Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Aproape 400 de angajaţi de la Roșia Montană Gold Corporation, în şomaj tehnic până la 1 aprilie. Compania minieră şi-a redus activitatea

Publicat

galerie

Pentru aproape 400 de angajaţi ai companiei RMGC din Roşia Montană au fost suspendate contractele de muncă de la 1 martie, din cauza reducerii activităţii companiei. Aceştia vor primi 75% din salariu, până la sfârşitul lunii martie şi, în funcţie de deciziile privind proiectul minier din Munţii Apuseni, de la 1 aprilie vor fi rechemaţi sau nu la muncă. Informaţiile au fost confirmate atât de reprezentanţii RMGC, cât şi de liderul de sindicat şi primarul din comună.

Este vorba despre un număr de 392 de salariaţi, reprezentând personal care era cuprins la departamentele de construcţii şi reabilitare a patrimoniului din zonă, mineri care lucrau pentru decolmatarea şi punerea în valoare a minei Cătălina Monuleşti, cei din compartimentul de relocări şi comunicare şi personal TESA.

În şedinţa de miercuri a sindicatului a fost făcut anunţul de suspendare a contractelor de muncă, iar aceşti oameni vor primi 75% din salariu, până la sfârşitul lunii martie. Este vorba în principal despre locuitori din Roşia Montană, Abrud, Bucium, Bistra, Câmpeni şi alte localităţi din Munţii Apuseni.

Reprezentantul RMGC, Cătălin Hosu, a declarat pentru Alba24.ro că „RMGC confirmă reducerea activităţii companiei, ca urmare a întârzierilor repetate în procedura de evaluare şi autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană. Ne dorim ca această situaţie să fie temporară şi ca evaluarea proiectului minier să se încheie cât mai repede pentru a putea construi cea mai moderna mină din România, care să respecte cele mai înalte standarde europene şi care să genereze mii de locuri de muncă şi bunăstare atât în Roşia Montană, cât şi pe plan naţional”.

Cristian Albu, liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului”, a confirmat pentru Alba24.ro că este vorba despre 392 de angajaţi pentru care sunt suspendate contractele de muncă, pentru o perioadă de o lună, în urma reducerii activităţii prin neautorizarea proiectului minier.

Primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, a declarat pentru Alba24.ro că “s-a ajuns în situaţia pe care nu şi-o dorea nimeni, adică oamenii să rămână fără loc de muncă. Activitatea firmei s-a restrâns la minimum posibil pentru a putea funcţiona, de la 1 martie. Sperăm că în ultimul moment va privi cineva spre oamenii care vor să muncească. În varianta proastă în care nu se va relua activitatea, angajaţii vor intra în şomaj de la 1 aprilie, iar şomajul este deja foarte mare în zonă”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

18 Comentarii

18 Comentarii

  1. Calin

    vineri, 28.02.2014 at 19:45

    sper ca politicienii sa se trezeasca la realitate, macar acum in al 11-lea ceas, si sa porneasca proiectul asta minier, sa reporneasca aceasta industrie, ca avem nevoie de locuri de munca si avem nevoie de investitii!

  2. eva

    vineri, 28.02.2014 at 22:33

    pacat ca s-a ajuns aici si ca in loc sa se genereze locuri de munca se pierd. asa o sa se inrautateasca de tot situatia din zona

    • Calin

      duminică, 02.03.2014 at 15:36

      intr-o tara normala proiectul asta ar fi pornit demult, sper ca totusi politcienii sa se trezeasca la realitate si sa porneasca proiectul, ca altfel o sa condamne zona la saracie si somaj!

  3. Diem

    vineri, 28.02.2014 at 23:05

    Rompetrol iertata de 500 milioane euro, sigla de 2 milioane euro ptr ANAF, site de 8 milioane neutilizabil si asa mai departe.
    Deci bani ar fi, nu de otravirea muntilor Apuseni are nevoie Romania.

    • Alexandra

      sâmbătă, 01.03.2014 at 12:24

      prin proiectul acesta s-a inceput deja ecologizarea prin instalarea unei statii pilot de epurare a apelor toxice. Mai degraba se regenereaza mediul in Apuseni prin proiect, nicidecum nu se otraveste

      • Calin

        duminică, 02.03.2014 at 15:39

        exact, iar cei de la RMGC sunt singurii care si-au asumat si care au inceput investitii in acest sens, statul nu a facut nimic in timp ce ongistii doar au urlat. Eu zic ca aceste investitii trebuie sa continue!

    • Calin

      duminică, 02.03.2014 at 15:37

      e nevoie de investitii in tara, e nevoie de bani la bugetul de stat, e nevoie de crearea de locuri de munca in zone cu somaj foarte ridicat, exact asta si inseamna proiectul de la Rosia Montana!

  4. Alexandra

    sâmbătă, 01.03.2014 at 12:22

    daca statul roman n-ar fi tras atata de timp, de mai bine de un deceniu, ca sa decida daca se face sau nu acest proiect, nu am fi ajuns aici. Rmgc era un mare angajator in Alba, a si investit mult in patrimoniu si ecologie, dar Romania trateaza cu indiferenta investitorii. Sa nu ne mai plangem ca traim greu, atunci!

    • Calin

      duminică, 02.03.2014 at 15:40

      ba sa ne plangem, ca din cauza politicienilor se amana investitiile, se distrug locuri de munca, saracesc zone intregi! sa ne plangem, ca sa inteleaga odata pentru totdeauna politicienii ca avem nevoie de INVESTITII, nu de certurile lor marunte!

    • dani

      duminică, 02.03.2014 at 16:41

      bine ar fi ca politicienii sa auda acest semnal de alarma si sa porneasca proiectul asta, ar fi pacat sa dam cu piciorul unei asemenea investitii de pe urma careia va beneficia intreaga tara

  5. nicu b

    sâmbătă, 01.03.2014 at 13:00

    eu sper ca aceasta veste sa ajunga pana la autoritatile de la Bucuresti care sa se mobilizeze rapid si sa impiedice cresterea somajului intr-o zona unde oricum locurile de munca, in lipsa mineritului, se numara pe degete. Doamne ajuta!

    • Calin

      duminică, 02.03.2014 at 15:41

      normal ar fi fost sa nu se ajunga in aceasta situatie, normal ar fi fost ca politicienii sa porneasca aceasta investitie demult! dar au fost prea ocupati sa se certe unii cu ceilalti la diferite televiziuni…

  6. dani

    duminică, 02.03.2014 at 16:38

    e aiurea ce se intampla, in loc sa profitam de resursele pe care le avem ca sa cream locuri de munca, se ajunge ca oamenii sa moara de foame cu aurul blocat sub pamant din cauza indeciziei politicienilor! numai in Romania!

  7. Axante

    duminică, 02.03.2014 at 19:55

    Calin si Alexandra: cum de pe voi nu v-au dat in somaj, ca ne-am prins de mult ce sunteti! Mancati degeaba banii Gold-ului!

  8. FG

    duminică, 02.03.2014 at 21:44

    Suntet toti vanduti RMGC, astia care tot comentati pe-aici, poate mai putin Diem… ma apuca groaza , cand vad ce texte copy-paste aveti si ce creiere spalate de prea multa propaganda proRMGcista… sava fie rusine ca va lasati manipulati in halul asta!

  9. Marian

    duminică, 02.03.2014 at 22:31

    Ce tare!Au trimis amaratii in somaj tehnic si continua sa plateasca postaci!!!Da firmele astea de postaci sunt platite din banii nostri, celor care mucnim la Catalina in galerie!Acum ce vor sa semnam cu ei contracte ca tacem din gura si nu mia spunem nimic!???Sa plece Tanase si Eli Lorincz!Sa plece Albu!Ei nu au fost concediati si raman cu salariile alea nesimtite!Noi amaratii platim lipsa lor de responsabilitate.Ameninta acum guvernul cu noi.Noi nu suntem masa de manevra si nici nu stiu cat e de legal sa fim folositi asa!Se dau mari la canadienii pe care ii plimba cu vorba de ani de zile ca si pe noi!Rusineeeee!

  10. Dodo

    duminică, 02.03.2014 at 22:36

    Daca era existau banii aia promisi pentru a fi investiti in Romania, nu era dat nimeni afara.S-au terminat banii, dupa ani de plati la avocati si consultanti si spagi la politicieni dar fara sa se face un proiect realizabil.Doar pentru vanzare pe bursa….Nu pentru voi ba prostilor s-a luptat managementul!!!Ci pentru ei si pentru salariile lor garase care au ramas neatinse!

  11. Sandu

    duminică, 02.03.2014 at 22:42

    Compensatoriile vor fi praf in ochi!3 SALARII si doar atat.Eu am salariu mediu pe economie si nu ma compar cu Albu care are de zece ori mai mult salariu!!!!Ce sindicat fratilor, e o HOTIE.La ocna cu ei, niste hoti si niste mincinosi care si-au batut joc de noi!!!Ne fur ca pe prosti.Ne cred prosti si se folosesc de noi!Nu va aduceti aminte cat de frumos au platit cand ne-am inchis in mina anul trecut?Acum nu mai suntem buni inchisi ci dati afara ca asa acuze ei Guvernul si sa se dea victime cand noi stim toti ca sunt prieteni cu Basescu!Ne-au vandu si ne-au mintit!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax