă față șocului cultural la care va fi supus.

Totodată trebuie să își asume respectarea unor reguli în țara de adopție: să nu conducă mașină, să nu consume alcool, să nu consume droguri și alte câteva reguli pe care în mod normal i le-ar impune părinții dacă ar sta acasă. De asemenea, adolescenții care participă la aceste schimburi nu au voie să se îndrăgostească de adolescenți din țările în care merg, aceasta fiind considerată o problemă greu de gestionat chiar și de către părinții naturali.

Costurile pe care trebuie să le suporte familia unui tânăr care participă la acest program țin de achiziționarea biletelor de avion și ”ceva bani de buzunar”, cam tot atâția cât i-ar fi dat și dacă ar fi rămas acasă. Clubul Rotary local le asigură, de asemenea, o sumă de aproximativ 50-100 de euro lunar.

La nivel național, sunt 14 tineri de pe alte continente își petrec un an de studii în România. Pe parcursul acestei perioade, participă la un tur al țării noastre, în care vizitează cele mai frumoase locuri din România și la unul al Europei. De altfel, zilele acestea, tinerii din alte țări care studiază în România prin programul Rotary sunt plecați într-o excursie prin țară.

Președintele clubului Rotary Alba Iulia, Ilie Sbuciumelea, spune că în ultimii ani, 11 adolescenți din Alba Iulia au participat la aceste schimburi, plecând în SUA, Brazilia și Mexic unde au lăsat o impresie extraordinară.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

Acciza la carburanţi ar putea fi eliminată. Ministrul Finanțelor: „Efectul s-ar duce către populație”

avatar

Publicat

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că şi-ar dori să elimine acciza la carburanţi şi are în vedere o astfel de măsură. Totuși, supra-acciza la carburanți a fost introdusă, pe 30 august 2017, de Guvernul PSD-ALDE condus de Mihai Tudose.

„Ne putem gândi la scoaterea accizei la carburanţi. Eu personal, mi-aş dori foarte mult. În cazul în care s-ar scoate, efectul s-ar duce către populaţie. Dacă reducerea respectivă nu se duce la pompă, ci în buzunarul unor companii, nu am făcut nimic”, a spus Teodorovici.

El a mai anunţat că vrea să reducă numărul taxelor şi impozitelor.

„Orice român normal la cap, cu atât mai mult ministrul Finanţelor, trebuie să aibă în vedere o astfel de măsură. (…) Nu sunt adeptul unor noi taxe şi impozite, numărul lor trebuie redus”, a spus Teodorovici.

Majorarea accizelor la carburanți în două etape – de la 15 septembrie 2017 şi 1 octombrie 2017 – a fost decisă de Guvernul PSD-ALDE în şedinţa din 30 august 2017.

Ministrul Finanţelor de atunci, Ionuţ Mişa, anunţa că majorarea accizei va genera o scumpire de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi – benzină cu plumb, fără plumb şi motorină. El susţinea că această majorare se produce în etape „pentru a nu crea un şoc la nivelul consumului care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat”.

De la momentul la care a fost anunţată această măsură, preţurile carburanţilor la pompă au început însă să crească.

Ulterior, în Parlament, opoziția a încercat să impună eliminarea majorării accizelor, dar majoritatea PSD-ALDE a respins propunerea prin vot.

Din cauza supra-accizei la carburanți, combinată cu creșterea cotației petrolului, benzina și motorina s-au tot scumpit în ultima perioada. Spre exemplu, în mai 2018 comparativ cu toamna anului trecut, preţul unui litru de benzină era cu aproximativ un leu mai mare. În toamna lui 2017, benzina şi motorina puteau fi cumpărate cu aproximativ 4 lei şi 60 de bani pe litru. În mai 2018, la pompă, prețul unui litru de benzină era de 5 lei și 69 de bani, iar prețul unui litru de motorină este de 5 lei și 82 de bani.

sursa: digi24.ro

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de FURTUNĂ în judeţul Alba. Ploi, descărcări electrice , grindină şi vânt. Zonele vizate

avatar

Publicat

Meteorologii au emis un COD GALBEN de furtună pentru județul Alba, valabil joi, în intervalul orar 18:55 – 20:15 în zona de Est a județului Alba. Se vor semnala descărcări electrice, averse cca. 25 l/mp, grindină și intensificari ale vântului.

Zonele vizate sunt: Blaj, Jidvei, Șona, Valea Lungă, Lopadea Nouă, Cetatea de Baltă, Sâncel, Bucerdea Grânoasă, Fărău, Crăciunelu de Jos.

Se vor semnala averse care vor cumula 20-25 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de dimensiuni mici.

sursa: meteoromania.ro

Citește mai departe
Publicitate

CÎMPENI

De la muncă direct la distracție. Zilele Orașului Cîmpeni, organizate în mijlocul săpămânii, de marți până vineri

avatar

Publicat

De când a dat vacanța, la Cîmpeni nu se mai ține cont că-i zi de lucru sau de odihnă. Așa se face că Primăria a organizat Zilele Orașului fix în mijlocul săptămânii, de marți și până vineri. În jur de 35.000 de euro a costat manifestarea care anul acesta se vrea a fi una dedicată Centenarului Marii Uniri, asta deși singurul eveniment din program care să amintească de Marea Unire este un concurs de frumusețe intitluat sugestiv „Miss Centenar”. 

Ca să nu concureze cu Târgul de Fete de pe Muntele Găina și să riște să-i fie orașul gol în plin eveniment, primarul Călin Andreș s-a gândit că dacă tot e vacanță de ce să nu organizeze zilele orașului în mijlocul săptămânii, mai ales că momentele artistice sunt programate după ora 18.00, iar cei care mai lucrează prin oraș își pot face liniștiți siesta pe „ritmuri” de Vlăduța Lupău, poate fanfara sau de ce nu Ansamblul 60+.

Anul acesta Zilele Orașului de la Cîmpeni au încercat să se concentreze pe cei 100 de ani de la Marea Unire, au încercat dar nu au reușit. Singurele lucruri care au amintit de Centenar au fost: denumierea achiziției de organizare a evenimentului de care s-a ocupat prietenul primăriei Sebeș, Ștefan Show de la Oiejdea, și un concurs de frumusețe la care probabil au participat fete tinere cu toate că se căuta o Miss Centenar.

20.893 de euro a costat strict organizarea evenimentului care include „artiști de talie natională, regională, locală, materiale publicitare, materiale necesare bunei desfășurări și trupe, ansambluri, orchester de muzică populară sau în funcție de tematică, prezentatori, dacă este și concurs, juriu,etc”.

12.835,65 de euro a costat scena și sonorizare și alți 541 de euro focul de artificii ce probabil vor fi date vineri după „super-concertul” Alex Velea.

 

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul IPJ Alba „În vacanță îmi fac doar amintiri frumoase”. Activități preventive în tabăra de vară de la Cetea

avatar

Publicat

Copiii şi cadrele didactice din „Centrul Misionar pentru Tineret Cetea” s-au întâlnit cu poliţiştii de la prevenire şi cu specialiştii în prevenirea consumului de droguri şi au aflat cum pot reduce riscul de a deveni victime ale infracțiunilor. Activitatea a avut loc în cadrul proiectului derulat, pe perioada vacanţei de vară, de IPJ Alba, intitulat „În vacanţă îmi fac doar amintiri frumoase”.

La data de 18 iulie 2018, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, împreună cu specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Alba Iulia au fost prezenţi în tabăra de vară de la „Centrul Misionar pentru Tineret Cetea” unde s-au întâlnit cu noua serie de copii, sosiţi pentru a petrece 7 zile.

Specialiştii în promovarea siguranţei au susţinut teme privind prevenirea consumului substanţelor cu efect halucinogen, prevenirea violenţei, prevenirea furturilor şi nu în ultimul rând a accidentelor rutiere.

Poliţiştii au participat, alături de copii, la activităţile organizate pe parcursul zilei, oferindu-le recomandări menite să le sporească siguranţa pe durata întregii vacanţe de vară.

Astfel de activităţi vor avea loc, săptămânal, atât la Centrul Misionar pentru Tineret Cetea cât şi în celelalte tabere şcolare din judeţul Alba.

Acestea sunt prevăzute în cadrul Proiectului „În vacanţă îmi fac doar amintiri frumoase” derulat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba în parteneriat cu Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Alba Iulia şi Direcția Județeană pentru Tineret si Sport Alba, pe perioada vacanţei de vară.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

METEO de WEEKEND în ALBA: Temperaturi maxime de 30 de grade Celsius, ploi şi furtuni. Vremea pentru 20-22 iulie

avatar

Publicat

Urmează trei zile, la mjloc de vară 2018, cu ploi şi furtuni, dar şi cu temperaturi maxime de 30 de grade Celsius în judeţul Alba. Dacă vineri şi sâmbătă, va fi relativ mai răcoros, cu maxime de 26-28 de grade, vremea se mai încălzeşte duminică.

Vor fi însă şanse de ploaie sau furtună în fiecare zi din acest weekend.

La munte, maximele vor fi de 16-17 grade, în Oaşa şi 21 de grade la Arieşeni.

Vă prezentăm condiţii meteo în localităţi din judeţul Alba, în perioada 20-22 iulie:

Vineri, 20 iulie

Alba Iulia: minime de 16 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; aversă sau furtună

Sebeș: minime de 16 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; aversă sau furtună

Oaşa: minime de 11 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; aversă sau furtună

Aiud: minime de 16 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; aversă sau furtună

Blaj: minime de 16 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; aversă sau furtună

Ocna Mureş: minime de 16 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; aversă sau furtună

Zlatna: minime de 16 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; aversă sau furtună

Abrud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; aversă sau furtună

Cîmpeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; aversă sau furtună

Arieşeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; aversă sau furtună

Cugir: minime de 16 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; aversă sau furtună

Sâmbătă, 21 iulie

Alba Iulia: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; aversă sau furtună

Sebeș: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; aversă sau furtună

Oaşa: minime de 11 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; aversă sau furtună

Aiud: minime de 16 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; aversă sau furtună

Blaj: minime de 16 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; aversă sau furtună

Ocna Mureş: minime de 16 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; aversă sau furtună

Zlatna: minime de 15 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; aversă sau furtună

Abrud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; aversă sau furtună

Cîmpeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; aversă sau furtună

Arieşeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; aversă sau furtună

Cugir: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; aversă sau furtună

Duminică, 22 iulie

Alba Iulia: minime de 17 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; furtună, local

Sebeș: minime de 17 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; furtună, local

Oaşa: minime de 11 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; furtună, local

Aiud: minime de 17 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; furtună, local

Blaj: minime de 17 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; furtună, local

Ocna Mureş: minime de 16 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; furtună, local

Zlatna: minime de 17 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; furtună, local

Abrud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; furtună, local

Cîmpeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; furtună, local

Arieşeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; furtună, local

Cugir: minime de 17 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; furtună, local

sursa: accuweather.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate