Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

AJOFM Alba: Românii se adaptează greu la condiţiile de muncă din străinătate. Peste 280 de persoane au dorit să se angajeze în Germania, Italia şi Spania

Publicat

Anul trecut, 283 de persoane au solicitat un loc de muncă în străinătate, majoritatea în Germania, dar şi în Spania, Danemarca, Italia. Dintre acestea, 165 sunt absolvenţi de liceu. Principalele obstacole în calea mobilităţii lucrătorilor români în spaţiul european sunt necunoaşterea limbii străine de circulaţie europeană solicitată de angajator şi insuficienta informare a persoanelor asupra condiţiilor de muncă şi de viaţă din altă ţară europeană, arată reprezentanţii AJOFM Alba.

În primele trei trimestre din 2012, prin intermediul consilierului EURES Alba, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru un număr de 227 de persoane, dintre care 81 femei. Ţările cele mai solicitate au fost Germania, Danemarca şi Italia, iar ocupaţiile vizate au fost cele de muncitor în construcţii, agricultură şi hotelier-gastronomie, sudor şi inginer.

În trimestrul IV, au fost cei mai multi solicitanţi, în numar de 56 de persoane, din care 38 femei. Aceştia au preferat locurile de muncă din Germania şi Spania, ca muncitor în agricultură şi în domeniul hotelier-gastronomie.

Pentru fiecare lună a anului trecut, situaţia solicitărilor de locuri de muncă în străinătate este următoarea:

– ianuarie: 40 (Germania); cinci solicitanţi absolvenţi de studii universitare

– februarie: 35 (Germania, Danemarca); şase solicitanţi absolvenţi de studii universitare

– martie: 35 (Germania, Italia); 11 solicitanţi absolvenţi de studii universitare

– aprilie: 30 (Germania); nouă solicitanţi absolvenţi de studii universitare

– mai: 30 (Germania); 10 solicitanţi absolvenţi de studii universitare

– iunie: 16 (Germania);

– iulie: 15 (Germania); şapte solicitanţi absolvenţi de studii universitare

– august: 2 (Germania) – solicitanţi absolvenţi de studii liceale

– septembrie: 24 (Germania); nouă solicitanţi absolvenţi de studii universitare

– octombrie: 24 (Germania); cinci solicitanţi absolvenţi de studii universitare

– noiembrie: 20 (Spania); doi solicitanţi absolvenţi de studii universitare

– decembrie: 12 (Germania); trei solicitanţi absolvenţi de studii universitare.

Datorită faptului că majoritatea procedurilor de aplicare presupun, în urma demersurilor făcute de consilierul EURES local, contactul direct între angajator şi persoana în căutarea locului de muncă, sub forma unei convorbiri telefonice sau prin mijloace electronice, nu toţi solicitanţii anunţă finalitatea negocierilor, având în vedere că nu există obligativitate în acest sens. Din informaţiile confirmate de reprezentanţii AJOFM, în anul 2012, 14 persoane şi-au găsit un loc de muncă: 10 persoane în Germania, o persoană în Marea Britanie şi trei persoane în Spania.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a primit de la persoane fizice interesate 193 cereri pentru eliberarea formularelor europene E301/ U1, în vederea certificării perioadelor de asigurare realizate în sistemul asigurărilor pentru şomaj din România, pentru obţinerea prestaţiei de somaj în alte state, acestea fiind eliberate pentru: Spania – 117, Italia – 69, alte ţări – 7.

Pentru certificarea legată de membrii familiei ai unei persoane aflate în şomaj, care trebuie luaţi în considerare la calculul prestaţiilor, în cadrul AJOFM Alba au fost primite 100 solicitări, pentru care s-au completat formularele E302/ U006, pentru Spania. Alte 24 de formulare au fost eliberate conform Regulamentului 883/ 2004, cu referire la confirmarea înregistrării persoanelor din evidenţele AJOFM Alba şi indemnizate în alt stat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax