Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

25 octombrie: Piesa de teatru „O noapte furtunoasă”, pusă în scenă la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia

Publicat

În cadrul „Anului Caragiale”, Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia găzduieşte joi, 25 octombrie, de la ora 19.00, un spectacol de teatru după celebra piesă „O noapte furtunoasă”, de I.L .Caragiale, pusă în scenă de Asociaţia Culturală „Teatru  Acum”. Albaiulienii vor avea ocazia să-i vadă pe scenă pe Petre Bacioiu, Adriana Bailescu, Anca Hanu, Cristian Rigman, Gabriel Chirea si Silvius Iorga. Preţul biletului este de 20 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copii.

„O noapte furtunoasă”, scrisă de Ion Luca Caragiale, a fost pusă în scenă pentru prima dată pe data de 18 ianuarie 1879,  la Teatrul Național din București. Piesa, o farsă, se bazează pe un qui pro quo. Jupân Dumitrache ia drept inamic al onoarei sale pe Rică, în vreme ce soția îl trădează cu Chiriac, calfa, omul de încredere, iar Rică, aventurierul hilar, o „asaltează” de fapt pe cumnata chiristigiului.

Piesa nu se referă atât la îngâmfarea negustorilor parveniți de tipul lui jupân Dumitrache Titircă Inimă-Rea, chiristigiu și căpitan în garda civică, la rigiditatea reprezentanților forței publice de partea celor tari, de felul ipistatului Nae Ipingescu, și la arivismul amploiaților de factura studentului gazetar Rică Venturiano, cât la „onoarea de familist“ a jupânului, compromisă, la lipsa de „rezon“ a ipistatului prea încrezător și grăbit să facă uz de autoritate în favoarea amicului său, în fine la limbajul semicult al ziariștilor, adepți ai unor sloganuri sublime pe care le pronunță după ureche, aplicându-le dacă s-ar ivi ocazia, pe dos.

Din fraza lui Venturiano: „Nimeni nu trebuie a mânca de la datoriile ce ne impun sfânta Constituțiune… mai ales cei din masa poporului“, cei doi înțeleg prin sufragiu pe omul de sufragerie, deduc că Rică „bate în ciocoi, unde mănâncă sudoarea poporului suveran“. Într-adevăr, Rică pretinde că n-are altă politică decât „suveranitatea poporului“, pentru că „box populis, box dei“, dar deviza lui civică sună: „Ori toți să muriți, ori toți să scăpăm!“.

Dar, dincolo de subiectul piesei de teatru, cunoscut de publicul român, nuanţele spectacolului rezervă surprize în funcţie de interpretarea personală a fiecărui actor. Aşadar, cei care doresc să-şi amintească de cuvintele create din condeiul lui au ocazia să fie martori la o nouă punere în scenă a piesei, la Alba Iulia.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. sanda

    joi, 11.10.2012 at 18:51

    E cam mult ptr copii.

  2. Pilu

    miercuri, 24.10.2012 at 19:51

    O piesa excelenta . Dupa parerea mea din actul II , scena X este una dintre cele mai interesante scene,cand Veta si Zita, dupa ce se aprind luminile in sala admira ce mai este nou in materie de moda . Merita vazuta reactia lor si a celor admirate. 🙂

  3. Simo

    vineri, 26.10.2012 at 19:16

    Felicitari Asociaţiei Culturale „Teatru Acum”, ii asteptam mai des la Alba Iulia, avem nevoie de teatru! Multumiri organizatorilor!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax