Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

1 Decembrie 2018 la Alba Iulia. Marșul unionist de la minus zece grade, scandările zilei și ce urmează în program

Publicat

1 decembrie

Sărbătorile Zilei Naționale au debutat la Alba Iulia, în această dimineață, la minus zece grade Celsius. Pe un frig pătrunzător, oameni din toate zonele țării, dar și veniți din străinătate, au început să se adune, încă de la ora 7 a dimineții, în zona gării din Alba Iulia. Treptat, rândurile mulțimii au început să se îngroașe, spațiul din fața gării devenind aproape neîncăpător.

m

Bucovineni, basarabeni în costume tradiționale, moți din Apuseni, membri ai galeriilor de fotbal cu fulare peste față, români din diaspora, îmbrăcați special în albastru, membrii ai unor asociații patriotice sau ai unor organizații de dreapta, au alcătuit rapid o mulțime eterogenă, care a plecat într-un marș de șase kilometri, dirijat de jandarmi prin centrul pustiu al orașului, spre Parcul Unirii.

Pe drum, mulțimea ”păzită” de un număr foarte mic de jandarmi, pentru a nu se crea tensiuni suplimentare, a scandat sloganuri unioniste și anti-rusești. ”Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!”, ”Jos hotarul de la Prut” și ”Diaspora este România” au fost doar câteva dintre sloganurile strigate de mulțime, care, în plus, s-a încălzit cu cântece patriotice și imnul național.

YouTube video

Oamenii au refuzat să scandeze mesaje politice, deși unii dintre manifestanți au încercat să îi ”ducă” în acea direcție.

De asemenea au fost câteva momente tensionate pe parcursul marșului. Jandarmii au devenit extrem de atenți în momentul în care câțiva membri ai galeriilor de fotbal au aprins torțe în mijlocul mulțimii, însă lucrurile nu au degenerat: tot ei au fost cei care le-au stins. Un alt moment i-a avut în centrul atenției tot pe suporteri. În centrul orașului, aceștia au început să scandeze împotriva unor minorități naționale, însă nici de această dată mulțimea nu a preluat sloganurile respective.

d

Marșul a reușit să adune pe parcurs între 10 și 15.000 de persoane. Coloana s-a întins pe o distanță foarte mare, pe toată strada Moților din Alba Iulia. Oamenii au fost ținuți în ordine de către organizatorii care au solicitat autorizația pentru manifestare, Platforma Unionistă Acțiunea 2012. Nimeni nu a fost lăsat să treacă în fața bannerului purtat de manifestanții din prima linie.

Marșul s-a terminat fără incidente în fața noului Monument al Unirii, unde mulțimea s-a dispersat în șanțurile Cetății Vauban și în zona catedralelor, în timp ce unii dintre participanți s-au oprit pentru discursuri.

Programul zilei a continuat la Alba Iulia cu primirea soliilor din Cetățile de Scaun, citirea rezoluțiunii Unirii, mici evenimente de toate felurile, dar și spectacole de muzică populară.

Parada militară

Cel mai așteptat moment este însă cel al paradei miliare. Aproximativ 1.800 cadre ale Ministerului Apărării Naționale, ale Ministerul Afacerilor Interne, Ministerului Justiției și angajați ai Serviciului Român de Informații, vor defila prin fața oamenilor, de la ora 15,00. La festivitate va participa și președintele Klaus Iohannis.

1 decembrie

Cele 185 de mijloace tehnice, vor putea fi admirate și în staționare, înainte de paradă. Părinții își pot duce copiii aproape de ele, iar militarii le vor oferi explicații și chiar îi vor lăsa să se urce pe unele dintre ele.

Parada militară începe la ora 15.30 și va avea loc în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918. Parada cuprinde 23 de detașamente de defilare pe jos și 18 detașamente de defilare pe jos, 185 de mijloace tehnice și 23 de aeronave militare (elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27J Spartan, IAR-99 Șoim, F-16 Fighting Falcon). În blocul de ceremonie se vor regăsi și formațiuni pe jos și îmbarcate ale armatei poloneze. Pe timpul defilării trupelor vor fi executate 21 de salve de artilerie.

Nici un ban de la Guvernul Dăncilă, pentru organizarea evenimentelor de la Alba Iulia

Ziua va continua cu spectacole folclorice, de muzică interbelică, jazz și cafe concert și se va încheia cu un spectacol de artificii.

p

Organizatorii au acoperit cu greu cheltuilelile legate de organizare. Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a spus că orașul nu a primit nici un ban din partea Guvernului Dăncilă pentru organizarea evenimentelor dedicate Zilei Naționale, astfel că, în urmă cu două săptămâni a fost obligat să apeleze la o strângere de fonduri private, inclusiv cetățenii fiind invitați să doneze.

Banii de la Guvern au fost destinați investițiilor, respectiv Monumentului Unirii și amenajării Parcului Unirii, dar nu și evenimentelor.

Programul zilei

Sâmbătă, 1 Decembrie

Ora 07.00: Serviciul Religios – Catedrala Ortodoxă a Încoronării
Ora 08.00: Marșul Unirii – Traseul Gara CFR – bd. Ferdinand – Calea Moților – Parcul Unirii
Ora 09.30 – Sosirea Familiei Regale a României Gara CFR Alba Iulia -Traseul Gara CFR – bd. Ferdinand – Calea Moților – Parcul Unirii
Ora 10.00: Te Deum – Catedrala Ortodoxă a Încoronării
Ora 10.30: Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia” – Sala Unirii
Ora 10.45: Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun – Sala Unirii
Ora 11.30: Dezvelirea plăcilor omagiale – Sala Unirii
Ora 12.00: Marea Adunare Națională (parada portului popular și reconstituire istorică) și Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia” – Piața Tricolorului, Esplanada Catedralei Ortodoxe a Încoronării
Ora 12.30: Sfințirea Monumentului Unirii – Monumentul Unirii
Ora 13.00: Ceremonialul “Pământ românesc” – Sala Unirii
Ora 13.30 Prezentarea bustului lui Aurel Niculescu – Sala Unirii
Ora 13.30: Cântec de Mare Unire – concert de muzică populară cuAnsamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal alături de Corul din Finteușul Mare (cor înființat în anul 1918), Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Ioan Bocșa, Sava Negrean Brudașcu, Floarea Calotă, Alexandru Pugna și Traian Jurchela, prezintă: Iuliana Tudor – Scena – Piața Cetății
Ora 15.00: Inaugurare Podul Unirii și Monumentului Marii Uniri – Parcul Unirii
Ora 15.30: Ceremonie militară – defilarea trupelor și tehnicii militare – Bulevardul „1 Decembrie 1918”
Ora 16.30: Marea Unire a Bucătarilor – Piața Cetății – Cazarma 415, Latura de Sud a Cetății Alba Carolina și Latura de Nord a Cetății Alba Carolina
Ora 16.30: „Cânt și suflet românesc” – concert de muzică populară cu:

Orchestra Națională „Lăutarii din Chișinău” și Maestrul Nicolae Botgros, Ansamblul Folcloric al Județului Alba dirijat de Alexandru Pal, Ansamblul „Jidvei România” dirijat de Stelian Stoica, Ansamblul Folcloric „Cindrelul – Junii Sibiului”, Grupul instrumental „Codru de România” și interpreții Ionuț Fulea, Laura Lavric, Ana Ilca Mureșan, Alina Pinca, Ilie Medrea și Giulia Medrea, Zinaida Bolboceanu, Mariana Anghel, Ioana Maria Ardelean, Vlăduța Lupău, Ovidiu Homorodean, Mihaela Grec, Ovidiu Olari, Ciprian Roman, Anghelina Timiș, Reta Rus, Cristian Fodor, Mirela Mănescu, Nicolae Plută, Dorina Narița, Floricica Moga, Roxana Reche, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Ancuța Matei Olar, Marinela Baba, Mircea Târziu, Nicolae Flaviu Cristea, Adina Hada, Ina Todoran, Roxana Bădescu, Cătălina Anton, Georgiana Necșa, Alexandra Chira, Bogdan Toma, Elena Nistor, Alexandru Bărăștean, Ioana Breda Morar, Bianca Șușman, Oana Vențel, Cristian Țăran, Florin Boita, Izabela Tomiță, Ionuț Petreacă, Codruța Rodean – Scena – Piața Cetății
Ora 16.30: Spectacol folcloric cu ansambluri tradiționale ale județului Alba și ale regiunilor istorice ale României – Scena – Latura de Vest a Cetății Alba Carolina
Ora 16.30: Spectacol folcloric cu ansambluri tradiționale ale județului Alba și ale regiunilor istorice ale României – Scena – Latura de Nord a Cetății Alba Carolina
Ora 16.30: Spectacol folcloric cu ansambluri tradiționale ale județului Alba și ale regiunilor istorice ale României – Scena – Latura de Sud a Cetății Alba Carolina
Ora 17.00: Concerte de jazz, muzică interbelică și café concert – scena – Vis-à-vis de Casa de Cultură a Studenților
Ora 21.00: LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! – spectacol de ARTIFICII – Piața Cetății – Cazarma 415
Ora 00.00: Omagiu sunetului românesc, recital de nai și orgă- Podul Unirii

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax