Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Administrația locală din Sebeș cumpără un utilaj pentru spălatul și curățatul străzilor din municipiu. Valoarea investiției


Publicat

Administrația locală din Sebeș cumpără un utilaj 4 x 4 dotat cu accesorii pentru spălatul și curățatul străzilor, deblocarea drumurilor în caz de înzăpezire sau combaterea poleiului în timpul sezonului rece.  

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului (SPAP) Sebeș a lansat vineri, 23 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziționarea unui utilaj multifuncțional dotat cu echipamente de lucru.

Valoarea totală este estimată la 745.000 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, în prezent, în cadrul Serviciului Publice de Administrarea Patrimoniului Sebeș numărul utilajelor auto existente este insuficient pentru realizarea în mod calitativ și la timp a tuturor solicitărilor.

Prin achiziționarea utilajului se urmărește îmbunătățirea calității rezultatelor activității de curățenie, eficientizarea procesului de desfășurare a unor activități ale serviciului de salubrizare și reducerea timpului de intervenție în caz de ninsori abundente și deblocarea căilor de acces și de circulație.

Mai exact, utilajul urmează să fie folosit pentru:

 • deblocarea drumurilor publice în caz de înzăpezire
 • combaterea poleiului în perioada sezonului rece
 • spălatul și curățatul străzilor din municipiul Sebeș și din localitățile aparținătoare – Lancrăm, Petrești și Răhău
 • salubrizarea și igienizarea căilor de circulație de pe raza municipiului Sebeș și din localitățile aparținătoare acestuia

Utilajul multifuncțional va avea o tracțiune 4 x 4 și o benă basculabilă pe trei părți. Acesta va fi dotat cu lamă de zăpadă, echipament pentru împrăștiere material antiderapant solid, instalație pentru spălat/stropit stradal și împrăștiere lichid degivrant.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Aiud vrea să recupereze aproape un milion de lei, de la datori: A pus sechestru pe 66 de automobile. Ce se va întâmpla

Publicat

primaria aiud

66 de autoturisme ale unor persoane fizice sau juridice au fost puse sub sechestru la Aiud. Potrivit reprezentaților primăriei, autoturismele aparțin unor persoane care au amenzi sau impozite neplătite. 

La momentul punerii sechestrului, suma pe care primăria o are de recuperat se ridică la aproximativ un milion de lei. 

Primăria Aiud a mai precizat că a înștiințat Inspectoratul Județean de Poliție Alba pentru a proceda la ridicarea certificatului de înmatriculare și a cărții de identitate. De momentul ridicării documentelor, debitorul are la dispoziție 5 zile pentru a se prezenta la sediul Primăriei municipiului Aiud unde poate achita integral sau în tranșe sumele restante pentru a se încheia executarea.

În cazul neachitării se pune sigiliu pe autoturism, urmând ca acesta să fie vândut prin licitație, au mai precizat reprezentații primăriei.

”Această procedură va continua și pentru alți cetățeni de la care avem de recuperat datorii”, au mai comunicat reprezentații primăriei.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

FOTO-VIDEO: Șapte turiști blocați cu un SUV în zăpadă, la Arieșeni, ajutați de jandarmii montani să-și continue drumul

Publicat

Jandarmii montani au intervenit duminică seară pentru a ajuta un grup de turiști rămași blocați cu o mașină tip SUV, pe un drum cu zăpadă ce face legătura cu vârful Bihor. Potrivit Jandarmeriei Alba, este vorba despre un grup de șapte tineri.

”Duminică, 9 mai, în jurul orei 22.30, jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Arieșeni, au fost solicitați prin apel la 112 de către un grup de 7 persoane, după ce acestea au rămas blocate în zăpadă cu o mașină  de tip SUV, pe drumul industrial ce face legătura între localitatea Arieșeni și vârful Bihor”, a transmis Jandarmeria Alba.

Potrivit sursei citate, jandarmii au intervenit cu autovehiculul din dotare, iar mașina blocată în zăpadă a fost tractată și repusă pe drum.

Cele șapte persoane sunt din județul Bihor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum te poți vaccina în prezent, în Alba și în țară. Centrele de vaccinare din județ, procedura și numerele de telefon

Publicat

În prezent, în țară, oricine dorește să se vaccineze pe baza unei programări o poate face, prin intermediul platformei de programare.

Aici este disponibilă harta centrelor de vaccinare din întreaga țară.

De asemenea, orice doritor se poate prezenta în orice centru de vaccinare doar cu buletinul și se poate vaccina, în limita locurilor disponibile.

 • Prioritate au, în continuare, cei care își fac o programare.

Persoanele de peste 60 de ani se pot prezenta direct la centre fără programare la orice oră din timpul programului, de la 8.00 la 20.00, iar persoanele din celelalte categorii de vârstă se pot prezenta fără programare în intervalul orar 14.00-20.00.

Copiii și adolescenții, cel mai probabil, vor fi incluși în curând în rândul populației care va putea fi vaccinată.

„Pentru vaccinul de la Pfizer-BioNTech, pentru 12-16 ani sunt studii, procedurile sunt în evaluare, deci probabil că vom avea vești în perioada următoare și din partea EMA. În momentul în care va primi autorizație, va putea fi utilizat pentru 12-16 ani, însă sunt studii în desfășurare și pentru copiii cu vârste mai mici, începând cu 6 luni, deci o să avem vești în acest sens pe măsură ce lucrurile evoluează”, a transmis Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Digi24.

În ceea ce privește rapelul, acesta poate fi făcut și într-un centru diferit față de cel pentru prima doză, dacă persoana în cauză găsește un loc liber. Condiția este să anunțe centrul diferit față de cel în care s-a făcut prima doză, dacă persoana în cauză găsește un loc liber.

Vaccinarea se face și prin cabinetele medicilor de familie sau în centre drive-thru, unde persoanele vin cu mașina, se imunizează și așteaptă 15 minute după vaccinare.

LISTA numerelor de telefon de la centrele de vaccinare din județul Alba

 • Alba Iulia – centrul de la sala de sport a Universității ”1 Decembrie 1989” – 0769.769.790 (Pfizer)
 • Alba Iulia – centrul de la Colegiul Militar – 0777.910.200 (Pfizer)
 • Alba Iulia  – centrul de la Liceul ”Alexandru Domșa” – 0768.572.925 (Astra Zeneca și Pfizer)
 • Ighiu – 0712.010.205 (Moderna)
 • Sebeș – 0712.010.360 (Pfizer)
 • Aiud – 0777.910.194 (Pfizer)
 • Blaj – 0712.010.365 (Pfizer)
 • Zlatna – 0786.809.506 (Pfizer)
 • Abrud – 0768.572.862 (Astra Zeneca)
 • Cugir – 0777.910.195 (Pfizer)
 • Cîmpeni – 0712.010.371 (Pfizer)
 • Teiuș – 0761.112.349 (Pfizer)
 • Ocna Mureș – 0790.238.425 (Pfizer)

 

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: 10 MAI, ZIUA REGALITĂȚII. Istoria Monarhiei în România, de la sosirea prinţului Carol în Bucureşti, în 1866

Publicat

incoronare 2

Timp de opt decenii, între 1866 și până în decembrie 1947, ziua de 10 mai nu a reprezentat doar Ziua Regalității, ci a fost și Ziua Națională a României.

În primul rând, 10 mai 1866 a reprezentat ziua sosirii la București a prințului Carol, ales domnitor al României, și, în al doilea rând, după 15 ani, la 10 mai 1881 a fost proclamat Regatul României, Carol I devenind primul rege al României.

10 Mai este marcată în România ca zi de sărbătoare națională, potrivit Legii nr. 103/2015, publicată în Monitorul Oficial din 18 mai 2015.

Începând cu domnia lui Carol I (prinț al României: 10 mai 1866 — 10 mai 1881, apoi rege al României: 10 mai 1881-27 septembrie 1914) și continuând cu domniile lui Ferdinand I (28 septembrie/10 octombrie 1914 — 20 iulie 1927), Mihai I (20 iulie 1927 — 8 iunie 1930), Carol al II-lea (8 iunie 1930 — 6 septembrie 1940), și din nou, Mihai I (6 septembrie 1940 — 30 decembrie 1947), ziua de 10 mai a fost sărbătorită de români ca Zi Națională.

În urma abdicării domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la 11/23 februarie 1866, s-a repus în discuție rațiunile aducerii în România, a unui prinț străin, care aveau drept obiectiv menținerea stabilității interne, a coeziunii și unității naționale, consolidarea autonomiei și pregătirea terenului pentru dobândirea mai rapidă a independenței, pentru modernizarea statului.

incoronare_bun

Cu acordul Locotenenței Domnești, Ion Ghica, președinte și ministru de externe, în cadrul guvernului provizoriu, l-a propus în calitate de domn al României pe contele Filip de Flandra, fratele regelui Leopold al II-lea al Belgiei.

În urma refuzului acestuia, la 19/31 martie 1866, Ion C. Brătianu s-a deplasat la Dusseldorf, unde i-a făcut aceeași propunere ofițerului Carol de Hohenzollern. Propunerea a fost acceptată și, după plebiscitul național din 2/14-8/20 aprilie 1866, soldat cu un rezultat pozitiv — 635.969 „pentru” și doar 244 ”contra”—, prințul Carol a devenit domnitor al României.

La 10 mai 1866, însoțit de Ion C. Brătianu, principele Carol I a intrat în București, fiind primit de o mulțime entuziastă. Drumul a continuat până în dealul Mitropoliei, unde principele Carol a fost întâmpinat de mitropolitul Nifon. După un scurt Te Deum, oficialitățile au intrat în Camera Deputaților; aici Carol I a depus jurământul.

Cei 48 de ani de domnie ai lui Carol I au marcat o etapă de mari progrese pentru România în plan demografic, economic, social, administrativ, politic și cultural. Unul din primele acte politice ale noului domn a fost proclamarea noii Constituții — la 1 iulie 1866 — una dintre cele mai democrate la aceea vreme, care va rămâne în vigoare până în 1923.

Chiar dacă primii ani de domnie s-au caracterizat printr-o acută instabilitate politică, Carol I s-a implicat în politica internă și externă a țării. Astfel, a stimulat organizarea instituțiilor statale, mai ales a armatei, care va juca un rol decisiv în obținerea Independenței de stat în 1877.

La 9/21 mai 1877, a avut loc sesiunea extraordinară a Adunării Deputaților, care a proclamat Independența de stat a României. În fața Adunării, ministrul afacerilor străine, Mihail Kogălniceanu a declarat: „În stare de răsbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenți; suntem națiune de sine stătătoare (…) Așadar domnilor deputați, nu am cea mai mică îndoială și frică de a declara în fața Reprezentanței Naționale că noi suntem o națiune liberă și independentă”.

După discurs, Adunarea Deputaților a votat o moțiune, cu 79 de voturi pentru și 2 abțineri, prin care lua act că „răsbelul între România și Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta și independența absolută a României au primit consacrarea lor oficială”. Și Senatul a adoptat o moțiune în sensul declarației guvernului, tributul datorat Porții fiind anulat și trecut în contul cheltuielilor pentru armată.

Independența României, precum și unirea Dobrogei cu România au fost recunoscute în Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 mart. 1878) și prin Tratatul de la Berlin (13 iulie 1878).

La 10/22 mai 1877 au avut loc, la București, o serie de festivități prilejuite de proclamarea Independenței României. Acestea au fost deschise prin 21 de lovituri de tun și a fost oficiat un Te Deum, la care au asistat domnitorul Carol I, primul ministru, I.C. Brătianu, miniștri, deputați, senatori, membrii înaltului cler, înalți magistrați ai țării.

În aceeași zi a fost instituită prima decorație românească — „Steaua României”, în vederea recompensării serviciilor militare și civile deosebite aduse statului român.

În 9/21 septembrie 1878, Consiliul de Miniștri a hotărât acordarea titlului de Alteță Regală lui Carol I, realizându-se, astfel, un prim și important pas spre proclamarea Regatului României.

incoronare 3

La 10/22 mai 1881, când s-au împlinit 15 ani de la urcarea pe tronul statului român, au avut loc festivități prilejuite de proclamarea Regatului și încoronarea domnitorului Carol I ca rege al României. Evenimentul încoronării a fost anunțat prin 21 de salve de tun. Coroana regelui a fost confecționată din oțelul unui tun capturat la Plevna în 1877, iar cea a reginei a fost realizată din aur, ambele fiind lucrate la Arsenalul Armatei.

Primindu-le regele a ținut un discurs în care a apreciat: „Prin serbarea de azi se încheie în mod strălucit o perioadă de 15 ani, bogată în lupte grele și în fapte mari (…) Cu mândrie dar primesc această coroană, care a fost făcută din metalul unui tun stropit cu sângele eroilor noștri și care a fost sfințită de biserică. O primesc ca simbol al independenței și puterii României !”

După revenirea fostului suveran Mihai I, în România, ziua de 10 mai a fost marcată prin festivități, evenimente culturale, organizate, în principal, la Palatul Elisabeta, de familia regală, dar și depuneri de coroane de flori la statuia lui Carol I din Piața Palatului Regal.

sursa: agerpres, realitatea.net

sursă foto: rfi.ro, realitateaTV.net, istorie-pe-scurt.ro

sursă video: Youtube Nicu Neag

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate